fbpx Αη Βασίληδες προσπάθησαν να κρατήσουν τους Ορεστιαδίτες στην τοπική αγορά
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 3 Ιανουαρίου, 2019 - 10:00
ΣΤΟ ΤΕΛΩΝΕΙΟ ΤΩΝ ΚΑΣΤΑΝΕΩΝ

Αη Βασίληδες προσπάθησαν να κρατήσουν τους Ορεστιαδίτες στην τοπική αγορά

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τελωνεία
Τελωνείο
Χριστούγεννα

Αλλά, μάλλον δεν κατάφεραν και πολλά

Μεγάλο μέρος του ελληνικού εισοδήματος διοχετεύτηκε για άλλη μία εορταστική περίοδο στην αγορά της Τουρκίας, τουλάχιστον στον Έβρο όπου "τα ψώνια απέναντι" αποτελούν ούτως ή άλλως συνήθεια πολλών κατοίκων του - ειδικότερα στο βόρειο τμήμα του (αφού η Ορεστιάδα έχει πολύ ευκολότερη πρόσβαση στην αγορά της Αδριανούπολης).

Ούτως ειπείν, ο αριθμός των καταναλωτών από την Ορεστιάδα και τις γύρω περιοχές που επισκέφθηκε την Τουρκία τις ημέρες των γιορτών ήταν πάρα πολύ μεγάλος. Ήταν μάλιστα τόσο μεγάλος που προκάλεσε επαγγελματίες της πόλης να προχωρήσουν σε μία κίνηση με ακτιβιστικά χαρακτηριστικά στο τελωνείο των Καστανεών.

Την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου, οπότε και κορυφώνονταν τα ψώνια για τα εορταστικά τραπέζια, ορισμένοι επιχειρηματίες της πόλης ντύθηκαν με στολές Αη Βασίλη και στήθηκαν στην είσοδο του τελωνείου κερνώντας τους διερχόμενους γλυκά και νερό!

Προφανώς, η κίνηση τους αυτή είχε στόχο να ευαισθητοποιήσει τους καταναλωτές που αντί να στηρίξουν την τοπική αγορά, διοχέτευσαν τα χρήματα τους στην αγορά της γειτονικής χώρας, αλλά τα αποτελέσματα ήταν μάλλον απογοητευτικά, μιλώντας σε ευρώ. Κι αυτό γιατί, παρά την ιδιότυπη παράσταση διαμαρτυρίας, η κίνηση των Ελλήνων προς την Τουρκιά όλο το τελευταίο Παρασκευοσαββατοκύριακο του 2018 ήταν ιδιαίτερα αυξημένη και τα ταμεία των εντόπιων επιχειρήσεων άδεια.

Οι ακτιβιστές Αη Βασίληδες είχαν φτιάξει και ένα ευμέγεθες πλακάτ στο οποίο εύχονταν "Καλές Αγορές" στους διερχόμενους και καυτηριάζοντας το γεγονός ότι η μοναδική περίοδος κατά την οποία είχε διακοπή αυτή η ροή Ελλήνων καταναλωτών προς την Τουρκία ήταν το διάστημα που κρατούνταν εκεί οι στρατιωτικοί Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης. Σύντομα μετά την απελευθέρωσή τους (14.08.2018) οι Έλληνες καταναλωτές επέστρεψαν στην αγορά της Τουρκίας και μαζί με αυτούς η πενία στην εγχώρια.

Τα μηνύματα των δημάρχων Ορεστιάδας και Αδριανούπολης
Η μεγάλη προτίμηση των Ελλήνων καταναλωτών προς την αγορά της Τουρκίας δεν είναι ανεξήγητη καθώς ως αντίλογο θα μπορούσε να παραθέσει κανείς τη μεγάλη διαφορά κόστους στις δύο χώρες. Από την άλλη πλευρά όμως, το ζήτημα είναι τόσο έντονο που έχει πάρει και πολιτικές προεκτάσεις και μάλιστα αποτέλεσε αντικείμενο σχολιασμού από τους δημάρχους των δύο πόλεων (Ορεστιάδας και Αδριανούπολης).

Ο μεν Βασίλης Μαυρίδης από την Ορεστιάδας, συναισθανόμενος την απόγνωση των επιχειρηματιών του δήμου που διοικεί, στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του κάλεσε τους κατοίκους της περιοχής να ενισχύουν την τοπική αγορά και να αποφεύγουν τις αγορές τους εξωτερικού (είτε της Τουρκίας, είτε της Βουλγαρίας). Στην άλλη όψη του νομίσματος, ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Γιουρκάν επέλεξε να αναρτήσει ευχετήριες αφίσες στην Αδριανούπολη στην ελληνική γλώσσα για να ευχηθεί "Ειρήνη και Ευτυχία σε όλο τον κόσμο" - προφανώς για να διαφημίσει την καλή του διάθεση και σε όσους δεν ομιλούν την τουρκική (και αν μιλάμε για επισκέπτες, αυτοί είναι πολλοί).

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Καταφέρνουν να μας αποπροσανατολίζουν διαρκώς με τις παρεμβάσεις, τις ενέργειες και τις ευθύνες τους γενικότερα στο νομό μας, η κάποια πράγματα αποσιωπούνται για άλλους λόγους, η ενδεχομένως να επικρατεί η λ