fbpx ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΥΡΙΓΟΣ: "Η τροπολογία Κοντονή πρέπει να περάσει με συναίνεση όλων"
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2017 - 11:00
Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ "ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΞΑΝΘΗΣ"

ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΥΡΙΓΟΣ: "Η τροπολογία Κοντονή πρέπει να περάσει με συναίνεση όλων"

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τροπολογία
Σταύρος Κοντονής
Άγγελος Συρίγος

Ο καθηγητής εκτιμά ότι αν η τροπολογία περάσει, θα λύσει προβλήματα 
 

Δήμος Μπακιρτζάκης

Την εκτίμηση ότι η τροπολογία Κοντονή που κατά πολλούς νομιμοποιεί μειονοτικούς συλλόγους όπως η ΤΕΞ, πρέπει "να περάσει με συναίνεση όλων των κομμάτων" εξέφρασε μέσα από τη συχνότητα του ράδιο Χρόνος 87.5 fm ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Άγγελος Συρίγος. 


"Είναι ένα θέμα που πρέπει να περάσει με συναίνεση όλων όχι μόνο των 2 κομμάτων. Το λέω αυτό διότι στις συζητήσεις που ακολούθησαν μου έδωσαν την εντύπωση ότι και το Ποτάμι και η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η Νέα Δημοκρατία το έθεσαν βάσει της αρχής της δεδηλωμένης, τέτοια θέματα πρέπει να λύνονται με συναίνεση  και με προηγούμενες συνεννοήσεις" λέει ο έγκριτος νομικός. 


Από την άλλη πλευρά, παραδέχεται ότι όλος ο θόρυβος που προκλήθηκε είναι κάτι άσχημο για την Ελλάδα, εν τούτοις αυτό που καλείται η χώρα μας να κάνει, είναι να είναι συνεπής ως προς τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Ευρωπαϊκό Δίκαιο: 


"Όλος αυτός ο θόρυβος λειτούργησε αρνητικά για τη χώρα μας, αλλά το θέμα είναι ότι αυτή τη στιγμή καλούμαστε να εφαρμόσουμε μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Εγώ τη θεωρώ άσχημη για εμάς, δεν υπάρχει αμφιβολία περί τούτου. Καλούμαστε όμως να την εφαρμόσουμε και θεωρώ ότι η τροπολογία ανοίγει μια διέξοδο. Μπορεί στο τέλος αυτής της διαδρομής πράγματι ο Έλληνας δικαστής -ο πρώτος που θα αναλάβει την υπόθεση- να πει: 'ξέρετε βλέπω εδώ πέρα ότι έχω την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και αποδέχομαι την απόφαση' μπορεί όμως να θέσει κάποιο άλλο επιχείρημα στη συνολική δικανική του κρίση.

Αυτό το αφήνει ελεύθερο η τροπολογία και κατά την γνώμη μου ανοίγει ένα παράθυρο να τεθούν και κάποια άλλα θέματα, όπως οι μειονότητες μέσα στη μειονότητα, που ως τώρα δεν έχει τεθεί επαρκώς ή το γεγονός ότι κάποιοι από αυτούς τους συλλόγους παρανόμως φτιάχνουν παράλληλες δομές, η ύπαρξη των νηπιαγωγείων"


Εν τω μεταξύ, ο κος Συρίγος σημείωσε πως "αυτή τη στιγμή -από το 2010 και μετά- η Ελλάδα είναι στο εδώλιο του κατηγορουμένου, μας έχουν επιπλήξει 2 ή 3 φορές για μη εφαρμογή της αποφάσεως και η τροπολογία η οποία ήρθε ορίζει το ελάχιστο. Δηλαδή ότι είναι αυτό το ελάχιστο να ξαναπάνε οι ενδιαφερόμενοι στα ελληνικά δικαστήρια και να ζητήσουν την ικανοποίησή τους.

Σαφώς ο Έλληνας δικαστής θα πρέπει να λάβει υπόψη του και την απόφαση αλλά εναπόκειται στη συνείδησή του και στη δικανική του κρίση τι θα αποφασίσει.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου παράγει δεδικασμένο για την ομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και πρέπει να λαμβάνεται υπόψη από τα ελληνικά δικαστήρια.

Το πώς θα το ερμηνεύσουν οι Έλληνες δικαστές είναι θέμα δικό τους, είναι πολλοί παράγοντες οι οποίοι θα ληφθούν υπόψη, μπορεί να είναι ο μείζων ή και ο μοναδικός, να είναι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, μπορεί να είναι και άλλα θέματα". 


Παρατηρεί επίσης ότι "θα ήταν διαφορετικό αν έλεγε η τροπολογία ότι οι Έλληνες δικαστές καλούνται να εφαρμόσουν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και είναι διαφορετικό αυτό που λέει η συγκεκριμένη τροπολογία ότι η υπόθεση ξαναγυρίζει στα δικαστήρια και αφήνει ουσιαστικά στην κρίση του δικαστή να δει το θέμα συνολικά. Στο ανώτατο δικαστήριο θα φτάσει μόνο αν αποφανθεί κατά του συλλόγου, αν αποφανθεί κάποιο δικαστήριο ενδιαμέσως υπέρ του συλλόγου δεν θα φτάσει στο ανώτατο δικαστήριο.

Στην περίπτωση που αποφασίσει αρνητικά το δικαστήριο η υπόθεση θα ξαναγυρίσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, εάν περάσει από αυτές τις διαδικασίες και δεν ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία η υπόθεση θα ξαναοδηγηθεί στο συμβούλιο της Ευρώπης και όχι στο ευρωπαϊκό δικαστήριο απαραιτήτως. Αυτή τη στιγμή όμως φεύγει η πίεση με την  τροπολογία αυτή - η πίεση από το ευρωπαϊκό δικαστήριο, από το συμβούλιο της Ευρώπης, το θέμα επανέρχεται στην Ελλάδα και παύουν να μας κατηγορούν για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μειονοτικών δικαιωμάτων για 3 συλλόγους για τους οποίους έχουμε καταδικαστεί".  


Για την ιστορία η υπόθεση της "Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης" έφθασε ενώπιον του ΕυρΔΔΑ μετά από την προσφυγή (no 26698/05) κατά της Ελληνικής Δημοκρατίας και στις 27.3.2008 καταδικάστηκε η Ελλάδα για παραβίαση του άρθρου 11 και 14 της ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου) που κατοχυρώνει την ελευθερία του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι και επιτάσσει απόλαυση των δικαιωμάτων και ελευθεριών που αναγνωρίζονται στη Σύμβαση να διασφαλίζεται, χωρίς καμία διάκριση, ιδίως λόγω φύλου, φυλής, χρώματος, γλώσσας, θρησκείας, πολιτικών ή άλλων πεποιθήσεων, εθνικής ή κοινωνικής καταγωγής, λόγω της ένταξης σε μια εθνική μειονότητα, περιουσίας, γέννησης ή οποιασδήποτε άλλης κατάστασης αντίστοιχα.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ποιος,  η τι φταίει που φτάσαμε να φορτωθεί σε τέτοια μεγάλα ποσοστά επιδημιολογικά η χώρα μας, αλλά  και ο νομός Ροδόπης,  προφανώς είναι ένα δύσκολο ερώτημα για να απαντηθεί.