fbpx 1590 ενεργά κρούσματα κορωνοϊού στην Αν. Μακεδονία-Θράκη
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου, 2020 - 10:00
ΣΤΟ «ΚΟΚΚΙΝΟ» Η ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

1590 ενεργά κρούσματα κορωνοϊού στην Αν. Μακεδονία-Θράκη

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Νίκος Χαρδαλιάς
κορωνοϊός

Δύο ακόμη μέτρα περιορισμού του κορωνοϊού ενεργοποιεί η Πολιτική Προστασία

Δύο ακόμη μέτρα περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού ενεργοποιεί η κυβέρνηση, όπως ενημέρωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, στο περιθώριο της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία του κορωνοϊού το απόγευμα της Παρασκευής 4/12.

Έτσι από Δευτέρα 7/12 και ώρα 06:00 ενεργοποιούνται δύο ακόμη μέτρα, με τον κο Χαρδαλιά να τα περιγράφει ως εξής: «Πρώτον, όσοι ανιχνεύονται θετικοί στους ελέγχους που γίνονται στα χερσαία σύνορα της χώρας, δεν θα τους επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Δεύτερον, δεν επιτρέπονται πλέον επισκέψεις όσοι δεν εγκαταβιώνουν μόνιμα στις μονές του Αγίου Όρους».

Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως σε περίπτωση περιοχών που τα μέτρα δεν φέρουν αποτέλεσμα, η λήψη αυστηρότερων μέτρων αποτελεί μονόδρομο. Συγχρόνως, το άνοιγμα εποχιακών καταστημάτων με ωράριο μέχρι τις 20:30 ‘αναγιγνώσκεται’ ήδη από πολλούς ως προπομπός της παράτασης της απαγόρευσης της νυχτερινής κυκλοφορίας επί μακρόν.

Μειώνονται τα κρούσματα, αλλά όχι γρήγορα
Στο αμιγώς επιδημιολογικό σκέλος του κορωνοϊού, σε 16.617 ανέρχονται τα ενεργά κρούσματα σε ολόκληρη την Ελλάδα. Από αυτά τα δύο τρίτα εντοπίζονται στα βόρεια τμήματα της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στην τακτική ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα.

«Τα κρούσματα δείχνουν να μειώνονται σε όλη την επικράτεια. Από ό, τι φαίνεται δεν πάει να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης λόγω της μεγάλης διασποράς από την εργασία στο ενδοοικογενειακό περιβάλλον», τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία πληροφόρησε πως στη Βόρεια Ελλάδα παρατηρείται υψηλό επιδημιολογικό φορτίο. Σύμφωνα με την επιστήμονα αυτή την εβδομάδα η μείωση ήταν σημαντικά μεγαλύτερη, ωστόσο σε περιοχές όπως η Πιερία, η Φθιώτιδα και η Αιτωλοακαρνανία παραμένει η υψηλή διασπορά.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι στα 49 χρόνια, ενώ υπάρχουν 2.600 κρούσματα κορωνοϊού, ηλικίας άνω των 65 ετών Η ίδια ανέφερε ότι η πληρότητα των ΜΕΘ στην επικράτεια βρίσκεται στο 84%– ειδικότερα 94% στη Θεσσαλονίκη και 79% στην Αττική. Σχολίασε, ακόμη, πως υπάρχει ένα «πινγκ πονγκ ανάμεσα σε σπίτια και χώρους εργασίας, καθώς δημιουργούνται διάφορες πηγές υπερμετάδοσης». Και προειδοποίησε τους πάντες «να σχεδιάζουμε από τώρα διαφορετικά αυτά τα εφετινά Χριστούγεννα», σημειώνοντας ότι «η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι ένας μαραθώνιος και έχουμε πολλά χιλιόμετρα ακόμα μπροστά μας».

Αναφερόμενη στον εμβολιασμό, είπε ότι θα χρειαστούμε «αρκετούς μήνες για το τείχος ανοσίας ή την ανοσία αγέλης». Και πρόσθεσε ότι κάποιος θα νιώσει ασφαλής 7 μέρες μετά την δεύτερη δόση του εμβολίου, άρα «ας μην ετοιμάσει κάποιος πάρτι μετά την 1η δόση του εμβολίου».

Τα ενεργά κρούσματα ανά την Επικράτεια
«Αυτή τη στιγμή τα ενεργά κρούσματα, δηλαδή τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε όλη τη χώρα που δεν έχουν ολοκληρώσει την κατ’ οίκον απομόνωση, είναι 16.617», ενημέρωσε από θέσης του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

Αναλυτικότερα, από αυτά τα 7.031 (δηλαδή 42,3% επί του συνόλου), βρίσκονται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 3.267 (δηλαδή 19,7%) βρίσκονται στην Περιφέρεια της Αττικής, 1.777 (δηλαδή 10,7%), βρίσκονται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, 1.590 (δηλαδή 9,6%) βρίσκονται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και 632 (δηλαδή 3,8%), στη Δυτική Μακεδονία. Τα υπόλοιπα κρούσματα βρίσκονται στις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας.

Τέλος, ο υφυπουργός ανέφερε πως ανάμεσα στις περιοχές που δημιουργούν έντονο προβληματισμό την τελευταία εβδομάδα, είναι οι Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Δράμας, Πέλλας, Φλώρινας, Πιερίας και Ημαθίας.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Γαλουχημένος στους διαύλους της επικοινωνιακής τέχνης ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, εφάρμοσε στο διαδικτυακό διάλογο χθες με όλους τους φορείς του Έβρου,  τη μέθοδο των συσσωρευμένων θετικών ερωταπαντ