ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2018 - 10:00
ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

Το Νέο Λύκειο είναι εδώ, τι πρέπει να ξέρουν μαθητές και γονείς

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Επαγγελματικός Προσανατολισμός
Πολυδύναμο Φροντιστήριο

"Ακολουθούμε την καρδιά μας, αλλά μαζί παίρνουμε και το μυαλό μας", είπε προς το ευρύ ακροατήριο ο δρ. Χρ. Ταουσάνης


Επίκαιρη εκδήλωση από το φροντιστήριο "Πολυδύναμο", κατάμεστη η αίθουσα του ιδρύματος Παπανικολάου

Μία πραγματικά ενδιαφέρουσα και σημαντική κυρίως για τους ίδιους τους μαθητές αλλά και για τους γονείς τους, ήταν η ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου 15 Σεπτεμβρίου στο αμφιθέατρο του ιδρύματος Παπανικολάου στην Κομοτηνή. Εκεί, το φροντιστήριο μέσης εκπαίδευσης "Πολυδύναμο" άφησε τις φετινές "βαλίτσες" επιτυχιών μαθητών του σε πρωτοκλασάτα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας και ήδη έχει ξεκινήσει την προετοιμασία για τη νέα χρονιά, που - μετά και τις αλλαγές που προανήγγειλε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου - κρίνεται πιο απαραίτητη από ποτέ.


"Επιλέγω σπουδές και επάγγελμα", ονομαζόταν η ημερίδα επαγγελματικού προσανατολισμού, που πραγματοποιήθηκε με την επιστημονική υποστήριξη της EMPLOY (σύμβουλοι εκπαίδευσης και σταδιοδρομίας). Σε αυτήν, μπροστά σε γεμάτες καρέκλες, δόθηκε έμφαση στην πληροφόρηση για το νέο Λύκειο αλλά και για τα επαγγέλματα του μέλλοντος. 


Αν. Στρατιάδης: "Υποχρέωσή μας να φέρουμε τους ειδικούς"
Ως "υποχρέωση", χαρακτήρισε ο συνιδιοκτήτης του φροντιστηρίου, το "να φέρουμε ειδικούς". Ο Ανέστης Στρατιάδης ευθύς εξαρχής τόνισε ότι το νομοσχέδιο δεν έχει ψηφιστεί ακόμη, άρα ενδέχεται να υπάρξουν τροποποιήσεις. Παρόλα αυτά οι όποιες τροποποιήσεις δεν αναμένεται να είναι πολύ μεγάλες, άρα γονείς και μαθητές έπρεπε από νωρίς να λάβουν την απαραίτητη ενημέρωση. 


"Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για όλους, μαθητές του φροντιστηρίου μας κι όχι μόνο, φυσικά και προς τους γονείς", είπε ο κος Στρατιάδης, και διευκρίνισε: "Σκοπός μας δεν είναι να κρίνουμε ή να κατακρίνουμε τις αλλαγές, αλλά να ενημερώσουμε και να προσαρμοστούμε σε αυτές, ώστε γονείς και παιδιά να κάνουν τις σωστές επιλογές".

Παρόλα αυτά δεν έκρυψε πως "ο πανελλήνιος σύνδεσμος φροντιστών Ελλάδος έχει καταθέσει προτάσεις εδώ και πολύ καιρό, γιατί παρατηρούμε πολλούς νεωτερισμούς στο νομοσχέδιο, ένας εκ των οποίων είναι ότι τα παιδιά από τη Β' Λυκείου καλούνται να διαλέξουν δέκα σχολές και βάσει αυτής της επιλογής θα διαμορφωθούν οι σχολές υψηλής ζήτησης (άρα θα υπάρχουν πανελλήνιες) και οι χαμηλής ζήτησης (που ενδεχομένως να μην υπάρχουν εξετάσεις για την εισαγωγή). Πιστεύω προσωπικά ότι το όριο των δέκα σχολών είναι πολύ μικρό".

Έδωσε σε αυτό το σημείο ένα παράδειγμα, ότι δηλαδή υποψήφιος που στοχεύει στις Ιατρικές σχολές επιλέγει τις οκτώ ανά την Επικράτεια ιατρικές και ...ξεμένει με μόλις δύο κενές θέσεις στο μηχανογραφικό του, κάτι που πάσχει και θα δημιουργήσει προβλήματα, αφενός στους υποψηφίους που μπορεί να μείνουν εκτός με υψηλές βαθμολογίες, αφετέρου στις σχολές υψηλής  ζήτησης εκ των οποίων "μπορεί να περάσουν σε δεύτερη μοίρα", όπως είπε ο φροντιστής, ο οποίος εξήγησε ότι το υπουργείο θα μπορούσε να κάνει μία έρευνα βασιζόμενο στα στοιχεία της τελευταίας δεκαετίας για να δει την κίνηση στις σχολές, κι όχι  "να αφήνει τους μαθητές να βγάζουν το φίδι από την τρύπα", είπε σχηματικά.


Χρ. Ταουσάνης: "Ακολουθούμε την καρδιά μας, παίρνουμε μαζί το μυαλό μας" 
Στην άνω έκφραση μπορούν να συμπυκνωθούν οι συμβολές του Χρήστου Ταουσάνη προς τους μαθητές. Ο διδάκτορας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,  σύμβουλος σταδιοδρομίας στην EMPLOY και συγγραφέας - με μία ομιλία που κέντρισε το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων - επεσήμανε πως "βρισκόμαστε εδώ για να λύσουμε όλα τα κρίσιμα ζητήματα τα οποία πλέον πρέπει να γνωρίζουν οι μαθητές λυκείου και πολύ περισσότερο οι υποψήφιοι πανελληνίων που πρέπει να γνωρίζουν τί αλλάζει στη διαδικασία εισαγωγής στο πανεπιστήμιο, πως ορίζεται η ελεύθερη πρόσβαση (αν εφαρμοστεί), κι άλλα ζητήματα".


Εξήγησε πως η πληροφόρηση έρχεται σε δύο βασικούς άξονες: "Πρώτον, να μάθουμε βασικά στοιχεία για τις δυνατότητες και τις προοπτικές σταδιοδρομίας που ανοίγει σε κάθε παιδί η κάθε σχολή που θα επιλέξει. Δεύτερον, να δούμε πως μετεξελίσσεται η αγορά εργασίας στα επόμενα χρόνια, γιατί οι μαθητές θα βγουν στην αγορά εργασίας θεωρητικά μετά τα 22 τους". 


Όσον αφορά στο νέο Λύκειο καθαυτό σημείωσε πως "αλλάζουν κάποια πράγματα αλλά πάντα πρέπει να αναζητούμε έναν ...μαγικό συγκερασμό. Πρέπει να δούμε ποιες είναι οι κλίσεις, τα ενδιαφέροντα και τα ταλέντα μας κι αν πράγματι στην αγορά εργασίας που έρχεται μπορούν αυτά να βρουν γόνιμη ανταπόκριση σε έναν κλάδο κι ένα συγκεκριμένο επάγγελμα. Άρα, αυτό που συμβουλεύω είναι να ακολουθάμε την καρδιά μας, αλλά να πάρουμε μαζί και το μυαλό μας". Τέλος, έδωσε μία ακόμη συμβουλή, ότι σε κάθε τομέα και επάγγελμα πλέον είναι απαραίτητη λίγο ως πολύ η καλή χρήση τεχνολογίας.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Προετοιμασμένοι  με φακέλους και τα σχετικά υπομνήματα ήταν όλοι,  όσοι συνάντησαν τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη και ιδιαίτερα ο δήμαρχος Κομοτηνής,  αλλά και ο δήμαρχος Μαρωνείας Σαπών.