fbpx Μία δικαιοπολιτική θεώρηση γύρω από θέματα βίας κατά των γυναικών
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 1 Μαΐου, 2018 - 10:00
ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΓΚΡΙΤΟΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ ΑΝΑΛΥΟΥΝ ΤΟ ΘΕΜΑ

Μία δικαιοπολιτική θεώρηση γύρω από θέματα βίας κατά των γυναικών

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΔΑΠ-ΝΔΦΚ
Νομική

Σε εκδήλωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Κομοτηνής μίλησαν οι Άννα Αποστολίδου, Γιώργος Κυμπαρίδης, Χρήστος Σερμπέζης, Βάσω Θεολόγη

Διονύσης Βοργιάς

Εκδήλωση με θέμα "σεξ: Μία δικαιοπολιτική θεώρηση" πραγματοποίησε το απόγευμα της Κυριακής 29 Απριλίου στον πρώτο όροφο της Λέσχης Κομοτηναίων η φοιτητική παράταξη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Κομοτηνής. Κληθέντες να καταθέσουν τις επιστημονικές τους απόψεις, φιλοξενηθήκαν από τους φοιτητές τέσσερις έγκριτοι ομιλητές, η επ. καθηγήτρια Νομικής ΔΠΘ Άννα Αποστολίδου, ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης Γιώργος Κυμπαρίδης, ο κλινικός ψυχολόγος του ξενώνα κακοποιημένων γυναικών Κομοτηνής Χρήστος Σερμπέζης και η ειδική επιστήμονας Νομικής ΔΠΘ Βάσω Θεολόγη.


Για την κακοποίηση των γυναικών μίλησε η κα Αποστολίδου. Εξήγησε αρχικά πως η κακοποίηση συνιστά "μία μορφή έμφυλης βίας στο πλαίσιο της οικογενειακής μονάδας" κι έδωσε το στοιχείο πως 80% γενικώς από τα θύματα βίας είναι γυναίκες και κορίτσια, αλλά μέσα από τη δημιουργία συμβουλευτικών κέντρων και από τις διάφορες καμπάνιες, όπως είπε "έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν και να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους". Το μήνυμά της; "Είναι σημαντικό να σπάσει η σιωπή και να φύγει το πρόβλημα από τον στενό οικογενειακό χώρο και να καταγγελθεί η πράξη". 


Για το έγκλημα του βιασμού μίλησε ο κος Κυμπαρίδης, χαρακτηρίζοντάς το ευθύς εξαρχής ως "ένα εξαιρετικά ειδεχθές έγκλημα". Και συνέχισε: "Το έγκλημα εξελικτικά στην πορεία του χρόνου είχε πολλές διαφοροποιήσεις, γιατί πρόκειται για ένα έγκλημα που προσβάλει τη γενετήσια αξιοπρέπεια και ως τέτοιο θα πρέπει να παρέχει εκείνα τα στοιχεία στο δικαιικό μας σύστημα, ώστε να αποδίδεται δίκαιο σε κάθε περίπτωση", και ενημέρωσε ότι το έννομο αγαθό που προσβάλλεται είναι η γενετήσια ελευθερία.

Σε άλλο σημείο του λόγου του ανέδειξε το εξής παράδοξο: "Πολύ μικρός αριθμός των βιασμών που συμβαίνουν έρχεται να καταγγελθεί ή να φτάσει στα δικαστήρια. Στις υπόλοιπες είτε ποτέ δεν γίνεται γνωστό το περιστατικό είτε ατελώς διεξάγεται η προδικασία μιας που υπάρχει δήλωση του θύματος κάθε φορά - υπό την πίεση της δημοσιότητας και της ηθικοπλαστικής κοινωνίας που ζούμε, να μην εκτεθεί άλλο ως θύμα".


Στην ενδοοικογενειακή βία αναφέρθηκε ο κος Σερμπέζης ο οποίος ανέδειξε τον ρόλο του ψυχολόγου σε αυτές τις περιπτώσεις, ο οποίος είναι "η ψυχική ενδυνάμωση της γυναίκας, ώστε να πατήσει στα πόδια της και να επιστρέψει στην κοινωνία δυνατή, αν κι αυτό δεν είναι εύκολο". Επί τη ευκαιρία ενημέρωσε και για τη λειτουργία του Ξενώνα ο οποίος δέχεται γυναίκες όχι μόνο από την Κομοτηνή. "Δεχόμαστε θύματα οικογενειακής βίας, αλλά και θύματα trafficking, γυναίκες που βρίσκονται σε (πάσης φύσεως) κοινωνικά δυσμενή θέση, γιατί πλέον περιλαμβάνουμε μία μεγάλη γκάμα", είπε. 


Ενδιαφέρον παρουσίασε και η ομιλία της κας Θεολόγης, η οποία μίλησε για την τέλεση του εγκλήματος της απαγωγής σε σχέση με το φύλο του εγκλήματος, κάνοντας οριοθετήσεις και διαπιστώσεις. "Το έγκλημα έχει άμεση σχέση με την έμφυλη εγκληματικότητα", σημείωσε αρχικά, αναλύοντας το σχόλιό της μέσα από μία ιστορική αναδρομή από το μακρινό 324 μΧ και φτάνοντας στην σημερινή μέρα, όπου δυστυχώς το έγκλημα δεν έχει εκλείψει. Αυτό μάλιστα το ανέδειξε εύγλωττα μέσα από ένα παράδειγμα των ημερών μας: "Σε χώρες όπως η Νιγηρία συνηθίζουν με το ψευδεπίγραφο επιχείρημα του εθιμικού δικαίου να τελούν απαγωγές με σκοπό τον γάμο".
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Μόνο σε μια κατ'επίφαση  δημοκρατία μπορεί το ανώτατο δικαστήριο,  να εκχωρεί το δικαίωμα της τελικής απόφασης για την τύχη της Αγίας Σοφίας,  το αν θα μετατραπεί σε τζαμί,  στον πρόεδρο της χώρας.