fbpx Μεγαλώνουμε ευτυχισμένα παιδιά;
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 8 Μαΐου, 2018 - 10:00
ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Μεγαλώνουμε ευτυχισμένα παιδιά;

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Κέντρο Στήριξης Παιδιού & Οικογένειας Κομοτηνής
Παιδιά
Ψυχολογία

Για τη συναισθηματική σχέση της μητέρας με το παιδί, μίλησε η Μάγδα Κατσικίδου ψυχίατρος-ψυχοθεραπεύτρια επισημαίνοντας ότι "η μητέρα είναι ο καθοριστικός παράγοντας στην ανάπτυξη του παιδιού"

Την ανθρώπινη επαφή, αυτή που διαμορφώνει την προσωπικότητα, διαμορφώνει την εικόνα για τον κόσμο και το περιβάλλον και τελικά συμβάλλει στην ανατροφή ευτυχισμένων παιδιών, ανέδειξαν οι ομιλητές μίας ενδιαφέρουσας εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή. Το απόγευμα της Παρασκευής 4 Μαΐου 2018 στην αίθουσα του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης (Καβείρων 12) φιλοξενήθηκε ημερίδα του Κέντρου Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Κομοτηνής, των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος, με θέμα: «Μεγαλώνοντας ευτυχισμένα παιδιά!» - Ο ρόλος της οικογένειας και η συμβολή του κράτους.


Για τη συναισθηματική σχέση της μητέρας με το παιδί, μίλησε η Μάγδα Κατσικίδου ψυχίατρος-ψυχοθεραπεύτρια αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι "η μητέρα είναι ο καθοριστικός παράγοντας στην ανάπτυξη του παιδιού. Πολλοί διάφοροι παράγοντες είναι αυτοί που μπορεί να την επηρεάσουν, κοινωνικοί παράγοντες, οικονομικοί παράγοντες, μπορεί να επηρεάσουν την όλη διαπαιδαγώγηση του παιδιού σε πολλούς τομείς. Ωστόσο ο βασικός συναισθηματικός δεσμός, η στήριξη, η αφοσίωση, η αποδοχή, η καθοδήγηση από την μητέρα μπορεί να συμβάλει θετικά, ακόμη και αν υπάρχουν προβλήματα". Στην ομιλία της ανέδειξε τι είναι ασφαλής δεσμός, ποιος είναι ο δεσμός αυτός που μπορεί να βοηθήσει και να επηρεάσει την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού και παρουσίασε στρατηγικές ώστε "να μπορέσουμε να είμαστε πιο ευτυχισμένοι εμείς και να μπορέσουμε να θέσουμε εκείνα τα θεμέλια ώστε το παιδί μας να αναπτυχθεί όσο το δυνατόν πιο φυσιολογικά στην κανονικότητα".


Ακόμα και αν προκύψουν δυσκολίες στην ανάπτυξη του παιδιού, ψυχικές ή ψυχολογικές διαταραχές, τόσο η οικογένεια όσο και το παιδί μπορούν να ζητήσουν υποστήριξη προκειμένου να υπάρξει βελτίωση. Η εμπειρία της κας Κατσικίδου λέει ότι "οι γονείς ζητάνε υποστήριξη και νομίζω ότι είναι σημαντικό να αναγνωρίσουν την ψυχική υγεία ως κάτι πάρα πολύ σημαντικό για τη ζωή μας, πέρα από την οργανική. Πέρα από το βιολογικό μας υπόβαθρο έχουμε και το νοητικό ψυχικό υπόβαθρο. Πολλές φορές χρειάζεται και αυτό να το αναζητήσουμε, να αναζητήσουμε δηλαδή τα αίτια που ίσως κάποιες φορές να αισθανόμαστε ζορισμένοι, να επηρεαστούν οι σχέσεις μας, οι συμπεριφορές μας, τα συναισθήματά μας".


Η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος ΤΕΒΑ, του Δήμου Κομοτηνής, με τη συμμετοχή και υποστήριξη των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικών Σχολείων Κομοτηνής. Τη σημασία διοργάνωσης εκδηλώσεων που έχουν ως αποδέκτες παιδιά και γονείς, ανέδειξε η Φελίνα Καζάκου πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής των εθελοντριών του Κέντρου Παιδιού και Οικογένειας Κομοτηνής. Δεσμεύτηκε ότι "θα συνεχίσουμε αυτές τις δράσεις με σκοπό να ευαισθητοποιήσουμε, να ενημερώσουμε όλους τους γονείς και όλη την τοπική κοινωνία τόσο για το έργο των Παιδικών Χωριών όσο επίσης και για το έργο που υλοποιεί το κέντρο στήριξης παιδιού και οικογένειας".


Η επόμενη εκδήλωση του Κέντρου Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Κομοτηνής, των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος προγραμματίζεται για το τέλος Ιουνίου στην Κομοτηνή. Πρόκειται να πραγματοποιηθεί μια πολύωρη διαδραστική ψυχαγωγική δράση για παιδιά του δημοτικού με εθελοντές αλλά και το εκπαιδευτικό προσωπικό του Κέντρου. Θα είναι μια γιορτή μάθησης, εκπαίδευσης και διασκέδασης για παιδιά, θα είναι δωρεάν και ανοιχτή στο κοινό. 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Επαίρεται ο υπουργός Εργασίας  για το   τολμηρό και εκσυγχρονιστικό νομοσχέδιο του, που προσαρμόζεται στις τεχνολογικές οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις,  όπως το χαρακτηρίζει,  παρόλο που αλλάζει άρδην