fbpx Ενδιαφέρουσα και "ζωντανή" ομιλία
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 2 Μαρτίου, 2017 - 13:14
ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ

Ενδιαφέρουσα και "ζωντανή" ομιλία

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Γκάρο Εσαγιάν
Ομιλία
ΔΚΕΠΠΑΚ
ΔΠΘ
Τμήμα Φιλολογίας

Μεγάλο ενδιαφέρον είχε η εισήγηση του κου Εσαγιάν με θέμα: Ο μύθος και η συγκρότηση του υποκειμένου

Προβληματισμό, ένταση, απορίες και αμφισβήτηση για τα όσα θεωρούνται δεδομένα προξένησε στο ακροατήριό του χθες ο κος Εσαγιάν, ψυχίατρος και ψυχαναλυτής ο οποίος κλήθηκε να μιλήσει για τη λειτουργία του μύθου στη συγκρότηση του υποκειμένου.

Η απόδραση από την πραγματικότητα δημιουργεί την ανάγκη του ανθρώπου για μύθους γιατί είναι πολύ ανακουφιστική και παρηγορητική για την ψυχική μας υγεία.  Ο μύθος είναι μια ρυθμιστική επινόηση η οποία μας βοηθάει να πάμε τον βίο μας παραπέρα, ανέφερε στην ομιλία του ο κος Εσαγιάν. Στην αρχή της ζωής μας, έχουμε ανάγκη πρόσωπα που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε, δηλαδή στηρίζουμε την αφετηρία της ζωής μας σε αντικείμενα και πρόσωπα άγνωστα/γνωστά κι αυτό δεν αλλάζει ούτε στην ενήλική μας ζωή, τόνισε.

Μετά από ανάγνωση του μύθου του Γίγη, του Πλάτωνα, προέβη σε μια ερμηνεία όπου σύμφωνα με τον Λεβί-Στρος (ανθρωπολόγος και ένας από τους μεγαλύτερους διανοητές του 20ού αιώνα),   ο μύθος  είναι πάνω  απ’  όλα μια ιστορία που προσπαθεί να αναλύσει την αρχή του ανθρώπου, του κόσμου, το παρόν και το μέλλον ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να προσεγγίζει ζητήματα τα οποία  υπό το φως της σύγχρονης επιστημονικής σκέψης,  φέρονται ετερογενή διαφορετικά το ένα με το άλλο. Ο μύθος τα διαχειρίζεται  σαν να είναι ένα πρόβλημα  το οποίο απαιτεί μια και  μοναδική απάντηση. Εξηγεί επίσης, για ποιο λόγο υπάρχει ένα μέτρο κοσμολογίας, μετεωρολογίας, στις εποχές του χρόνου και στην κοινωνία. Κάθε μύθος, αναφέρει στη συνέχεια, έχει τις ρίζες του σε μία ατομική δημιουργία δηλαδή, ακόμα και οι μύθοι που εξ ορισμού έχουν συλλογικά κατασκευάσματα στις απαρχές τους είναι μια δημιουργία ατομική. Για να αποκτήσει όμως αυτή η δημιουργία τον χαρακτήρα του μύθου πρέπει να απολέσει εκείνες τις ιδιότητες που τον χαρακτήριζαν αρχικά. Ιδιότητες και χαρακτηριστικά που μπορούν να αποδοθούν είτε στο ταλέντο, είτε στο ταπεραμέντο, είτε στη φαντασία, είτε στις προσωπικές εμπειρίες του δημιουργού. Έτσι, επεξηγεί ο κος Εσαγιάν  ο μύθος δεν πρέπει να φωτογραφίζει τον δημιουργό αλλά να οικειοποιηθεί από ένα σύνολο ανθρώπων ώστε να πάρει τα χαρακτηριστικά αυτού που αποκαλούμε μύθο.

Αυτά κι άλλα πολλά ειπώθηκαν χθες στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κομοτηνής στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από το  διοικητικό συμβούλιο της Εταιρείας Παιδαγωγικών Επιστημών Κομοτηνής (ΕΠΕΚ) με θέμα: "Η λειτουργία του μύθου στη συγκρότηση του υποκειμένου: Ψυχαναλυτική προσέγγιση" που ανέπτυξε ο Γκάρο Εσαγιάν, ψυχίατρος - ψυχαναλυτής και επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΠΕ Ροδόπης "Ορφέας". Η εκδήλωση επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως εντάσσεται στο πλαίσιο κύκλου εισηγήσεων με τίτλο "Ο Μύθος στην εκπαίδευση", που διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Εταιρείας Παιδαγωγικών Επιστημών Κομοτηνής, σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και με τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού Κομοτηνής (ΔΚΕΠΠΑΚ), με επιστημονική υπεύθυνη την Ελένη Μπολιάκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Οι πειραματισμοί με  την χαλάρωση των μέτρων και τη σταδιακή επαναφορά στην καθημερινότητα,  την ώρα  που η χώρα μας έχει ένα πολύ μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο,  ακόμα και σε τοπικό επίπεδο,  εφαρμόζονται ιδ