fbpx μικροΚΟΜΟΤΙΝΑΪΙΚΑ | Xronos.gr
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Ημερολόγιο Xronos.gr

Το μπόι της δημοκρατίας ενός κράτους κρίνεται και από τη συμπεριφορά του προς τους πολίτες, την ανοχή του στην κριτική, το σεβασμό στις ελευθερίες και τα δικαιώματα, αλλά   και τον τρόπο που αντιμετωπίζει το διαφορετικό και τους επισκέπτες.
Και σε αυτά τουλάχιστον η Τουρκία υστερεί παρασάγγας, σε σχέση με τη χώρα μας. Αφορμή για το σχόλιο η πρόσφατη φυλάκιση 43 ωρών,  χωρίς λόγο,  σε κελί του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης,  μαζί με τον γιο της, πανεπιστημιακού  του  ΔΠΘ, της  Μυροφόρας Ευσταθιάδου. 
Σε  συνθήκες κράτησης που δεν ήταν και οι καλύτερες και με δεδομένο ότι για πολλοστή φορά είναι που επισκέπτεται τη γείτονα χώρα, για να αγοράσει βιβλία Τούρκων συγγραφέων, να παρακολουθήσει πολιτιστικές εκδηλώσεις και για τουρισμό. 
Εξάλλου όπως αναφέρει και η ίδια στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, από μικρό παιδί, έμαθε να αγαπά να σέβεται και να  αναπνέει από την Τραπεζούντα. Και σε επίπεδο μεταπτυχιακού, διδακτορικού και μεταδιδακτορικού, προσπάθησε να αναδείξει τη λαογραφία εκείνου του τόπου.
Μάλιστα διευκρινίζει ότι ουδέποτε ασχολήθηκε με την πολιτική,  η μικροπολιτική,  με εθνικιστικές προσεγγίσεις. Και τις προσεχείς ημέρες θα κάνει  ένσταση στην τουρκική πρεσβεία, για να μάθει το λόγο της κράτησης της.
Παρόλα αυτά θεωρεί ότι η περίπτωση αυτή δεν θέλει να   γίνει αιτία για να χαλάσει η γέφυρα που τόσα χρόνια χτίστηκε με φίλους  εκεί, ζητώντας να μην υπάρξουν και ανάρμοστα σχόλια στην ανάρτηση της.
Εξάλλου και καλώς πράττει και σκέφτεται,  διαχωρίζει  εντελώς τις πρακτικές ορισμένων ανθρώπων, από τον λαό. Και φυσικά μακάρι το πνεύμα της φιλίας και καλής γειτονίας των ανθρώπων, της κας Ευσταθιάδου,  να το διέθεταν πολλοί στις δύο χώρες.  
Πάντως κλείνει με την επωδό ότι «αν μια χώρα θεωρεί μια γυναίκα, ερευνήτρια επικίνδυνη για την ασφάλειά της, μόνο ένα ελαφρά ειρωνικό μειδίαμα μού προκαλεί, ενθυμούμενη την ποντιακή παράδοση: «Γυναίκικον ο πόλεμον, γυναίκικον τ΄ασκέρι;;»
---------
Πρέπει όμως να επισημάνουμε ότι στη Θράκη κατά καιρούς μας έχουν επισκεφθεί ένα  πλήθος Τούρκων ιστορικών, συγγραφέων, λαογράφων  για να μελετήσουν την ιστορία, ήθη και έθιμα των μουσουλμάνων, χωρίς να τους ενοχλήσει κανείς.
Ούτε ακόμα και πολλούς που εκτελούν και συγκεκριμένο προπαγανδιστικό έργο, σε συνεργασία με παράνομους συλλόγους, γνωστές  εταιρείες,  για να καταγράψουν δήθεν την πραγματική ιστορία του τόπου.
Και  όπως αντιλαμβάνεται κανείς και από τα πρώτα βιβλία τα οποία κυκλοφόρησαν,  είναι καθαρά προπαγανδιστικά και δεν βασίζονται σε ντοκουμέντα,  ιστορικές πηγές και πραγματικά γεγονότα.
Αλλά παρόλα αυτά  ουδείς τους ενόχλησε, ούτε  ασχολήθηκε μαζί τους και ούτε χρειάστηκαν καμία ειδική άδεια,  αφού ήρθαν εδώ ως επισκέπτες. Οι  δύο αυτές εικόνες είναι ξεκάθαρο και αποδεικνύουν περίτρανα,  το πόσο δημοκρατική χώρα είναι η Ελλάδα,  έναντι της Τουρκίας. Σε θέματα δημοκρατίας και ανοχής. 
Που επιτρέπει ακόμα να ασκούν σκληρή και άδικη κριτική παράνομοι σύλλογοι της μειονότητας, η άλλοι που κατοικοεδρεύουν στο εξωτερικό και να διαστρεβλώνουν ιστορικά γεγονότα, να παραποιούν διεθνείς συνθήκες και να προβάλλουν προπαγανδιστικά επιχειρήματα.
Ενώ στην Τουρκία η διαφορετική άποψη και τέτοιες δράσεις θεωρούνται ύποπτες και για αυτό περίπου το 1% του πληθυσμού της,  βρίσκεται στις φυλακές, η  είναι υπόδικοι. 
Παρακολουθούμε ακόμα και το γνωστό ανίερο παιχνίδι που γίνεται τις τελευταίες ημέρες  στην περιοχή μας για την επιλογή μουσουλμάνων φοιτητών,  για να σπουδάσουν με υποτροφία στα πανεπιστήμια της Τουρκίας.
Επιλέγονται η πριμοδοτούνται μαθητές της μειονότητας που σπουδάζουν στα μειονοτικά σχολεία και όχι στα δημόσια, που εφευρίσκουν διάφορα κόλπα για να τους απορρίψουν. Ακόμα και μαθητές με καλύτερες βαθμολογίες και επιδόσεις. 
Χρόνια γίνεται αυτό. Το έχουμε αναφέρει και παλιότερα στη στήλη μας, όταν δεχτήκαμε παράπονα μουσουλμάνων μαθητών για τη διαδικασία επιλογής. Που χρειάζεται και την έγκριση από τους ενταύθα ακραίους συνήθως.  Τυχαίο; 
----------
Από την επίσκεψη του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου του ΟΣΕ και τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, αλλά και τον  αντιπεριφερειάρχη Έβρου, με όσα ειπώθηκαν,   αντιληφθήκαμε ότι μάλλον δικαιωνόμαστε,  για αυτά που γράψαμε  πριν από λίγες ημέρες.
Ότι όταν και όποτε ξαναλειτουργήσουν οι γραμμές των τρένων από τη Δράμα μέχρι τον Έβρο,  το πιο πιθανό σενάριο θα είναι αυτές να είναι εμπορευματικού χαρακτήρα και όχι για το επιβατικό κοινό.
Γιατί βλέπουμε ξεκάθαρα από τις δηλώσεις τους ότι ο  ΟΣΕ ενδιαφέρεται να αναβαθμίσει το σιδηρόδρομο από το λιμένα της Αλεξανδρούπολης για φορτία από και προς Ρουμανία και Βουλγαρία.
Και μάλιστα για να γίνει ανταγωνιστικός,  υπόσχεται αναβάθμιση σιδηροδρομικού δικτύου του Έβρου Αλεξανδρούπολη-Πύθιο-Ορμένιο με ηλεκτροκίνηση και διπλές γραμμές, με  έμφαση στη μεταφορά εμπορευμάτων.
Οι λόγοι,  που μέχρι τώρα δεν ακούμε από την πλευρά της εταιρίας, γιατί δεν βιάζονται να συνδέσουν και τη Θράκη σιδηροδρομικά, μάλλον είναι προφανείς. Και ο πρώτος ότι τέτοιες διαδρομές  σε ακριτικές περιοχές, είναι οικονομικά ασύμφορες για επιβατικό κοινό. 
Με φθηνό εισιτήριο. Και κυρίως  μη ανταγωνιστικό και με μεγάλη χρονική διάρκεια ταξίδι προς Θεσσαλονίκη. Για αυτό αν κάποια στιγμή αποκατασταθεί όλο αυτό το δίκτυο από τη Δράμα και εντεύθεν, θα αποκαλυφθούν και οι προθέσεις.
Και ίσως το πρώτο αίτημα της εταιρείας θα είναι να ζητήσει κρατική επιχορήγηση για να μεταφέρει επιβάτες, όπως γίνεται και με τις ακτοπλοϊκές άγονες γραμμές,  με τους πλοιοκτήτες. 
-----------
Με πρόσφατη ανακοίνωση του ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης  μας ενημερώνει ότι επισκέφθηκε τις προηγούμενες ημέρες λίμνες και λιμνοθάλασσες της Ροδόπης και συζήτησε με εκπροσώπους φορέων.
Και μας γνωστοποιεί ότι κατατέθηκε φάκελος προτάσεων για έργα στις λιμνοθάλασσες της περιοχής,  προκειμένου να υπάρξει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα αλιεία και θάλασσα μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος.
Φαίνεται όμως ότι ξέχασε να κάνει και μία αναφορά έστω και στον αντιπεριφερειάρχη Αλιείας τον κο Καραγιώργη,  που τρέχει εδώ και μήνες το φάκελο αυτό,  συνεργαζόμενος με όλους τους φορείς και επαγγελματίες.
Και έτσι το πικρόχολο σχόλιο του αντιπεριφερειάρχη Αλιείας δεν άργησε να έρθει από κάτω,  στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης του Νίκου Τσαλικίδη, αφού ανέφερε με νόημα «Νίκο πας για κίτρινη κάρτα».
Ελπίζουμε η κάρτα να μη γίνει κόκκινη και φυσικά οι δύο αντιπεριφερειάρχες χωρικός και θεματικός,  να διαχωρίσουν τα του οίκου τους και των αρμοδιοτήτων τους. Αλλά σαφώς η συνεργασία είναι απαραίτητη μεταξύ των δύο.
Όταν ειδικά κάποια προγράμματα τρέχουν στην περιφερειακή ενότητα της Ροδόπης. Πέραν όμως όλων αυτών,  ελπίζουμε και ευελπιστούμε ότι ο φάκελος θα βρει θετική ανταπόκριση για να γίνουν τα έργα υποδομών σε λίμνες και λιμνοθάλασσες. Και αυτό θα είναι κέρδος για τον τόπο. 
Στη γενική εικόνα όμως των πραγμάτων,  δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει και το γεγονός,  που το έχουμε επισημάνει πολλές φορές μέχρι τώρα. Ότι  κάποια στιγμή θα πρέπει να εκσυγχρονιστούν όλοι οι συνεταιρισμοί.
Να μπορέσουν να αντέχουν στον ανταγωνισμό, με προϊόντα με ονομασία προέλευσης,  να βρουν αγορές και να μην διαμαρτύρονται κάθε φορά που με τις καιρικές συνθήκες χάνονται αλιεύματα. 
 

Sort: 
500
Ενεργό από: 
Πέμπτη, 10 Ιουνίου, 2021 - 09:00
Υπέρτιτλος: 
Γράφει ο Δήμος Μπακιρτζάκης