fbpx μικροΚΟΜΟΤΙΝΑΪΙΚΑ | Xronos.gr
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Ημερολόγιο Xronos.gr

Επιμένουν πολλοί στο δικαίωμά τους, που όπως λένε  απορρέει από το Σύνταγμα και τις σχετικές ελευθερίες του ατόμου, ώστε  να μην θέλουν να εμβολιαστούν, συνεπικουρούμενοι  από  θιασώτες των θεωριών συνωμοσίας και αντιεμβολιαστών,  αλλά προφανώς παραβλέπουν ότι υπάρχουν έκτακτες συνθήκες λόγω της  πανδημίας.
Και  πολλές αποφάσεις μπορεί να μην αρέσουν, αλλά μάλλον γρήγορα θα βρεθούν προ εκπλήξεων. Αφού ήδη στην Ελλάδα  λοιμωξιολόγοι και πολιτικοί,  εξετάζουν το ενδεχόμενο να δοθούν περισσότερες σχετικές ελευθερίες,  στη μετακίνηση των πολιτών που θα έχουν εμβολιαστεί.
Είτε αρέσει είτε όχι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού θα είναι και το εισιτήριο για την ελευθερία των μετακινήσεων  για  πολλούς. Αφού είναι ο μόνος τρόπος  για να προστατευτεί η δημόσια υγεία. 
Και μπορεί να   καταστρατηγείται η ατομική ελευθερία και βούληση κάποιων που έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν για τον εαυτό τους, όπως επιμένουν,  αλλά τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των άλλων στην υγεία και τη ζωή, δεν μπορεί κάποιος προφανώς να τα βάζει σε κίνδυνο.
Η φιλοσοφία τους και η άρνηση τους δυστυχώς δεν έχει  επιπτώσεις μόνο στους ίδιους,  αλλά και στο κοινωνικό σύνολο.  Εξάλλου  ήδη και η ΕΕ χθες είπε ναι στο πιστοποιητικό εμβολιασμού, δίνοντας  ελευθερία για τα ταξίδια χωρίς καραντίνα και τεστ,  για όλους τους τουρίστες.
Και χωρίς να υπάρχουν πρόσθετοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί. Και προφανώς θα εναρμονιστούν πάνω σε αυτό οι εθνικές πρωτοβουλίες οι οποίες υπάρχουν.  Συνεπώς ακόμα και το να ταξιδέψει κάποιος στο εξωτερικό,  απαραίτητα θα είναι τα πιστοποιητικά εμβολιασμών.
Δικαίωμά τους να μη  θέλουν να εμβολιαστούν,  ας επιλέξουν οι ίδιοι και τον τρόπο ζωής τους, αλλά με μαθηματική ακρίβεια η στάση τους αυτή  θα τους οδηγήσει σε αντίθεση και κοινωνική απομόνωση, ίσως   από το οικογενειακό τους, αλλά  και  από το φιλικό τους περιβάλλον. 
Είναι δικαίωμα προφανώς και των άλλων,  να αποφασίζουν για την προστασία τους, τη ζωή τους και  την καθημερινότητα τους. 
-------
Γνωστές οι φωτογραφίες που κυκλοφορούν στα ΜΜΕ  που δείχνουν ότι έχουν επιστρατευτεί πολλοί αστυνομικοί για να ελέγχουν πολίτες στους  σαρωτικούς ελέγχους στα διόδια και παράλληλα μετανάστες να μπαίνουν ελεύθεροι από τα σύνορα.
Και εύλογα βέβαια δημιουργείται η απορία,  χρειάζονται τόσες  αστυνομικές δυνάμεις για να γυρίζουν κάποιους πίσω, ελάχιστους βέβαια,  επειδή σκαρφίστηκαν ψεύτικες δικαιολογίες για να κάνουν Πάσχα στο πατρικό τους;
Γιατί την ίδια ώρα χιλιάδες αυτοκίνητα περνούν, με επιβάτες που έχουν τη δυνατότητα να δικαιολογήσουν ως επαγγελματικές τις μετακινήσεις τους  και φυσικά θα επιστρέψουν μετά από μια εβδομάδα από τις διακοπές τους.
Το γεγονός αυτό μας το σχολίασε και ο πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων  Ροδόπης, αναφέροντας ότι 7 αστυνομικοί ανά βάρδια απασχολούνται μόνο στα διόδια της Μέστης. 
Και να ήταν μόνο αυτό,  όταν χρειάζονται τόσες αστυνομικές δυνάμεις για να ελέγχουν στις γιορτές και το εθνικό δίκτυο, αλλά και την αποφυγή φαινομένων συνωστισμού στις εκκλησίες; Ένας αστυνομικός σε κάθε εκκλησία.
Και φυσικά με το άνοιγμα της εστίασης τους ελέγχους θα κάνουν πάλι οι αστυνομικοί,  αν τηρούνται τα μέτρα και οι αποστάσεις για τα τραπεζοκαθίσματα. Και να απασχολούνται και με τις ροές των μεταναστών.
Και δεν σταματούν εκεί,  αφού ήδη έχουμε και δυο δήμους στη Ροδόπη στο βαθύ κόκκινο και  εκεί χρειάζεται κάποια επιτήρηση. Και καπάκι επιφορτίστηκαν  και με τους ελέγχους για παράνομες μεταφορές ….αιγοπροβάτων. 
Αλήθεια τι δυνάμεις περισσεύουν για να επιτελέσουν το έργο τους;  Όπως  την πάταξη της εγκληματικότητας,  την ασφάλεια και προστασία των πολιτών από διαρρήξεις και κλοπές και να ελέγχουν τις περιοχές εποπτείας τους;
----------
Πάντως παρά τα ισχυρά μέτρα αστυνόμευσης και περιοριστικών μέτρων,   χιλιάδες βλέπουμε να ταξιδεύουν  και  φεύγουν εκτός πρωτεύουσας. Επιστρέφουν λίγους που δεν έχουν μία νομιμοφανή δικαιολογία.
Και το ίδιο θα γίνει και στην επαρχία.  Προφανώς οι πολλοί  θα βρουν τρόπο και δικαιολογίες για να εκδράμουν στο χωριό και να βρεθούν σε οικογενειακές και φιλικές συνάξεις και στο πασχαλιάτικο τραπέζι.
Όσο και αν προσπαθούν να το απαγορεύσουν αυτό,  είναι ξεκάθαρο,  ότι οτιδήποτε μέτρα αστυνόμευσης υπάρχουν, ειδικά τώρα  που καλυτερεύει ο καιρός,  δεν θα μπορούν  να αποδώσουν στην πράξη.
Συνεπώς στο μόνο που μπορούν να κάνουν έκκληση αυτή την ώρα τουλάχιστον,  είναι να αναλογιστούν κάποιοι την επιδημιολογική κατάσταση που βρίσκονται οι περιοχές τους, όπως και η Ροδόπη με δυο δήμους σε βαθύ κόκκινο.
Να σκεφθούν όλοι ότι είναι μεγάλη πρωτίστως και αναγκαία η ατομική τους ευθύνη.  θα ήταν κρίμα στη χαλαρότητα αυτή των ημερών και την εορταστική ατμόσφαιρα,  να επιβαρυνθούν επιδημιολογικά κι άλλες περιοχές.
Όταν ήδη μετά το Πάσχα προγραμματίζονται να ανοίξουν πολλές επιχειρήσεις,  όπως η εστίαση,  σταδιακά ο τουρισμός και να επανέλθουμε στην κανονικότητα στο μέτρο του δυνατού.
Συνεπώς όλα μπορούν να γίνουν. Και το Πάσχα να γιορτάσουν με τα πατροπαράδοτα έθιμα,  λιγότεροι  βέβαια και να τηρήσουν τα μέτρα, αλλά  και οι  πιστοί να βρεθούν στην εκκλησία για να ζήσουν την Ανάσταση. Με ευθύνη και προσοχή.
-----------
Ευχαριστημένοι  φαίνονται οι κτηνοτρόφοι φέτος από τις καλές τιμές που μπόρεσαν και έδωσαν τα αμνοερίφια τους. Και  αυτό οφείλεται στο Πάσχα των καθολικών, αφού πολλά έφυγαν και από την περιοχή μας.
Και ότι μπόρεσαν και ελέγχθηκαν πλήρως οι παράνομες ελληνοποιήσεις, που γίνονται πάντοτε αυτό το χρονικό διάστημα. Αλλά  αυτό βέβαια δεν οφείλεται μόνο στη  νέα νομοθεσία για τον έλεγχο, από το υπουργείο.
Αλλά και από τις υγειονομικές συνθήκες που επικρατούν ούτως ή άλλως, αφού  τα σύνορα είναι πλήρως ελεγχόμενα και κλειστά αυτή την περίοδο. Αλλά τα αμνοερίφια φέτος θα βγουν κάπως τσουχτερά για τους καταναλωτές.
Αφού ήδη και στην αγορά της πόλης μας πουλιούνται με 12 € το κιλό. Αλλά αυτό θα πρέπει να προβληματίσει και τους κτηνοτρόφους. Που μπορεί να αισθάνονται ευχαριστημένοι  τώρα.
Αλλά η προσφορά και η ζήτηση που είναι  οι κανόνες της αγοράς και  θα λειτουργήσουν μόλις ομαλοποιηθούν οι καταστάσεις,  είναι ηλίου φαεινότερο, ότι θα στρέψουν τους εμπόρους σε πιο φθηνές λύσεις,   σε εισαγόμενα.
Μπορεί λοιπόν τώρα η ζήτηση να είναι μεγαλύτερη από την προσφορά και γι' αυτό ακριβώς ανεβαίνουν οι τιμές,  αλλά θα έρθει και περίοδος που θα αντιστραφούν οι όροι. Και οι τιμές θα πάρουν την κατιούσα.
Ενώ  θα μπορούσαν να κινηθούν σε πιο ορθολογιστικά επίπεδα,  χωρίς υπερβολή, ώστε να έχουν τη δυνατότητα και όλοι οι καταναλωτές  να στηρίζουν τον Έλληνα παραγωγό και κτηνοτρόφο. 
Όχι αναγκαστικά και ευκαιριακά όμως,  αλλά διαχρονικά και να κτίζεται ένα κλίμα εμπιστοσύνης.  Να μάθουν να προτιμούν την ποιότητα, σε λογικές τιμές. 
Οι υψηλές τιμές πάντα φέρνουν εισαγωγές και κατεβάζουν κατά πολύ τις τιμές.    Και το πρόβλημα της κτηνοτροφίας διαχρονικά,  δεν λύνεται μόνο από μια καλή περίοδο. 

Sort: 
500
Ενεργό από: 
Παρασκευή, 30 Απριλίου, 2021 - 09:00
Υπέρτιτλος: 
Γράφει ο Δήμος Μπακιρτζάκης