fbpx μικροΚΟΜΟΤΙΝΑΪΙΚΑ | Xronos.gr
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Ημερολόγιο Xronos.gr

Δίκοπο μαχαίρι ίσως αποβεί το πρόωρο πιλοτικό άνοιγμα του κάθετου άξονα της Νυμφαίας. Αρχικά το όφελος θα είναι πολύ μικρό, γιατί οι πρώτοι και τολμηροί προφανώς που θα έρθουν μάλλον θα είναι λίγοι.
Αφού ήδη υπάρχει μια μεγάλη επιδημιολογική επιβάρυνση γενικότερα στην Ανατολικής Μακεδονία και Θράκη. Και χθες σε βαθύ κόκκινο μπήκαν τέσσερις δήμοι, Διδυμοτείχου, Μαρωνείας-Σαπών, αλλά και Καβάλας, Θάσου  που θεωρούνται και τουριστικοί προορισμοί.
Τα νοσοκομεία αρχίζουν και δοκιμάζονται και τα περιοριστικά μέτρα  δεν τηρούνται  και δεν αποδίδουν. Και φανταστείτε από τους ελάχιστους τουρίστες που θα έρθουν, ποια εικόνα θα δώσουμε αν ενδεχομένως παρουσιαστούν κάποια κρούσματα.
Αυτό θα λειτουργήσει αρνητικά για την όλη εξέλιξη μελλοντικά.  Εξάλλου οι ξενοδόχοι της παραλιακής ζώνης,  τουλάχιστον στην περιοχή της Ροδόπης,  είναι απροετοίμαστοι ακόμα για να δεχτούν επισκέψεις.
Και δεν υπάρχει και κανένα μεγάλο ενδιαφέρον για κρατήσεις με δεδομένο ότι  όλοι είχαν προετοιμαστεί για το άνοιγμα στις 14 Μαΐου. Ήδη όπως πληροφορούμαστε αυτή την περίοδο πολλοί Ρουμάνοι τουρίστες  έκλεισαν διακοπές σε άλλες χώρες.
Όσο για την ενημέρωση στη Βουλγαρία ότι ανοίγει ο κάθετος άξονας,  προφανώς είναι ανεπαρκής, για  να μην πούμε ανύπαρκτη.  Μήπως τελικά το πείραμα θα μας βγει ξινό,  αναρωτιούνται πολλοί;
Εξάλλου ο τουρισμός πάντοτε συνδέεται και με το άνοιγμα κι άλλων επιχειρήσεων,  που αυτή τη στιγμή είναι κλειστές,  όπως η εστίαση και η διασκέδαση. Αρνητικό και το γεγονός ότι ο τουρίστας που θα έρθει στη χώρα μας θα πρέπει να τηρεί απαρέγκλιτα τα μέτρα και τους κανόνες που ισχύουν για τους Έλληνες.
Δηλαδή να κλείνονται στα ξενοδοχεία, η στα ενοικιαζόμενα από τις 9. Ας ελπίσουμε όμως να πάνε καλά τα πράγματα και να μην λειτουργήσει αρνητικά έστω και το πρόωρο και ανοργάνωτο αυτό άνοιγμα.
Δημιουργώντας καλύτερες συνθήκες και προοπτικές για τον επόμενο μήνα, με  το συνολικότερο άνοιγμα των επιχειρήσεων που αφορούν τον τουρισμό.  Επίσης ως περιοχή έχουμε να ξεπεράσουμε άλλους δύο σκοπέλους, με το Ραμαζάνι και το Πάσχα.
---------
Μπορεί να ικανοποίησε το λαϊκό αίσθημα η διαμάχη μπροστά στις κάμερες,  μεταξύ Δένδια και Τσαβούσογλου,  πού στην κάθε χώρα βέβαια μεταφράζεται εντελώς διαφορετικά, αλλά δεν  χρειάζεται και ιδιαίτερη έμφαση,  επειδή ένας υπουργός είπε τα αυτονόητα και την αλήθεια.
Απαντώντας άμεσα και δημόσια  στις προκλήσεις που δέχτηκε.  Αντιλαμβανόμαστε ότι ένα τέτοιο κλίμα και ίσως και χειρότερο,  επικρατεί μέσα στις κλειστές συσκέψεις. Που πέφτουν στο τραπέζι τελεσίγραφα και ωμοί εκβιασμοί.
Αλλά δημόσια για πρώτη φορά τέθηκε όλη η ατζέντα των  λεγόμενων ελληνοτουρκικών θεμάτων που βάζει η γείτονα χώρα, αφού εμείς  αποδεχόμαστε μία και μοναδική διαφορά.  
Ο υπουργός ήταν υποχρεωμένος,   προφανώς με την σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού, να απαντήσει σε αυτό το επίπεδο,  σε όλες προκλήσεις που δέχτηκε. Μήπως όμως όλα αυτά ενέχουν και μία πονηριά από την πλευρά της Τουρκίας;
Γιατί σε ένα δημόσιο λόγο μπορεί να θεωρείται σωστή  η απάντηση το ότι εξοπλίζονται τα νησιά μας, επειδή απειλούνται από την Τουρκία. Αλλά παρόλα αυτά είναι και μία δημόσια παραδοχή παράβασης της συνθήκης, με τον τρόπο βέβαια που θα το ερμηνεύσουν οι γείτονες.
Πάντως όλα όσα ειπώθηκαν και με τον τρόπο που εξελίχθηκαν οι δημόσιες δηλώσεις των δύο υπουργών, φάνηκε ξεκάθαρα ότι το χάσμα είναι αγεφύρωτο και  οι διαφορές και αξιώσεις που εγείρουν είναι πολλές. 
 Όσο για την επίθεση που εξαπολύουν οι τούρκοι αξιωματούχοι και τα ΜΜΕ, εναντίον του Έλληνα υπουργού, καταλογίζοντας τον  προκλητική ρητορική, ασέβεια,  μισαλλοδοξία και φανατισμό, μόνο ως αστειότητες μπορούν να εκληφθούν.
Ας κατανοήσουν από την πλευρά της Τουρκίας,  ότι οι φραστικές δηλώσεις που δόθηκαν ως απάντηση, δεν είναι τίποτα μπροστά στις πρακτικές ωμές προκλήσεις τους,  στις επιθετικές τους ενέργειες και στην καταπάτηση όλων των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου.
---------
Τι θα γίνει όμως από δω και πέρα,  είναι το μεγάλο ερώτημα που τίθεται. Θα σταματήσουν οι διερευνητικές επαφές,  θα προχωρήσει σε προκλήσεις η Τουρκία, που ήδη προχώρησε χθες σε NAVTEX, σε περιοχή των ΑΟΖ Ελλάδας Αιγύπτου.
Γιατί μετά από μία τέτοιου τύπου φραστική αντιπαράθεση που φθάνει στα άκρα, προφανώς οι απαντήσεις από την πλευρά της χώρας μας στις τουρκικές προκλήσεις από δω και πέρα θα πρέπει να γίνονται σε ένα διαφορετικό επίπεδο και πιο δυναμικά.
Εντύπωση όμως προκαλεί το γεγονός γιατί χρειάζονταν  και τόσο να γίνει αυτή η συνάντηση,  αφού εκ των προτέρων γνωρίζουμε ότι ούτε είχε προετοιμαστεί κατάλληλα το έδαφος,  ούτε υπήρχε κάποια ετοιμότητα,  για να δοθεί μία συνέχεια στον ελληνοτουρκικό διάλογο σε πιο υψηλό επίπεδο.
Αφού ήδη τα πράγματα ήταν στάσιμα σχεδόν και ότι είχαν  συμφωνήσει  μέσω των διερευνητικών επαφών,  ιδιαίτερα μάλιστα σε μία περίοδο επικίνδυνη και θερμή γενικώς στην ευρύτερη περιοχή. Μήπως  ήταν μία αχρείαστη συνάντηση διπλωματικά και θα μπορούσαν να αποφευχθούν όλα αυτά;
Τα λόγια όμως και οι ξεκάθαρες απαντήσεις, θα πρέπει να συνοδεύονται και με μια άλλη πρακτική και με μια πιο γενναία εθνική στρατηγική  στην οικονομία και τα εξοπλιστικά. Αλλά και πιο ευρύτερες συμμαχίες με τα γειτονικά μας κράτη και όχι μόνο με ΕΕ και ΗΠΑ.
--------
Για άλλη μία φορά όμως και επίσημα πλέον,  έγινε προφανές ότι στη διπλωματική ατζέντα της Άγκυρας και στο λεγόμενο κατάλογο των ελληνοτουρκικών,  μπαίνει και μάλιστα ως σημαντικό θέμα, το ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας στη  Θράκη.
Η Τουρκία  εργαλειοποιεί τις μειονότητες, όπως δήθεν τους απογόνους του Μπαρμπαρόσα στη Λιβύη, τους Τουρκμένους στη Συρία,  τους ομογενείς στα Βαλκάνια, τους αδερφούς στο Αζερμπαϊτζάν,  αλλά και τους Ουιγούρους τούρκους στην Κίνα,  για να μπορεί να ασκεί τη δική της επεκτατική διπλωματική πολιτική, ακόμα και με πολέμους.
Και η αντιπαράθεση για τη μειονότητα δεν έμεινε μόνο στα όσα ειπώθηκαν στη κοινή συνέντευξη τύπου των δύο υπουργών αλλά τη συνέχισε χθες και ο τούρκος πρόεδρος. 
Θέτοντας ζητήματα καταπίεσης, εκλογής μουφτήδων, παραβλέποντας όμως  τις δικαστικές  αρμοδιότητες για τη Σαρία που δεν υπάρχει ούτε στη χώρα του.
Ούτε θεώρησαν σκόπιμα να αποδεχθούν και να απολογηθούν για την εξαφάνιση της ελληνικής  μειονότητας από την Κωνσταντινούπολη,  με διωγμούς, εγκλήματα, καταπίεση, πογκρόμ,  εδώ και δεκαετίες. Που έπρεπε να προστατεύεται με δική της ευθύνη. Όπως πράττει η χώρα μας για τη μειονότητα.
Επειδή όμως ο Ερντογάν επικαλέστηκε  ότι οι ομογενείς του από τη Θράκη ζητούν αναγνώριση της «τουρκικής» τους ταυτότητας, μήπως  θα πρέπει και η ανοχή να εκλείψει για κάποιους που παίζουν  επικίνδυνα παιχνίδια, τροφοδοτώντας  ως πρόθυμοι τη διπλωματική αδηφαγία της Άγκυρας; 
Ώστε να επεμβαίνει ακόμα εκεί που δεν έχει ουδεμία ευθύνη, ακόμα  και σε εσωτερικά ζητήματα της χώρας μας; Οι εξολοθρευτές των μειονοτήτων στη χώρα τους,  δεν μπορούν να φέρονται ως προστάτες της μειονότητας. 

Sort: 
500
Ενεργό από: 
Σάββατο, 17 Απριλίου, 2021 - 09:00
Υπέρτιτλος: 
Γράφει ο Δήμος Μπακιρτζάκης