fbpx μικροΚΟΜΟΤΙΝΑΪΙΚΑ | Xronos.gr
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Ημερολόγιο Xronos.gr

Ήταν θέμα χρόνου το πότε θα επιτευχθεί η συνεργασία Γιάννη Γκαράνη,  με τον νέο επικεφαλής της παράταξης «Ξεκίνημα για την πόλη» Πέτρο Ζωγράφου,  που ανέλαβε τα ηνία μετά το θάνατο του αείμνηστου δημάρχου Τάσου Βαβατσικλή.
Εξάλλου και ο ίδιος μας είχε προϊδεάσει σε συνέντευξη του στο Χρόνο, για μία τέτοια κίνηση, μόλις  ανέλαβε ηγετικά καθήκοντα και μετά την άρνηση του Ξάνθου Κώστογλου να αναλάβει την χηρεύουσα θέση στο δημοτικό συμβούλιο.
Ξεκίνησε κάποιες προσπάθειες προσέγγισης ευρύτερα με στελέχη της παράταξης όπως πληροφορούμαστε, για να διερευνήσει τάσεις και προθέσεις, προκειμένου να συνεχιστεί η αυτόνομη πορεία, αλλά μάλλον αυτό δεν κατέστη εφικτό.
Πολλοί ήδη έχουν διαφοροποιηθεί, με δεδομένο ότι η παράταξη που δημιούργησε ο Τάσος Βαβατσικλής,  είχε  ένα προσωποκεντρικό χαρακτήρα. Και όσοι συνέβαλαν σε αυτή την προσπάθεια,  ως συνδετικό κρίκο είχαν τον ίδιο, τις φιλικές σχέσεις και την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό του.
Και επομένως δεν θα είχαν και κανένα λόγο να στηρίζουν πλέον μία παράταξη στην οποία ηγείται κάποιος άλλος,  που σημειωτέον δεν ανήκει και στον ίδιο ιδεολογικό χώρο,  που εξέφραζε η παράταξη του πρώην δημάρχου.
Συνεπώς η απόφαση συνεργασίας  ήταν εύκολη υπόθεση, αφού  λήφθηκε όχι με τα στελέχη σε μια ευρύτερη συνάντηση, αλλά με τη σύμφωνη γνώμη τριών εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων.
Φυσικά εκτίμησαν ότι δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος μιας αυτόνομης πορείας για τις επόμενες εκλογές,  ούτε να συμβιβάσουν  τις τάσεις που υπήρχαν μέσα στην παράταξη. Τις μισές ψήφους στην παράταξη τις έφερε ο πρώην δήμαρχος μας είχε δηλώσει σε συνέντευξη του παλαιότερα ο Πέτρος Ζωγράφου.
Και  εκτιμώντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων της παράταξης τους έχουν  ιδεολογική συνάφεια με την παράταξη Γκαράνη,  προετοίμασαν στο δρόμο αυτής της συνεργασίας.
Και όπως γίνεται συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα, μετά το καλοκαίρι θα βρεθεί και μια θέση ευθύνης, για να δέσει καλά η συνεργασία. Για τις επόμενες εκλογές προφανώς.
Με αυτή τη συνεργασία βέβαια ο δήμαρχος αποκτά έστω και οριακή πλειοψηφία και μπορεί να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο του. Αν και δεν την χρειάστηκε μέχρι τώρα, αφού και στα δύσκολα θέματα, βρίσκονταν συμπαραστάτες.
-----------
Γνωρίζουν πολύ καλά τα δύο κόμματα εξουσίας,  ότι για να περάσουν οι νομοθετικές διατάξεις που σχετίζονται με την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού,  αλλά ακόμα και εκατοντάδων χιλιάδων που μετανάστευσαν τα τελευταία χρόνια στην περίοδο της κρίσης, χρειάζεται ευρεία συναίνεση.
Και ενώ έχουν τεράστιες ευθύνες για αυτό, αντί να νιώσουν το βάρος, μάλλον βρίσκουν προσκόμματα και εμπόδια,  για να μη νομοθετήσουν. Ειδάλλως δεν θα  πυροδοτούσαν το κλίμα,  γνωρίζοντας πολύ καλά ότι αυτή η τακτική δεν θα τους οδηγήσει στην επίλυση του προβλήματος.
Στερώντας για άλλη μια φορά τη δυνατότητα και το αναφαίρετο δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού να μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο που διαμένουν.
Συνεπώς κροκοδείλια είναι τα δάκρυα τους, ότι θέλουν να φέρουν πίσω στην πατρίδα  τους νέους, και υποκριτική η έκκληση τους για αυτούς  που  έχουν να επενδύσουν στον τόπο μας. Με την απαξίωση,  τους  αποθαρρύνουν.
Ξεχνούν το ανίερο αλισβερίσι χρόνων, που με ναυλωμένα από τα κόμματα αεροπλάνα, τραίνα και λεωφορεία κουβαλούσαν ψηφοφόρους και καταχρέωσαν τον ελληνικό λαό με το  μαύρο χάλι με τα διάτρητα οικονομικά των κομμάτων εξουσίας.
 Κατώτεροι των περιστάσεων λοιπόν και τώρα με τους  Έλληνες του εξωτερικού, αφού θα αποκλειστούν πάλι από αυτονόητα πράγματα,  που τα έχει  λύσει ακόμα και η γειτονική μας Τουρκία.
Αν ήθελαν να λυθεί το θέμα θα παρέβλεπαν  τις επικοινωνιακές πομφόλυγες και τους ανούσιους καυγάδες και θα σκέφτονταν πολύ πιο σοβαρά το πώς θα συνεργαστούν. Αλλά μήπως φοβούνται την ψήφο τους τελικά;
---------
Δεν έχουν τελειωμό φαίνεται οι δικαστικές διαμάχες για τη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΣΜΟΣ-ΑΜΘ και τις διαφορές που προτάσσουν για το μετοχικό τους κεφάλαιο, η περιφέρεια και τα επιμελητήρια.
Έτσι   αποφασίστηκε η εκ νέου προσφυγή σε νομικά μέσα, από την πλευρά της περιφέρειας,   ώστε να αντιπαρατεθούν στην τελευταία πρόσφατη δικαίωση των επιμελητηρίων,  που αυτή τη στιγμή έχουν στα χέρια τους την διοίκηση της εταιρείας.
Δεν γνωρίζουμε βέβαια τι σημαίνει αυτό στην πράξη και πολλά θα διευκρινιστούν στις 19 του μηνός,  στην επόμενη γενική συνέλευση. Αν όμως υπάρξει εκ νέου εμπλοκή για τους δικαιούχους του προγράμματος της μη επιστρεπτέας ενίσχυσης,  τότε η ήττα σε ποιον θα καταλογιστεί;
Στους περιφερειακούς η στους επιμελητηριακούς; Μάλλον στους επαγγελματίες της περιφέρειας, που βλέπουν αντί για  συναίνεση, στοιχειώδη λογική, συνεννόηση και γόνιμο διάλογο, για να βρεθεί έστω μία προσωρινή λύση, προτιμούν τα δικαστήρια.
Σαφώς είναι δικαίωμα του καθενός να περάσει τις δικές του θέσεις, αλλά  αυτό ας  γίνει σε μελλοντικό χρόνο και όχι στην  παρούσα φάση, που έπρεπε  να πρυτανεύσει η λογική και να τελειώσουν με το μεγάλο αυτό ακανθώδες ζήτημα.
Πολύ  σημαντικό όμως για την ενίσχυση των επαγγελματιών. Και μετά ας τρέχουν στα δικαστήρια τα επόμενα χρόνια,  μέχρι να καταλήξουν κάπου και να δικαιωθούν αυτοί που έχουν  τη νομιμότητα με το μέρος τους.
Τόσο δύσκολο είναι να συνεννοηθούν θεσμικοί παράγοντες στην περιοχή μας; Οι προσωπικές τους διαφορές υπερτερούν από τα συμφέροντα των επαγγελματιών και την εύρυθμη λειτουργία της εταιρείας; 
------------
Ομόφωνη η απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου να μην επιτρέψει να γίνουν μεγάλα και τεράστια αιολικά πάρκα στα πεδινά της Ροδόπης, αλλά δόθηκε το πράσινο φώς για τον Κέχρο.
Δεν γνωρίζουμε όμως πώς μπορούν  να αντιπαρατεθούν πάνω σε αυτό το ζήτημα,  με δεδομένο το γνωμοδοτικό τους ρόλο. Αλλά αφού  αποφάσισαν ομόφωνα, θα πρέπει να το παλέψουν από κοινού και με τους πολιτικούς.
Πιέζοντας τους υπουργούς και στην κυβέρνηση,  να μπει επιτέλους μία τάξη σε αυτό το άναρχο τοπίο των μεγάλων επενδύσεων σε αιολικά  πάρκα. Σε λίγο θα είναι οι μοναδικές επενδύσεις που θα γίνονται στην περιοχή μας.
Όσο για τον Κέχρο, είναι γνωστή η αλλαγή στάσης   μέσα σε ένα μήνα του τοπικού συμβουλίου, που ενώ αρνήθηκε στην αρχή, άλλαξε άποψη  λόγω των ανταποδοτικών οφελών που προσέφερε ο επενδυτής.
Και έδωσαν το πράσινο φως για να περάσει η επένδυση στην περιοχή. Ελπίζουμε βέβαια μα μην το μετανιώσουν, όταν θα έρθουν τα πρώτα παράπονα και οι αντιδράσεις από τους κατοίκους. 
Και ήδη το θέμα αυτό θα συζητηθεί και στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αρριανών.  Όλα αυτά δημιουργούν  εύλογες απορίες και πολλά ερωτηματικά. Γιατί κάποιοι σε άλλα λένε εύκολα ναι και σε άλλα όχι;
Κάπου όμως έγινε και λάθος στην προσυνεννόηση που είχαν κάνει μεταξύ τους περιφερειάρχης και αντιπεριφερειάρχες, που ήδη ξεκίνησαν να ψηφίζουν υπέρ συγκεκριμένου αιολικού πάρκου.
Μέχρι να τους ενημερώσει ο περιφερειάρχης ότι εδώ ψηφίζουμε κατά και να αλλάξουν την απόφασή τους.  Τα μπέρδεψαν δηλαδή σε αυτά που είχαν προαποφασίσει. Με τόσα αιολικά πάρκα όμως και διαφορετικές αποφάσεις,  πως να μη μπερδευτούν;
 

Sort: 
500
Ενεργό από: 
Πέμπτη, 15 Απριλίου, 2021 - 09:00
Υπέρτιτλος: 
Γράφει ο Δήμος Μπακιρτζάκης