fbpx μικροΚΟΜΟΤΙΝΑΪΙΚΑ | Xronos.gr
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Ημερολόγιο Xronos.gr

Οι πειραματισμοί με  την χαλάρωση των μέτρων και τη σταδιακή επαναφορά στην καθημερινότητα,  την ώρα  που η χώρα μας έχει ένα πολύ μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο,  ακόμα και σε τοπικό επίπεδο,  εφαρμόζονται ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες.
Πειραματισμοί,  αν λάβουμε υπόψη  τα δεδομένα και τα μέτρα που εφάρμοσαν στις δύο προηγούμενες περιόδους έξαρσης του φαινομένου, που ήταν πολύ πιο αυστηρά, με λιγότερα κρούσματα και ασθενείς.
Φαίνεται ότι προσπαθούν να φρενάρουν  το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής διασποράς,  να δώσουν περισσότερες ελευθερίες μετακίνησης στους πολίτες, στην επιχειρηματικότητα και στα σχολεία.
Ενώ συγχρόνως εκφράζουν και τους φόβους τους,  ότι ενδεχομένως όλα αυτά θα μας κοστίσουν ίσως και το Πάσχα. Πάντως το Σαββατοκύριακο που πέρασε και τα φαινόμενα συνωστισμού,  πανελλαδικά αλλά και στην πόλη μας, δεν συνηγορούν σε αισιόδοξα σενάρια.
Οι πολίτες  ξεχύθηκαν  στους δρόμους,  θυμίζοντας τις παλαιότερες εποχές,  κατέκλυσαν τα πάρκα, επόμενο ήταν αυτό και γεύτηκαν  μία ανάσα κοινωνικοποίησης,  παλιάς καθημερινότητας και ζωής.
Όταν όμως χαλαρώνουν τα μέτρα και η επιτήρηση ακόμα, ας μην περιμένουν στη γωνία για να μας φορτώσουν πάλι οποιαδήποτε αρνητική ενδεχομένως εξέλιξη, στην ατομική ευθύνη του καθενός. 
Γιατί όλα αυτά έπρεπε να προχωρούν παράλληλα με ένα καλύτερο εμβολιαστικό πρόγραμμα   και σαφώς πιο γρήγορο,  και να μπορούν να καλύπτονται κυρίως οι μέσες και παραγωγικές ηλικίες.
Τα 613 θετικά κρούσματα  που οφείλονται στο πρόγραμμα των  shelf test και αφορούν μόνο το άνοιγμα των λυκείων, δείχνουν και το μέγεθος του προβλήματος.  Το ίδιο έπρεπε να γίνει εργασιακούς χώρους, με  στοχευμένες  ανιχνεύσεις και ελέγχους.
Πολλά αφηγήματα δεν κολλάνε με τις τακτικές που εφαρμόζουν. Οι ρυθμοί θα έπρεπε να είναι πολύ πιο γρήγοροι, με δεδομένο ότι πρέπει να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, στην εστίαση, την διασκέδαση και κυρίως το τουριστικό άνοιγμα.
Η Βρετανία ήδη το επιχείρησε   με εξωτερικούς χώρους, με τόσο διαφορετικές κλιματολογικές συνθήκες. Αλλά  εκεί έχει εμβολιαστεί ο μισός πληθυσμός. Παρά τα αρχικά τους λάθη λειτούργησαν με εθνικό σχέδιο και τάχιστα για να το πετύχουν.
--------
Στην πρόσφατη συνάντηση,  του υφυπουργού Παιδείας για θέματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης Άγγελου Συρίγου με τις πρυτανικές αρχές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης,  προφανώς συμφωνήθηκε μεταξύ των παρευρισκομένων, να κρατήσουν όρκο σιωπής,  σε όλα αυτά τα οποία συζήτησαν.
Και αναρωτιόμαστε εμείς,  άραγε τι είχαν να κρύψουν και ούτε ένα σχετικό δελτίο τύπου δεν έβγαλαν; Όπως συνέβη με τη συνάντησή του με τον περιφερειάρχη. Συζήτησαν θέματα καθαρά ακαδημαϊκού χαρακτήρα και δεν είχε κανένα ενδιαφέρον να δημοσιοποιηθούν;
Μίλησαν για το σχεδιασμό που υπάρχει από την πλευρά της κυβέρνησης για το ΔΠΘ, που ακόμα δεν έχει σχηματοποιηθεί; Όταν κρατούν όμως όρκο σιωπής από τους πολίτες,  τότε εύλογα οι περισσότεροι σκέφτονται,  ότι δεν προέκυψε και κάτι θετικό.
Τουλάχιστον από αυτά τα οποία αναμένουμε, όπως τη νέα και μοναδική για την Κομοτηνή σχολή εργαθεραπείας, που πολλές φορές υπόσχεται ο κυβερνητικός βουλευτής της Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης. 
 Αν  υπήρχε όμως μία θετική εξέλιξη όπως το καταλογίζει ο ίδιος, τόσο δύσκολο είναι να το δημοσιοποιήσουν στους πολίτες; Και προφανώς ο σχεδιασμός  του Σύριζα επί χάρτου των έξι σχολών,  που επιμένει  ακόμα ο  βουλευτής Δημήτρης Χαρίτου, μάλλον  είναι  μακράν από τα σχέδια της κυβέρνησης.
Η βασική λογική όμως  λέει,  όταν θέλουν να κρατήσουν κρυφή μία συνάντηση,  ότι δεν έχουν τίποτα πρακτικό να πουν, τίποτα ορατό στον ορίζοντα. Ειδάλλως τα καλά νέα φωνάζουν από μόνα τους.
Η πολλές φορές διαρρέουν σκόπιμα από πριν για να καρπωθούν κάποιοι τα επικοινωνιακά οφέλη. Ουδέν λοιπόν νεώτερο,   από το μέτωπο του πανεπιστημίου μας να υποθέσουμε;
-------
Μπορεί να δόθηκε η εξάμηνη παράταση στην επίσημη ανάρτηση εκ νέου των δασικών χαρτών,  αφού  φάνηκαν  και στη  Ροδόπη τα λάθη, αλλά ας μην τρέφουμε αυταπάτες,  ότι θα διορθωθούν και όλα δια μαγείας.
Υπάρχει μία σχετική βιασύνη από την πλευρά του δημοσίου, ακόμα και πριν γίνουν οι προαναρτήσεις και του κτηματολογίου, αφού έντονες είναι οι πιέσεις από μεγάλες εταιρίες  που θέλουν να επενδύσουν και να δραστηριοποιηθούν κυρίως στον τομέα  των εναλλακτικών μορφών ενέργειας.
Άρα χρειάζεται γρήγορα να ξεκαθαρίσουν  γενικότερα τον εδαφικό χάρτη της χώρας, δασικές εκτάσεις, καλλιεργήσιμες γαίες, ατομικές ιδιοκτησίες  και δημοτικές. Έστω και με τις μισοτελειωμένες καταγραφές,  αλλά και τα λάθη. Και να εκμεταλλευτούν ακόμα και χορτολιβαδικές εκτάσεις.
Στο διάστημα αυτό όμως όπως είχαμε αναφέρει  πρόσφατα, υπάρχει η δυνατότατα δημοπράτησης και εκμίσθωσης από την πλευρά της  αντιπεριφέρειας αλλά ακόμα και των δήμων να βρουν ένα τρόπο να εκμεταλλευτούν πρώτοι  τις εκτάσεις αυτές.
Ακόμα και αυτές που ανήκουν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης,  δίνοντας τες σε  ντόπιους επενδυτές,  που θέλουν να κάνουν αγροτουριστικές επιχειρήσεις, η δυναμικές  καλλιέργειες,  ώστε να κατοχυρωθούν αυτές οι παραχωρήσεις.
Φαίνεται όμως ότι κάποιοι δεν βιάζονται στην περιοχή μας. Σε αντίθεση με την δημοτική αρχή του δήμου Ιάσμου,  που ανακάλυψε πολλές τέτοιες εκτάσεις και ήδη  άρχισαν να εκμισθώνονται σε δημότες προς αξιοποίηση.
Κάποιες είναι  ανεκμετάλλευτες για χρόνια και υπάρχουν και καταπατημένες. Μήπως το ίδιο πρέπει να πράξουν και οι άλλοι δήμοι αλλά και η αντιπεριφέρεια; Και τάχιστα μάλιστα; Πριν καταλήξουν σε ξένα χέρια;
Γιατί ξεκάθαρο είναι ότι αν δεν γίνουν αυτές οι ενέργειες τώρα,  όλα αυτά ως αδιάθετα τα περισσότερα ενδεχομένως θα περιέλθουν σε μία εταιρεία του δημοσίου, που θα τα εκμισθώνει  σε μεγάλους επενδυτές.
Και ας μην εκπλήσσονται όλοι μετά  πώς βρίσκουν χώρους και εκτάσεις για να μπορούν να γίνονται οι δεκάδες επενδύσεις σε ανεμογεννήτριες, που  κατά κόρον ξεφυτρώνουν και στη Ροδόπη.
---------
Αν ψάξει κανείς στο διαδίκτυο θα δει ότι αρκετά videos,  ενημερωτικά,  περιηγητικά,  όχι μόνο Ελληνικά αλλά και ξένα,  έχουν αναφορά στη Μαρώνεια. Στις ομορφιές του παραλιακού ανάγλυφου, στο φυσικό της κάλλος,  στην αρχαιολογική της παρακαταθήκη,  αλλά ακόμα και στο Σπήλαιο.
Που πρόσφατα πάλι ήρθε στη δημοσιότητα. Ανακαλύψαμε ιδιωτικά βίντεο ακόμα και πρόσφατα από μια περιηγήτρια που πέρασε από την περιοχή, βιντεοσκόπησε  τα άδυτα του Σπηλαίου, που  παραμένει βέβαια αναξιοποίητο.  
Ας ελπίσουμε να τελειώσουν γρήγορα οι αρχαιολόγοι και οι σπηλαιολόγοι τις εργασίες τους εντός του Σπηλαίου,  για να μπορέσει να αξιοποιηθεί τώρα που υπάρχει και χρηματοδότηση από την πλευρά της περιφέρειας.
Πάντως στην  εποχή της τεχνολογίας που ζούμε,   μας επιτρέπει να μάθουμε κάτι που απλά  υποψιαζόμασταν. Ότι  εντυπωσιακά πολλοί άνθρωποι πλέον ενδιαφέρονται για την Μαρώνεια.
Όπως αποδεικνύεται από τα πολλά ντοκιμαντέρ, ατομικές προσπάθειες καταγραφής με σύγχρονα μέσα και κατ' επέκταση προβολές της περιοχής υπάρχουν στο YouTube.
Η φύση της, τα μνημεία, και ο μύθος.. συγκλονίζει και καθηλώνει τον θεατή .
Περιηγητές και εξερευνητές έβαλαν την περιοχή της Μαρώνειας  στο στόχαστρο,  παρουσιάζοντας πτυχές και εικόνες από άλλη  οπτική,  κάνοντας μας όλους άλλη μια φορά να ξανά θαυμάζουμε τον τόπο μας.

Sort: 
500
Ενεργό από: 
Τρίτη, 13 Απριλίου, 2021 - 09:00
Υπέρτιτλος: 
Γράφει ο Δήμος Μπακιρτζάκης