fbpx μικροΚΟΜΟΤΙΝΑΪΙΚΑ | Xronos.gr
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Ημερολόγιο Xronos.gr

Όταν ο κόμπος φτάνει στο χτένι, είτε  από λάθος χειρισμούς και  αποφάσεις, η λόγω λανθασμένης χρονικά εκτίμησης της επιδημιολογικής κατάστασης, όπως  στην προκειμένη περίπτωση, με τις εκλογές στις σχολικές εφορείες των μειονοτικών σχολείων, τότε τα γεγονότα παίρνουν άλλο δρόμο και χροιά.
Παρά τη διχογνωμία που υπάρχει όμως από τις δύο πλευρές,  σαφώς θα πρέπει να επιζητείται η επίλυση του προβλήματος με  ειλικρινή διάλογο, αμοιβαία εμπιστοσύνη, αλλά  και  θέληση για να βρεθεί η πιο  σωστή λύση.
Ειδάλλως δίνεται το περιθώριο της πολιτικής εκμετάλλευσης και όχι μόνο,  σε αυτούς που πάντοτε ψάχνουν τέτοιες ευκαιρίες.  Και ήδη φορτίστηκε το κλίμα με πονηρά σενάρια που δεν υπάρχουν  και ορολογία που μας εκπλήσσει.
Που το είδαν,  η το άκουσαν επίσημα, ότι υπάρχει κρατική παρέμβαση, η σκέφτονται να  καταργήσουν τις εκλογές και να διορίσουν τα μέλη; Ανυπόστατες θεωρίες, από τη στιγμή που δεν υπάρχει ένας τέτοιος σχεδιασμός. 
Ενοχλήθηκαν κάποιοι και θεώρησαν  επιλήψιμο το λεχθέν περί πολιτικής  εκμετάλλευσης του θέματος, αλλά η παρουσία  στην προχθεσινή διαμαρτυρία, της  προέδρου του ΚΙΕΦ, πολιτικών και αυτοδιοικητικών της μειονότητας, αλλά και του ψευτομουφτή, αλήθεια  δεν αποδεικνύουν εύλογα αυτούς τους συνειρμούς;
Δεν μπορεί το κάθε διαδικαστικό θέμα να ανάγεται ως καταπάτηση δήθεν μειονοτικών δικαιωμάτων,  ή σκοτεινών σχεδίων της πολιτείας,  σε επίπεδο μειονοτικού ζητήματος. Τέτοιες εκφράσεις προφανώς επιβαρύνουν το κλίμα.
Πρωτίστως ίσως θα έπρεπε η ελληνική πολιτεία να αντιληφθεί ότι αυτό το θέμα, έπρεπε να επιλυθεί πριν τη λήξη της θητείας των σχολικών επιτροπών.  Με δεδομένο τις συνθήκες που υπάρχουν λόγω των απαγορεύσεων.
Πάντως θα πρέπει να κατανοήσουν πολλοί ότι πρέπει να υπάρχει ένα αμοιβαίο κλίμα εμπιστοσύνης. Δεν είμαστε οι μεν και οι δε.   Και η παρουσία του ψευτομουφτή και του ΚΙΕΦ,  δείχνουν ότι όχι μόνο πολιτικοποιείται το ζήτημα, αλλά παίρνει και μία διαφορετική χροιά.
---------
Βέβαια αφού οι σχολικές εφορείες διαχειρίζονται χρήματα, κάνουν πληρωμές για λειτουργικές δαπάνες στα σχολεία, καύσιμα κλπ,  και πολλά άλλα,  θα έπρεπε να μεριμνήσουν να βρουν και κάποια λύση,  το πώς θα διευθετηθεί αυτό το πρακτικό ζήτημα. 
Όπως θα έπρεπε να απαντηθεί επαρκώς  το αίτημα να γίνουν δια ζώσης εκλογές. Με κλειστά σχολεία βέβαια λόγω της πανδημίας αυτό είναι προφανές, όσο και αν δεν θέλουν να το κατανοήσουν κάποιοι.
Αλλά παρόλα αυτά θα πρέπει και οι σχολικές εφορείες να επιτελέσουν το ρόλο τους. Από την άλλη δεν μπορούμε να κατανοήσουμε γιατί ζητούν διακαώς να κάνουν  δια ζώσης εκλογές και όχι ηλεκτρονικά όπως τους προτάθηκε.
Το θέμα επίσης της παράτασης της θητείας των ήδη υπαρχόντων σχολικών εφορειών,  θα μπορούσε μάλλον  να τεθεί πριν λήξει η θητεία τους και όχι εκ των υστέρων.
Ζητούν επίσης πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί να υπάρξει πολιτική απόφαση. Σε ένα διαδικαστικό ζήτημα όμως, που θέλουν να το  αναγάγουν σε πολιτικό, πρέπει να το φθάσουν σε επίπεδο υπουργού  και γιατί όχι και πρωθυπουργού;
Για πιο λόγο άραγε; Από τη στιγμή που σε πολλά μειονοτικά σχολεία ήδη ορίστηκαν οι σχολικές εφορείες και το πρόβλημα υπάρχει σε ορισμένα που έχουν περισσότερους υποψηφίους; 
-------
Αν συναινέσουν όμως για να γίνουν δια ζώσης εκλογές,  με μέτρα,  κανόνες προστασίας και σε μεγαλύτερη χρονική διάρκεια, ποιος θα είναι αυτός που θα αναλάβει και το επιδημιολογικό κόστος,  που ενδεχομένως θα παρουσιαστεί; 
Αυτοί που το προτείνουν και αντιδρούν,  η μήπως η διεύθυνση και το υπουργείο που θα επιτρέψει μια τέτοια διαδικασία κατά παρέκκλιση και χαριστικά, όταν απαγορεύεται για όλους τους άλλους;
Ακόμα και αυτό το σχέδιο που θα προτείνει στο υπουργείο όπως μας ανέφερε ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης σε συνέντευξή του, μάλλον δεν θα πάρει το πράσινο φως. Γιατί προφανώς  προτεραιότητα έχει η δημόσια υγεία.
Είναι ένας γρίφος που δεν μπορεί να λυθεί εύκολα και ανώδυνα. Ούτε θα γίνουν εκπτώσεις στη γενικότερη πολιτική των μέτρων, των απαγορεύσεων και των κανόνων προστασίας. Σχολεία κλειστά δηλαδή για τους μαθητές και την εκπαιδευτική διαδικασία και ανοιχτά για εκλογές, τι μήνυμα θα δώσουν;
Εντολή για εκλογές διακινδύνευσης της δημόσιας υγείας δεν λογίζονται από την πλευρά της πολιτείας, ειδικά αυτή την ώρα και με τόσο αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο. 
Άρα το πιο λογικό σενάριο,  που δεν το θέλουν βέβαια, είναι η ηλεκτρονική ψηφοφορία αυτή την ώρα. Ειδάλλως αν αποδεχτούν τη δια ζώσης ψηφοφορία, ανοίγουν τον Ασκό του Αιόλου και για άλλους που θα απαιτήσουν το ίδιο.
---------
Είναι τυχαία επίσης να υποθέσουμε η παρουσία πολιτικών και αυτοδιοικητικων παραγόντων, του ψευτομουφτή και του ΚΙΕΦ, στην προχθεσινή διαμαρτυρία; Μήπως η φωτογραφία αυτή, θα παίξει και στα κανάλια της γείτονος χώρας; 
Οι πολιτικοί ας μην προσπαθούν λοιπόν να το αναγάγουν το θέμα ως μείζον πολιτικό ζήτημα, ζητώντας ανέφικτα πράγματα, για να γίνουν αρεστοί και ας  αντιληφθούν και το μέγεθος του επιδημιολογικού προβλήματος που  υπάρχει.
Όσο για το πολιτικό και διπλωματικό μήνυμα το οποίο ήθελαν να στείλουν, φαίνεται ότι το κατάφεραν και ίσως τις επόμενες ημέρες θα δούμε και ανακοινώσεις πάνω στο ζήτημα, από τη γείτονα χώρα.
Για αυτό ακριβώς χρησιμοποιήθηκε και η ορολογία περί καταπάτησης των δικαιωμάτων της μειονότητας, σκοτεινών σχεδίων κλπ, ισχυρισμοί που δεν έχουν καμία λογική βάση,  όπως και ο δήθεν διορισμός κάποιων σχολικών εφορειών.
Εξάλλου με τον ίδιο δρόμο τρόπο διαμαρτύρονταν και οι εκπαιδευτικοί για την ηλεκτρονική ψηφοφορία,  αλλά τελικά δεν οπισθοχώρησε το υπουργείο. Αυτό σημαίνει δηλαδή ότι υπάρχουν σκοτεινά σχέδια εναντίον των εκπαιδευτικών; 
Οι νομικοί και πολιτικοί που συμμετείχαν σε αυτή την εκδήλωση διαμαρτυρίας,  θα ζητούσαν για τους δικηγορικούς συλλόγους,  αν υπήρχαν εκλογές,  να γίνουν δια ζώσης με τέτοιες συνθήκες;  Μάλλον όχι.
Ας αντιληφθούν λοιπόν και οι πιο δύσπιστοι, ότι ο μόνος εφικτός δρόμος για τη διενέργεια των εκλογών,  είναι η ηλεκτρονική ψηφοφορία. Με σύστημα αδιάβλητο που τους προσφέρεται και δωρεάν.
Κατά τα’ άλλα εκτιμούμε ότι δεν πρόκειται να βρεθεί άλλη λύση. Και το δικαίωμα της διαμαρτυρίας είναι σεβαστό σε μια δημοκρατική χώρα. Ας αλλάξουν οι συνθήκες και θα γίνουν και οι εκλογές. Οι εξαιρέσεις δεν δίνουν και το καλύτερο παράδειγμα. 
Την ώρα όμως που έχουν έρθει σχεδόν τα πάνω κάτω στην καθημερινότητα και τη ζωή,  για όλους τους Έλληνες και σε παγκόσμιο επίπεδο,  πολλά πράγματα δυστυχώς σε διαδικασίες που γνωρίζαμε ως τώρα, προφανώς έχουν ανατραπεί.  Χωρίς να εξυφαίνονται πίσω από όλα αυτά και σκοτεινά σχέδια.

Sort: 
500
Ενεργό από: 
Πέμπτη, 8 Απριλίου, 2021 - 09:00
Υπέρτιτλος: 
Γράφει ο Δήμος Μπακιρτζάκης