fbpx μικροΚΟΜΟΤΙΝΑΪΙΚΑ | Xronos.gr
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Ημερολόγιο Xronos.gr

Φρονιμότερο και πιο συνετό πολιτικά και διπλωματικά,  είναι να υπάρχουν έστω και αποτυχημένες διερευνητικές επαφές,  αλλά και ανεπιτυχείς προσπάθειες διαλόγου,  παρά εντάσεις,  πολεμικές ιαχές,  καθώς και αδιέξοδες πατριωτικές κορώνες.
Την πολιτική αυτή σαφώς δεν μπόρεσε να την καταλάβει ποτέ στην πολιτική του καριέρα ο τέως πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς,  που παραμονή των διερευνητικών εντολών σήκωσε πάλι τους τόνους, κατά των κυβερνητικών πρωτοβουλιών.
Δημιουργώντας προβλήματα για άλλη μία φορά στην κυβέρνηση,  με την προσπάθεια διαφοροποίησης που κάνει. Και με τη στόφα του πατριώτη,  λειτουργεί καθαρά προτάσσοντας προσωπικές πολιτικές.
Μόνο με αποτροπή αντιμετωπίζεται η Τουρκία δηλώνει, δεν θέλει καμιά προσφυγή στη Χάγη και οι διερευνητικές επαφές καταλογίζει ότι ακυρώνουν πιθανές κυρώσεις. Τα χειρότερα μηνύματα στο ξεκίνημα μιας προσπάθειας.
Έντιμη πατριωτική στάση όμως,  όπως δεν μπορούν να την αντιληφθούν οι θιασώτες και υποστηρικτές των πολιτικών του Αντώνη Σαμαρά,  είναι να έχεις επαφές και με τον εχθρό ακόμα σε όποιο επίπεδο διαλόγου μπορεί να επιτευχθεί.
Αλλά αυτό επ’ ουδενί δεν πρέπει να σε εφησυχάζει για τις προθέσεις των γειτόνων και τον τρόπο που χρησιμοποιούν και χειρίζονται τη διπλωματία. Μιλάς,  συνδιαλέγεσαι, αλλά  παράλληλα εξοπλίζεσαι.
Ενισχύεις τις  ένοπλες δυνάμεις για  να έχεις αυτάρκεια και υπεροχή, φτιάχνεις συμμαχίες εκ νέου, αλλά παράλληλα προσπαθείς  να νιώσει η Τουρκία,  ότι η Ελλάδα έχει την αποτρεπτική ισχύ για να αντιμετωπίσει όλες τις απειλές.
Τις πολιτικές όμως τύπου Σαμαρά τις πληρώσαμε, ακόμα και όταν φτάσαμε να κάνουμε την επώδυνη συμφωνία με τα Σκόπια,  δίνοντας το όνομα βόρεια Μακεδονία. Ήταν πάλι από την ανένδοτη στάση του. Όπως και η Θράκη στο παρελθόν παρόμοια πλήρωσε τις πολιτικές Σαμαρά.
Γιατί δυστυχώς στην πολιτική στη διπλωματία και στην κοινωνία, δεν μπορείς να είσαι απόλυτος και να μη διαπραγματεύεσαι τίποτα.  Ούτε να προεξοφλείς  τις διαθέσεις πάντοτε των αντιπάλων σου.
Και όταν σηκώνεις μόνο τείχη και τα μπαϊράκια του πατριωτισμού,  αυξάνονται  τα ήδη υπάρχοντα αδιέξοδα. Και απομονώνεσαι και από τους  υποστηρικτές σου διεθνώς.
Και όταν κάποια προβλήματα δεν λύνονται στην ώρα τους, δυστυχώς  επανέρχονται  μετά από χρόνια,  με χειρότερη αφετηρία για τη χώρα μας. Τουλάχιστον αυτό έχει αποδείξει η ιστορία.
-------
Τελικά αντιληφθήκαμε, ότι δεν χρειάζεται να είναι κανείς προφέσορας στην διπλωματία και στην πολιτική,  για να κατανοήσει ότι ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ξεκάθαρα εμπαίζει την τοπική κοινωνία.
Άλλα υπόσχεται και άλλα δυστυχώς δρομολογεί,  χωρίς να κρατά ούτε τα προσχήματα. Οι προθέσεις του αποκαλύφθηκαν πλήρως με την συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Παραπολιτικά.
Αναφέροντας ότι είναι θέμα εθνικής σημασίας η νέα δομή στον Έβρο. Και γιατί  δηλαδή είναι ζήτημα εθνικής προτεραιότητας, σύμφωνα με τον υπουργό,   η νέα  δομή μεταναστών στην Θράκη; 
Ενώ μέχρι τώρα πάντοτε κυβερνήσεις και πολιτικοί ανέφεραν  ότι είναι  θέμα εθνικής σημασίας να μη γίνονται  δομές στη Θράκη, που θα φιλοξενούν έστω και λίγες ημέρες όπως προσπαθούν να μας πείσουν, μετανάστες;
Μήπως κάτι άλλο συμβαίνει, άλλα σχεδιάζουν και γνωρίζουν πράγματα,  που δεν τα λένε δημόσια; Αν συμβαίνει κάτι ας τοποθετηθούν  ξεκάθαρα, χωρίς μισόλογα και προσχηματικό  διάλογο  με φορείς της τοπικής κοινωνίας.
Τι σημαίνει θέμα εθνικής σημασίας η δομή αυτή στην Θράκη και γιατί δεν μπορούν να μεταφέρονται πάραυτα έστω και 1000 μετανάστες σε μια έκτακτη ανάγκη; Τι θα πει τώρα στην επόμενη συνάντηση; 
--------
Έντονη ήταν η ανησυχία αρκετών συντοπιτών μας,  όταν είδαν ότι από την αρχή της προηγούμενης εβδομάδας η πόλη μας επιβαρύνθηκε επιδημιολογικά δίνοντας μόνο σε μία ημέρα 27 κρούσματα, με τις επόμενες ο αριθμός των κρουσμάτων να κυμαίνεται σε διψήφιο νούμερο.
Η ανησυχία προέρχεται από το γεγονός της επικοινωνιακής πολιτικής που έχει επιλέξει η κυβέρνηση και ο ΕΟΔΥ, να μην ενημερώνει τις τοπικές κοινωνίες, παρά μόνο όταν η κατάσταση ξεφύγει.
Η σιωπή επιβάλλεται σε τέτοιο επίπεδο,  που ακόμα ούτε οι δήμαρχοι Κομοτηνής και Μαρωνείας-Σαπών, που υποτίθεται κινδύνευαν να μπουν  στο  κόκκινο, να μη γνωρίζουν τίποτα, αλλά ούτε και ο αντιπεριφερειάρχης.
Ενώ υποτίθεται ο μηχανισμός και οι υπηρεσίες των θεσμικών φορέων της περιοχής μας θα πρέπει να ενεργοποιηθεί, αν  τα πράγματα δεν πάνε καλά και να βοηθήσει επικουρικά κατά της εξάπλωσης της πανδημίας.
Αστυνομία, δήμοι και περιφέρεια θα κληθούν να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά στα δύσκολα, αλλά θεωρούν σωστό από την πλευρά του ΕΟΔΥ να μην ενημερώνονται.
Από το διάγγελμα Χαρδαλιά πληροφορήθηκαν ότι οι περιοχές τους έχουν ανησυχητικά υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, αλλά δεν μπορούσαν να παρέμβουν πουθενά, αφού δεν γνώριζαν.
Η άκρα μυστικότητα και ο χειρισμός που γίνεται από την πλευρά του ΕΟΔΥ, προφανώς δεν είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Η ανησυχία που δημιουργείται σε μια κοινωνία, που   δεν  γνωρίζει που βρίσκονται αυτά τα 27 κρούσματα της μιας ημέρας είναι μεγάλη.
Και το παραμύθι της δήθεν στοχοποίησης, το έχουμε ακούσει πολλές φορές από την αρχή της πανδημίας.  Αλλά δεν κατανοούμε γιατί δεν θα πρέπει να γνωρίζει η τοπική κοινωνία. Που το μαθαίνει βέβαια όταν η κατάσταση εξελίσσεται άσχημα, εκ των υστέρων.
-------
Μετά από έρευνα πληροφορηθήκαμε ότι ο αριθμός των 27 κρουσμάτων της περασμένης Τρίτης προέρχεται κατά το ήμισυ μέσω ιδιωτικών μικροβιολογικών εργαστηρίων και μάλιστα  από οικογένειες που συνευρέθηκαν σε κοινό τραπέζι.
Άλλα δυο κρούσματα εντοπίστηκαν με βάση τις πληροφορίες μας και στη  Λέσχη Αξιωματικών, αλλά η διαχείριση των θεμάτων για το στρατό, γίνεται μάλλον με σχετική εχεμύθεια. 
Όσο για τις Σάπες που μπήκαν και αυτές στο κάδρο  της επικινδυνότητας από τον κο Χαρδαλιά, μάλλον όπως πληροφορηθήκαμε αυτό συνέβη κατά …λάθος. Με δεδομένο ότι μόνο 3 κρούσματα υπήρχαν την ημέρα εκείνη.
Και κάποιος αριθμός κρουσμάτων εντοπίστηκε σε δομή υγείας, για να συμπληρωθεί το παζλ των 27 κρουσμάτων. Φαίνεται όμως εκ των πραγμάτων,  ότι με τις ιχνηλατήσεις των επόμενων ημερών,  έδωσαν στον απόηχο διψήφιο αριθμό κρουσμάτων για τη Ροδόπη.
Και η έγκαιρη κινητοποίηση των υπηρεσιών,  μας ξαναφέρνουν σε καλά επιδημιολογικά  επίπεδα τις δυο προηγούμενες ημέρες. Και  ας ελπίσουμε να μην υπήρξε περαιτέρω διασπορά.
Αν και η κατάσταση που επικρατούσε και στην πόλη μας,  αλλά και πανελλαδικά το Σαββατοκύριακο δε μας προϊδεάζει να είμαστε  αισιόδοξοι. Ο συνωστισμός ήταν εμφανής.
 Και με δεδομένο ότι πάμε και για άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων, με τη χαλαρότητα που επικρατεί, υπάρχει ο φόβος για να κυλήσουμε ξανά σε μια τρίτη καραντίνα.
Και προφανώς δεν έχει αποφορτιστεί επιδημιολογικά το εθνικό  σύστημα υγείας στο βαθμό που πρέπει,  με τόσους διασωληνωμένους ακόμα. Και  αυτά θα πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη.

Sort: 
500
Ενεργό από: 
Τρίτη, 26 Ιανουαρίου, 2021 - 09:00
Υπέρτιτλος: 
Γράφει ο Δήμος Μπακιρτζάκης