fbpx μικροΚΟΜΟΤΙΝΑΪΙΚΑ | Xronos.gr
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Ημερολόγιο Xronos.gr

Γαλουχημένος στους διαύλους της επικοινωνιακής τέχνης ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, εφάρμοσε στο διαδικτυακό διάλογο χθες με όλους τους φορείς του Έβρου,  τη μέθοδο των συσσωρευμένων θετικών ερωταπαντήσεων, για να τους πείσει.
Πρόβαλλε αρχικά τα έργα και τις ημέρες  της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό, για αναβάθμιση των δομών,  τις προσλήψεις,   την ενίσχυση της ασφάλειας στη δυνατότητα αποτροπής στα σύνορα και πολλά άλλα, που κανείς βέβαια δεν θα εξέφραζε αντίρρηση για όλα αυτά.
Όταν όμως έφτασαν στο επίμαχο σημείο της επέκτασης και δημιουργίας νέας δομής,  εισέπραξε πάλι ένα μεγαλοπρεπέστατο όχι. Που συνοδεύτηκε και με έντονες αντιπαραθέσεις.
Εγκάλεσε ακόμα και τον αντιπεριφερειάρχη Υγείας,  να μη μιλάει λαϊκίστικα και να προτείνει εναλλακτικές λύσεις, όταν  του ανέφερε να έρθει στην πλατεία για να δει ο ίδιος τον κόσμο.
Και ήρθε και το δελτίο τύπου του υπουργείου που μας ενημέρωσε ότι η συζήτηση ήταν δήθεν εποικοδομητική, αλλά το μόνο που διαφώνησαν ήταν η δυναμικότητα του ΚΥΤ Φυλακίου.
Μα μόνο για αυτό γίνεται η αντιπαράθεση.  Στα υπόλοιπα και πολλά άλλα θετικά όλοι συμφωνούν και έχουν και ιδέες να προτείνουν. Όπως πρότεινε και ο δήμαρχος Ορεστιάδας τι μπορεί να προσφέρει για μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. 
Σε χώρο φιλοξενίας αλλά και οχήματα μεταφοράς. Αλλά προφανώς ο υπουργός δεν ψάχνει για εναλλακτικές τέτοιας μορφής, αφού ο στόχος του είναι άλλος. Η δημιουργία μιας μόνιμης δομής.
Πάντως σύντομα θα πέσουν οι μάσκες, αφού ο κος Μηταράκης,  μη μπορώντας να αντέξει το βάρος της αντιπαράθεσης με την κοινωνία του Έβρου, ανέφερε ότι θα συζητήσει με την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προφανώς.
Και η απόφαση η οποία θα ανακοινώσει για τον τελικό του σχεδιασμό,  δεν θα έχει πλέον την υπογραφή μόνο του υπουργού, αλλά του ίδιου του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης.
Συνεπώς θα φανεί ξεκάθαρα αν πλέον από την αρχή είχε σχεδιαστεί με αυτόν τον τρόπο και δεν ήταν μόνο υπουργική απόφαση. Εκεί όμως που έφτασαν τα πράγματα,  προφανώς ο πρωθυπουργός θα υπολογίσει και το πολιτικό κόστος των  αντιδράσεων.
---------
Αντίστροφη μέτρηση πλέον, αφού μόνο δύο ημέρες έμειναν για την έναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας και ο πήχης βέβαια των προσδοκιών για θετικά αποτελέσματα,  χαμηλώνει όλο και περισσότερο.
Εξάλλου προς την κατεύθυνση αυτή προετοιμασμένη και υποψιασμένη είναι ήδη η ελληνική πλευρά, πόσο δε μάλλον η τουρκική που κάνει τα πάντα, για να υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις.
Για να καταλογίσει ευθύνες για αυτό στη χώρα μας. Οι εμπρηστικές τους δηλώσεις και  ενέργειες γίνονται  οργανωμένα από πριν, για να προετοιμαστεί το κλίμα,  ότι η Ελλάδα τορπιλίζει το διάλογο.
Και αναφέρονται μάλιστα από τα μικρά έως τα μεγάλα,  βάζοντας τα όλα στο ίδιο τσουβάλι. Τόσο από τα 12 νμ στο Ιόνιο και την εξαγγελία του πρωθυπουργού ότι θα προχωρήσουμε και νότια της Κρήτης, όσο και τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου.
Εκ  των προτέρων δίνεται μία αρνητική φόρτιση, που δεν προϊδεάζει  θετικές εξελίξεις, πέραν κάποιων παραλλήλων μονολόγων. Αφού η χώρα μας το μόνο που δέχεται ως  θέμα συζήτησης είναι η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ.
Ενώ η Τουρκία περιμένει όπως πάντα να βάλει όλη την ατζέντα των διπλωματικών της διεκδικήσεων και των  παρανόμων συμφωνιών της, ακόμα και θέματα μειονότητας Θράκης.
Το μόνο που απομένει είναι να μην τρέφουμε πολλές  ελπίδες,  το πότε θα συντονίσουν δυνάμεις ΗΠΑ και ΕΕ, για να τοποθετηθούν συλλογικά στα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Και το μόνο που μένει  είναι η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και το  μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα αποτρεπτικής ισχύος,  για οτιδήποτε κι αν συμβεί. Είναι η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνουν. Δυστυχώς.
--------
Δεν θα μπούμε στη λογική των δικαιωμάτων ενός κατά συρροή δολοφόνου και της επικοινωνιακής διαμάχης που έχει ξεσπάσει, γιατί προφανώς για το πρώτο αρμόδιοι είναι να το αποφασίσουν οι δικαστικοί.
Αλλά ειλικρινά δεν κατανοούμε και τη λογική των 15 στελεχών του Σύριζα και των υποστηρικτών τους,  που βλέπουμε να υπάρχουν ακόμα και στην περιοχή μας κάποιοι,  για τα δικαιώματα του Κουφοντίνα.
Είναι γνωστή αυτή η επιλεκτική ευαισθησία κάποιων στελεχών, για τα δικαιώματα προσώπων που αφορούν άτομα αυτού του βεληνεκούς, από ακροαριστερούς, περιθωριακούς, έως στον Κουφοντίνα.
Κάποιοι ενδεχομένως να  τον θεωρούν και «επαναστάτη», γιατί πέραν των δικαιωμάτων του, δεν αναφέρουν ούτε μία λέξη για τα θύματα του. Ούτε οργανωμένα αντιδρούν για παρόμοια θέματα,  που αφορούν  άλλες  ομάδες.
Προφανώς  οι ευαίσθητες κεραίες τους για τα δικαιώματα,  δεν μπορούν να διαχειριστούν τέτοιου είδους ζητήματα.  Έχουν μάθει να λειτουργούν μονόπλευρα.  
Θεωρούν λοιπόν ότι καταστρατηγείται το ποινικό δίκαιο και το κράτος δικαίου,  αλλά ουδεμία προσπάθεια κάνουν να ασκήσουν και κριτική στη δράση τους. Το παραβλέπουν. 
Και αγνοούν ότι ενώ η πολιτεία έδειξε το κοινωνικό της πρόσωπο και έχει δώσει επανειλημμένα άδειες εξόδου στον εν λόγω κύριο,  με βάση τη νομοθεσία, ο ίδιος  δεν έχει ζητήσει ούτε μία συγνώμη από τα θύματά του.
Που αυτό σημαίνει ξεκάθαρα ότι δεν έχει μετανοήσει για τις πράξεις του.  Προφανώς όλα αυτά είναι και ένα παιχνίδι αλίευσης ψηφοφόρων από το χώρο αυτό των διαφόρων ομάδων.
Σαφώς βέβαια όλοι έχουν δικαιώματα και οι ποινικοί κρατούμενοι. Αλλά οι υποστηρικτές ας αναλογιστούν και το πνεύμα της ιδεολογικής του σύγχυσης και της επιλεκτικής τους αντίληψης,  για αμετανόητους,  που έντυσαν με το μανδύα της «επανάστασης»,  τις δολοφονικές τους πράξεις.
--------
Δύο μεγάλα έργα στον αγροτικό τομέα,  πολυδάπανα βέβαια,  που θα μπορούσαν  να γίνουν με  πολύ  λιγότερα χρήματα όταν είχαν ξεκινήσει,  αν ολοκληρώνονταν οι μελέτες,  όπως το Αρδευτικό της Ξάνθης και το φράγμα του Κομψάτου, περιμένουν το πράσινο φως από τη …Διακομματική.
Αν ενταχθούν βέβαια κάπου  και βρεθεί χρηματοδότηση, το πιο πιθανό από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αλλά θα δώσουν μία τεράστια ανάσα ειδικά στον αγροτικό τομέα, αλλά  και στο περιβάλλον.
Πληροφορούμαστε όμως τελευταία,  ότι προτεραιότητα έχει το Αρδευτικό της Ξάνθης και από μισόλογα πολιτικών και αυτοδιοικητικών, σύντομα ενδεχομένως θα ανακοινωθεί και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.   
Ένα έργο που είχε βαλτώσει από παρεμβάσεις και δικαστικές διαμάχες με οικολογικές οργανώσεις, αλλά  δικαιώθηκε η υπόθεση αυτή στο ΣτΕ. Το  γεγονός ότι είναι χάθηκε πολύτιμος χρόνος και τώρα θα πρέπει να εξευρεθούν τα κονδύλια.
Αλλά η προτεραιότητα μπαίνει γιατί  μελετητικά η υπόθεση αυτή βρίσκεται πολύ πιο μπροστά από το φράγμα του Κομψάτου. Που χρειάζεται πολλά εκ. ευρώ ακόμα για να ωριμάσει η μελέτη.
Και προφανώς προβληματιζόμαστε ότι μπορεί να χάσουμε το τρένο,  για να ενταχθεί τελικά και το έργο αυτό τώρα που θα βρεθούν και πιο εύκολα χρηματοδοτικά εργαλεία. Έχουν γνώση οι τοπικοί 
…φύλακες;

Sort: 
500
Ενεργό από: 
Σάββατο, 23 Ιανουαρίου, 2021 - 09:00
Υπέρτιτλος: 
Γράφει ο Δήμος Μπακιρτζάκης