fbpx μικροΚΟΜΟΤΙΝΑΪΙΚΑ | Xronos.gr
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Ημερολόγιο Xronos.gr

Προφανώς ζούμε σε ένα παράλληλο σύμπαν όσοι διαβιούμε στη Ροδόπη και προσπαθούμε να κατανοήσουμε τις δηλώσεις των πολιτικών μας, μετά από κάθε φυσική καταστροφή. Άλλες με ήχο, εικόνα και φωτογραφίες και άλλες με δελτία τύπου εκ του μακρόθεν,  του κατόπιν ενεργειών μου.
Καταλογισμός ευθυνών πάντοτε στους άλλους, εύκολη και ανέξοδη κριτική με δόσεις συμπόνιας και  ειλικρινούς ενδιαφέροντος και γενικόλογες προτάσεις του στυλ,  να τα δούμε όλα σοβαρά από δω και πέρα.
Μέχρι να σταματήσει ο απόηχος των γεγονότων  και η ζωή να πάρει πάλι τον κανονικό της ρυθμό. Κανένας βουλευτής όμως δεν είναι άμοιρος ευθυνών, όταν ανήκει σε κόμμα που κυβέρνησε τη χώρα.
Προσπαθούμε πρώτα να κατανοήσουμε τη δήλωση του Ευριπίδη Στυλιανίδη και τα πυρά που εξαπέλυσε εναντίον της περιφερειακής αρχής με αφορμή τις  πλημμύρες και τις ζημιές που προκλήθηκαν στην Ροδόπη σε κατοικίες και καλλιέργειες.
Αφού χαρακτηρίζει ανοχύρωτο το νομό, μιλά για διοικητική αναποτελεσματικότητα, ζητά από την περιφέρεια να κινητοποιηθεί άμεσα και συγχρόνως να μην επιδείξει νωχελικότητα και αδιαφορία όπως στο παρελθόν. 
Και αποφαίνεται με την επωδό ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του για να μη χάνουμε συνέχεια ευκαιρίες. Και αν ο νομός μας βρέθηκε ανοχύρωτος,  την κύρια ευθύνη να καταλάβουμε την έχει μόνο η διοίκηση Μέτιου;
Ευθύνονται δήμοι και περιφέρεια μόνο και όχι η κεντρική εξουσία, τα αρμόδια υπουργεία και οι χρηματοδοτήσεις που δίνονται με το σταγονόμετρο για αντιπλημμυρικά έργα;
Δηλαδή για να καταλάβουμε ευθύνες δεν υπάρχουν στους βουλευτές με τόσες θητείες και θέσεις ευθύνης στο κυβερνητικό επιτελείο; 
Δεκαετίες έχουν να γίνουν σοβαρές παρεμβάσεις σε αντιπλημμυρικά στη Ροδόπη και κυβέρνησαν ΝΔ, Σύριζα,  ΠΑΣΟΚ και νυν ΚΙΝΑΛ. Τώρα ανακαλύπτουν τα λάθη των άλλων οι βουλευτές μας; 
Όπως και ο Δημήτρης Χαρίτου που καταλογίζει στην  κυβέρνηση βαρύτατες ευθύνες για την έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας στη Ροδόπη. Θαρρείς και ο Σύριζα επί κυβερνητικής θητείας του έπραξε τίποτα. 
--------
Έχουμε ακούσει πολλές φορές τους συνδικαλιστές της εκπαίδευσης  να ζητούν διακαώς από το υπουργείο και τον ΕΟΔΥ να μεριμνήσουν,  ώστε να  γίνονται σε τακτική βάση μαζικά  τεστ στους εκπαιδευτικούς.
Στην προκειμένη περίπτωση όμως τοπικά το ρόλο αυτό τον ανέλαβε ο  δήμος Κομοτηνής, αφού κάλεσε τον ΕΟΔΥ και  προγραμμάτισε επί τριημέρου να γίνουν τα τεστ στους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων.
Παρόλα αυτά όμως,  όπως μας ανέφερε ο δήμαρχος,  η προσέλευση δεν ήταν η αναμενόμενη. Δεν ανταποκρίνονται δηλαδή πολλοί εκπαιδευτικοί για να πάνε να κάνουν το τεστ,  παρόλο που  έχουν  ξεκινήσει τα μαθήματα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Συμβαδίζει όμως η λογική της αντίδρασης και στο ότι δεν μεριμνά η πολιτεία για να μας κάνει τα τεστ, με την μη μαζική συμμετοχή στα τεστ που μερίμνησε να πραγματοποιηθούν ο δήμος;
Οι συνδικαλιστές απλώς διαμαρτύρονται,  αλλά οι εκπαιδευτικοί από την πλευρά τους δεν συμμερίζονται τη λογική αυτή να υποθέσουμε;
Πάντως όπως ανέφερε ο δήμαρχος,  αν δεν υπάρχει η αναμενόμενη συμμετοχή στα τεστ τα οποία πραγματοποιούνται, σαφώς δεν θα μπορούν να πείσουν τον ΕΟΔΥ, για να γίνονται σε τακτική βάση επαναλαμβανόμενα.
---------
Αριστεροί στο λόγο,  στην εφαρμογή της πολιτικής των μνημονιακών δεσμεύσεων,  αλλοπρόσαλλοι και αντιφατικοί  στις αποφάσεις τους,  αγκυλωμένοι  στην ιδεολογία τους, αδυνατούν  να αναλύσουν στο Σύριζα τι έφταιξε και γιατί τους γύρισαν την πλάτη οι πολίτες το 2019.
Μέχρι που ο κος  Πολάκης  με τη γλώσσα που συνηθίζει ανέφερε προχθές με λίγα Γαλλικά που δεν γράφονται βέβαια για να τους πείσει,  ότι σύντροφοι ηττηθήκαμε γιατί ……….τη μεσαία τάξη.
Βλέπουν τις δημοσκοπήσεις, τη μεγάλη διαφορά με τη ΝΔ ακόμα και θεωρώντας de facto ότι αυτοί  ήταν κόμμα της αριστεράς και του λαού και στήριζαν κατά την άποψή τους εργάτες και φτωχούς εργαζόμενους,  προσπαθούν να κατανοήσουν τι συμβαίνει και γιατί απομακρύνθηκαν όλοι αυτοί από το κόμμα τους.
Δεν μπορούν ακόμα να καταλάβουν τα αυτονόητα. Ότι μόνο με αριστερή λογική δεν κυβέρνησαν αφού έφεραν  180 μοίρες στροφή,  εφάρμοσαν μνημόνια και πολιτικές λιτότητας με επιδοματικές λογικές.
Προσπαθούσαν  να πολιτογραφηθούν ως προστάτες της φτωχολογιάς,  χτυπώντας όμως τη μεσαία τάξη. Έχει δίκαιο ο  κος  Πολάκης  στην επισήμανση του. Η μεσαία τάξη εξοντώθηκε  με φορολογικά και ασφαλιστικά δυσβάσταχτα μέτρα.
Δεν μπορούν όμως να ερμηνεύσουν ως αριστεροί ότι αυτές τις αποφάσεις τους τις πληρώνουν και οι εργαζόμενοι και η φτωχολογιά. Αν δεν επιχειρούν κάποιοι, πώς θα βρει δουλειά ο φτωχός εργαζόμενος; 
Αυτή ήταν η Αχίλλειος πτέρνα της πτώσης τους. Κανένας δεν τους εκδικήθηκε,  ούτε τους πολέμησαν τα  κυκλώματα και ο διεθνής καπιταλισμός. Με πολλούς τα είχαν καλά μάλιστα. 
Στην αντιπολίτευση τους οδήγησαν τα δικά τους λάθη. Οι πολίτες τους γύρισαν την πλάτη γιατί  απογοητεύτηκαν από το δήθεν μοντέλο αριστερής διακυβέρνησης, που μάλλον μόνο στη φαντασία τους υπήρχε.
Όσο για την αυτοκριτική τους, προφανώς χρησιμοποιούν τη γνωστή μέθοδο,  να κρύβουν τα …σκουπίδια κάτω από το χαλί.
------
Πλήρωσαν το ίδιο τμήμα του πληρώνει για χρόνια και το ΚΚΕ καθηλωμένο στα μικρά ποσοστά του. Που ενώ θεωρεί και το πιστεύουν βέβαια όλοι στο κόμμα ότι είναι ο κατεξοχήν πολιτικός φορέας που προστατεύει τα δίκια των εργαζομένων και της φτωχολογιάς,  οι πολίτες δεν το καταλαβαίνουν.
Και ψηφίζουν δεξιές κυβερνήσεις. Όταν η πραγματικότητα δεν συμβαδίζει με τα θέλω και τα πιστεύω κάποιου,  ισχύει προφανώς η αριστερή λογική,  τόσο χειρότερο για την πραγματικότητα.
Βέβαια η διαφορά είναι ότι στο ΚΚΕ δεν κάνουν εκπτώσεις στην ιδεολογία τους και τα πιστεύω τους,  δεν εποφθαλμιούν καμία εξουσία,  ούτε θέλουν να κυβερνήσουν,  αλλά προσπαθούν να έχουν μια ξεκάθαρη ιδεολογία.
Προτρέπουν σε αγώνες,  στην αφύπνιση των εργατών και εργαζομένων, πολεμούν εναντίον του καπιταλισμού και το σύστημα της ελεύθερης αγοράς.
Οι καλές και καλά αμειβόμενες όμως θέσεις εργασίας όπως τις επιθυμούν όλοι οι θιασώτες των αριστερών ιδεολογιών,  δεν δημιουργούνται αν δεν υπάρχει μεσαία τάξη,  επιχειρηματικό ευνοϊκό περιβάλλον και επενδύσεις.
Αυτά τα   βρίσκει κάποιος όμως στις καπιταλιστικές χώρες, για αυτό έφυγαν εκατοντάδες χιλιάδες νέοι εκεί που η επιχειρηματικότητα  δεν είναι ένοχη  και το κέρδος δεν είναι επιλήψιμο,  αλλά ανάγκη και δημιουργία.
Ειδάλλως γιατί να αναλαμβάνει κάποιος το ρίσκο, να χρωστάει, να επενδύει,  να εργάζεται ατελείωτες ώρες,  να δημιουργεί θέσεις εργασίας και να τροφοδοτεί τα δημόσια έσοδα; 
Αν δεν έχει κανένα κίνητρο και αντίστοιχες απολαβές; Μπορεί να το εξηγήσει αυτό ή αριστερά, χωρίς να φέρνει στο τραπέζι του διαλόγου μόνο τα αρνητικά παραδείγματα των τεράστιων πολυεθνικών εταιρειών και των μεγιστάνων του πλούτου; 

Sort: 
500
Ενεργό από: 
Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021 - 09:00
Υπέρτιτλος: 
Γράφει ο Δήμος Μπακιρτζάκης