fbpx μικροΚΟΜΟΤΙΝΑΪΙΚΑ | Xronos.gr
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Ημερολόγιο Xronos.gr

Αν προσπαθήσει κάποιος να αναλύσει νηφάλια τα τεκταινόμενα  του προχθεσινού διαδικτυακού περιφερειακού συμβουλίου, δεν θα παραμείνει μόνο στα επικοινωνιακά τεχνάσματα της αποχώρησης της περιφερειακής αρχής.
Την οποία βαφτίζουν βέβαια μη συμμετοχή, παρόλο που κατά τη διάρκεια της σκοτεινής οθόνης, είχαμε και την παρέμβαση του αντιπεριφερειάρχη Έβρου,  που μάλλον παρακολουθούσε στα κρυφά.
Ενδιαφέρον όμως υπάρχει τελευταία, σε συγκεκριμένες  απουσίες περιφερειακών συμβούλων, της παράταξης Μέτιου και Σιμιτσή. Που  ενδεχομένως θα ήθελαν να στείλουν το δικό τους μήνυμα με αυτό τον τρόπο.
Αλλά και τα γεγονότα που εξελίχθηκαν με φόντο το ψήφισμα κατά της Χρυσής Αυγής, ενώ μια ημέρα πριν έγινε   δήλωση ανεξαρτητοποίησης των δύο περιφερειακών συμβούλων εκλεγέντων με  την Πατριωτική Αυγή.
Τώρα όσον αφορά την αποχώρηση της παράταξής του Χρήστου Μέτιου, ήρθε όταν από την πλευρά των αντιπολιτευόμενων είχαν 25 ψήφους έναντι 20  της συμπολίτευσης, για να συζητηθεί το θέμα της μη επιστρεπτέας ενίσχυσης.
Που  πολλές αντιρρήσεις και ενστάσεις, καθώς και αιτήματα για  διορθώσεις,  δεν έχουν μόνο οι παρατάξεις στο περιφερειακό συμβούλιο,  αλλά και πολλοί επαγγελματικοί φορείς και επιμελητήρια.
Προς τι λοιπόν τόση άρνηση για διάλογο, η να τεκμηριώσουν με επιχειρήματα από την πλευρά της περιφερειακής αρχής, το πόσο καλό και διαφορετικό είναι το πρόγραμμα τους και να πείσουν για αυτό τους διαφωνούντες;
Όταν ακόμα και τα οικεία επιμελητήρια διαμαρτύρονται συνεχώς και πριν λίγες ημέρες ο περιφερειάρχης συνομίλησε για αυτό το θέμα και με τις ΟΕΒΕΣ; Τι θα γίνονταν δηλαδή αν το συζητούσαν και στο περιφερειακό συμβούλιο;
----------
Βασικά οι παρατάξεις ήθελαν να θέσουν  τις προτάσεις τους για αλλαγές, να πουν τη γνώμη τους και να υποδείξουν,  όχι να  επιβάλλουν και να δεσμεύσουν την περιφερειακή αρχή.
Γνωρίζοντας βέβαια ότι σαφώς το πρόγραμμα αυτό είναι υπό την εποπτεία  της Διαχειριστικής Αρχής, αλλά η πολιτική απόφαση και οι κατευθύνσεις,  αρμοδιότητα του περιφερειάρχη.
Ούτε καν του περιφερειακού συμβουλίου και της ομάδας του. Άσχετα όμως αν είναι με τη βούλα της διοίκησης,  τόσο δύσκολο θα ήταν να ακούσουν προτάσεις για αλλαγές, τα λάθη και τις βελτιώσεις πάνω στο πρόγραμμα; 
Παρόλα αυτά προτίμησαν να αποχωρήσουν για να μη συζητηθεί ένα θέμα που καίει την περιοχή μας. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πριν ακόμα δοθεί η μη επιστρεπτέα ενίσχυση, ξεκινάει δεύτερος κύκλος σκληρών μέτρων,  ειδικά στη Ροδόπη.
Με κλειστές επιχειρήσεις λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και του επιπέδου 4 που οδηγηθήκαμε.  Ο διάλογος ποτέ δεν έβλαψε κανέναν,  αλλά θα πρέπει προφανώς κάποιοι να έχουν τη γενναιότητα να δέχονται κριτική για τα λάθη τους.
Πάντως την αποχώρηση της περιφερειακής αρχής τη σχολίασε στο ραδιόφωνο του Χρόνου και ο συνεργαζόμενος αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Κώστας Σιμιτσής, που ακολούθησε μάλλον διαφορετική τακτική και παρέμεινε  στο συμβούλιο.
 ----------
Επίσης σε αυτό το διαδικτυακό περιφερειακό συμβούλιο,  αισθητές ήταν πολλές απουσίες,  όπως και δύο περιφερειακών συμβούλων της περιφερειακής αρχής, που μάλλον περιμένουν πότε θα …αξιοποιηθούν σε θέσεις ευθύνης.
Όπως και της συνεργαζόμενης παράταξης  της συμπολίτευσης, που μάλλον αρχίζουν να διαφοροποιούνται κάποιοι. Ένας δεν έρχεται στα συμβούλια και έτερος πολλές φορές ψηφίζει από τη λάθος πλευρά μάλλον. 
Φαίνεται ότι άρχισαν να υπάρχουν κάποια προβλήματα,  τα οποία όμως δεν έχουν αποκρυσταλλωθεί τελείως. Όπως υπήρξαν και διαρροές από την παράταξη Τοψίδη που ανέλαβαν …θέσεις ευθύνης από την περιφερειακή αρχή.
Και τώρα μια ημέρα πριν έρθει για ψήφιση στο περιφερειακό συμβούλιο η καταδίκη της Χρυσής Αυγής, οι δύο σύμβουλοι της Πατριωτικής Αυγής, έκαναν δήλωση ανεξαρτητοποίησης τους στο περιφερειακό συμβούλιο.
Διαχωρίζοντας πλήρως τη θέση τους από τη Χ.Α.,  ότι δεν ασπάζονται πράξης βίας κ.λ.π.,  αλλά συνεχίζουν ως ανεξάρτητοι πλέον  τα  καθήκοντα τους, με πλήρη ευθύνη και συνέπεια.
Βέβαια προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι που νομικά θα μπορούσε να επιβληθεί και αναδρομικά μάλιστα,  σε συμβούλους που στηρίχθηκαν από την Χ.Α.  σε πανελλαδικό επίπεδο σε όλους τους ΟΤΑ.
Αλλά οι πολλές αυτές κινήσεις   και ανακατατάξεις που αναφέραμε στα περιφερειακά δρώμενα, μάλλον εγκυμονούν μελλοντικές αλλαγές, νέες συνεργασίες και μεταγραφές. 
Και πάντοτε οι «ανεξάρτητοι» κλείνουν το μάτι προς την περιφερειακή αρχή.   Πόσο δε μάλλον όταν πολλές φορές μέχρι τώρα οι δύο σύμβουλοι της Πατριωτικής Αυγής,  στήριξαν  προτάσεις και θέσεις της περιφερειακής αρχής.
 ----------
Μια ξεκάθαρα αρνητική και δυσμενή εξέλιξη όσον αφορά την πρώτη κατοικία των Ελλήνων και των πλειστηριασμών, είναι  το νέο πτωχευτικό δίκαιο, όπως και να το βαφτίσει κανείς. Και φυσικά δεν  μπορεί να έχει θετικό πρόσημο. 
Για  αυτό και μας κάνει  εντύπωση η τοποθέτηση του πρωθυπουργού, που μάλλον το θεωρεί επίτευγμα και καινοτομία, απαλλάσσοντας από το βραχνά των χρεών τους κληρονόμους, έστω και αν χάνεται μέρος  της περιουσίας.
Κερδίζουν χάνοντας δηλαδή οι ιδιοκτήτες. Πτωχεύεις και είναι καλό. Δεν βρήκε όμως ούτε μια λέξη να πει για τραπεζικό σύστημα που θα ωφεληθεί τελικά από την όλη αυτή διαδικασία. 
Ενώ έχει χρεώσει τον ελληνικό λαό,  που δανείστηκε γι' αυτό,  για να είναι εύρωστες οι τράπεζες. Και πως το αντιλαμβάνονται ότι θα γλυτώσουν από τα χρέη οι κληρονόμοι;
Με τα ενοίκια που θα πληρώνει για 12 χρόνια κάποιος για το σπίτι του, χωρίς να προσμετρηθούν στο συνολικό χρέος; Η  όταν μετά από 12 χρόνια, αν  γίνει θαύμα,  θα βρει κάποιος να αγοράσει την κατοικία του στην εμπορική αξία; 
Και φυσικά η  τράπεζα δεν θα χάσει τίποτα.  Θα συνεχίζουν να υφίστανται χρέη,  παρόλες τις διαγραφές. Και ένα σπίτι που για να το πάρουν οι κληρονόμοι μάλλον θα πρέπει να το αγοράσουν ξανά  στην εμπορική του αξία.
Προφανώς δεν πρυτανεύει η ηλιθιότητα στα παιδιά για να αναλάβουν χρέη και να κάνουν αποδοχή της κληρονομιάς,   να πάρουν το πατρικό  στην εμπορική του αξία,  όταν έχουν περάσει τόσα χρόνια από πάνω του.
Ενώ οι τράπεζες θα έχουν πάρει και δυο φορές επάνω το τίμημα, σε σχέση με το ποσό που δάνεισαν αρχικά. Λύση για τα κόκκινα δάνεια δίνει υπέρ των τραπεζών το νέο πτωχευτικό δίκαιο, παρά  λύσεις για τους πολίτες.

Sort: 
500
Ενεργό από: 
Σάββατο, 31 Οκτωβρίου, 2020 - 10:00
Υπέρτιτλος: 
Γράφει ο Δήμος Μπακιρτζάκης