fbpx μικροΚΟΜΟΤΙΝΑΪΙΚΑ | Xronos.gr
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Ημερολόγιο Xronos.gr

Την ώρα που το Oruc Reis  παίζει κυριολεκτικά με τα νεύρα και την υπομονή όλων των Ελλήνων,  πλησιάζοντας  απειλητικά προς το Καστελόριζο,  εμείς προσπαθούμε να κρατήσουμε τους …χορούς αμείωτους.
Και ενώ συνεχίζεται η μαύρη προπαγάνδα των Τούρκων με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης τους να δηλώνει ότι θα συνεχίσουν να κάνουν και  έρευνες νότια της Κρήτης, η πρόεδρος «του Ελλάδα 2021», γυρίζει video clip.
Ας κρατήσουν οι χοροί είναι το τραγούδι που επέλεξε η επιτροπή, για τα 200 χρόνια απελευθέρωσης της χώρας μας, ευελπιστώντας προφανώς να ανεβάσουν το φρόνημα των Ελλήνων.
Καλό βέβαια το τραγούδι του Νιόνιου και έτσι κι αλλιώς θα πρέπει να γιορτάσουμε τα 200 χρόνια απελευθέρωσης της χώρας μας. Αλλά ακόμα  δεν έχουμε αντιληφθεί πέραν των λογοτύπων,  των σημάτων και το video clip,  το τι άλλες κινήσεις κάνει η πρόεδρος.
Για να ευαισθητοποιήσει τους «καραβοκύρηδες»,  τους σημερινούς εφοπλιστές Έλληνες,  με ελληνικές ή ξένες σημαίες,  να βοηθήσουν τον αγώνα που δίνει η  χώρα μας η Ελλάδα, αντιστεκόμενη πάλι στη τουρκική επιθετικότητα.
Την ώρα που είμαστε μία παγκόσμια ναυτική δύναμη στον εμπορικό στόλο, προφανώς κανείς από αυτούς δεν σκέφτεται,  ότι ο αγώνας στη θάλασσα το 1821  και η  επανάσταση ξεκίνησε και από τους καραβοκύρηδες της εποχής.
Οι περισσότεροι  έδωσαν περιουσίες ολόκληρες, μετέτρεψαν τα καράβια τους σε πολεμικά  για να σώσουν τη χώρα μας και έγιναν οι ίδιοι  καπεταναίοι. Μπορεί να τους πείσει. 
Και το παράδειγμά τους βέβαια,  τηρουμένων των αναλογιών θα μπορούσαν να το ακολουθήσουν και οι σημερινοί εφοπλιστές, που καρπώθηκαν πολλά από το ευνοϊκό καθεστώς φορολόγησης εδώ και χρόνια. Ας προσφέρουν και λίγα από τον οβολό τους.
Για να κρατήσουν οι χοροί και για όλους τους Έλληνες. Αν και πολλοί από αυτούς δυστυχώς ακόμη,  δεν σταμάτησαν να φτιάχνουν τα πλοία τους σε τουρκικά καρνάγια. Άλλοι καιροί, άλλα ήθη.
----------
Τα δια περιφοράς δημοτικά συμβούλια στο δήμο Μαρωνείας- Σαπών, λόγω των  προστατευτικών μέτρων για την εξάπλωση της πανδημίας,  που συνεχίζουν ακόμα και τώρα, φαίνεται δεν είχαν μόνο επιπτώσεις στις σχέσεις  συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης.
Που με υπογραφές τους βέβαια όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης από προχθές,  ζητούν επιτακτικά από το δήμαρχο να προχωρήσει στα  δια ζώσης συμβούλια.
Δημιούργησαν όμως και αρρυθμίες, έλλειμμα επικοινωνίας   και δυσχερή συνεργασία και στην ίδια την παράταξη. Αυτά τουλάχιστον καταλογίζει ένα μέλος της,  η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου.
Που ζήτησε εγγράφως την αποδοχή της παραίτησης της από τη θέση της προέδρου.  Αν όμως υπήρχε και η φυσική παρουσία,  γιατί κάποια μέλη της διοίκησης, που πρέπει να βρίσκονται ορισμένες ώρες στο δημαρχείο,  παρά τα μέτρα, ίσως να εξελίσσονταν διαφορετικά τα πράγματα.
Προς το παρόν βέβαια η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου δεν θέλει να επεκταθεί παραπάνω, πέραν αυτών που αναφέρει στο δελτίο τύπου. Και ο δήμαρχος από ότι φαίνεται προσπαθεί να βρει την τελευταία στιγμή τη λύση για τη διάδοχη κατάσταση.
Ποιον η ποια  θα προτείνει για πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου,  με δεδομένο ότι ήδη οι περισσότεροι, σχεδόν όλοι  έχουν δικές τους αρμοδιότητες, αντιδήμαρχοι, πρόεδροι κλπ.
----------
Κατά την εκτίμηση μας η μόνη που απομένει είναι η Μπεκήρ Ογλού Νουράη.  Η οποία με βάση το πρωτόκολλο θα προταθεί από την πλειοψηφούσα παράταξη  και θα οριστικοποιηθεί η θέση της στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο.
Που αναγκαστικά θα γίνει δια ζώσης. Και όπως πληροφορούμαστε μάλλον στην  μικρότερη αίθουσα του  οδηγισμού και όχι στις προτεινόμενες από την αντιπολίτευση.
Πάντως η κα  Τσολάκη  όπως πληροφορούμαστε,  από το Μάρτιο σχεδόν είχε εκδηλώσει την επιθυμία της να παραιτηθεί, αλλά  δεν γινόταν αποδεκτή η παραίτηση της,  για εύλογους λόγους. 
Λόγω του κορωναϊού και περιμένοντας να αρχίσουν τα δια ζώσης δημοτικά συμβούλια. Αλλά η απόφαση της τώρα είναι οριστική και αμετάκλητη. Και φαίνεται δεν φταίει μόνο η πανδημία.
Οι  αντιπολιτεύσεις  βέβαια ισχυρίζονται ότι υπάρχει δυσαρέσκεια και σε άλλα στελέχη της πλειοψηφούσας παράταξης και πέραν της προέδρου.  Προφανώς εννοώντας τους αντιδημάρχους που πρέπει να παραιτηθούν για να μπουν άλλοι στη θέση τους.
Αλλά το αν υπάρχει πρόβλημα θα φανεί μέχρι την Κυριακή  που θα γίνει το συμβούλιο, με την απαραίτητη συναίνεση που χρειάζεται και τις υπογραφές ο δήμαρχος, για να ορίσει τη νέα πρόεδρο.
----------
Σήριαλ κυριολεκτικά έγινε και αφορμή για αντιπαραθέσεις το περιβόητο γραφείο της περιφέρειας στις Βρυξέλλες,  που για χρόνια βέβαια παρέμενε ανενεργό. Εκτός αν υπάρχουν δράσεις και προγράμματα  μέσω του γραφείου και καλό είναι κάποια στιγμή να τα απαριθμήσουν  δημόσια.
Ν νυν περιφερειακή αρχή  θέλει να το  θέσει πάλι σε λειτουργία. Είναι δυνατόν όμως ένα γραφείο να λειτουργήσει με τέτοιου είδους προδιαγραφές και με έναν υπάλληλο ουσιαστικά;
Και με την διαβεβαίωση της περιφερειακής αρχής που σύμφωνα με πληροφορίες βέβαια είναι γνωστή, ότι θα αναθέσει  την οργάνωση του γραφείου σε ιδιώτη;
Αυτές οι δουλειές θα πρέπει να γίνονται με το σωστό management. Δηλαδή ένα γραφείο με υπαλλήλους υψηλών προσόντων,  που γνωρίζουν το αντικείμενο των προγραμμάτων και των μελετών.
Αλλά να  έχουν και τις ικανότητες να δημιουργούν δημόσιες σχέσεις με υψηλά ιστάμενους αξιωματούχος της ΕΕ. Ώστε να γίνονται γνώστες των  προγραμμάτων και χρηματοδοτήσεων,  πριν ακόμα αυτές αναρτηθούν δημόσια στο διαδίκτυο.
Γιατί στη δεύτερη περίπτωση δε χρειάζεται να είναι κάποιος σε ένα γραφείο Βρυξέλλες, αφού η κατάθεση των  προτάσεων  μπορεί να γίνει και  διαδικτυακά.  
Έχουν ξεκαθαρίσει λοιπόν με ποιο τρόπο θέλουν  να το λειτουργήσουν; Έχουν κοστολογήσει το πως μπορεί να λειτουργήσει σωστά ένα γραφείο κι αν αντέχουν ένα τέτοιο κόστος; 
Υπάρχουν επίσης πολλοί Έλληνες  στο εξωτερικό για να προσφέρουν εργασία και να πληρώνονται μέσω των προγραμμάτων ανταποδοτικά, ώστε  να μην επιβαρύνεται το εργασιακό κόστος η περιφέρεια.
Θέλουν να το λειτουργήσουν όμως με αυτό τον τρόπο, η  θα ισχύσει η λογική του βολέματος σε κάποιους γνωστούς; Θέλουν τους άριστους η τους αρεστούς; 

Sort: 
500
Ενεργό από: 
Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου, 2020 - 10:00
Υπέρτιτλος: 
Γράφει ο Δήμος Μπακιρτζάκης