fbpx μικροΚΟΜΟΤΙΝΑΪΙΚΑ | Xronos.gr
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Ημερολόγιο Xronos.gr

Έντονος προβληματισμός και πολλά ερωτηματικά προκύπτουν σε αυτά που  διαμείφθηκαν στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο Ιάσμου, που θεώρησαν σκόπιμο να μεταφέρουν  μία διαμάχη τους σε ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης,  στην αίθουσα του συμβουλίου.
Καταρχήν είναι αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός στη δημοκρατική μας χώρα,  που ουδεμία σχέση έχει με την Τουρκία των φυλακών και της τιμωρίας,  ακόμα και στο δημόσιο λόγο να αυτοπροσδιορίζεται ο καθένας όπως θέλει.
Αλλά κανείς δεν μπορεί να προσδιορίζει συλλογικά τη  μειονότητα ως τουρκική,  γεγονός που αντίκειται τόσο στη Συνθήκη της Λωζάννης,  στην ελληνική νομοθεσία και τις αποφάσεις του ΣΤΕ.
Ήταν ατόπημα του δημάρχου  να προκαλέσει τον σύμβουλο της αντίπαλης παράταξης,  για να πάρει αυτές τις απαντήσεις, ίσως  για τους δικούς του λόγους.
Όφειλε όμως ως πρώτος πολίτης του πολυπολιτισμικού του δήμου,  να προστατεύσει το ήρεμο κλίμα, αλλά και το κύρος του θεσμικού οργάνου  του δημοτικού συμβουλίου,  που δεν μπορεί να γίνεται πεδίο αντιπαράθεσης προσωπικών αντεγκλήσεων.
Πόσο δε μάλλον όταν αυτά αναφέρονται σε ευαίσθητα ζητήματα,  ιδιαίτερα σε μία περίοδο που η Τουρκία εγείρει  καθημερινά τελευταία,  θέματα «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη.
Και  επειδή οι συνομιλητές του επιδίωξαν  από ότι φάνηκε τη δημοσιότητα σε  αυτή τη διαμάχη,  προφανώς για να στείλουν μηνύματα σε πολλούς αποδέκτες,  επόμενο είναι ότι όλα αυτά ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν και στη διπλωματική σκακιέρα της Άγκυρας.
Κάποιοι δηλαδή έδιναν μάλλον εξετάσεις και τις πέρασαν επιτυχώς. Υποβαθμίζοντας το δημοτικό συμβούλιο και καθιστώντας το  μοχλό προσωπικών αντιπαραθέσεων, για  ζητήματα που ουδεμία σχέση έχουν με την τοπική αυτοδιοίκηση.
----------
Όσοι θέλουν να λύσουν όμως τέτοιες διαφορές, ας το πράξουν στα συμβούλια της  άτυπης συμβουλευτική επιτροπής της μειονότητας,  που κατά περίεργο λόγο είναι όλοι μέλη, σε όποιο κόμμα και παράταξη αν ανήκουν.
Η  στα γραφεία του μειονοτικού κόμματος, λόγω οικογενειακής σχέσης του ενός, η να βρεθούν στο στέκι της παράνομης «τουρκικής» νεολαίας,  πίνοντας  το τσάι τους. 
Σε τέτοια στέκια  δίνουν ρεσιτάλ πολλοί για το ποιος νιώθει περισσότερο τούρκος, από τον άλλο και μαλώνουν η μέμφονται κάποιους που χρησιμοποιούν διπλή γλώσσα σε τέτοια θέματα.
Γιατί όμως επέλεξαν αυτή την ώρα να δημιουργήσουν αυτό το επεισόδιο σε δημόσιο χώρο και μάλιστα στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου; Μπορούν να μας διαφωτίσουν  οι πρωταγωνιστές; 
Τι ενδιαφέρει τους δημότες χριστιανούς και μουσουλμάνους,  ο πόλεμος της εξουσίας και των επίδοξων διαδόχων για την επόμενη εκλογική μάχη; 
Γιατί χρειάζεται να δώσει εξετάσεις τουρκισμού κάποιος χρησιμοποιώντας ένα θεσμικό όργανο όπως είναι το δημοτικό συμβούλιο; Είναι προσωπική η διαμάχη τους μόνο, η αφορά και τους ιδεολογικούς  ινστρούχτορες της μειονότητας;
Δικαίωμα όμως του καθενός είναι να δηλώνει ότι θέλει,  αλλά με τίποτα δεν μπορεί να προσδιορίσει συλλογικά τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Γιατί προσφέρει τις χειρότερες υπηρεσίες στους συμπολίτες του.
Με την έννοια ότι οι Έλληνες μουσουλμάνοι πολίτες με βάση τη συνθήκη της Λωζάννης και τους νόμους του ελληνικού κράτους,  έχουν μόνο τη δυνατότητα ενός προστατευτικού πλαισίου στήριξης και διαφόρων ευεργετημάτων.
Συνεπώς κάποιοι θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί  στο λόγο  και στις τοποθετήσεις τους. Σε μια ευαίσθητη περιοχή όπως είναι η Θράκη. Να ενώνουν και όχι να διχάζουν.
----------
Βολεύτηκαν,  με αφορμή βέβαια την πανδημία του κορωνοϊού,  οι δημοτικές  και η περιφερειακή αρχή, μήνες τώρα με τα δια περιφοράς συμβούλια. 
Με δεδομένο ότι οι  αντιπολιτεύσεις  δεν είχαν το περιθώριο να κάνουν προτάσεις,  να συνδιαλέγονται,  να εκφράζουν την άποψή τους. Πέρναγαν πολλά σημαντικά θέματα με σχετική ευκολία και χωρίς αντίλογο.
Μέχρι που άρχισαν οι πιέσεις,  πρώτα στο περιφερειακό συμβούλιο, ανάγκα και  θεοί πείθονται  όπως φαίνονται και έγιναν τα πρώτα διαδικτυακά και ξεκίνησαν και τα δια ζώσης συμβούλια.
Όπως και ο δήμος Κομοτηνής έπραξε το ίδιο. Ο δήμος Ιάσμου εξαναγκάστηκε από τις αντιπολιτεύσεις,   που δεν έστειλαν τα σχετικά e-mail για την απαρτία,  να προχωρήσει σε δια ζώσης δημοτικό συμβούλιο. 
Και δυστυχώς είδαμε και τα αποτελέσματα. Ενώ στο δήμο Μαρωνείας- Σαπών,  ενώ υπάρχει πίεση από την αντιπολίτευση και προτάσεις, η δημοτική αρχή επιμένει ακόμα στα δια περιφοράς. Ούτε καν διαδικτυακά.
Δεν γνωρίζουμε πόσο θα αντέξει σε αυτή την πίεση ο νυν δήμαρχος,  αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να ξεκινήσουν και αυτοί. Δεν μπορούν  να επικαλούνται συνέχεια τη διάδοση του ιού και την επικινδυνότητα που υπάρχει.
Γιατί ειδάλλως δεν θα έπρεπε να λειτουργούν ούτε οι δήμοι,  ούτε τα σχολεία και  οι καφετέριες, αλλά  ούτε να υπάρχει και καμία άλλη δραστηριότητα.  Καιρός είναι να περάσουμε και σε μία κανονικότητα.
Κρατώντας βέβαια όλα τα μέτρα και τους υγειονομικούς κανόνες. Γιατί ειδάλλως θα γίνουμε μία κοινωνία η οποία θα ζει  συνέχεια μέσα στο φόβο και την ανασφάλεια. 
Που θα αποφεύγει και τις κοινωνικές συναναστροφές σε λίγο. Σαν πειθήνια και άβουλα όργανα. Με σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνική ζωή.
----------
Δεν ικανοποίησε την  πολυμελή ομάδα κυνηγών φαίνεται,  η μεγάλη επιτυχία που είχαν στις αρχές της  εβδομάδας,  να σκοτώσουν πολλά  αγριογούρουνα και επιδόθηκαν την επομένη   στο κυνήγι του μεγάλου κάπρου.
Που εντόπισαν στην περιοχή του ραντάρ της Μαρώνειας. Αλλά παραλίγο το κυνήγι να αποβεί μοιραίο για έναν κυνηγό όπως  πληροφορηθήκαμε. 
Το θήραμα τους οδήγησε μέχρι την περιοχή της Αύρας στην Αλεξανδρούπολη,  όπου εκεί  του κατάφεραν το τελειωτικό χτύπημα. Χτυπημένο από πριν όμως το αγριογούρουνο,  πρόλαβε να επιτεθεί σε ένα κυνηγό.
Που τον  τραυμάτισε πολύ σοβαρά στο μηρό. Ευτυχώς υπήρχε διασώστης στην ομάδα και κατάφερε  να περιορίσει την αιμορραγία,  μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο από την Αλεξανδρούπολη. 
Μετά από πολύωρη επέμβαση όπως πληροφορούμαστε,  ευτυχώς είναι καλά στην υγεία του. Όσο για την ομάδα που απαρτίζεται από Κομοτηναίους, Ξανθιώτες και Μαρωνίτες κυνηγούς, συνέχισε το σπορ.
Παρέλαβε το αγριογούρουνο το καθάρισε  και το τρόπαιο ζύγιζε πάνω από 85 κιλά καθαρό κρέας, όπως μας πληροφόρησαν. 
Συνεπώς ο κάπρος ζωντανός μάλλον ήταν  150 κιλά.  Ελπίζουμε  να κράτησαν και το μερίδιο του τραυματία. 

Sort: 
500
Ενεργό από: 
Σάββατο, 17 Οκτωβρίου, 2020 - 10:00
Υπέρτιτλος: 
Γράφει ο Δήμος Μπακιρτζάκης