fbpx μικροΚΟΜΟΤΙΝΑΪΙΚΑ | Xronos.gr
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Ημερολόγιο Xronos.gr

Για ακόμα μια φορά αποδεικνύεται ότι δεν είμαστε υπεύθυνο και σοβαρό κράτος,  με το απόλυτο αλαλούμ που επικράτησε,  έστω και στην προμήθεια μιας προστατευτικής μάσκας για τους μαθητές.
Θαρρείς  και έκαναν κανένα ανδραγάθημα, για να φτιαχτούν και  να μοιραστούν ενάμιση  εκατομμύριο μάσκες,  όταν πλέον βρίσκονται εν αφθονία στην αγορά και υπάρχουν και ελληνικά εργοστάσια τα οποία βγάζουν τεράστιες παρτίδες καθημερινά.
Προσπάθησαν εκ των υστέρων να δικαιολογηθούν, ότι  το μέγεθος του υφάσματος και οι διαστάσεις ήταν πριν από την συρραφή. Αστοχία το καταλόγισε η υπουργός. Κάναμε ότι μας ζητήθηκε από τη γενική γραμματεία Δημόσιας Υγείας λένε οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ.
Αλλά κανείς δεν αναρωτήθηκε πρακτικά,  για να καταλάβει το λάθος από την αρχή. Φανταστείτε να έραβαν και τις τρεις μάσκες που υποσχέθηκαν και όχι μία.  Φτηνές δικαιολογίες,  ανούσιες αντιπαραθέσεις. 
Ανευθυνοϋπεύθυνοι, για να δικαιολογήσουν την ορθότητα των αποφάσεων τους. Και όμως κάποιοι αποφάσισαν και σχεδίασαν, από το …γραφείο προφανώς. Και άλλοι έδωσαν παραγγελίες χωρίς να σκεφθούν παραπάνω. 
Στις αναθέσεις υπάρχουν επιτροπές ελέγχου και παραλαβής. Ούτε εκείνοι κατάλαβαν το λάθος;  Και το αντιλήφθηκαν όταν οι μάσκες έφθασαν στους τελικούς αποδέκτες. Τους μαθητές.
Κανείς δε σκέφτηκε να κάνει έναν υποτυπώδη έλεγχο από πριν; Όλα δηλαδή πρέπει να γίνονται στα χαρτιά, μέσω τηλεφώνων  και να μπαίνουν μόνο υπογραφές; Με αυτόν τον τρόπο κινείται η  δημόσια μηχανή; 
Όλα έγιναν  στο παραπέντε και στο πόδι μαζικά,  όπως λειτουργούν πάντα; Και κατάφεραν να εντείνουν τις ανησυχίες των μαθητών και γονιών, με τα λάθη και τις αστοχίες τους. Ακόμα και στα μικρά προβλήματα.
----------
Λάθος η επικοινωνιακού αυτού του τύπου τακτική των παγουρίνο και των μασκών. Μηδαμινό το κόστος για κάθε γονέα. Που η συντριπτική πλειοψηφία των γονιών έχει την δυνατότητα να πάρει μια μάσκα υφασμάτινη για τα παιδιά τους,  που κοστίζει ένα ευρώ.
Αλλά η κυβέρνηση προτίμησε να φανεί …γενναιόδωρη υποτίθεται σε τέτοιου είδους ασήμαντες παροχές. Άλλα πράγματα περίμεναν  όμως οι πολίτες. Και κακώς δόθηκε τόση  έμφαση μόνο για τις μάσκες.
Που και αυτό όμως θα φέρει πάλι μεγαλύτερες αντιδράσεις από τους αρνητές της μάσκας. Ήδη και στην Κομοτηνή σήμερα θα υπάρξουν διαμαρτυρίες γονέων, όπως πληροφορηθήκαμε χθες, σε δημοτικό σχολείο, από αυτούς που διαφωνούν με τη χρήση της μάσκας.
Οι πολίτες περίμεναν η πολιτεία να τους παρέχει  ολιγομελή τμήματα,  τα οποία ζητούν διακαώς οι  σύλλογοι  των εκπαιδευτικών. Όπως και επαρκή δυναμικό από καθαρίστριες, όχι οι περισσότερες μερικής απασχόλησης.
Αλλά και εκπαιδευτικό προσωπικό που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σε  ολιγομελή τμήματα,  όπως επιτάσσουν οι κανόνες της δημόσιας υγείας. Αυτονόητα για πολλά ευρωπαϊκά κράτη.
Και από  αυτά δεν έκαναν τίποτα σημαντικό. Γιατί ακριβώς κοστίζουν. Και εξάντλησαν την γαλαντομία των παροχών τους, σε απολυμαντικά και μάσκες. Με τις γνωστές αστοχίες, που τους εξέθεσαν.  
Μια απλή διαδικασία που εξέθεσε και τη χώρα μας, αλλά κανείς δεν θα τιμωρηθεί για αυτό. Εξάλλου λεφτά του δημοσίου διαχειρίζονται όλοι. 
Γιατί αν ήταν μια αγορά για το σπίτι τους,  θα το έβλεπαν δεκάδες φορές,  αν το προϊόν τηρεί τις προδιαγραφές που θέλουν,  πριν το αγοράσουν. 
Σε αυτή τη χώρα οι ευθύνες δεν έχουν ονοματεπώνυμο. Και χρειάζεται πολύς δρόμος ακόμα για να αλλάξει η νοοτροπία πολλών,   που διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα.  
----------
Όπως οι ταξιτζήδες είναι τα μάτια και τα αυτιά της πόλης για κάθε ύποπτη κίνηση,  το ίδιο και οι κυνηγοί που οργώνουν τον ορεινό όγκο είναι αποδέκτες για  παράνομες μετακινήσεις, κλοπές και πυρκαγιές. 
Καλώς λοιπόν οι  σύλλογοι  των κυνηγών Ροδόπης και Έβρου,  επισημαίνουν για τα μέλη τους κυρίως, τρόπους προστασίας και αποφυγής δυσάρεστων καταστάσεων, όταν θα συναντηθούν με  τις πολλές  ομάδες παράτυπων μεταναστών που κινούνται στο βουνό.
Όχι σε εθνικούς δρόμους,  αλλά από δύσβατες περιοχές για να κρυφτούν,  επειδή είναι παράνομοι. Και οι κίνδυνοι που υπάρχουν για να εμπλακούν είναι πολλοί. Για αυτό είχαμε συμβάντα παλαιότερα.
Στόχος των παράνομων μεταναστών κυρίως το μεταφορικό μέσο. Το αποδεικνύουν και τα δεκάδες παρατημένα αυτοκίνητα τα οποία προφανώς είναι κλοπιμαία για τις μετακινήσεις τους, στον ορεινό όγκο. 
Και οι ανακοινώσεις τους γίνονται τώρα γιατί πάλι έχουμε αυξημένες ροές  μεταναστών. Και όσοι ακολουθούν τους δύσβατους δρόμους, είναι παράνομοι, δεν έχουν ταυτοποιηθεί στον Έβρο και προφανώς κάποιοι επικίνδυνοι.
Για αυτό οδηγούνται από εκεί από τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών. Χωρίς  τυμπανοκρουσίες, η γειτονική χώρα χρησιμοποιεί πάλι το όπλο του μεταναστευτικού, με τις μικρές ομάδες  που τις αφήνει επίτηδες να περνούν τα σύνορα.
Και με την ανοχή που δείχνει, η   ή ακόμα και με τη συνεργασία όπως έχει καταγγελθεί πολλές της στρατοχωροφυλακής της,   για να δημιουργεί πρόβλημα στη χώρα μας και καταπόνηση των δυνάμεων σε όλα τα επίπεδα.
----------
Με επικοινωνιακού τύπου κινήσεις όπως η στράτευση των νέων από τα 18, προφανώς δεν λύνονται τα προβλήματα που ευελπιστούν. Απλώς θα δημιουργήσουν επιπρόσθετα προβλήματα σε χιλιάδες νέους και τις οικογένειες τους.
Προφανώς θα έπρεπε να προσανατολιστούν σε περισσότερες προσλήψεις μονίμων, πέραν των  15.000 που ανήγγειλαν.  Εξάλλου με τα νέα όπλα και τις νέες τεχνολογίες, χρειάζεται επαγγελματίες στρατιωτικούς.
Φυσικά θα έχει και εφέδρους, πού θα πρέπει να εκπαιδευτούν και να υπηρετήσουν την πατρίδα, αλλά δεν μπορεί να είναι τόσο γαλαντόμοι δεκαετίες σε εξοπλιστικά προγράμματα, σε προσλήψεις παντού, αλλά  φειδωλοί στην ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων,  με μόνιμο προσωπικό.
Ας μην παρουσιάζουν το στρατό για τους εφέδρους ως ευκαιρία για  γνώσεις και επαγγελματική προοπτική για τους 18χρονους. Ο στρατός δεν είναι ΙΕΚ επιμόρφωσης. Για όσους υπηρετούν πριν τελειώσουν τις σπουδές τους.
 Πέρασαν  οι  εποχές,  που ο κάθε κομματάρχης η βουλευτής στον τόπο του απαιτούσε να υπάρχει και ένα στρατόπεδο για να έχουν δουλειά οι επαγγελματίες. Για αυτό γέμισαν και οι μεγάλες πόλεις ακόμα στρατόπεδα.
Μέχρι να αντιληφθούν ότι ο στρατός πρέπει να φυλάει τα σύνορα.  Τα σύγχρονα συστήματα και ο χειρισμός των όπλων και των μηχανημάτων,  πλέον πρέπει να γίνονται από ειδικούς, που να τα γνωρίζουν καλά.
Και βέβαια χρέος των Ελλήνων πολιτών να ειδικεύονται στα όπλα για να υπηρετούν την πατρίδα τους και να κάνουν τις εκπαιδεύσεις τους,  για όποτε τους καλέσει η πατρίδα.

Sort: 
500
Ενεργό από: 
Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου, 2020 - 10:00
Υπέρτιτλος: 
Γράφει ο Δήμος Μπακιρτζάκης