fbpx μικροΚΟΜΟΤΗΝΑΙΪΚΑ | Xronos.gr
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Ημερολόγιο Xronos.gr

Ποτέ δεν είναι αργά και έτσι εν μέσω του καλοκαιριού βγήκαν τα αποτελέσματα και αναρτήθηκαν οι πίνακες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, με προσλήψεις διαφόρων ειδικοτήτων, υγειονομικού προσωπικού κυρίως, για τη στελέχωση των κλιμακίων ελέγχου.
Οι προσληφθέντες θα πιάσουν δουλειά κυρίως σε τουριστικές περιοχές,  σε συνοριακές διαβάσεις και  πόλεις που αντιμετωπίζουν επιδημιολογικό πρόβλημα,   λόγω του κορωνοϊού.
Τρίμηνη η διάρκεια των προσλήψεων και θα δίνεται και η δυνατότητα παράτασης,  ώστε να λειτουργήσουν οι εκατοντάδες  μονάδες ειδικού σκοπού των υπηρεσιών του ΕΟΔΥ.
Βλέπουμε όμως ότι τρεις μονάδες ουσιαστικά θα λειτουργήσουν στον Έβρο, δύο στην Ξάνθη, μία στη Ροδόπη και επιπλέον άλλη και στον κάθετο άξονα της Νυμφαίας.
Δημιουργώντας προσδοκίες για το άνοιγμα του, τώρα που θα υπάρξει κλιμάκιο ελέγχου. Δυστυχώς όμως δύο προσλήψεις θα γίνουν μόνο, που αφορούν την συνοριακή διάβαση της Νυμφαίας, σύμφωνα με το σχέδιο.
Που αν το μεταφράσουμε αυτό πρακτικά, μάλλον δεν έχουν καμιά διάθεση προς το παρόν για το άνοιγμα των συνόρων,  που έθεσε πρόσφατα και ως αίτημα η Βουλγάρα υπουργός Τουρισμού. Γιατί προφανώς τα δύο άτομα δεν επαρκούν. 
Το θέμα είναι ότι αυτές οι προσλήψεις και η στελέχωση  των μονάδων θα έπρεπε να γίνει εδώ και πολύ καιρό,  γνωρίζοντας και την γραφειοκρατική διαδικασία,  έστω και σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Αλλά ας ελπίσουμε να πιάσουν γρήγορα δουλειά,  όχι για θα  κερδίσουμε το καλοκαίρι και στην περιοχή μας, γιατί για πολλές επιχειρήσεις ιδιαίτερα του τουριστικού κλάδου έχει χαθεί ήδη,  αλλά τουλάχιστον να αποφύγουμε τα χειρότερα.
 ----------
Πάντως επιδημιολογικά,  μετά τα εισαγόμενα κρούσματα και την γενικότερη χαλαρότητα που επικράτησε στο πνεύμα του καλοκαιριού,  αρχίζει να επιβαρύνεται επικίνδυνα πάλι η χώρα μας.
Και αυτό έχει γίνει ήδη εμφανές,  γι' αυτό αυστηροποιούνται πάλι τα μέτρα, οι απαγορεύσεις και η χρήση της μάσκας.  Έπρεπε όμως να προσεχθεί ιδιαίτερα στην περιοχή μας, ενόψει του τριημέρου του Μπαϊραμιού.
Για να μην κυλήσουμε πάλι σε φαινόμενα τύπου Εχίνου,  που τα τεστ των αντισωμάτων έδειξαν ότι πάνω από το 40%  των κατοίκων του χωριού, το πέρασαν. Ήταν επόμενο αυτό με τα κρούσματα που έδωσε,  αλλά και τους πολλούς θανάτους.
Ένα κόστος που το πλήρωσε βέβαια η Ξάνθη και η αγορά της όπως και οι τουριστικές επιχειρήσεις του κλάδου. Όπως παρόμοιο κόστος πληρώνει και η περιοχή μας, με το κλείσιμο  κλείσιμο του κάθετου άξονα της Νυμφαίας.
Η Ροδόπη  ήδη μετρά και άλλες ξενοδοχειακές μονάδες σχεδόν κλειστές, όπως πληροφορηθήκαμε. Ειδικά στην  παραλιακή ζώνη. Και  επιχειρήσεις του κλάδου και όχι μόνο,  που φυτοζωούν.
Και τον ΕΟΔΥ να μας υπενθυμίζει με την αυστηροποίηση των μέτρων,  ότι ο ιός είναι εδώ και δεν έχει φύγει ακόμα.  Παρόλο αυτό το νοσηρό κλίμα, έχουμε  ακόμα και τις προκλήσεις των Τούρκων που συνεχίζονται.
Αλλά η Βουλή ανακοινώνει ότι πάει  καλοκαιρινές διακοπές.  Και το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο παρόντος του πρωθυπουργού  πραγματοποιήθηκε χθες. 
Προφανώς είναι ευχαριστημένοι από το έργο τους, η δεν  διαβλέπουν ότι περνάμε μια έκτακτη κατάσταση. Τόσο πολύ κουράστηκαν με δεδομένο ότι στην εποχή του κορωνοϊού,  ένα μεγάλο χρονικό διάστημα κύλησε χωρίς κοινοβουλευτικές δραστηριότητες; 
 ----------
Είναι αφελές, ανιστόρητο και μάλλον ρητορικό το αίτημα που θέτουν κάποιοι, κρύβοντας σαν την στρουθοκάμηλο το κεφάλι τους κάτω από την άμμο, ότι θα πρέπει η Διακομματική Επιτροπή να ασχοληθεί μόνο με θέματα ανάπτυξης και δη στην περιφέρεια και  όχι μόνο στη Θράκη.
Μη αναγνωρίζοντας προφανώς τα ιδιαίτερα προβλήματα που υπάρχουν ακόμα στην μειονότητα και χωρίς να λαμβάνουν υπόψη,  ότι και η πρώτη  δημιουργήθηκε, μετά από ακρότητες που υποδαύλισαν  την ειρηνική συνύπαρξη.
Πολύ σωστά τα εντοπίζει σε συνέντευξη του στο Χρόνο ο  περιφερειακός σύμβουλος της «Περιφερειακής Σύνθεσης» Μιχάλης Αμοιρίδης, που μας έδωσε και τη διάσταση του φόβου που υπάρχει δυστυχώς ακόμα.
Και ως παράδειγμα έδωσε την αποχή των μουσουλμάνων συμβούλων από όλες τις παρατάξεις,  σε πρόσφατα αλλά και παλαιότερα  συμβούλια, που  δεν  συμμετέχουν σε σημαντικά ψηφίσματα.
Που αυτό βέβαια δεν δείχνει την διαφωνία τους,  αλλά το φόβο τους όπως το ερμηνεύει Είναι σημαντική λοιπόν η  προσπάθεια αυτής της επιτροπής,  να βάλει σε τάξη, η στο περιθώριο, εστίες που πιέζουν και ελέγχουν.
Όπως κύκλων του προξενείου,  περίεργες άτυπες δομές,  παράκεντρα εξουσίας, παραθρησκευτικό ιερατείο, παράνομους συλλόγους, που έχουν δημιουργήσει  ένα πλέγμα καταπίεσης και  ελέγχου συμπεριφορών.
Που θα πρέπει να νιώσουν και να πιστέψουν πραγματικά όλοι όσοι αμφισβητούν ακόμα, ότι η ελληνική πολιτεία δεν τους διαχωρίζει,  τους στηρίζει, σέβεται και  στέκεται αρωγός σε όλα τα προβλήματα τους. Και δεν  χρειάζονται κανενός άλλου είδους προστασία.
----------
Πέραν όμως από αυτές τις λογικές των αντιπαραθέσεων, ας αναρωτηθούν κάποιοι που προφανώς εθελοτυφλούν, ότι αν η  Θράκη δεν έμπαινε στο κάδρο της διπλωματικής πολιτικής της Άγκυρας, προσπαθώντας  να εργαλειοποιήσει τη μειονότητα για τα δικά της διπλωματικά σχέδια,  θα έδιναν από το κέντρο ιδιαίτερη σημασία;
Ακόμα αν δεν μας βομβάρδισε η Τουρκία με το μεταναστευτικό στον Έβρο και δεν προσπαθούσε να  δημιουργήσει πρόβλημα στη χώρα μας με τις προκλήσεις της, άλλη διακομματική επιτροπή για τη Θράκη θα είχαμε;
Τόσο δύσκολο είναι να το καταλάβουν αυτό, οι υπέρμαχοι της σκέτης ανάπτυξης σε περιφερειακό επίπεδο όπως ζητούν; Μια ανάπτυξη που δεν θα εστιάζει και στα δεδομένα ακόμα της οικονομικής διείσδυσης από την Τουρκία στον πρωτογενή τομέα; 
Και αυτή η ανάπτυξη δεν θα πρέπει να λαμβάνει ιδιαίτερα υπόψη,  τον κυριολεκτικά αθέμιτο ανταγωνισμό που υπόκεινται πολλές επιχειρήσεις  στη Θράκη, από την Τουρκία και τη Βουλγαρία;
Η αφορμή για να γίνουν έστω κάποια πράγματα στην περιοχή μας,  δεν αφορά και την πολυπολιτισμικότητα, αλλά και  την ειρηνική συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων; 
Δεν θα πρέπει να δίνει το ισχυρό μήνυμα ότι η ελληνική Πολιτεία αποφασίζει τα του οίκου της και βάζει φρένο σε κάθε λογής προστάτες και αυτόκλητους σωτήρες; Γιατί θα πρέπει να τα αγνοούν όλα αυτά;
 

Sort: 
500
Ενεργό από: 
Σάββατο, 1 Αυγούστου, 2020 - 10:00
Υπέρτιτλος: 
Γράφει ο Δήμος Μπακιρτζάκης