fbpx μικροΚΟΜΟΤΗΝΑΙΪΚΑ | Xronos.gr
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Ημερολόγιο Xronos.gr

Η υπόθεση για τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη έχει τη δική της ιστορία, που αναφέρεται βέβαια και στο ρεπορτάζ της εφημερίδας μας,  όπως και οι ενέργειες διαχρονικά του  βουλευτή   Ευριπίδη Στυλιανίδη.
Ακόμα και η ΠτΔ  Κατερίνα Σακελλαροπούλου όταν ήρθε στη Θράκη, αναφέρθηκε πάνω σε αυτό το ζήτημα. Και πρόσφατα οι μητροπολίτες της Θράκης μας εξέπληξαν ευχάριστα, θέτοντας το θέμα στον πρωθυπουργό.
Αναφέρθηκαν  στην άμεση ανάγκη στήριξης που επιβάλλει  η ιστορία, η διπλωματία και οι συγκυρίες, το μεταναστευτικό και τα εθνικά μας  θέματα, ώστε  ο σχεδιασμός αυτός να προχωρήσει πάραυτα.
Και τα ευχάριστα νέα ήρθαν για στόματος πρωθυπουργού προχθές, όπου ενεργοποιεί την διακομματική επιτροπή για τη Θράκη,  με πρόεδρο την Ντόρα Μπακογιάννη. 
Και εκτιμούμε βέβαια αν το χειριστούν σωστά και όχι επικοινωνιακά,  ότι δεν θα υπάρξουν κόμματα στην ελληνική βουλή,  τα οποία θα αρνηθούν να συμμετάσχουν σε μία τέτοια προσπάθεια.
Το ζήτημα είναι όμως ότι θα πρέπει να ξεκαθαριστούν πολλά πράγματα από την αρχή. Και περιμένουμε να γίνει και πράξη αυτό που μας ανέφερε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης στο ραδιόφωνο του Χρόνου πρώτα, για την απόδοση του 12%. 
Με την τροπολογία που  κατατίθεται στη Βουλή, για να διευκολύνει την εξόφληση των οφειλών του κράτους προς τις επιχειρήσεις της περιοχής μας, με συμψηφισμούς. Ένα χρέος που ανέρχεται σε 300 εκ.  ευρώ.
Και ίσως από τα μοναδικά προγράμματα τα οποία στήριξαν θέσεις εργασίας. Άρα είναι επιτακτική ανάγκη τα χρέη του παρελθόντος να πληρωθούν πάραυτα,  ή να συμψηφιστούν με οφειλές. 
Χωρίς αστερίσκους και αλχημείες όμως σε όλους που το δικαιούνται. Όχι μόνο αυτοί που χρωστάνε, αλλά πρωτίστως στις υγιείς επιχειρήσεις. Για να δώσουν την πρώτη ανάσα στην περιοχή μας.
Είχαμε σχολιάσει όμως και παλαιότερα,  ότι επ’ουδενί δεν πρέπει να συγχέεται αυτό το ποσό,  με το ειδικό πρόγραμμα στήριξης για την περιοχή μας,  που θα προτείνει η  διακομματική επιτροπή.
----------
Επίσης θα πρέπει να ξεκαθαριστεί πλήρως άλλη μια βασική παράμετρος,  ώστε να μη δημιουργείται σύγχυση και να μην προσπαθήσουν να μας θολώσουν τα νερά, ότι βρέχει χρήμα για τη Θράκη. 
Ποιος θα είναι ο οικονομικός κουμπαράς που θα χρηματοδοτήσει αυτό το σχέδιο; Προφανώς θα προέλθει  όπως πληροφορούμαστε από  τα 32 δις ευρώ στήριξης της χώρας μας από την ΕΕ.
Που προς το παρόν δεν έχει αποσαφηνιστεί αν θα είναι δάνεια η επιχορηγήσεις. Έχουν άλλες πηγές χρηματοδότησης όμως,  λόγου χάριν από εθνικούς πόρους; Μάλλον όχι.
Τα 32 δις ευρώ όμως για να έρθουν θέλουν  προγράμματα για να απορροφηθούν και να δείχνουν ότι κατευθύνονται σε χρηματοδοτήσεις σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό, η αναπτυξιακού χαρακτήρα δράσεις, καινοτόμες,  κλπ.
Το πρόγραμμα αυτό όμως θα αφορά όλη την Ελλάδα και συνεπώς και η περιοχή της Θράκης περιμένει  να πάρει το μερίδιο που τις αναλογεί.
Άρα το σχέδιο της διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη, εκτός από αυτό το ποσό που το δικαιούμαστε, όπως όλοι οι Έλληνες  θα πρέπει   να εξασφαλίσει επιπλέον χρηματοδότηση για το σχεδιασμό της.
Τα αναφέρουμε απλά,  γιατί διαισθανόμαστε ότι κάπου θα προσπαθήσουν να τα μπερδέψουν με αυτά τα ποσά. Άλλο λοιπόν το 12%, και διαφορετική η χρηματοδότηση από τα 32 δις ευρώ.
Και προφανώς  ξεχωριστά πρέπει  να εξειδικεύεται το πακέτο που θα αποφασίσει ως στήριξη για τη Θράκη η  διακομματική επιτροπή. Αν και όπου ακούς πολλά κεράσια πρέπει να κρατάς μικρό καλάθι, προς το παρόν.
----------
Βασική παράμετρος που πρέπει και αυτή να ληφθεί σοβαρά υπόψη, είναι να πετύχουν τη μέγιστη συναίνεση από τα άλλα κόμματα και να αναλύσουν πολύ καλά τα λάθη, τις αστοχίες  και τις παραλείψεις που έγιναν στο παρελθόν.
Και προφανώς να αποφύγουν τις ατέρμονες διαδικασίες  και ατέλειωτους  διαλόγους  που θα ξεκινήσουν με κοινωνικοοικονομικούς και θεσμικούς φορείς της περιοχής μας με συνέδρια και ημερίδες, επικοινωνιακού χαρακτήρα.
Ας επικεντρωθούν στην ουσία, με συγκεκριμένες προτάσεις, έργα και δράσεις  τα οποία θα φέρουν πραγματικά ανάπτυξη στον τόπο και θα κερδίσουμε θέσεις εργασίας.
Μην προσπαθήσουν όλοι οι φορείς και αυτοδιοικητικοί  να καλύψουν δικές τους αδυναμίες, με  έργα που δεν βρίσκουν χρηματοδοτικά εργαλεία,  για να επαινέσουν τις δικές τους  προσπάθειες.
Δηλαδή για να το δώσουμε απλά για να το καταλάβουν ορισμένοι,  δεν θέλουμε να ξαναγεμίσουμε πάλι κουφάρια στη Θράκη, ούτε μισοτελειωμένα έργα, με επιτήδειους να καραδοκούν για να πάρουν το χρήμα και να φύγουν.
Αυτό το πρόγραμμα, αν υλοποιηθεί και δεν πάμε σε …εκλογές,  θα πρέπει να στοχεύει επενδυτικά στον πρωτογενή τομέα, τον δευτερογενή,   στον τουρισμό και στο πανεπιστήμιο, αλλά  στη μικρή επιχειρηματικότητα. 
Από μεγάλα έργα, χορτάσαμε και προκοπή δεν είδαμε. Ούτε προφανώς η στόχευση μπορεί να είναι  σε χρηματοδοτήσεις μεγάλων επενδυτών. 
Πάντως αναρωτιόμαστε  αν η τοπική μας κοινωνία, περιφέρεια, δήμοι, επιμελητήρια, πολιτικοί    είναι    έτοιμοι να καταθέσουν  συγκεκριμένες προτάσεις στο σχεδιασμό αυτό. Ας ελπίσουμε να μας εκπλήξουν.
----------
Αυτονόητη αλήθεια και παραδοχή για όλους τους χριστιανούς αλλά και τους σκεπτόμενους ανθρώπους άλλων θρησκειών, είναι ότι η   Αγία Σοφία είναι χριστιανικός ναός και  μουσείο  παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Όταν όμως αυτά λέγονται από τον   τοποτηρητή μουφτή Κομοτηνής, τότε αποκτούν ‘άλλη σημασία. Ίσως στέλνει το μεγαλύτερο μήνυμα σεβασμού, γενικότερα για όλους τους ιερούς χώρους. 
Αναφέροντας ότι η Αγία Σοφία είναι ένας χριστιανικός ναός που εξάλλου το λέει και το όνομα, αφενός είναι η αλήθεια, αφετέρου αυτό συνιστά  μία γενναία πράξη,  πέραν του θρησκευτικού μηνύματος.
Ειδικά όταν  προέρχεται από ένα θρησκευτικό ηγέτη της μειονότητας. Και το παράδειγμα αυτό να λέγονται αλήθειες όσους και αν ενοχλούν,  από όποια πλευρά και αν βρίσκονται,  ας το υιοθετήσουν κι άλλοι μουσουλμάνοι στην περιοχή μας.
Εξάλλου με την πράξη του και τα λόγια του αυτά ο τοποτηρητής μουφτής Κομοτηνής, δείχνει ότι στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, και πρώτιστα  προστατεύει τους  θρησκευτικούς  χώρους  λατρείας.
Η πράξη αυτή γενναιότητας αλλά και το μήνυμα σεβασμού που έστειλε ο τοποτηρητής μουφτής θα βρει μάλλον πολλούς επικριτές από τους γνωστούς  θρησκευτικούς ψευτοηγέτες.
Που δεν έχουν ποτέ το σθένος, τη δύναμη και τη γενναιότητα να πουν αλήθειες που θα ενοχλήσουν τον Ταγήπ Ερντογάν, στη διχαστική του και μισαλλόδοξη απόφαση του, μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. 

Sort: 
500
Ενεργό από: 
Σάββατο, 11 Ιουλίου, 2020 - 10:00
Υπέρτιτλος: 
Γράφει ο Δήμος Μπακιρτζάκης