fbpx μικροΚΟΜΟΤΗΝΑΙΪΚΑ | Xronos.gr
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Ημερολόγιο Xronos.gr

Το  θετικό παράδειγμα της ένωσης των δυνάμεων και των  διεκδικήσεων για τη Θράκη από κοινού των μητροπολιτών της περιοχής μας, προφανώς θα πρέπει να το ακολουθήσουν οι πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί μας.
Είναι κέρδος για τον τόπο οι συναντήσεις τους με τον πρωθυπουργό, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρώην ΠτΔ και τη υπουργό Παιδείας, για να  ανταλλάξουν απόψεις και να συζητήσουν για ζητήματα  Θράκης.
Και να υπενθυμίσουν για πολλοστή φορά,  ότι είμαστε μία ιδιαίτερη περιοχή,  που θα έπρεπε να τύχει ενός σοβαρού αναπτυξιακού προγραμματισμού,  από την πλευρά της πολιτείας.
Κάτι που είχε επισημάνει και στην πρόσφατη επίσκεψή της η ΠτΔ  Κατερίνα Σακελλαροπούλου.  Η πληθυσμιακή της σύνθεση,  η γειτνίαση με χώρες που λειτουργούν εντελώς ανταγωνιστικά στο επιχειρηματικό πεδίο, το απαιτούν.
Πόσο δε μάλλον όταν η γειτονική Τουρκία προσπαθεί να την εντάξει στα διπλωματικά της παιχνίδια.  Για αυτό χρειάζεται ένα ιδιαίτερο σχέδιο στήριξης και αυτό δεν πρέπει να μένει μόνο στα χαρτιά,  ή στις υποσχέσεις που ξεχνιούνται.
Θα πρέπει να γίνει πράξη άμεσα,  τώρα που εκτός όλων αυτών η περιοχή μας πλήττεται και από τον κορωνοϊό.  Οι μητροπολίτες καταφέρνουν και λειτουργούν με ομαδικό πνεύμα για τον κοινό στόχο διεκδίκησης.
Εξάλλου φαίνεται ξεκάθαρα τα τελευταία χρόνια και η  δυναμική που αναπτύσσουν με μία σωρεία έργων και παρεμβάσεων, επιδεικνύοντας ένα αξιοσημείωτο έργο σε προγράμματα,  που θα το ζήλευαν και πολλοί δήμοι.
Οι πολιτικοί, αυτοδιοικητικοί, επιμελητηριακοί,   αντί να  σπαταλούν φαιά ουσία σε ανούσιες διαμάχες, μήπως  θα έπρεπε να κάθονται σε ένα τραπέζι διαλόγου για  να ετοιμάσουν ένα αναπτυξιακό σχέδιο με  συγκεκριμένες προτάσεις για τη Θράκη;
----------
Καλώς έπραξε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας να επισκεφθεί  τα αεροδρόμια,  όπως και της Χρυσούπολης,  για να συντονίσουν τις κινήσεις τους,  ώστε να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τους επισκέπτες του εξωτερικού.
Αλλά την ίδια ώρα δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τη λογική,  όταν αναφέρει ότι είναι κλειστά τα σύνορα με την Τουρκία,  ενώ προφανώς γνωρίζει ότι άνοιξαν για τους Έλληνες επισκέπτες. Έστω και για τα ψώνια της μίας ημέρας.
Και για αυτό υπήρξε και διαμαρτυρία των εμπορικών συλλόγων της περιοχής. Επίσης από τους κάθετους άξονες εδώ και πόσες ημέρες, γιατί  περνάνε χωρίς ελέγχους,  έστω και δειγματοληπτικούς χιλιάδες τουρίστες; 
Εκεί δεν πρέπει να μας ενημερώσουν γιατί ακολουθούν διαφορετική τακτική; Οι χιλιάδες επισκέπτες από την περιοχή μας κυρίως για να ψωνίσουν στην Τουρκία, να βρεθούν με συγγενείς τους  σε μία χώρα με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, δεν είναι πρόβλημα;
Άνετα μπορούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα χωρίς ένα  υποτυπώδη έλεγχο; Πληροφορούμαστε ότι εντός των ημερών θα ανακοινώσουν μέτρα για προληπτικούς ελέγχους στα σύνορα και στα τελωνεία.
Αλλά προφανώς αυτοί που ήταν υπέρμαχοι των αυστηρών μέτρων και κανόνων στην εποχή της μεγάλης υγειονομικής κρίσης,  μας εκπλήσσουν γιατί το βλέπουν τόσο χαλαρά στα σύνορα τώρα.
 Μήπως θα έπρεπε πρώτα να αποφασίσουν  τα μέτρα και τον τρόπο ελέγχου με ειδικά συνεργεία του ΕΟΔΥ  και μετά να δώσουν το πράσινο φως για το άνοιγμα των συνόρων; 
Ποιος μας προφυλάσσει αυτή την περίοδο που χιλιάδες επισκέπτες έρχονται από τη Βουλγαρία και  άλλοι τόσοι πηγαινοέρχονται στην Τουρκία χωρίς κανέναν έλεγχο; 
----------
Και επειδή τα σύνορα είναι ανεξέλεγκτα τώρα κυριολεκτικά σε αυτή την αρχική φάση και προφανώς πολλοί το γνωρίζουν, μάλλον ήδη ενημερώθηκε ο κος Χαρδαλιάς για ένα περιστατικό που αφορά συμπολίτη μας.
Που όπως πληροφορούμαστε  ταξίδεψε  οδικώς με αυτοκίνητο από  την Ολλανδία και μέσω του κάθετου άξονα  της  Νυμφαίας πέρασε στη χώρα μας και πήγε σπίτι του από προχθές.
Συνταξιδεύοντας όμως με άλλους τρεις, από τον ίδιο οικισμό. Το θέμα όμως αρχίζει και αποκτά ενδιαφέρον,  όταν ενημερώθηκαν εδώ οι αρχές ότι είχε διαγνωστεί θετικός στον κορωνοϊό στην Ολλανδία, που δούλευε.
Και για αυτό ακριβώς έφυγε και ήρθε στην Ελλάδα γιατί φοβήθηκε. Κινητοποιήθηκαν προχθές η αστυνομία και με τη συνοδεία ασθενοφόρου  μεταφέρθηκαν ήδη σε ειδικούς θαλάμους στο νοσοκομείο.
Και στάλθηκαν εκ νέου δείγματα για όλους για να διαγνωστεί τελικά αν είναι θετικός ή όχι,  ή ενδεχομένως αν κόλλησαν και οι συνταξιδιώτες του. Και προφανώς αυτό ανοίγει και μία άλλη παράμετρο, αυτή της ιχνηλάτησης των επαφών που έκανε.  

Αν ακολουθούσαν όμως την ίδια τακτική και κανόνες για τους επισκέπτες που έρχονται οδικώς, δεν θα συνέβαιναν αυτά.  Κατά τα άλλα ας ελπίσουμε ότι θα έχουμε καλά αποτελέσματα. Που θα βγουν σήμερα η αύριο.
----------
Στα παλιά και γνώριμα λημέρια επέστρεψε ο Παύλος Δαμιανίδης αναλαμβάνοντας τη θέση του γραμματέα της ΝΕ του ΚΙΝΑΛ στη Ροδόπη. 
Για αρκετά  χρόνια πριν βρισκόταν στη θέση αυτή επί παντοδυναμίας του ΠΑΣΟΚ, ανέλαβε στα κεντρικά του κόμματος, αλλά θήτευσε και ως αντιδήμαρχος και περιφερειακός σύμβουλος.
Μάλλον ήθελαν δοκιμασμένο στέλεχος από τα κεντρικά, που  προσπαθούν να επανακάμψουν οργανωτικά στις τοπικές κοινωνίες. Ώστε να πάρουν τα πάνω τους και δημοσκοπικά.
Όλοι θυμούνται παλαιότερα ότι το ΠΑΣΟΚ είχε μεγάλη επιρροή στην περιοχή μας,  αναδείκνυε δημάρχους,  περιφερειάρχες και πολιτικούς, έχοντας με το μέρος του και το μεγαλύτερο μέρος της μειονότητας.
Και ποντάρουν τώρα και με την δυναμική του Ιλχάν Αχμέτ να πείσουν τα παλιά τους στελέχη και ψηφοφόρους που στήριξαν Σύριζα να επιστρέψουν στο κόμμα.
Προς το παρόν ο κομματικός χώρος από ότι γνωρίζουμε θα είναι χωρίς γραφεία.  Ίσως είναι και μία μόδα η οποία έχει παρέλθει βέβαια ανεπιστρεπτί,  ιδιαίτερα για τα μικρά κόμματα,  που δεν μπορούν να αναλάβουν το κόστος.
Άρα περιμένουμε να λειτουργήσουν με τη λογική των ανακοινώσεων,  για να  θέτουν τοπικά ζητήματα να έρχονται σε αντιπαράθεση με τους  αντιπάλους τους.
Πάντως οι πολίτες δύσκολα πείθονται να δραστηριοποιηθούν στα κόμματα. Αλλά κόμματα που δεν έχουν προσβάσεις στις τοπικές κοινωνίες, δεν μπορούν να πάρουν τα πάνω τους. 
Και στις  τελευταίες εκλογές το ΚΙΝΑΛ απέδειξε ότι δεν  μπορεί να αποκτήσει μεγαλύτερη δυναμική. Θα τα καταφέρει τώρα που βάλλεται ο Σύριζα;

Sort: 
500
Ενεργό από: 
Τρίτη, 30 Ιουνίου, 2020 - 10:00
Υπέρτιτλος: 
Γράφει ο Δήμος Μπακιρτζάκης