fbpx μικροΚΟΜΟΤΗΝΑΙΪΚΑ | Xronos.gr
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Ημερολόγιο Xronos.gr

Είναι δύσκολο να υπάρχει  ισορροπία σε καταστάσεις,  που εκ των πραγμάτων θα πρέπει να μείνουν ικανοποιημένοι  όλοι. Και να βρεθεί η χρυσή τομή ώστε να κερδίσουμε ένα μεγάλο κομμάτι τουριστικού προϊόντος, χωρίς να κινδυνεύσουμε υγειονομικά.
Το ότι θα υπάρξει  πλήγμα στις επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον τουρισμό το έχουν αντιληφθεί όλοι. Αλλά αυτό δεν σημαίνει  ότι πρέπει να γίνονται βεβιασμένες κινήσεις, με γνώμονα μόνο την οικονομία.
Ούτε να  προσπαθείς να συμβιβάσεις τα ασυμβίβαστα. Κάποια πράγματα ακούγονται εντελώς αντιφατικά. Ιδιαίτερα   όταν ανακοινώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι υπάρχει πλήρης προετοιμασία για την προστασία της υγείας των  εργαζομένων στους κλάδους του τουρισμού και των κατοίκων των περιοχών.
Το βλέπει άραγε αυτό στα χιλιόμετρα των επισκεπτών μέσω των καθέτων αξόνων  από τη Βουλγαρία, σε Νυμφαία και Προμαχώνα; Χωρίς μέριμνα να πραγματοποιούνται υποτυπωδώς κάποιοι έλεγχοι, πως το διασφαλίζει;
Όταν μάλιστα  την ίδια ώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρύξει η κυβέρνηση της Βουλγαρίας τη χώρα, πως γίνεται να μη λαμβάνουμε εμείς κάποια μέτρα;
Δηλαδή δεχόμαστε τουρίστες από μια χώρα που βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης; Λίγο οξύμωρο δεν ακούγεται αυτό; Παρόλο  που η περιφέρεια μας ζει τουριστικά από τους Βαλκάνιους επισκέπτες.
Από την άλλη βέβαια υπάρχουν οι διαμαρτυρίες των  επαγγελματιών του Έβρου, αλλά  και με το δίκιο τους διαμαρτύρονται ο  ΟΕΒΕΣ Ροδόπης και ο Εμπορικός Σύλλογος,   για το άνοιγμα των συνόρων με την Τουρκία, μόνο για Έλληνες.
Τη θεωρούν καθαρά αψυχολόγητη και βεβιασμένη κίνηση, επιδημιολογικά, οικονομικά και εθνικά, χωρίς καμιά ανταπόδοση. 
----------
Προφανώς έχει ελλιπή ενημέρωση το αρμόδιο υπουργείο λαμβάνοντας μια τέτοια λανθασμένη απόφαση. Δίνοντας άδεια σε Έλληνες να επισκέπτονται μια χώρα με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο.
Ενώ θεωρεί επικίνδυνο να ανοίξει τα σύνορα για να  έρχονται συγχρόνως και Τούρκοι τουρίστες; Πως συμβιβάζονται όμως αυτά τα δύο; Λίγο παράλογα δεν ακούγονται;
Κάτι που το επισημαίνει και ο αντιπεριφερειάρχης υγείας  Κώστας  Βενετίδης, αναρωτώμενος έχουν λάβει τα μέτρα προστασίας όσοι ταξιδεύουν προς την Τουρκία; Και πως ελέγχονται  όταν επιστρέφουν στη χώρα μας;
Νωπά τα παραδείγματα στον Εχίνο που  δεύτερη φορά περνάει  περιπέτεια. Την πρώτη από εισαγόμενα από χώρες της ΕΕ και τη δεύτερη μάλλον από την ανεμελιά κάποιων  να γιορτάσουν και να περάσουν καλά, με κοινωνικές εκδηλώσεις.
Παρόμοια κρούσματα σε μικρότερο επίπεδο ευτυχώς,  είχαμε και στη Ροδόπη. Και τώρα με αυτή την απόφαση,  έχουν υπολογίσει τις επιπτώσεις; Και στην υγεία, αλλά και στην οικονομία που επισημαίνουν οι επαγγελματικοί σύλλογοι και φορείς;
Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι παρόλο που είναι ελληνοτουρκικά τα σύνορα, το μέτρο αυτό αφορά κυρίως επισκέπτες και πολίτες από την περιοχή μας, ιδιαίτερα μουσουλμάνους της Θράκης.
Που αυτό σημαίνει αν συμβεί βέβαια κάτι, κανείς δεν το διασφαλίζει, η Ξάνθη και η Ροδόπη θα επιβαρυνθούν επιδημιολογικά. Όταν περνάνε ακόμα τη δική τους περιπέτεια.
Αψυχολόγητη και επικίνδυνη κίνηση συνάμα,  που θα πρέπει να ακυρωθεί από την πλευρά της πολιτείας. Και όταν με το καλό έρθει στα ίδια επίπεδα και η Τουρκία, ας  ανοίξουν κανονικά τα σύνορα για όλους.
  ----------
Είναι ξεκάθαρο ότι η ΝΔ είδε ως μάνα εξ ουρανού και προσπαθεί να το εκμεταλλευτεί στο έπακρο,  τις ηχογραφημένες συνομιλίες του επιχειρηματία που στοχοποιούν  πρώην υπουργό του Σύριζα.
Και  χρησιμοποιώντας το ως άσσο στο μανίκι της, προσπαθεί να  πλήξει την αξιοπιστία της αντιπολίτευσης και γενικότερα το «ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς και τις  αρχές και τις αξίες τους».
Και δείχνει ότι μέχρις ένα σημείο τα καταφέρνει, αφού ήδη στο πολιτικό συμβούλιο του Σύριζα ακούστηκαν όλα αυτά και βγήκαν τα μαχαίρια των συντρόφων, ασκώντας κριτική σε Παππά και Παπαδημούλη.
Εγώ σε τέτοια κυβέρνηση δεν θέλω να μετάσχω ξανά ανακοίνωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Έχει δημιουργηθεί ήδη επικοινωνιακά ζημιά στο κόμμα από λάθη, αστοχίες,  που δίνουν πρόσφορο έδαφος να το εκμεταλλευτούν δεόντως οι αντίπαλοι.
Και πέραν το που θα καταλήξουν γενικά με αυτή την υπόθεση,  δεν παύει  να δημιουργεί ρωγμές, εντάσεις και διαχωρισμούς
Ας μην ξηλωθεί το πουλόβερ της συντροφικής αλληλεγγύης φώναζαν άλλοι γιατί θα έρθει και η σειρά όλων. 
Υπάρχει πρόβλημα διαχείρισης τέτοιων φαινομένων στο Σύριζα. Αλλά και αντικειμενική  δυσκολία να τα διευθετήσουν με ανώδυνο τρόπο.  Και η ΝΔ  δεν θα το αφήσει ανεκμετάλλευτο, αλλά  θα το τραβήξει στα άκρα,  παίρνοντας τη ρεβάνς.
Για το κυνήγι των δικών της υπουργών και πρώην πρωθυπουργών από την κυβέρνηση του Σύριζα. Δημιουργώντας   ένα βολικό πεδίο αντιπαράθεσης  και αποπροσανατολίζοντας βέβαια τους πολίτες από τα δύσκολα που έχουν αντιμετωπίσουν.
----------
Πέρασε μια περίοδος αυτοδιοικητικής νηνεμίας λόγω της πανδημίας, αφού τα συμβούλια διεξάγονταν αρχικά δια περιφοράς και τώρα άρχισαν με τηλεδιασκέψεις. 
Και το κυρίως μέλημα της αυτοδιοίκησης  ήταν τα μέτρα προστασίας και οι ενέργειές και δράσεις τους να αποφύγουν την διασπορά του ιού.
Τα πρώτα σημάδια όμως διαδικτυακών συμβουλίων σε δήμους και περιφέρεια,  δείχνουν ότι υπάρχει μία αγανακτισμένη αντιπολίτευση που έχει συσσωρεύσει πολύ θυμό αλλά και ένα μεγάλο απόθεμα κριτικής.
Και είναι έτοιμη να ξιφουλκήσει στα πρώτα κανονικά πλέον συμβούλια που θα γίνουν δια ζώσης,  κάνοντας προθέρμανση στα διαδικτυακά τώρα.
Θα ειπωθούν τα λάθη στην διαχείριση, θα επισημάνουν την  αδιαφορία για τα υπόλοιπα ζητήματα,  που έχουν σχέση με την ανάπτυξη και τα έργα στην αυτοδιοίκηση, προβλέποντας ένα  θερμό κλίμα.
Τα πρώτα συμβούλια  μάλλον θα διεξαχθούν σε υψηλούς τόνους και με έντονη κριτική. Αφού οι διοικήσεις προσπαθούσαν από μόνες τους να πάρουν τους επαίνους για την καλή διαχείριση της κατάστασης, παραβλέποντας τους αντιπάλους.
Αν και θα περίμενε κανείς,  αφού έχουν συσσωρεύσει τόσες δυνάμεις και έχουν απόθεμα προτάσεων και ιδεών, αντί να εστιάσουν στον εύκολο δρόμο της κριτικής, μετά την πανδημία,  να ενώσουν δυνάμεις.
Και αν κάποιοι έχουν να προτείνουν διαφορετικές λύσεις για τα προβλήματα,  καλό είναι να το πράξουν,  ειδάλλως θα έχουμε μια αντίστοιχη εικόνα ανούσιων αντιπαραθέσεων, κακέκτυπο της κεντρικής.  

Sort: 
500
Ενεργό από: 
Σάββατο, 27 Ιουνίου, 2020 - 10:00
Υπέρτιτλος: 
Γράφει ο Δήμος Μπακιρτζάκης