fbpx μικροΚΟΜΟΤΗΝΑΙΪΚΑ | Xronos.gr
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Ημερολόγιο Xronos.gr

Σε πτωτικές τάσεις οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια και το βλέπουμε αυτό και στην τοπική αγορά, τα ενοίκια σε επαγγελματικούς χώρους και κατοικίες.
Και όσο πιο γρήγορα το αντιληφθούν κάποιοι ιδιοκτήτες και στη πόλη μας,  έχοντας  την στοιχειώδη ευελιξία της αυτορρύθμισης, που τους οδηγεί αναγκαστικά η προσφορά και η ζήτηση,  τόσο θα βγούνε κερδισμένοι.
Πολλοί   επαγγελματίες παλαιότερα ζητούσαν προστασία  στην επαγγελματική τους στέγη,  γιατί πολλές επιχειρήσεις άλλαζαν χέρια πουλώντας και τον  «αέρα», εκτός των εμπορευμάτων.
Αλλά φαίνεται με τα χρόνια της οικονομικής κρίσης και της εποχής του κορωνοϊού,  πολλά από αυτά έχουν αλλάξει, αφού  «αέρα» πλέον δε σου δίνει κανένας,  ακόμα κι αν λειτουργήσει την ίδια την επιχείρηση με το ίδιο αντικείμενο.
Και όσον αφορά το ύψος του ενοικίου και αυτό πλέον πάει υπό διαπραγμάτευση,  όσο και να επιμένει ο ιδιοκτήτης. Ο λόγος είναι πάρα πολύ απλός,  αφού ήδη υπάρχουν πολλά ακίνητα ξενοίκιαστα παραδίπλα.
Που έχουν  τις ίδιες προδιαγραφές που ζητάνε και πολλές φορές προσφέρονται στο μισό του ενοικίου που ήδη πληρώνουν. Γι' αυτό βλέπουμε κι πολλές αλλαγές στην  επαγγελματική στέγη.
Πλην της πλατείας ακόμα που συνεχίζει να είναι το σημείο αναφοράς της πόλης. Αλλά θα πρέπει να κατανοήσουν κάποιοι  ότι εδώ και πολλά χρόνια οι τιμές των ενοικίων ήταν πολύ υψηλές.
Όσο και να θέλουν να χρυσώσουν  το χάπι ορισμένοι από τους ιδιοκτήτες. Το ίδιο συμβαίνει και με τις κατοικίες,  με τα πολλά ξενοίκιαστα τα οποία υπάρχουν.  Και τα «φιλέτα» ακόμα θα πρέπει και σε αυτά να κατεβάσουν τις τιμές. Για να μπορέσουν να ενοικιαστούν.
Ειδάλλως με τη νέα χρονιά κάποιοι θα μείνουν με τα ακίνητα τους στο χέρι και στα αζήτητα. Η προσφορά και η ζήτηση πλέον λειτουργεί υπέρ των ενοικιαστών,
Και ήδη αυτό το  έχουν αντιληφθεί και οι ιδιοκτήτες,  που  ζητούν από τα μεσιτικά γραφεία να κατεβάσουν τις τιμές,   ώστε να μπορέσουν να ενοικιάσουν γρήγορα τα ακίνητα τους.
----------
Το επισημαίνουμε και στο ρεπορτάζ της εφημερίδας μας,  το μπάχαλο που επικρατεί στην ενημέρωση για τα τεστ  που γίνονται μαζικά, όσο και για τις αλλαγές στον αρχικό σχεδιασμό.
Η συντόμευση των ωρών, τα περιβόητα χαρτάκια για τη σειρά σε περιορισμένη έκδοση, οι  ουρές αναμονής,  ο μικρός αριθμός αυτών που εξυπηρετούνται, μας προβληματίζει.
Γιατί δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για αυτές τις αλλαγές,  με δεδομένο βέβαια ότι οι ώρες που έχουν βάλει δεν εξυπηρετούν και τόσο …μαζικά τους πολίτες,  οι οποίοι εργάζονται;
Άρα λοιπόν να υποθέσουμε ή να ρωτήσουμε συγκεκριμένα, μήπως δεν προβλέφθηκε  επαρκές προσωπικό, η  αλλιώς τα υπολόγιζαν κι αλλιώς εξελίχθηκαν τα πράγματα;
Μήπως τελικά δεν είχε γίνει σε επάρκεια η αντίστοιχη προμήθεια  αντιδραστηρίων,  οπότε με φειδώ γίνονται κάποια τεστ και με πρόγραμμα χρονοκαθυστέρησης για να ανταπεξέλθουν; Μήπως δεν προλαβαίνουν τα εργαστήρια να τα διαχειριστούν; 
Η κάποια από αυτά χρησιμοποιήθηκαν και σε άλλες ιχνηλατήσεις,  γιατί παρουσιάστηκαν και ορισμένα κρούσματα σε χωριά; Επίσημη ενημέρωση θα υπάρξει σε αυτό το ζήτημα, ή όχι; 
----------
Η μόνη περίπτωση για να προμηθευτεί το νοσοκομείο μας ένα μοριακό αναλυτή και πιο γρήγορα, είναι να αποδεχθεί την προσφορά  που θέλει να κάνει ο δήμος Κομοτηνής,  για την αγορά ενός σύγχρονου μηχανήματος.
Και ήδη προς την κατεύθυνση αυτή υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας του δημάρχου με την διοικήτρια του νοσοκομείου, όπως πληροφορηθήκαμε.
Και εξ όσων γνωρίζουμε,  ψάχνουν να βρουν λύση για το χώρο,  που θα εγκατασταθεί, το πώς θα λειτουργήσει,  αν υπάρχει επαρκές και εξειδικευμένο προσωπικό κλπ.
Εξ όσων γνωρίζουμε όμως υπάρχουν μοριακοί βιολόγοι στο νοσοκομείο για να το λειτουργήσουν. Ας συντομεύουν την διαδικασία και ας μη το καθυστερούν.
Αν περιμένουν να ευοδωθούν οι εκκλήσεις του  αντιπεριφερειάρχη, προς τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, μάλλον θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο,  για να γίνει αυτή η προμήθεια.
Γνωρίζουμε ότι υπάρχει έλλειψη τέτοιων μηχανημάτων στην αγορά, οι διαδικασίες μέσω υπουργείου είναι χρονοβόρες και ο προσανατολισμός τους και ο σχεδιασμός τους, μάλλον δεν αφορά την περιοχή μας.
Από την πλευρά του υπουργείου προτεραιότητα θέτουν σε νοσοκομεία τα οποία βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές,  που τα έχουν περισσότερο ανάγκη,  ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο.
Το μεγάλο αγκάθι βέβαια σε όλα αυτά,  είναι τα αναλώσιμα υλικά των αντιδραστηρίων. Που το καθένα κοστίζει όπως πληροφορούμαστε περίπου στα 60 με 70 ευρώ. Μήπως για αυτό κωλυσιεργούν κάποιοι;
----------
Με ανακοίνωση  του  διευθυντή  του 1ου ΕΠΑΛ Κομοτηνής, μαθαίνουμε ότι από τη νέα σχολική χρονιά θα λειτουργήσει ο καινούργιος Τομέας Γεωπονίας,  Παραγωγής τροφίμων και Περιβάλλοντος.
Καιρός ήταν  μια ειδικότητα σε ένα νομό, που ο πρωτογενής τομέας   έχει πρωτεύοντα ρόλο. Και κυρίως μας υπενθυμίζει ότι θα πρέπει να προσανατολίζονται και κάποιοι στα τεχνικά επαγγέλματα.
Εξάλλου πολλά παιδιά έχουν επιστρέψει στα χωριά τους και ασχολούνται με τα χωράφια των γονιών τους,  προσπαθώντας να επιβιώσουν με διάφορες καινοτομίες και νέες καλλιέργειες πιο δυναμικές.
Λύσεις ανάγκης για ορισμένους, που δεν έβρισκαν εύκολα δουλειά στο αντικείμενο των σπουδών τους. Που πολλές φορές το επιλέγουν, χωρίς να εξετάζουν τις προοπτικές της επαγγελματικής αποκατάστασης.
Επίσης  τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα μας υπήρχε μία κακώς εννοούμενη φιλοσοφία, καλλιεργούνταν στερεότυπα, να ξεφύγουν όλοι από τα χωριά και να δώσουν έμφαση στις επιστήμες και στα εξευγενισμένα επαγγέλματα.
Θεωρώντας τα τεχνικά επαγγέλματα «υποδεέστερη» μορφή εκπαίδευσης. Παρόλο που η τάση στην Ευρώπη είναι να σπουδάζουν τα παιδιά τους κυρίως τεχνικά επαγγέλματα.
Η στοχοποίηση όμως, πολλές φορές και  η παρότρυνση των γονέων, αλλά και η ευχή τους ήταν να μην ασχοληθούν με τη γη. Και όνειρο μια θέση στο δημόσιο. Πάει και αυτό. 
Τώρα όμως που τα πράγματα έχουν αλλάξει, καλό είναι να προσανατολιστούν  και σε τέτοιες λύσεις και να μην ακούνε διάφορες σειρήνες, από το παρελθόν. 

Sort: 
500
Ενεργό από: 
Παρασκευή, 26 Ιουνίου, 2020 - 10:00
Υπέρτιτλος: 
Γράφει ο Δήμος Μπακιρτζάκης