fbpx μικροΚΟΜΟΤΗΝΑΙΪΚΑ | Xronos.gr
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Ημερολόγιο Xronos.gr

Δύο Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις,  φαίνεται ότι ενδιαφέρονται ζωηρά να εκμισθώσουν ακίνητα για φιλοξενία  μεταναστών και στην Κομοτηνή, όπως πληροφορηθήκαμε.
Ήδη έχουν έρθει σε επικοινωνία και με γραφεία σχετικά και φορείς,  για το λόγο αυτό. Και θα επισκεφτούν την πόλη μας τις επόμενες ημέρες,  για να διαπιστώσουν  ιδίοις  όμμασι την κατάσταση.
Αλλά και τη δυνατότητα προσφοράς που υπάρχει για να φιλοξενηθεί ένας μεγάλος αριθμός μεταναστών,  με βάση το πρόγραμμα. Πρόγραμμα   εγκατάστασης ουσιαστικά, αφού ήδη έχουν νόμιμα έγγραφα.
Βέβαια τέτοιες κρούσεις υπήρξαν και στο παρελθόν στο γειτονικό νομό της Ξάνθης, από ΜΚΟ  ακόμα για εκμίσθωση ξενοδοχείων εκτός των κατοικιών. 
Το ενδιαφέρον τους για την πόλη μας προέκυψε από το γεγονός, ότι πολλά ακίνητα είναι ξενοίκιαστα. Πόσο δε μάλλον τώρα,  που λόγω κορωνοϊού οι φοιτητές δίνουν τις εξετάσεις τους και διαδικτυακά.
Κανείς δεν μπορεί  να γνωρίζει εκ των προτέρων,  αν ευοδωθεί αυτή η προσπάθεια. Ούτε ακόμα  αν όντως έχουν τη δυνατότητα να το πράξουν αυτό, έστω και σε συμφωνία με τους ιδιώτες.
Γιατί πρόκειται για χρηματοδοτούμενα προγράμματα και  με δεδομένο βέβαια ότι η Θράκη υποτίθεται εξαιρείται ακόμα από την φιλοξενία μεταναστών,  για ιδιαίτερους λόγους.
Εκτός  αν φιλοξενία μεταναστών θεωρούνται  οι μόνιμες κρατικές δομές και όχι τα προγράμματα αυτά των ΜΚΟ σε συμφωνία με ιδιώτες.
Παρόλα αυτά όμως το αναφέρουμε για να έχουν γνώση οι θεσμικοί  άρχοντες του τόπου. Γιατί η προσπάθεια από την πλευρά των  ΜΚΟ γίνεται κι είναι μια πραγματικότητα. 
Σε τι ακριβώς δεσμεύτηκαν οι αρμόδιοι υπουργοί μπορούν να μας απαντήσουν,  αναφορικά με τη Θράκη και τη φιλοξενία μεταναστών;
----------
Στα δικαστήρια φαίνεται θα κριθεί η διαμάχη μεταξύ «επιμελητηριακών» και «περιφερειακών» όπως περιγράφαμε  πρώτοι  πριν από μερικές ημέρες,  αναφορικά με τα τεκταινόμενα στην ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ.
Προσβάλλοντας την απόφαση της γενικής συνέλευσης,  με την οποία ορίστηκε προσωρινός πρόεδρος ο Αντώνης Φραντζής και απομακρύνθηκε η Κατερίνα Ιωαννίδου.
Άγνωστο βέβαια,  όταν πρόκειται περί δικαστικής διαμάχης,  στο που θα καταλήξει η υπόθεση,  με δεδομένο ότι η περιφέρεια  ισχυρίζεται ότι είναι ο μεγαλομέτοχος της εταιρείας,  παρόλες τις αλλαγές που έγιναν από τους αντιπάλους και όπως εξελίχθηκε η κατάσταση.
Το συναινετικό κλίμα έτσι κι αλλιώς όμως για τους μετόχους της εταιρείας ανήκει στο παρελθόν και προφανώς αυτό δεν μπορεί να καταλογιστεί  μόνο ως μια διαμάχη Μέτιου Τοψίδη.
Και ούτε βέβαια μπορούν να μας πείσουν  ότι οι διαφορές τους ανάγονται μόνο στην  απόφαση της αντικατάστασης του διευθυντικού στελέχους στην επιχείρηση. 
Γιατί οι κόντρες αφορούν γενικότερα την περιφέρεια με τα επιμελητήρια. Αφού στην προσπάθεια αυτή αντίδρασης συντάχθηκαν και οι δύο πρόεδροι των επιμελητηρίων της Ροδόπης.
Που είναι γνωστό ότι ανήκουν στον ίδιο κομματικό χώρο με τον περιφερειάρχη και  μέχρι πρότινος είχαν και αυτοί  γενικότερα αγαστή συνεργασία μεταξύ τους.
Συνεπώς βαθύτερα είναι τα αίτια της διαμάχης αυτής.  Και το μήνυμα που ήθελαν  να στείλουν οι  επιμελητηριακοί  στην περιφέρεια  θα μαθευτεί σύντομα και μετά τη δικαστική απόφαση. Ανάλογα όμως και με το ποιους θα δικαιώσει.
----------
Με το δίκιο διαμαρτύρεται ο δήμαρχος Αρριανών στον διοικητή του ΕΦΚΑ, ζητώντας να ανακληθεί η απόφαση παύσης ανταποκριτών του ΟΓΑ στους δήμους.
Αφού επόμενο είναι ότι θα υπάρχει φοβερή ταλαιπωρία,  ιδιαίτερα σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας στην περιοχή μας και στους ακριτικούς  δήμους.
Που εξυπηρετούνταν άμεσα  από τον αρμόδιο ανταποκριτή υπάλληλο του δήμου για τα θέματα της ασφάλισης, της  συνταξιοδότησης τους και των διαφόρων παροχών.
Ενώ τώρα θα πρέπει να συνωστίζονται και να  έρχονται στο παλιό ΙΚΑ,  χωρίς να γνωρίζουν αν θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν άμεσα,  η να ξανάρθουν πολλές φορές.
Λόγω και του μορφωτικού επιπέδου αρκετών κατοίκων που ούτε καν πήγαν  σχολείο και αντιμετωπίζουν και συγχρόνως πρόβλημα συνεννόησης ακόμα και   στη γλώσσα.
Πόσο δε μάλλον για υποθέσεις που πρέπει να προσκομίσουν πλήθος εγγράφων, που συνήθως όλο και κάτι παραπάνω σου ζητούν όταν πας. Και αν χρειάζονται νέο έγγραφο, θα ξαναγυρίσουν στο δήμο τους. 
Δεν είναι όλοι στην περιοχή μας εξοικειωμένοι με την τεχνολογία,  παρόλο που τα πράγματα προχωράνε μπροστά και σαφώς πολλές συναλλαγές πλέον γίνονται με αυτόν τον τρόπο.
Πρέπει όμως να υπάρχει μέριμνα για επιπλέον προσωπικό στα κεντρικά, αλλά και η ευαισθησία και γνώση, να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες της περιοχής, όταν αποφασίζουν.  
----------
Θα αναρωτηθεί  κάποιος, είναι τα μόνα που χάνονται τελικά, από τις  υπηρεσίες άμεσης  πρόσβασης που υπήρχαν σε ακριτικές περιοχές;
Πόσες δημόσιες δομές και υπηρεσίες έχει χάσει ο δήμος Μαρωνείας-Σαπών  την τελευταία δεκαετία,  που εξυπηρετούσαν τους πολίτες; 
Πόσα ΑΤΜ, τράπεζες  έχουν καταργηθεί από τα χωριά; Και όλα στο πνεύμα της οικονομίας και των συγχωνεύσεων, θαρρείς και η Ροδόπη είναι μια μεγάλη πόλη και όχι νομός με προβλήματα στις μετακινήσεις.
Ακόμα και το καινούργιο σύστημα που θέλουν  να εφαρμόσουν  τώρα με τα ηλεκτρονικά τιμολόγια και την ηλεκτρονική διασύνδεση με την ΑΑΔΕ, θα πλήξει ξεκάθαρα πολλές μικρές επιχειρήσεις.
Που δεν μπορούν να σηκώσουν το οικονομικό βάρος των παρόχων και των λογιστών, που θα  είναι δυσβάσταχτο ακόμα και για την επιβίωσή τους. Το λαμβάνει υπόψη  κανείς αυτό; Προφανώς όχι.
Όπως και πολλά άλλα που ίσως είναι αφορμή για να επαίρονται κάποιοι για τις καινοτομίες, την τεχνολογία, την αμεσότητα των ελέγχων τους.
Αλλά δυστυχώς υπάρχουν συμπολίτες μας ακόμα που δεν  διαθέτουν τις γνώσεις και ούτε το χρόνο τώρα για να εξοικειωθούν με τη μοντέρνα τεχνολογία, μέχρι να αποδημήσουν εις Κύριον.
Μήπως θα έπρεπε να υπάρχει και μια μεταβατική περίοδος, η  οι εναλλακτικές λύσεις για τέτοιες περιπτώσεις; Μάλλον δεν είναι στη σκέψη αυτών που αποφασίζουν και νομίζουν ότι απευθύνονται σε μια διαφορετική κοινωνία.
Στο μόνο που θα εξοικειωθούν οι πολίτες που αναφέρουμε, είναι  η ταλαιπωρία, που προέρχεται από την αβάσταχτη ελαφρότητα ορισμένων αποφάσεων, δίχως  επίγνωση της  πραγματικότητας.  

Sort: 
500
Ενεργό από: 
Τετάρτη, 24 Ιουνίου, 2020 - 10:00
Υπέρτιτλος: 
Γράφει ο Δήμος Μπακιρτζάκης