fbpx μικροΚΟΜΟΤΗΝΑΙΪΚΑ | Xronos.gr
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Ημερολόγιο Xronos.gr

Προφανώς είναι απαράδεκτο το σποτ του Σύριζα για το "χρηματισμό" των δημοσιογράφων και φυσικά δεν σώζεται με  τις διευκρινίσεις,  ότι δεν εννοούσαν  συλλήβδην όλους και το παρουσίασαν  με χιουμοριστικό τρόπο.
Δυστυχώς είναι η λογική που διακατέχει το κόμμα τους και την ασπάζονται και πολλά στελέχη, ακόμα και τοπικά, που προσπάθησαν χθες να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, δείχνοντας ότι μάλλον συμφωνούν με το σποτ.
 Βρήκαν και βολική δικαιολογία, ότι τα 20 εκ. ευρώ που κατανεμήθηκαν σε μεγάλα κανάλια και ανύπαρκτες δημοσιογραφικά ιστοσελίδες, ήταν για να  αποσιωπηθεί το πρόγραμμα τους «Μένουμε Όρθιοι».
Φυσικά κανείς δεν διαφωνεί να δοθεί στη δημοσιότητα ο κατάλογος και κακώς η κυβέρνηση δεν το πράττει, γιατί θα αποκαλυφθεί κατά ένα μέρος, αυτό που τους καταλογίζει ο Σύριζα.
Γενικώς όμως στο Σύριζα, υπήρχε και στην κυβερνητική τους θητεία και υπάρχει και τώρα η αντίληψη, ότι όσοι δημοσιογράφοι δεν τους επαινούν,  είναι όργανα συνήθως των αντιπάλων τους. 
Προφανώς υπάρχουν και τέτοιοι δημοσιογράφοι και μεγαλοκαναλάρχες που αναφέρονται στο σποτ. Ήταν που ξεκαθάρισε φαίνεται το τοπίο επί Σύριζα,  με άδειες σε νέους παίκτες.
Όπως υπάρχουν όμως αντίστοιχα και επιρρεπείς πολιτικοί,  επιστήμονες και   επιχειρηματίες, που λειτουργούν με τέτοιο τρόπο, αλλά και επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι. 
Αλλά αυτό επ’ ουδενί δεν ακυρώνει,  ούτε αμαυρώνει  το έργο της συντριπτικής πλειοψηφίας των περισσοτέρων, που με ευσυνειδησία κάνουν το  καθήκον τους.
----------
Η  κεντρική εξουσία συνήθως πάντοτε επιθυμεί αυτούς που τη λιβανίζουν,  δεν δέχεται καμιά κριτική και προσπαθεί να ελέγξει ένα μέρος του τύπου. Και βρίσκει πρόθυμους όπως το έπραξε και ο Σύριζα. 
Στηρίζοντας ΜΜΕ  για να υπενθυμίζουν κυρίως τα σκάνδαλα της προηγούμενης κυβέρνησης και μόνο αυτά,  χωρίς ίχνος κριτικής για την περίοδο που ήταν στην εξουσία αυτοί. Τα ξεχνούν;
Προφανώς η  τακτική αυτή κρίνεται από  αναγνώστες, ακροατές και θεατές.   Δεν είναι ηλίθιοι οι πολίτες να μην αντιλαμβάνονται τέτοιες πρακτικές και να αποδέχονται προπαγανδιστές.
Ξέχασαν ακόμα  τα βέτο σε διάφορα μέσα που θα χαρακτήριζαν συστημικά. Και προτιμούσαν μόνο αυτά τα οποία τους επαινούσαν και τους στήριζαν. 
Ίδιες λογικές,  που δεν είναι κάτι καινούργιο,  υπήρχαν και σε άλλα κόμματα. Που προσπαθούσαν να βοηθήσουν κυρίως το φίλιο για αυτούς τύπο,  για να περνάνε τις απόψεις τους με διάφορα μέσα.
Τα κομματικά τους έντυπα που προέκυψαν κατά καιρούς, με τα λεφτά του ελληνικού λαού από τη χρηματοδότηση των κομμάτων,  προσπαθούσαν  να περάσουν την ιδεολογική τους προπαγάνδα και τα επιτεύγματα τους.
Ποτέ δεν είχαν όμως την αναμενόμενη αποδοχή από τους πολίτες και γι' αυτό τα περισσότερα έκλεισαν, η πουλήθηκαν,  η φυτοζωούν,  όπως η κομματικού τύπου εφημερίδες ΝΔ, Σύριζα και ΠΑΣΟΚ. 
Κανείς δεν τα εμπιστεύεται για την ενημέρωση του. Και απεχθάνονται πολλοί την προπαγάνδα και τη λογική του άσπρου-μαύρου. Ας το λάβουν υπόψη αυτό όσοι λοιδορούν εύκολα τους άλλους.
----------
Μπορεί ο δήμαρχος Μαρωνείας Σαπών να επιθυμεί το κλείσιμο του  οικισμού των παλιννοστούντων,  που αρχικά φιλοξενούσε σχεδόν 1000 άτομα,  για να αξιοποιηθεί ο χώρος,  αλλά ο  ιερός ναός του Αγίου Ευγενίου της Νέας Ρωμανίας  υπάρχει.
Το θυμόμαστε όλοι στο χρόνο μία φορά,  όπου ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής τελεί τον  πανηγυρικό εσπερινό στα Πετρωτά  και έρχονται προσκυνητές, ελάχιστοι βέβαια,  από την ευρύτερη περιοχή. 
Και καλώς έγινε ο ναός,  αυτός που πρέπει να ολοκληρωθεί και να γίνει κέντρο αναφοράς. Ας τελειώνουμε με τα πρακτικά όμως του διακόσμου και του ηλεκτροφωτισμού, μετά από τόσα χρόνια.
Ήταν μία ιδέα του ποντιακής καταγωγής πολιτικού τότε Μιχάλη Χαραλαμπίδη,  που ονειρεύτηκε έναν οικισμό της Νέας Ρωμανίας στην περιοχή,  όταν στήνονταν οι οικισμοί των παλιννοστούντων.
Με την συνδρομή των ποντιακών σωματείων τότε κατάφερε με νόμο στη Βουλή να ιδρύσει αυτόν τον οικισμό, ο οποίος  βέβαια παρέμεινε στα χαρτιά για δεκαετίες τώρα.
Όπως άδειασε και ο οικισμός των παλιννοστούντων στην Σάπες. Και έμεινε μισοτελειωμένος ο σχεδιασμός. Ακόμα και για την πόλη της Κομοτηνής.  
Καλοί οι  σχεδιασμοί για τους οικισμούς των παλιννοστούντων,  αλλά δεν παύουν να έγιναν σε λάθος βάση και λογική. Ποτέ δεν  κάνεις μια οικιστική αποκατάσταση, χωρίς παράλληλα να φροντίζεις και για την  επαγγελματική τους αποκατάσταση.
----------
Χρόνια ολόκληρα λοιπόν δίνονταν επιδόματα, ενοίκια,  τροφεία και ακόμα υπάρχουν σε εκκρεμότητα τα δάνεια των παλιννοστούντων για την πρώτη κατοικία. Δείχνοντας την προχειρότητα του σχεδιασμού.
Ενώ αν βασίζονταν σε γερά πόδια και υπήρχε επαγγελματική αποκατάσταση από την αρχή,  ίσως να μην κόστιζε και τόσο αυτός  ο σχεδιασμός και να αποφεύγονταν πολλά λάθη.
Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εκατοντάδες είναι αυτοί οι οποίοι δεν μπόρεσαν να παραμείνουν στην περιοχή μας,  που υποτίθεται επιλέχθηκε για «εθνικούς λόγους». Και πήραν τον ομματιών τους και έφυγαν.
Επίσης ποτέ δε μερίμνησαν στην τεράστια περιοχή που έδωσαν στην Εκτενεπόλ,  να κρατήσουν δημόσιες εκτάσεις για σχολεία,  πλατείες, υπηρεσίες  και εκκλησίες.
Ώστε να μη χρειάζεται να τις εξαγοράζουν με μεγαλύτερο τίμημα. Εκτάσεις που δόθηκαν τότε με πολύ χαμηλότερες τιμές από τις απαλλοτριώσεις.
Και έτσι έμεινε ένα μεγάλο κομμάτι της Εκτενεπόλ,  που ενώ έγιναν  και τα έργα υποδομής από το Δήμο Κομοτηνής, τους φέρνει   σε δικαστικές διαμάχες.
Προσπαθούσαν εκείνη την περίοδο ανθρώπους επιστήμονες που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν αλλιώς,  να τους παραχωρούν κτήματα για να γίνουν αγρότες.
Το αποτέλεσμα να χρεώνονται και να ασχολούνται με  ένα αντικείμενο που δεν γνώριζαν. Ενώ θα μπορούσαν να προοδεύσουν σε άλλους κλάδους. 
 Σχεδιασμοί που έμειναν μισοτελειωμένοι. Ας τα θυμόμαστε αυτά τα λάθη τώρα που εξυφαίνονται νέοι σχεδιασμοί και  διακομματικές επιτροπές  για την Θράκη,  για να μη ζήσουμε τα ίδια λάθη.
Που χτίζονταν  επιδοτούμενα εργοστάσια και έκλειναν σε ένα  χρόνο. Και σπαταλούνταν  χρήματα,  που θα μπορούσαν να πιάσουν καλύτερα τόπο.

Sort: 
500
Ενεργό από: 
Τρίτη, 23 Ιουνίου, 2020 - 10:00
Υπέρτιτλος: 
Γράφει ο Δήμος Μπακιρτζάκης