fbpx μικροΚΟΜΟΤΗΝΑΙΪΚΑ | Xronos.gr
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Ημερολόγιο Xronos.gr

Στην πολιτική και στην διπλωματία όταν δεν υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας και καλή διάθεση επίλυσης των προβλημάτων με πνεύμα συνεργασίας,  διογκώνονται οι αντιθέσεις,  μεγαλοποιούνται οι διεκδικήσεις και φτάνει η ώρα των αναγκαίων συμβιβασμών.
Συνήθως πρώτα  στα μικρά ζητήματα ώστε να περισωθούν τα μεγάλα.  Κάπως έτσι εξελίσσονται τελευταία οι λεγόμενες ελληνοτουρκικές σχέσεις,  με την ακραία επιθετικότητα της Τουρκίας, τις  ανιστόρητες διεκδικήσεις και τις παράνομες ενέργειες.
Αναγκάζοντας την χώρα μας να κλείσει διπλωματικές εκκρεμότητες που για χρόνια παρέμειναν  άλυτες. Όπως η ΑΟΖ με την Ιταλία, που κολλούσε  στο ψάρεμα της κόκκινης γαρίδας.
Της Ιταλίας όμως που αλληθωρίζει στο ζήτημα της επέμβασης της Τουρκίας στη Λιβύη, αφού στηρίζουν την κυβέρνηση του Σάρατζ. Όπως αλληθωρίζουν και οι  ΗΠΑ,  που καταδικάζουν το ρόλο της Ρωσίας στη Συρία, αλλά δεν λένε τίποτα για την Τουρκία.
Τώρα πληθαίνουν  τα ταξίδια σε χώρες της Μεσογείου, όπως η συνάντηση του πρωθυπουργού μας με τον ομόλογο του στο  Ισραήλ και του Έλληνα ΥΠΕΞ στην  Αίγυπτο. Εκεί θα είναι και το μεγάλο στοίχημα.
Να ωριμάσουν οι συνθήκες και να οριοθετηθεί η  ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, αν  και υπάρχουν πολλές νομικές και αντικειμενικές δυσκολίες. Οι Αιγύπτιοι με τίποτα δεν θέλουν να έρθουν σε σύγκρουση με την Τουρκία όμως, για το θέμα του Καστελόριζου.
Συνεπώς η ώρα των αναγκαίων συμβιβασμών πλησιάζει,  αφού η επιθετικότητα της Τουρκίας θα διοχετευτεί σε έρευνες στην παράνομη τουρκολυβική ΑΟΖ,  παρακάμπτοντας και παραβλέποντας την υφαλοκρηπίδα των νησιών μας.
Το είπε ξεκάθαρα και ο τούρκος ΥΠΕΞ προχθές. Και εκεί υπάρχουν μόνο δύο λύσεις, του αναγκαίου συμβιβασμού, η της σθεναρής αντίδρασης. Ποια θα είναι η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης; 
----------
Φράγμα Ιασίου, μια μεγάλη,  παλιά και πονεμένη ιστορία,  που θυμίζει εν ολίγοις και γεφύρι της Άρτας.  Άγνωστο  το  πότε θα ολοκληρωθούν τα έργα. Όχι μόνο για να έχουμε ένα φράγμα στην περιοχή.
Αλλά κυρίως για την χρησιμότητα του. Και εκεί  ακριβώς αρχίζουν τα προβλήματα,  αφού ούτε παράπλευρα έργα έχουν προβλεφθεί, ούτε οι  αναδασμοί ολοκληρώθηκαν.
Το μόνο που βλέπουμε είναι να γεμίζει νερό και κάποιοι να ψαρεύουν,  γιατί απέκτησε τη δική του πανίδα. Και αν υπάρξει ανάγκη να μπορεί να το χρησιμοποιήσει η πυροσβεστική υπηρεσία.
Το θυμηθήκαμε τώρα, αφού ήταν  ένα  από τα θέματα που έθεσε στο ΓΓ του ΚΚΕ,  ο δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών. Και προφανώς η επόμενη πράξη θα είναι να τεθεί υπό μορφή ερωτήματος στη Βουλή.
Όπως  πολλές  φορές  μέχρι τώρα.  Από όλα τα κόμματα,  από όλους τους τοπικούς βουλευτές. Όπως και δόθηκαν κάποια περιορισμένα κονδύλια και επί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Που δεν  επαρκούσαν για να ολοκληρωθεί.
Άλλη μια ερώτηση λοιπόν,  για να 'χαμε και να λέγαμε; Η επιτέλους θα πρέπει να δοθεί λύση στο πρόβλημα;  Πόσα χρόνια ακόμα θα πρέπει να είναι ημιτελές; Είναι ερωτήματα  που μάλλον δεν θα απαντηθούν.
Εκτός αν σχεδιάστηκε,  όπως φημολογείται χρόνια τώρα,  για να υδροδοτεί πλην των χωραφιών και την επένδυση του χρυσού.  Μήπως θα  προχωρήσει τώρα λόγω του επενδυτικού  σχεδιασμού της κυβέρνησης στην περιοχή;
----------
Με μειωμένο προσωπικό δουλεύουν οι δήμοι,  παρόλο που  επιστρέψαμε στην κανονικότητα,  αφού οι άδειες ειδικού σκοπού φέρνουν ένα ζωτικό κομμάτι εργαζομένων, εκτός  υπηρεσίας.
Παράλληλα όμως δεν υπάρχει ουδέν νεότερο  για την κοινωφελή εργασία μέχρι στιγμής,  όπως καταγγέλλουν οι περισσότεροι αυτοδιοικητικοί  και στην περιοχή μας.
Η προκήρυξη του διαγωνισμού για τις 36.500 χιλιάδες προσλήψεις και των θέσεων που έχουν οριστεί ακόμα, είναι κυριολεκτικά στον αέρα. Παρόλο που ο ΟΑΕΔ είναι έτοιμος να τρέξει το πρόγραμμα.
Που ήδη έχει δημοσιευτεί και σε ΦΕΚ. Και οι δήμοι θέλουν να καλύψουν τα κενά που έχουν,  ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Αλλά από την αρχή του χρόνου ενώ έχει εξαγγελθεί, πάει από παράταση σε παράταση. 
Είναι όμως ζήτημα ζωτικής σημασίας,  αν δεν το αντιλαμβάνονται κάποιοι στην κυβέρνηση,  έστω και αυτό το οκτάμηνο των κοινωφελών προγραμμάτων,  για αρκετούς συμπολίτες μας και χιλιάδες πανελλαδικά.
Κυριολεκτικά εξαρτάται η επιβίωση τους και μετά την υγειονομική κρίση. Αλλά με βάση τα χρονοδιαγράμματα  αν δεν ανατραπούν, μάλλον     θα ολοκληρωθεί καλό Σεπτέμβρη.
Δηλαδή μετά την περίοδο του καλοκαιριού.  Ενώ οι αυξημένες ανάγκες σε προσωπικό είναι τώρα. Και όχι μετά, που θα ψάχνουν πως θα αξιοποιήσουν όλους αυτούς που θα προσλάβουν με τα οκτάμηνα. Ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες.
Όταν σχεδιάζουν όμως κάποιοι κεντρικά,  θα πρέπει να μπαίνουν και στη σκέψη του κάθε άνεργου,   που διακαώς περιμένει εδώ και μήνες.
Άλλοι οι χρόνοι  όμως της πολιτικής και διαφορετικοί της ζωής και της κοινωνίας,  με επιτακτικές και άμεσες ανάγκες,  αν δεν το αντιλαμβάνονται κάποιοι.
----------
Μάστιγα κυριολεκτικά τα κόκκινα δάνεια,  τόσο τα επιχειρηματικά,  αλλά  κι αυτά των ιδιωτών, κυρίως για την αγορά της πρώτης κατοικίας τους.  
Και έτσι ετοιμάζεται ο νέος πτωχευτικός κώδικας, που θα δίνει τη δυνατότητα και στους ιδιώτες πλέον να πτωχεύουν,  για να σώσουν το σπίτι τους. Χάνοντας όμως όλη την περιουσία τους.
Με το δημόσιο  πλέον εγγυητή και ρυθμιστή της όλης κατάστασης. Που θα  αγοράζει  την οφειλή, θα διαγράφει μέρος του χρέους και θα το  ενοικιάζει  στους ιδιοκτήτες.
Βάρβαρο μέτρο θα πούνε πολλοί, αλλά η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται  σε ευρωπαϊκές χώρες.  Που εκεί η αγορά του σπιτιού γίνεται με ποσοστά συνήθως και όχι εξ’ εξολοκλήρου. Με συνεταίρο το δημόσιο.
Οι πιέσεις όμως από τους δανειστές μας και τους τραπεζίτες είναι αφόρητες για την  προστασία της πρώτης κατοικίας, ώστε μόνο οι πολύ  φτωχοί να προστατεύονται.  Και 30 δις ευρώ δάνεια έχουν ξεπουληθεί ήδη.
Θα ζήσουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, με δεδομένο ότι η κατοικία για τον Έλληνα,  είναι το αποκούμπι και το καταφύγιο, η σιγουριά που νιώθει,  σε μια ανασφαλή πολιτικά,  κοινωνικά και εργασιακά χώρα.

Sort: 
500
Ενεργό από: 
Σάββατο, 20 Ιουνίου, 2020 - 10:00
Υπέρτιτλος: 
Γράφει ο Δήμος Μπακιρτζάκης