fbpx μικροΚΟΜΟΤΗΝΑΙΪΚΑ | Xronos.gr
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Ημερολόγιο Xronos.gr

Κάτι συμβαίνει στην εταιρία ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ,  που προσπαθούν επιμελώς εδώ και πολύ  καιρό να το αποκρύψουν. Αλλά φαίνεται ότι ο κόμπος πλέον έφτασε στο χτένι και σύντομα θα αποκαλυφθεί.
Συνέβησαν πολλές αλλαγές και ανατροπές που θα βγουν στη  δημοσιότητα με επίσημες ανακοινώσεις, ίσως και σήμερα. Και θα μάθουμε τι διαμείφθηκε από τις αντιμαχόμενες ομάδες.
Αφού το  συμβούλιο πλέον χωρίστηκε  στα δύο. Η εταιρεία αυτή που διαχειρίζεται κάποια προγράμματα σε περιφερειακό επίπεδο, λειτουργούσε διοικητικά μέχρι τώρα με συναινετικές διαδικασίες.
Με  τη συνεργασία της περιφερειακής αρχής,  που διαθέτει ένα μεγάλο ποσοστό μετοχών στην εταιρεία, αλλά  και των επιμελητηρίων της ΑΜΘ, με  λίγο μικρότερο ποσοστό.
Έτσι όλα κυλούσαν ομαλά και συνήθως πρόεδρος στη  ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ  αναλάμβανε κάποιος με πρόταση του περιφερειάρχη, η με συναινετικές διαδικασίες, με τα επιμελητήρια.
Όπως παλιότερα είχε καθήκοντα προέδρου ο Νίκος Αγγελίδης, μετέπειτα ο νυν αντιπεριφερειάρχης  Νίκος Τσαλικίδης και τώρα  ανέλαβε η Κατερίνα Ιωαννίδου.
Φαίνεται όμως ότι ο …κορωνοϊός με τη μέθοδο της περιφοράς ως διαδικασία των διοικητικών συμβουλίων της εταιρείας,  επέφεραν τα  πρώτα  ρήγματα στην αγαστή συνεργασία «επιμελητηριακών» και «περιφερειακών» συμβούλων.
Και αφορμή στάθηκε όπως πληροφορούμαστε,  όταν προτάθηκε αλλαγή σε διευθυντικό στέλεχος, που αυτό βέβαια έφερε την αντίδραση της πλευράς των επιμελητηριακών έναντι της διοίκησης,  αλλά και της περιφέρειας γενικότερα.
----------
Έτσι στο διάστημα αυτό,  βγήκαν στη φόρα κι άλλα χρόνια προβλήματα,  αδυναμίες λειτουργίας,  που αυτό ανάγκασε τους επιμελητηριακούς να αντιδράσουν πλέον στην πράξη.
Με τον αριθμό συμβούλων που διέθεταν και το μετοχικό τους κεφάλαιο, προγραμμάτισαν απανωτά διοικητικά συμβούλια,  στα οποία βέβαια δεν παρέστησαν μέλη της διοίκησης.
Και συγχρόνως κατέθεσαν και στο πρωτοδικείο όπως πληροφορούμαστε το αντίστοιχο υπόμνημα για τις αλλαγές καταστατικού, ακόμα και για τον αριθμό των συμβούλων.
Δηλαδή από 15μελές έγινε 13μελές.  Και με βάση τα ποσοστά τους, όπως πληροφορηθήκαμε  ορίζονται πλέον 7 σύμβουλοι πλέον από τους επιμελητηριακούς και 6  από την περιφέρεια.
Ενώ μέχρι τώρα την πλειοψηφία κατά μία ψήφο την είχε πάντα  η περιφέρεια.   Το αποτέλεσμα ήταν να ορίσουν οι  επιμελητηριακοί προσωρινή διοίκηση στη ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ, παρακάμπτοντας την υπάρχουσα.
Προσωρινός πρόεδρος ορίστηκε ο Αντώνης Φραντζής, που   επιφορτίστηκε να κινήσει τις διαδικασίες,  για γενική συνέλευση,  ώστε να προχωρήσουν στον ορισμό νέου διοικητικού συμβουλίου στην εταιρία.
Μέχρι στιγμής, μας κάνει εντύπωση γιατί  δεν υπήρξε κάποια αντίδραση από πλευράς της περιφέρειας και της διοίκησης επίσημα. Ούτε άνοιξαν τα χαρτιά τους ακόμα.
Το αν θα προσβάλλουν στο πρωτοδικείο το υπόμνημα της προσωρινής νέας διοίκησης,  ή θα αντικρούσουν τα επιχειρήματα που προβάλλουν,  η   ενδεχομένως να καταθέσουν ενστάσεις για την διαδικασία καρατόμησης την νυν διοίκησης.
Εκτός αν αποδεχθούν τη νέα κατάσταση. Πάντως μέλος της αντίπαλης πλέον παράταξης μας ανέφερε χαρακτηριστικά και ανεπίσημα, ότι έχουν γνώση οι φύλακες και θα εκπλαγούν όσοι βιάζονται να αλλάξουν  την πρόεδρο.
----------
Αυτά όλα θα φανούν στην πράξη,  όπως και ενδεχομένως πολλά από αυτά τα ζητήματα ίσως λυθούν καθαρά νομικά.
Το ζήτημα όμως είναι ότι αυτή τη στιγμή με βάση τα τεκταινόμενα, προσωρινός πρόεδρος στη ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ  ανέλαβε  ο Αντώνης Φραντζής. 
Και η νυν πρόεδρος μέχρι τώρα Κατερίνα Ιωαννίδου  δεν εξασκεί τα καθήκοντα της, με   βάση τα τεκταινόμενα αυτή τη στιγμή. 
Η  Κατερίνα Ιωαννίδου που ήταν καθαρά επιλογή του περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου, αλλά ήταν αποδεκτή και από τους επιμελητηριακούς.
Και απ' ότι φαίνεται με την  κόντρα αυτή που δημιουργήθηκε, δεν θα υπάρξει πλέον συμβιβασμός,  ούτε αγαστή συνεργασία,  πόσο δε μάλλον αρμονική σχέση,  όπως υπήρχε μέχρι τώρα.
Που όλοι έβαζαν  το δικό τους  λιθαράκι για να κρατιέται στα πόδια της η εταιρεία και να διεκπεραιώνονται κάποια προγράμματα για τους επιχειρηματίες και την ανεργία.
Δεν γνωρίζουμε βέβαια αν τελικά έχουν δίκιο οι εκπρόσωποι από πλευράς των επιμελητηρίων,  η ενδεχομένως η περιφέρεια με τις δικές τις επιλογές. Ούτε στο που θα καταλήξει η υπόθεση.
Αλλά αυτό που μπορούμε να πούμε μετά βεβαιότητας,  όποια και αν είναι η τελική κατάληξη, ότι με τη διαμάχη αυτή που κάποιοι προκάλεσαν,  δημιουργήθηκε πλέον ένα τείχος μεταξύ των δύο μεγάλων μετόχων της εταιρείας.
Και προφανώς στα απόνερα των δηλώσεων που θα ακολουθήσουν θα ακούσουμε και πολλά  άλλα ενδιαφέροντα. 
----------
Ήδη ετοιμάζουν τις ανακοινώσεις τους όπως μας πληροφόρησαν τα επιμελητήρια και η προσωρινή διοίκηση, αλλά θέλουν χαμηλούς τόνους όλοι, για να μη δημιουργούν προβλήματα  στην εύρυθμη λειτουργία της εταιρίας και στο προσωπικό.
Θα τεθούν όμως επί τάπητος τα χρόνια προβλήματα που άφηναν στην άκρη άλυτα, αδυναμίες της διοίκησης, ο παρεμβατικός ρόλος κάποιων,  που υπέβοσκαν και βγαίνουν τώρα στην επιφάνεια.
Το ζήτημα βέβαια πέραν όλων αυτών των διαδικασιών,  που όπως αναφέραμε προφανώς θα ξεκαθαριστούν νομικά,  πολιτικά και από τα μέλη της εταιρείας, είναι  ότι χάλασε ένα συναινετικό και καλό κλίμα το οποίο υπήρχε.
Και ελπίζουμε αυτό να μην έχει επιπτώσεις στο έργο που μπορεί να παράξει η ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ. Προς το παρόν όμως  φαίνεται ότι δεν έχει γίνει καμιά προσπάθεια επαναπροσέγγισης των δύο πλευρών.
Και στο τελευταίο συμβούλιο των 6 εκπροσώπων των επιμελητηρίων, αντί για τον εκπρόσωπο της περιφέρειας προσήλθε ο νομικός τους. Αυτό προδιαθέτει το δρόμο που θα ακολουθήσουν για να λυθεί το πρόβλημα.
Προφανώς προετοιμάζονται για τη δική τους κίνηση,  που θα γίνει μάλλον  νομικά,  αντικρούοντας όλα αυτά τα οποία συνέβησαν τον τελευταίο καιρό στην εταιρεία.
Θα παραμείνει ως πρόεδρος η Κατερίνα Ιωαννίδου; Θα γίνει  αποδεκτή νομικά η πρόταση των επιμελητηριακών,  από τη στιγμή που διαθέτουν κατά την άποψη τους τώρα την σχετική πλειοψηφία;
Θα φανεί στο επόμενο διάστημα. Πάντως οι περιφερειακοί δεν είναι  διατεθειμένοι να δεχθούν τις ενέργειες αυτές των επιμελητηριακών. Και χαρακτηρίζουν την κόντρα ως μια νέα διαμάχη  Μέτιου-Τοψίδη. 

Sort: 
500
Ενεργό από: 
Παρασκευή, 19 Ιουνίου, 2020 - 10:00
Υπέρτιτλος: 
Γράφει ο Δήμος Μπακιρτζάκης