fbpx μικροΚΟΜΟΤΗΝΑΙΪΚΑ | Xronos.gr
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Ημερολόγιο Xronos.gr

Δε γνωρίζουμε πόσοι τάσσονται υπέρ,  η  κατά,  στην πρόταση του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης, να γίνουν  μαζικά τεστ και στην πόλη της Κομοτηνής. Ο καθείς βέβαια για τους δικούς του λόγους.
Αλλά ίσως θα έπρεπε  αυτή η σωστή ομολογουμένως τακτική να εφαρμόζεται  από το υπουργείο Υγείας, τον ΕΟΔΥ, ώστε να  ανιχνεύεται το επιδημιολογικό φορτίο της κάθε περιοχής.  
Εξάλλου ήδη στο εξωτερικό τέτοιου είδους τεστ γίνονται μαζικά σε πολίτες. Και τους δίνεται η δυνατότητα παροχής δωρεάν αυτής  της υπηρεσίας, σε όσους το επιθυμούν.
Πληροφορούμαστε επίσης ότι και ο δήμος Κομοτηνής έχει ενημερώσει τους υπαλλήλους του, να δηλώσουν  όσοι επιθυμούν, για  να υποβληθούν στο τεστ.
Και η αντιπεριφέρεια Ροδόπης ήδη είναι σε ετοιμότητα, να υποβάλει αίτημα, μετά τα ανησυχητικά φαινόμενα κορωνοϊού που παρουσιάστηκαν στο Αγίασμα. 
Και με δεδομένο ότι τρία εξ’ αυτών των κρουσμάτων είχαν  επαφές και δραστηριοποιούνταν  στον αστικό ιστό. Αυτό θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα της ιχνηλάτησης και των  δειγμάτων που στάλθηκαν, από τα μαζικά τεστ. 
Βέβαια δεν θα πρέπει τα τεστ να γίνονται μόνο σε κάποιους νομούς,  αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο. Η ακόμα να δοθεί η δυνατότητα και να χρηματοδοτηθούν,  ώστε να προμηθευτούν  τα αντίστοιχα μηχανήματα όλα τα νοσοκομεία της χώρας.
Για να πραγματοποιούν τα τεστ  άμεσα. Και αν κάποιοι  αναλογίζονται το κόστος αγοράς τέτοιων μηχανημάτων, ας  υπολογίσουν πόσα δις ευρώ,   έχει πληρώσει μέχρι τώρα η ελληνική πολιτεία.
Αλλά και οι πολίτες και ο επιχειρηματικός κόσμος. Και ίσως πολλά από αυτά να είχαν αποφευχθεί,  αν υπήρχε πιο σωστός έλεγχος έγκαιρα και σε τοπικό επίπεδο.
Και προφανώς δεν είναι στοχοποίηση όπως το θεωρούν κάποιοι. Ούτε όλα αυτά θα πρέπει να σπείρουν το φόβο από την επιστροφή στην κανονικότητα.
Αλλά είναι ηλίου φαεινότερο  ότι τα μέτρα προστασίας,  οι αποστάσεις και οι κανόνες λειτουργίας των επιχειρήσεων,  θα πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα προς το παρόν.
----------
Την ανησυχία τους μας εξέφρασαν και ορισμένοι αγρότες από την περιοχή μας,  που λόγω των εποχιακών εργασιών, κυρίως στα βαμβάκια  χρειάζονται εργάτες γης.
Που είναι δυσεύρετοι βέβαια, αφού πολλοί ντόπιοι είναι δικαιούχοι κοινωνικών επιδομάτων και δεν ρισκάρουν  να κάνουν μεροκάματα  και να τα χάσουν. 
Η επιδότηση της τεμπελιάς. Οι μόνοι που  προσφέρονται είναι κυρίως από το γειτονικό νομό της Ξάνθης,  που έχει όμως υψηλό επιδημιολογικό φορτίο.
Ανησυχία η οποία έρχεται να  επιφορτιστεί έτι περαιτέρω,  με το γεγονός της εμφάνισης νέων κρουσμάτων στην περιοχή μας. Αλλά και με το άνοιγμα των συνόρων, αφού  εισαγόμενοι εργάτες γης έρχονται και  από τη γειτονική Βουλγαρία.
Δίκοπο μαχαίρι είναι αυτή η επιλογή,  γιατί ουδείς γνωρίζει, αφού δεν υπάρχουν πιστοποιητικά ή τεστ που έχουν πραγματοποιηθεί,  για να αποδεικνύουν ότι κάποιος είναι θετικός,  η  αρνητικός.
Για να νιώθουν ασφαλείς όμως, θα πρέπει να τηρούν αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα,  με κανόνες ασφαλείας και αποστάσεις και να απολυμαίνονται και τα εργαλεία τα οποία χρησιμοποιούνται από άλλους.
Και φυσικά όλες αυτές οι εποχιακές εργασίες πρέπει να γίνονται νόμιμα,  να πληρώνεται το εργόσημο για να καταγράφονται οι εργάτες γης,  ώστε να γνωρίζει κάποιος τι μέλλει γενέσθαι.
Και φυσικά ουδείς γνωρίζει, ακόμα και αυτοί που ανησυχούν και θέλουν να προφυλαχθούν, αν και οι ίδιοι είναι ασυμπτωματικοί και θετικοί.
----------
Αναφερθήκαμε προχθές στο θέμα των τουρκικών φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούνται από ορισμένους αγρότες για τις καλλιέργειες τους.
Που από τη στιγμή που δεν είναι εγκεκριμένα και πιστοποιημένα προϊόντα με τις νόρμες της ΕΕ,  προφανώς είναι επικίνδυνα για την υγεία. 
Μας κάνει εντύπωση όμως γιατί δεν διαμαρτύρονται για αυτά,  κάποιοι  ευαίσθητοι  σε θέματα περιβάλλοντος. 
Όταν κατά κόρον βλέπουμε διαμαρτυρίες για αιολικά πάρκα, νέες επενδύσεις στην περιοχή,   για κατσίκια που βόσκουν,  θεωρώντας ότι με τον τρόπο αυτό θα υπάρξει περιβαλλοντική καταστροφή.
Ενώ για τη χρήση τέτοιων φυτοφαρμάκων και όχι μόνο, τόνοι μάλιστα φαρμάκων σε χιλιάδες στρέμματα, χρησιμοποιούνται πολλές φορές χωρίς γνώση και έλεγχο, σιγή ιχθύος.
Εύλογο είναι το παραβλέπουν  αυτό οι πολιτικοί και το αντιλαμβανόμαστε,   αφού γνωρίζουν ότι δύσκολα εναντιώνεται κάποιος  σε μια μεγάλη μερίδα …ψηφοφόρων.  
Ενώ πιο επικοινωνιακό είναι να αντιδρούν για συγκεκριμένες επενδύσεις, που τους φέρνει αντιμέτωπους με τα μεγάλα …συμφέροντα. 
Πάντως υπήρξαν συλλήψεις για παράνομες  εισαγωγές  φυτοφαρμάκων που είναι απαγορευμένα σε χώρες  της ΕΕ  και στην περιοχή μας.
Που κάποιοι  επιτήδειοι  τότε περιόδευαν  ακόμα και στα χωριά για να διαφημίζουν τα προϊόντα αυτά και πόσο αποδοτικά είναι στην χρήση τους.
Ξεχνώντας όμως να ενημερώσουν αντίστοιχα και πόσο επικίνδυνα είναι συνάμα και βλαβερά για την υγεία των ανθρώπων και όσων τα χρησιμοποιούν.
----------
Τα κυκλώματα αυτά που δραστηριοποιούνται συνήθως στη βόρεια Ελλάδα, έχουν χτυπηθεί εν μέρει.  Αλλά θα έπρεπε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης,  να λάβει πολύ πιο δραστικά μέτρα,  για να τα πατάξει εντελώς.
Η  στον αντίποδα να επιτρέψει την χρήση κάποιων φυτοφαρμάκων κυρίως εντομοκτόνων και ζιζανιοκτόνων,  με βάση τις νόρμες και τις προδιαγραφές που θέτει η ΕΕ.
Τέτοια φάρμακα είναι  δυσεύρετα στην αγορά όμως. Και έτσι ορισμένοι   ακολουθούν τους δρόμους της παρανομίας και προμηθεύονται τουρκικά κυρίως σκευάσματα στη μαύρη αγορά.
Πως θα ξεκαθαρίσει  το κύκλωμα αυτό των παράνομων εισαγωγών, αφού ακόμα και στην περίοδο της καραντίνας φαίνεται ότι προφανώς κάποιοι  μπορούσαν άνετα να τα προμηθευτούν;
Είτε με φορτηγά που μεταφέρουν προφανώς και άλλα εμπορεύματα, η με μεσάζοντες που τα φέρνουν με τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα. 
Προφανώς είναι προσοδοφόρο «επάγγελμα» και με αφορολόγητα  έσοδα. Αλλά  είναι και κοινό μυστικό για όσους τα προμηθεύονται, πώς να  τα βρίσκουν εύκολα όταν θελήσουν.
Και αντιλαμβανόμαστε ότι για να πιαστούν στο δόκανο των ελεγκτικών αρχών, είναι δύσκολο. Χρειάζονται οργανωμένες  επιχειρήσεις και πληροφορίες, ώστε από τα βαποράκια να χτυπηθούν τα κυκλώματα. Ας βρεθεί όμως τρόπος.
 

Sort: 
500
Ενεργό από: 
Πέμπτη, 18 Ιουνίου, 2020 - 10:00
Υπέρτιτλος: 
Γράφει ο Δήμος Μπακιρτζάκης