fbpx μικροΚΟΜΟΤΗΝΑΙΪΚΑ | Xronos.gr
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Ημερολόγιο Xronos.gr

Ειλικρινά αν δεν υπήρχε η τραγικότητα αυτής της κατάστασης που ζούμε, είναι να γελά κανείς με τις διφορούμενες και αναιτιολόγητες αποφάσεις, της ευρωπαϊκής επιτροπής.
Που συνέστησε στις χώρες της ΕΕ, να επιτρέψουν σε εκατοντάδες χιλιάδες εποχιακούς αλλοδαπούς εργάτες, παρά τα μέτρα ασφάλειας, να έρθουν να συλλέξουν τις συγκομιδές τους από τα αγροτικά προϊόντα.
Τώρα ανακάλυψαν ότι ξέμειναν από εργατικά χέρια. Την ώρα που κλείνουν τα σύνορα,  με εξονυχιστικούς ελέγχους για τους αλλοδαπούς, θέλουν να κάνουν τα στραβά μάτια για να δώσουν πράσινο φως σε οικονομικούς μετανάστες.
Οι οποίοι υπό το φόβο της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην Ευρώπη,  έχουν φύγεις στις ιδιαίτερες πατρίδες τους. Εκατοντάδες εποχιακοί εργάτες μάλιστα επέστρεψαν και στη Θράκη, με τα γνωστά αποτελέσματα.
Αυτοί που αποφάσισαν είναι οι ίδιοι άνθρωποι που εθελοτυφλούν, σηκώνουν φράχτες και δεν θέλουν να επωμιστούν το κόστος και το βάρος του μεταναστευτικού, που αντιμετωπίζει η χώρα μας.
Δύο μέτρα και δύο σταθμά. Επιλέγουν  ποιους εργάτες θα πάρουν και όσοι τους είναι χρήσιμοι. Καλός μετανάστης δηλαδή θα είναι αυτός που θα συλλέγει τα προϊόντα τους και κακοί όλοι οι υπόλοιποι.
Ο φόβος τους τώρα είναι να μην υπάρξει επισιτιστική κρίση στην ΕΕ. Υπολογίζουν, για να αντιληφθούμε το μέγεθος του προβλήματος, ότι μόνο η Γαλλία και η Γερμανία χρειάζονται 500.000 εποχιακούς εργάτες γης.
Την ώρα που πληρώνουν βαρύ τίμημα από την εξάπλωση του ιού, θέλουν να μετακινηθούν εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες από άλλες χώρες. Ας δουλέψουν οι ίδιοι τα χωράφια τους.
Για να αντιληφθούν και πόσο δύσκολη είναι αυτή η δουλειά, με τα μικρά μεροκάματα που δίνουν σε ξένους εργάτες, για να είναι ανταγωνιστικοί και στα αγροτικά προϊόντα, από τις χώρες του νότου.
 ----------
Παρατηρούμε επίσης και το απαράδεκτο φαινόμενο του συνωστισμού που επικρατεί σε ορισμένα  σούπερ μάρκετ, παρόλο που υπάρχουν υποτίθεται κανόνες.
Και ειδικά σε αυτά που πουλάνε λαχανικά και φρούτα, μετά το κλείσιμο των λαϊκών αγορών. Βιαστικοί οι περισσότεροι δεν ακούν τις εκκλήσεις των επαγγελματιών.
Δεν μπορεί επίσης δεκάδες χέρια  να επιλέγουν ένα-ένα τα φρούτα μέχρι να βρουν αυτά της αρεσκείας τους. Κάποιοι δεν λένε να αποβάλλουν τις παλιές συνήθειες τους.
Αυτό  φυσικά δε συνάδει με τους κανόνες υγιεινής που θα πρέπει να τηρούνται, ακόμα κι αν φοράει και γάντια  κάποιος. Όταν και πριν απ’ αυτόν τα έχουν πιάσει πολλοί.
Μήπως τελικά θα έπρεπε να υπάρχει ένας υπάλληλος που να επιφορτίζεται να εξυπηρετεί τους πελάτες χωρίς να αγγίζουν τα προϊόντα; Εξάλλου δουλειά έχουν τώρα.
  ----------
Καλά τα απολυμαντικά, οι μάσκες και τα γάντια που φοράνε πολλοί,  όπως παρατηρήσαμε επίσης, αλλά προφανώς όταν κάνουν  δεκάδες συναλλαγές, θα έπρεπε να αλλάζουν τακτικά.
Ποιος όμως πελάτης, η εργαζόμενος  σε τέτοιες επιχειρήσεις τα πετά  ως αναλώσιμα μετά από την εξυπηρέτηση και  συναλλαγή; Με τα ίδια πιάνουν συνήθως προϊόντα και κέρματα.
Επιστημονικά  όπως λένε είναι πολύ μικρές οι πιθανότητες της διάδοσης του ιού με αυτόν τον τρόπο, αλλά παράλληλα δεν παύουν τις τελευταίες ημέρες, άλλα  να μας υπενθυμίζουν.
Ότι και τα φρούτα και τα λαχανικά θα πρέπει να πλένονται επιμελώς,  όπως και οι συσκευασίες, τηρώντας τους κανόνες υγιεινής.
 ----------
Όσο για το λυπηρό  φαινόμενο της καταστρατήγησης των αδειών μετακίνησης εκτός σπιτιού, και τις αστείες δικαιολογίες που επικαλούνται πολλοί, με μαθηματική ακρίβεια φέρνουν νέες απαγορεύσεις.
Μπορεί του Έλληνα ο τράχηλος ζυγόν να μην υποφέρει, αλλά ας κρατήσουν κάποιοι κουτοπόνηροι στην άκρη το πνεύμα του Ζορμπά, για τους πραγματικούς και ορατούς εχθρούς.
Σήμερα και χθες λόγου χάριν θα έπρεπε όλοι να τρέξουν στις τράπεζες και τα ΑΤΜ για να κάνουν  τις συναλλαγές τους,  και να βγάλουν χρήματα της σύνταξης;
Γιατί με αυτές τις τακτικές, οι ίδιοι γίνονται ύπουλοι εχθροί έναντι των συγγενών τους, αλλά  και των συνανθρώπων τους.

Sort: 
500
Ενεργό από: 
Τετάρτη, 1 Απριλίου, 2020 - 10:00
Υπέρτιτλος: 
Γράφει ο Δήμος Μπακιρτζάκης