fbpx μικροΚΟΜΟΤΗΝΑΙΪΚΑ | Xronos.gr
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Ημερολόγιο Xronos.gr

Θα πρέπει να μάθουν τελικά να συνεργάζονται οι φορείς του τόπου,  ακόμα και στα αιτήματα που θέτουν όταν τους δίνεται η ευκαιρία,  όπως με την παρουσία του πρωθυπουργού στην Κομοτηνή.
Γιατί συνήθως αλληλεπικαλύπτονται και επαναλαμβάνονται, αφαιρώντας πολύτιμο χρόνο, για την συνολική τοποθέτηση και τις απαντήσεις   του επίσημου προσκεκλημένου. 
Αντιλαμβανόμαστε βέβαια ότι ο καθένας που πρέπει να τοποθετηθεί,  δεν μπορεί να πει ότι με κάλυψε πλήρως  ο προλαλήσας. Μπορεί να αναφέρει όμως τα κοινά αιτήματα επιγραμματικά και να σταθεί εκεί που διαφοροποιείται.
Αφού είναι δύσκολο αυτά που έχει  γραμμένα να τα  αλλάξει την τελευταία στιγμή. Γιατί εμφανέστατο  ήταν  το κουραστικό αυτό δίωρο για τον πρωθυπουργό, να  ακούει αιτήματα φορέων μέχρι να τοποθετηθεί.
Ενώ ουσιαστικά εμείς θέλουμε απαντήσεις. Αν είχαν συμπτυχθεί  μερικά αιτήματα, θα ήταν πιο αποδοτικός ο διάλογος. Και ίσως πιο αναλυτικός στις τοποθετήσεις του και στις δεσμεύσεις ο  πρωθυπουργός.
Που φάνηκε ότι ήταν συγκροτημένος, διαβασμένος και ενήμερος και για τα τοπικά ακόμα προβλήματα.  Που σε πολλά έδωσε απαντήσεις και δεσμεύτηκε να τα προωθήσει. Και έδειξε σαφή προτίμηση στα ηλεκτρονικά αιτήματα και όχι στα έγγραφα.
Απέφυγε όμως να δώσει απαντήσεις σαφείς σε δυο μεγάλες «μπανανόφλουδες». Που σαφώς εκεί δεν έχει τι να  απαντήσει. Το 12% της επιδότησης του κόστους εργασίας και για την επένδυση του χρυσού, παρόλο που ρωτήθηκε.
Δεν  τα άγγιξε  γιατί δεν είχε να προτείνει λύσεις. Μπορεί η επανάληψη λοιπόν να είναι μήτηρ μαθήσεως, αλλά την επόμενη φορά ας εφαρμόσουν το  λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν, οι φορείς. 
Σημασία έχουν οι απαντήσεις και οι δεσμεύσεις και όχι τα αιτήματα που τα γνωρίζουν όλοι, ακόμα και η κεντρική εξουσία.
----------
Παρόλα αυτά,  επειδή η επιχειρηματικότητα απεχθάνεται τα κοινά όπως στη ζωή,  οι επιχειρηματίες σαφώς σχεδιάζουν και δεν μπορούν να μείνουν άπρακτοι  ιδιαίτερα στην εποχή που  παρουσιάζονται ευκαιρίες στην περιοχή μας.
Τόσο στην ενέργεια, αλλά και στο φυσικό αέριο και με την αξιοποίηση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης. Δεν έγινε τυχαία η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών Ελλάδας και Βουλγαρίας στην περιοχή μας χθες.
Έτσι πληροφορούμαστε ότι πράσινο φως παίρνει μια επένδυση μεγάλων διαστάσεων στη  ΒΙΠΕ Κομοτηνής. Πρόκειται για την ΓΕΚ Τέρνα,    που επιθυμεί να κατασκευάσει μονάδα συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου στην Κομοτηνή.
Μια επένδυση 300 εκ.  εκ.  ευρώ, ισχύος 660  MW και πολλές θέσεις εργασίας  όπως πληροφορούμαστε, που  από τον ερχόμενο Απρίλη, θα αρχίσει να υλοποιείται.
Είναι κάτι θετικό βέβαια για την περιοχή μας,  γιατί το πόσα χρόνια έχουμε να ακούσουμε για μία νέα επένδυση στην ΒΙΠΕ, το  έχουμε ξεχάσει κυριολεκτικά.
Το  μόνο που  βλέπαμε ήταν να κλείνουν η μία πίσω από την άλλη,  ανθούσες βιομηχανίες  άλλοτε στο παρελθόν. Και γεμίσαμε κουφάρια.
Προφανώς κάτι παραπάνω θα γνώριζε  ο πρόεδρος του ΕΒΕ  Νίκος Αγγελίδης,  όταν ανέφερε  στον πρωθυπουργό, ότι το γραφείο του μπορεί να φέρει κάποια νέα επένδυση στην ΒΙΠΕ Κομοτηνής.
----------
Την ίδια ώρα βέβαια,  καλλιεργούνται αυξημένες προσδοκίες,  που  μόνο οι κυβερνώντες γνωρίζουν κατά πόσο υπάρχει πραγματική βάση και ενδιαφέρον,  για το εργοστάσιο της Σέλμαν.
Που σε σχετική ερώτηση ο πρωθυπουργός απάντησε,  είμαστε σε καλό δρόμο,  προσπαθώντας να καθησυχάσει τους εργαζόμενους και ότι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον.
Τα ίδια ακριβώς βέβαια είχε αναφέρει πριν από μήνες όταν επισκέφτηκε την βιομηχανία ο υπουργός Ανάπτυξης  Άδωνις Γεωργιάδης. Καλός ο δρόμος, αλλά πόσο μακρύς είναι τελικά;
Γιατί ουσιαστικά μετά από τόσο καιρό,  θα έπρεπε να εξειδικεύσουν και να κάνουν πιο συγκεκριμένη την πρόταση του επενδυτή. Σε ποιο δρόμο βρίσκονται και αν η προσπάθεια αυτή θα ευοδωθεί σύντομα.
Ας μάθουν οι πολιτικοί να μιλάμε  πιο συγκεκριμένα, όταν πίσω από όλα αυτά κρύβεται η αγωνία των εργαζομένων και μια βιομηχανία που την κρατούν,  διατηρώντας την με τον  κτηριακό και μηχανολογικό εξοπλισμό,  περιμένοντας να ξαναλειτουργήσει.
Ξεκάθαρα να το πούμε, η βιομηχανία αυτή είχε επενδύσει πολύ στο άνοιγμα του κάθετου άξονα της Νυμφαίας, περιμένοντας μικρότερο κόστος στα προϊόντα ξυλείας.
Τόσο  σε αυτά που θα μπορούσε να προωθήσει στις  βαλκανικές αγορές, αλλά και σε πρώτες ύλες που θα έφερνε από την γειτονική χώρα.  Και ακόμα το θέμα του κάθετου άξονα εκκρεμεί, για να τον διασχίζουν επαγγελματικά φορτηγά και λεωφορεία.
Και φυσικά θα πρέπει να αντιληφθούν ότι με την πάροδο του χρόνου,  πολλά πράγματα απαξιώνονται. Παράδειγμα το πολιτικό και επικοινωνιακό παιχνίδι που παίχτηκε με την Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία.
Με τους επενδυτές που έβρισκαν και τελικά κανένας δεν ήρθε.  Αλλά υπήρξαν δεκάδες  υπουργοί και πολιτικοί από όλες τις κυβερνήσεις,  που πέρασαν από εκεί για να υποσχεθούν πολλά, που δεν έγιναν ποτέ.  
----------
Σταδιακά το υπουργείο Εσωτερικών αποδομεί τα στρεβλά και όχι μόνο, του νόμου Κλεισθένη του Σύριζα  για την τοπική αυτοδιοίκηση.  Τόσο που στο τέλος μάλλον δεν θα μείνει τίποτα, ούτε στο  γράμμα, αλλά ούτε και στο πνεύμα του νόμου.
Πρώτα έδωσε την ευκαιρία να μπορούν να διοικήσουν απρόσκοπτα,  ακόμα και με μειοψηφία  στα δημοτικά συμβούλια οι δήμαρχοι και αποφεύγοντας τις συνεργασίες.
Και τώρα ανήγγειλαν ότι βάζουν τέλος στα δημοτικά δημοψηφίσματα,  κάτι που το είχε σηκώσει ψηλά  ο Σύριζα,   θεωρώντας το μάλιστα και καινοτομία. Αν και στην  αρχική του μορφή αυτό χλευάστηκε αναλόγως,  γιατί δε ελάμβανε  υπόψη και τοπικές ιδιαιτερότητες και ιδιαίτερα εδώ στη Θράκη.
Όταν έδινε τη δυνατότητα να προκηρύσσονται δημοψηφίσματα για κάθε θέμα και όχι μόνο για τα σοβαρά. Και προφανώς κάποια στιγμή θα οδηγούσε ορισμένους σε ακρότητες.
Πάντως η φιλοσοφία του Κλεισθένη βασίστηκε στην απλή αναλογική, τα δημοψηφίσματα και προωθούσε τις αναγκαστικές συνεργασίες. Και στην πράξη πολλά από αυτά δημιουργούσαν προβλήματα.
Το γεγονός είναι ότι με αυτή την αλλαγή πλέον μπαίνει ένα τέλος και στο πρώτο δημοψήφισμα  πανελλαδικά,  που επιθυμούσε ο δήμαρχος Ιάσμου Μουμίν Οντέρ για τη δημιουργία δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης.
Αλλά είχε συναντήσει την άρνηση και αντίδραση των αντιπολιτεύσεων. Και προφανώς τα δημοψηφίσματα παραπέμπονται στις επόμενες δημοτικές καλένδες. 

Sort: 
500
Ενεργό από: 
Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου, 2020 - 10:00
Υπέρτιτλος: 
Γράφει ο Δήμος Μπακιρτζάκης