fbpx μικροΚΟΜΟΤΗΝΑΙΪΚΑ | Xronos.gr
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Ημερολόγιο Xronos.gr

Η κυβέρνηση δίνει τη δική της διπλωματική μάχη και προφανώς κατά  πλειοψηφία τουλάχιστον, πολιτικοί, διαμορφωτές της κοινής γνώμης και αναλυτές,  θα έπρεπε να συντάσσονται  με το μέρος της.
Όπως το ίδιο πρέπει να γίνεται με όλες τις  κυβερνήσεις, στο πλαίσιο της εθνικής συνείδησης, ιδιαίτερα σε δύσκολες καταστάσεις. Ίσως ακόμα και αν δεν ταυτίζονται οι απόψεις και οι θέσεις τους.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο,  δύο μήνες πριν από τις καθιερωμένες κρίσεις, να αλλάζει η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων. Αφού με τον απρόβλεπτο και επιθετικό γείτονα που έχουμε,  ουδείς γνωρίζει πλέον που θα οδηγηθούν οι καταστάσεις. 
Παρόλα αυτά η ωμή προπαγάνδα,  του ελεγχόμενου πλήρους από τον Ερντογάν τύπου της Τουρκίας, εντύπου και  ηλεκτρονικού, οργιάζει,  συντάσσεται με τις πολεμοκάπηλες λογικές και επαινεί την κάθε του προσπάθεια, νόμιμη η  παράνομη.
Και ουδείς διανοείται να ασκήσει κριτική, η να εκφράσει μια διαφορετική άποψη. Και στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι απόψεις των αντιπάλων του πολιτικών. Το αντίθετο ακριβώς όμως συμβαίνει όμως στη χώρα μας. Δυστυχώς.
Μέσα,  πολιτικοί και αναλυτές,  κατά συντριπτική πλειοψηφία ασκούν σκληρή κριτική συνήθως στην εξωτερική πολιτική και τις διπλωματικές κινήσεις της κυβέρνησης. Αυτά είναι τα καλά της Δημοκρατίας.  
Στη  γείτονα χώρα όμως τα ψεύδη και η ωμή  προπαγάνδα, περνάει  ακόμα και στον τελευταίο  πολίτη,  με προκλητικό μάλιστα τρόπο. Όλοι έγραφαν χθες  ότι εμείς είμαστε υπεύθυνοι για την ελληνοτουρκική κρίση. Και όχι η Τουρκία. Ενώ η χώρα μας κάνει τις δικές της διπλωματικές ενέργειες   για να αντιμετωπίσει την επιθετικότητα της Τουρκίας.  
Που ξαφνικά μετά από τόσα χρόνια ανακάλυψε,  ότι υπάρχουν νησιά τα οποία μπορεί να διεκδικήσει,  ΑΟΖ που τις ανήκει, όπως και  φυσικό αέριο άλλης χώρας το οποίο το δικαιούται και τα διεκδικεί. 
Και  θα πρέπει η Ελλάδα να είναι πειθήνιο όργανο σε όλα τα σχέδια της Άγκυρας και να αποδέχεται οτιδήποτε διεκδικεί, για να μην υπάρχει κρίση κατά την άποψη τους στις σχέσεις μας.  
Η  προπαγάνδα όμως κάνει τη δουλειά της. Ενώ στην Ελλάδα οι πάντες ασκούσαν κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς. Μόνο την ψυχολογία των πολιτών δεν ανεβάζουν.
----------
Ο κοινός σκοπός ενώνει,  η τυχαία άραγε ήταν η συνάντηση μεταξύ των δύο επικεφαλής της αξιωματικής και της ελάσσονος αντιπολίτευσης στην περιφέρεια,  Χριστόδουλου Τοψίδη και  Κώστα Κατσιμίγα;
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε προχθές απόγευμα σε καφετέρια της πόλης,  όχι βέβαια κεντρικά, αλλά στην περιοχή του ΔΗΠΕΘΕ. Και οι δύο πολιτικοί άνδρες τα έλεγαν  βέβαια για αρκετή ώρα.
Και η σεναριολογία όσων τους είδαν και η φαντασία φούντωσε. Ετοιμάζουν άραγε κάποιες κοινές επερωτήσεις, η  θα ζητήσουν κάποιο έκτακτο περιφερειακό συμβούλιο,  όπως έχει γίνει και στο παρελθόν;
Μήπως ακόμα  υπάρχει κανένας δίαυλος επικοινωνίας και συνεργασίας των δύο παρατάξεων; Ήταν η συνήθης σκέψη που μπορούσε  να κάνει κάποιος βέβαια, όταν τους έβλεπε μαζί.
Εξ’ όσων όμως  πληροφορηθήκαμε,  τα πράγματα ήταν πολύ πιο απλά.  Ήταν καθαρά  προσωπική συνάντηση για ένα καφέ και ανταλλαγή απόψεων,  εθιμοτυπικά,  όπως είθισται να λένε οι περισσότεροι.
Και μια που ο  Χριστόδουλος Τοψίδης  βρισκόταν στην Κομοτηνή και αφού τελείωσε η συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής, είπαν να πιουν έναν καφέ.
Εξάλλου τέτοιες συναντήσεις αυτοδιοικητικών, η πολιτικών,   ασχέτως αν ανήκουν σε άλλες  παρατάξεις,  είθισται να γίνονται σε  τακτική βάση. Σε χαλαρό επίπεδο και για ανταλλαγή πληροφοριών.
----------
Με θλίψη, οργή  και αγανάκτηση είδαν οι κάτοικοι των Σαπών να βανδαλίζεται ο  φωτισμός, καλώδια και προβολείς,   που τοποθετήθηκαν πρόσφατα στην περιοχή Δεντράκι.
Για να αναδείξει την περιοχή η δημοτική αρχή, καθάρισε το χώρο, τοποθέτησε τα συστήματα φωτισμού και ήταν μια ωραία εικόνα για μια περιοχή που τελούσε χρόνια σε εγκατάλειψη.
Έγινε  στόχος βανδάλων,  που έκαψαν προβολέα,  έκλεψαν καλώδια,  για να τα πουλήσουν προφανώς αντί  πινακίου φακής.  Και να συλληφθούν βέβαια, η τιμωρία θα είναι σε επίπεδο πλημμελήματος.
Πάντως είναι ντροπή και δημιουργείται  εύλογη απορία και αγανάκτηση. Κλέβουν και καταστρέφουν ότι βρουν. Θυμόμαστε πόσες κλοπές έχουν γίνει και στο πάρκο της Κομοτηνής,  όταν μπήκαν τα συντριβανάκια και τα ακροφύσια.
Αλλά και πόσες  καρέκλες και τραπέζια κλέβονται από γιορτές, από αυτά που προμηθεύουν οι δήμοι, αν δεν φυλαχθούν το βράδυ. Ακόμα και  φυτά, λουλούδια,  δεντράκια που φυτεύονται για να καλλωπιστούν γειτονιές και πάρκα.
Κάποιοι επιτήδειοι τα κλέβουν και για τα σπίτια τους. Καλώδια από ηλεκτροφωτισμό ακόμα και σε δρόμους με συχνή κυκλοφορία οχημάτων. Το θεό τους δεν έχουν ορισμένοι.
Κάποιοι κλέβουν και καταστρέφουν για πλάκα, άλλοι για να πουλήσουν τα υλικά και κάποιοι από συνήθεια, χωρίς να τα έχουν ανάγκη. Μήπως φαινόμενα τέτοιου τύπου,  θα έπρεπε να τιμωρούνται με τσουχτερά πρόστιμα; 
----------
Παρά την μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης που γίνεται από τις αστυνομικές αρχές,  για το γνωστό κόλπο της εξαπάτησης κυρίως  ηλικιωμένων ατόμων, συνεχίζουν κάποιοι να τη πατάνε.
Τηλεφωνούν άγνωστοι, παρουσιάζονται ως συγγενικά τους πρόσωπα σε απόγνωση, για να τους αποσπάσουν χρήματα, δημιουργώντας σύγχυση.
Προκειμένου δήθεν να σωθεί η ζωή τους γιατί χρειάζεται άμεση χειρουργική επέμβαση, τροχαία ατυχήματα κλπ. Άλλο ένα  θύμα από την Κομοτηνή,  έπεσε στην παγίδα τους, δυστυχώς.
Δεν είναι  μοναδική η ηλικιωμένη συμπολίτισσα μας. Επειδή όμως βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες για τον εντοπισμό και την σύλληψη των αγνώστων,  πληροφορούμαστε ότι τα τηλεφωνήματα αυτά γινόταν κατά κόρον στην πόλη μας τις τελευταίες ημέρες, σε συμπολίτες μας.
Πουλώντας το ίδιο και απαράλλακτο παραμύθι. Δήθεν ότι είναι η κόρη τους με συγκεχυμένη και τρεμάμενη φωνή,  η κάποιος γιατρός που ζητά χρήματα για την επέμβαση. 
Κάποιοι τους καταλάβαιναν βέβαια και τους το έκλειναν.  Σε κάποιους έπεφταν σε λάθος πρόσωπα-μικρά παιδιά- και εκτιμούσαν ότι δεν μπορούν να κερδίσουν τίποτα και το έκλειναν  οι ίδιοι.
Καλά θα κάνουν λοιπόν όλοι αυτοί να πάνε  να καταγγείλουν  στην αστυνομία,  μήπως τυχόν βοηθήσουν στην έρευνα που   γίνεται.  Γιατί το κακό  έχει παραγίνει. Οι απατεώνες πολλαπλασιάζονται.

Sort: 
500
Ενεργό από: 
Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2020 - 09:00
Υπέρτιτλος: 
Γράφει ο Δήμος Μπακιρτζάκης