fbpx μικροΚΟΜΟΤΗΝΑΙΪΚΑ | Xronos.gr
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Ημερολόγιο Xronos.gr

Μπορεί να το λέμε,  αλλά και συγχρόνως να είμαστε πραγματικά ένα κράτος,  που θεωρείται παράγοντας σταθερότητας για την περιοχή,  αλλά φαίνεται ξεκάθαρα ποιοι θα βγουν κερδισμένοι,  από τα γεγονότα στη Λιβύη.
Αφού με πρωτοβουλία Πούτιν-Ερντογάν, φιλοξενήθηκαν στη Ρωσία οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη, για να βρεθεί λύση,   προκειμένου να οδηγηθούν σε μια ομαλοποίηση της κατάστασης.
Αν και μέχρις στιγμής τα πράγματα δεν φαίνονται και τόσο εύκολα,  αφού ο ένας αρνείται να συναντηθεί με τον άλλο. Παράλληλα με την κα Μέρκελ θα συναντηθεί ο Τούρκος πρόεδρος,   σε διεθνή διάσκεψη με θέμα τη Λιβύη, που η Ελλάδα μέχρι στιγμής δεν έχει κληθεί.
Τι να υποθέσει δηλαδή κάποιος, όταν στις δύο αυτές συναντήσεις είναι απούσα η χώρα μας; Με την πολιτική μας ηγεσία να αναφέρει ότι η Τουρκία οδηγείται δήθεν σε διεθνή απομόνωση;
Ότι διεκδικούμε με τον καλύτερο τρόπο στην εξωτερική μας πολιτική; Ότι είμαστε ισότιμοι  συνομιλητές εμείς ως παράγοντας σταθερότητας και όχι η Τουρκία, που συνεχώς προβλήματα δημιουργεί στην περιοχή;
Ενώ  κατορθώνει να πάρει μέρος σε όλες τις σημαντικές διαπραγματεύσεις. Και στόχος της να προσπαθεί να διεκδικήσει με όποια κυβέρνηση  κι αν προκύψει στη Λιβύη,  την τουρκολιβυκή ΑΟΖ. 
Ερήμην μας όμως,  χωρίς διαμαρτυρία; Μήπως τελικά είμαστε θεατές στις μεγάλες εξελίξεις και στο μοίρασμα της πίτας;  Όντας καλά παιδιά και υπάκουα; Εν αντιθέσει με την Τουρκία που κερδίζει πολύ πιο περισσότερα; 
Παρόλο που αγνοεί διεθνείς συνθήκες, δίκαιο  και νόμους,  στέλνει στρατεύματα σε ξένες χώρες και εισβάλλει σε άλλα κράτη. Και διεκδικώντας  θαλάσσιες ζώνες που δεν τις ανήκουν, ακόμα και σε σύγκρουση  με τις μεγάλες δυνάμεις.
----------
Χωρίς Προκόπη Παυλόπουλο,  τουλάχιστον με το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας,  θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις στην πόλη μας,  για τα 100 χρόνια απελευθέρωσης της Θράκης.
Θεωρούνταν σίγουρη η παρουσία του, αφού είναι και επίτιμος δημότης της πόλης μας. Προφανώς η τελευταία επίσκεψη στην Θράκη θα πραγματοποιηθεί στις 18 Ιανουαρίου στο Διδυμότειχο.
Όπου γιορτάζει ο πολιούχος της πόλης και θα ανακηρυχθεί και εκεί επίτιμος δημότης. Όπως σε πάνω από 90  πόλεις, μεταξύ αυτών  Ξάνθη, Κομοτηνή και Ορεστιάδα. 
Είναι ηλίου φαεινότερο ότι ο πρωθυπουργός ψάχνει να βρει μία συναινετική λύση για την εκλογή νέου προέδρου, που δεν θα ήθελε να είναι ο Προκόπης Παυλόπουλος.
Εξάλλου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν   είχε προταθεί από το Σύριζα  ο νυν πρόεδρος,  ήταν ο  μοναδικός βουλευτής της ΝΔ ο οποίος δεν τον είχε ψηφίσει. Προφανώς θα είναι δύσκολο να τον προτείνει τώρα.
Και έτσι εύλογα περιμένει,  όπως λένε πολλά νεοδημοκρατικά στελέχη,  την  απόφαση του νυν Πρόεδρου της Δημοκρατίας,  να μη θέσει εκ νέου υποψηφιότητα. Παρόλο που ο Σύριζα επιμένει σε αυτό για τους δικούς του λόγους,  ιδιαίτερα πολιτικούς.
Άρα μένει στο νυν πρόεδρο να αποφασίσει να διευκολύνει τον πρωθυπουργό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, παρόλες τις διαφορές που έχουν, ότι βρίσκονταν επί χρόνια ως σημαίνοντα στελέχη στο ίδιο κόμμα.  Και επόμενο είναι το αίμα νερό δε γίνεται. 
----------
Εντελώς προβλέψιμοι στο Σύριζα για το θέμα του μεταναστευτικού-προσφυγικού,  όπως φάνηκε και από την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε με τον πρώην υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.
Ανέφερε  δημόσια,  ότι δεν είναι και τόσο μεγάλο το θέμα για να ανησυχούμε, ούτε  ότι απειλείται ο πολιτισμός μας,  η ιστορία,  η ορθοδοξία.
Που έχουν αποδείξει ότι δεν αλλοιώνονται για 100.000 περίπου άτομα τα οποία βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και εξ'αυτών το 70%,   είναι πρόσφυγες και όχι μετανάστες,  όπως θέλει να τους χαρακτηρίζει η ΝΔ.
Και όσο για τα λάθη του 2015 με το ένα  εκατομμύριο μετανάστες, είπε  ότι το διαχειρίστηκαν με τον καλύτερο τρόπο. Δίνοντας άλλοθι στην προκάτοχο του Τασία Χριστοδουλόπουλου.
Επαίνεσε και τις ΜΚΟ ότι έκαναν πολύ καλή δουλειά,  ασχέτως αν ορισμένες δεν δημοσιεύουν τα οικονομικά τους. Και όσο για τα  αφύλακτα σύνορα,  το θεωρεί προσβολή στην αστυνομία και στο στρατό.
Καταλογίζοντας ξενοφοβία  στη ΝΔ,  ενώ το μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα που μπορεί να λυθεί με την αλληλεγγύη.  Μάλλον βλέπουν το δέντρο στο Σύριζα  και χάνουν το δάσος.
Και  στην προσπάθειά τους να πολιτογραφηθούν ως ανθρωπιστές,  αλληλέγγυοι και  αντιρατσιστές,  υποβαθμίζουν  το πρόβλημα. 
Ευχολόγια, γενικόλογες τοποθετήσεις,  εύκολες και βολικές αναλύσεις,  περίεργες συγκρίσεις  περί ανθρωπισμού και ρατσισμού, και όσο και αν ακούγεται οξύμωρο,  θεολογικές και ψυχολογικές προσεγγίσεις.
Να σταματήσουν οι πόλεμοι που είναι η γενεσιουργός αιτία της κοινωνικής αναταραχής και να συναινέσει Τουρκία και ΕΕ στις συμφωνίες και στον υπάρχοντα σχεδιασμό. 
Ευχάριστα μεν στα αφτιά, αλλά δυστυχώς δεν αποτυπώνουν σωστά τις διαστάσεις του προβλήματος. Ούτε δίνουν λύσεις σε υπαρκτά προβλήματα.
----------
Τα ανθρωπιστικά παρακάλια,  οι συναισθηματικές εκκλήσεις, οι ανεφάρμοστες θεωρίες γενικόλογης αλληλεγγύης, ελάχιστη σημασία έχουν  στα γεωστρατηγικά και διπλωματικά παιχνίδια,  σε ένα πόλεμο συμφερόντων και κοινωνικών αναταραχών παγκόσμια.
Σε πολλές χώρες που μαστίζονται από την φτώχεια και τον υπερπληθυσμό.   Αυτό το πρόβλημα θα συνεχίσει να υφίσταται και να διογκώνεται. Όσο όμορφα και θεωρητικά τα παρουσιάζουν  για εσωτερική κατανάλωση.
Ξεφεύγει από τις προσεγγίσεις,  τις αναλύσεις και τα όμορφα λόγια περί αλληλεγγύης και ανθρωπισμού,  που αν μη τι άλλο ο ελληνικός λαός το απέδειξε κατά συντριπτική πλειοψηφία ότι διαθέτει τέτοιου είδους αντανακλαστικά και αισθήματα.
Το πρόβλημα επίσης υποβαθμίζεται, όταν ένας πρώην υπουργός μιλά και τοποθετείται  με μια στατική αντίληψη, περί μικρού και αφομοιώσιμου αριθμού μεταναστών και προσφύγων.
Μπορεί όντως να βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη χώρα μας τόσοι μετανάστες που ανέφερε, αλλά αγνοεί  ότι με τη φτώχεια, τους πολέμους και τον υπερπληθυσμό χωρών της Αφρικής και της Ασίας, υπάρχουν εν δυνάμει εκατοντάδες εκατομμύρια άλλοι μετανάστες.
Που θα αναζητήσουν  μια καλύτερη ζωή προς την Ευρώπη και θα περάσουν  από τη χώρα μας. Ενώ η ΕΕ κωφεύει και κλείνει τα σύνορα.  Και η Τουρκία παίζει τα δικά της γνωστά παιχνίδια. Συνεπώς τι πρέπει να γίνει; 
Πόσοι χωράνε στην ΕΕ και πόσοι μπορούν να μείνουν στη χώρα μας; Μετανάστες έρχονται στην χώρα μας κυρίως και όχι πρόσφυγες, με τα παιδιά τους, όπως θέλουν να μας πείσουν.  Κατά συντριπτική πλειοψηφία μεμονωμένα άτομα νεαρής ηλικίας.
Και τέτοια μηνύματα που στέλνουν πρώην υπουργοί, δεν μας καθησυχάζουν.  Περί διαχειρίσιμης κατάστασης δήθεν. Και αν θεωρούν σωστά τα κέντρα κλειστού τύπου, τι προτείνουν; Κέντρα   ανοιχτού τύπου για όλους; Πράσινες κάρτες εργασίας και ασφάλισης; Μέχρι πόσους άραγε; Με ευχολόγια και καλές προθέσεις δεν λύνεται το πρόβλημα όμως.
 

Sort: 
500
Ενεργό από: 
Τρίτη, 14 Ιανουαρίου, 2020 - 10:00
Υπέρτιτλος: 
Γράφει ο Δήμος Μπακιρτζάκης