fbpx μικροΚΟΜΟΤΗΝΑΙΪΚΑ | Xronos.gr
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Ημερολόγιο Xronos.gr

Καταπέλτης εναντίον της Τουρκίας θα είναι το  κείμενο που θα συνυπογράψουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για το μνημόνιο με τη Λιβύη,  σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών,  όπως αναφέρει  το πρακτορείο Reuters.
Θα καταδικάζει την παραβίαση των  κυριαρχικών  δικαιωμάτων  τρίτων χωρών, αφού δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο της θάλασσας,  σύμφωνα με το προσχέδιο, επειδή απαράβατος κανόνας είναι να συμφωνούν στο μοίρασμα και οι γειτνιάζουσες χώρες.
Προφανώς τα γνωρίζει όλα αυτά η τουρκική ηγεσία, που με τις νέες δηλώσεις Τσαβούσογλου, προσπαθούν να αντιπαρατεθούν  σε αυτή την στήριξη των Ευρωπαίων στη χώρα μας. Στήριξη βέβαια με βάση το διεθνές δίκαιο.
Οι δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ αγγίζουν μάλλον τα όρια της πολιτικής και διπλωματικής ηλιθιότητας. Επειδή δεν μπορεί να πει ξεκάθαρα ότι με τη δύναμη των όπλων θα πάρουμε αυτά που θέλουμε και δε μας ανήκουν βέβαια. 
Δεν μπορεί ένας υπουργός Εξωτερικών να λέει ότι δεν έχει κανένα δικαίωμα η ΕΕ και η Ελλάδα να μας επιβάλει την υφαλοκρηπίδα της και την ΑΟΖ, όταν οι ίδιοι έφτιαξαν μια κυριολεκτικά αυθαίρετη και παράνομη ζώνη με  την συμφωνία.
Να θεωρεί ότι έχει το δικαίωμα να επιβάλει όποια ΑΟΖ επιθυμεί για τη χώρα του, αγνοώντας τη νησιωτική Ελλάδα και τις παρακείμενες χώρες.  
Ζητούν δίκαιο με κραυγές εκβιασμούς, απειλές, προτάσσοντας την ισχύ των όπλων, με έωλα  επιχειρήματα, διαστρέβλωση της  πραγματικότητας και προσπαθούν να δώσουν δήθεν λογικές εξηγήσεις για την παράλογη συμπεριφορά τους.
Ενώ είναι οι πρώτοι διδάξαντες σε μαθήματα πολιτικής και διπλωματικής αυθαιρεσίας, κατηγορούν για αυτά τους άλλους.  Κατοχύρωσαν δήθεν την παρανομία τους και απειλούν ότι αν  θέλουμε να μπούμε σε θαλάσσιο χώρο που βρίσκεται δίπλα ακριβώς στα νησιά μας,  θα μας εμποδίσουν. Διπλωματία αλά Τούρκα.
----------
Πολλές φορές υπάρχουν λάθη στις λεζάντες που μπαίνουν στα τηλεοπτικά κανάλια πανελλήνιας εμβέλειας,  όπως αυτό της Ντόρας Μπακογιάννη που έδειχνε  ότι είναι βουλευτής του ….Σύριζα.
Αλλά μέχρι να διορθωθεί προκάλεσε πλήθος σχολίων. Ένα από αυτά από βουλευτή του Σύριζα Β Πειραιά,  που σε ανάρτηση στο Facebook σχολιάζοντας  την έκφραση «πόσο γκάζωσε η διεύρυνση ρε παιδιά»,  παρεκτράπηκε.
Σχολίασε «η διεύρυνση γκαζώνει,  μπ… γου… δολ…». Βέβαια μπορεί όλα αυτά τα συνθήματα να ακούγονται από αναρχικούς στις πορείες, αλλά προφανώς δεν είναι λόγια που μπορεί να γράψει μία βουλευτής.
Το σχόλιο αυτό χαρακτηρίστηκε αρνητικά από πολλούς και ιδιαίτερα αστυνομικούς,  όπως και την  πρώην πρόεδρο των αστυνομικών υπαλλήλων στο Νομό Ροδόπης και μέλος της ομοσπονδίας τώρα,  Σταυρούλα Τζατζανά.
Που το θεωρεί ξεκάθαρα ρατσιστικό, όπως  και απαράδεκτα προσβλητική τη συμπεριφορά της στο πρόσωπο των Ελλήνων αστυνομικών και καταλήγει ότι προφανώς ο σεβασμός είναι άγνωστη λέξη για τη βουλευτή.
Και αναφέρει ότι η δικαιοσύνη θα πρέπει να απαντήσει ηχηρά και άμεσα στη βουλευτή, αφού στην Ελλάδα που γέννησε τον πολιτισμό και τη δημοκρατία,  δεν πρέπει να επιτρέπονται τέτοιου είδους συμπεριφορές.
Και ειδικά όταν αυτές εκδηλώνονται από θεσμικούς,  γιατί μέσω αυτών απειλείται η δημοκρατία μας. Ζητώντας  άσκηση ποινικής δίωξης τώρα,  για παραβίαση του αντιρατσιστικού νόμου. 
Αντιλαμβανόμαστε το πνεύμα αρκετών στο Σύριζα να χαϊδεύουν αυτιά συλλογικοτήτων και αναρχικών για την διεύρυνση που επιθυμούν στο κόμμα, η το αστυνομικό κράτος της ΝΔ όπως καταγγέλλουν, αλλά όλα έχουν και τα όρια τους. 
Πάντως και η ΠΟΑΣΥ αντέδρασε έντονα στην υβριστική αυτή ανάρτηση της βουλευτού και ζητά τη δημόσια συγνώμη της,  ειδάλλως θα καταφύγουν στη δικαιοσύνη. 
 ----------
Γράφαμε πριν από λίγες ημέρες στη στήλη «γιατί δεν είδαμε καμιά μεγάλη προσπάθεια ούτε από τον έναν ούτε από τον άλλον,  να αυξήσουν το Α.Ε.Π. της Ελλάδας και να φέρουν πλούτο στη χώρα,  να ανοίξουν δουλειές και να γίνουν επιχειρήσεις». 
Το σχόλιο  αυτό έγινε αφορμή σε φίλο αναγνώστη,  που του κίνησε την περιέργεια να δει πως κινείται τελικά το Α.Ε.Π. της χώρας μας και μας έστειλε ευγενικά τα στοιχεία τα οποία άντλησε.
Από άρθρα του πολιτικού μηχανικού Κωνσταντίνου Γαλιώτου,  που εξ’ όσων θυμόμαστε ήταν και σύμβουλος επί χρόνια στην περιφέρεια μας και έτερο άρθρο του καθηγητή Παναγιώτη Πετράκη.
Που ουσιαστικά τι μας δείχνουν αυτά τα στοιχεία; Ότι το 2009 με 237,53 δις το Α.Ε.Π. της χώρας μας ήταν ιστορικά υψηλότερο και μετά ξεκίνησε η κατρακύλα και φτάσαμε το 2016 στα 175,53 δις.
Από το 2017 και μετά σταδιακά αρχίζει να μεγαλώνει και φτάνει από τα 178,78 δις μέχρι το 2019 που το ΑΕΠ της χώρας έφτασε στα 191,07 δις. Που αυτό σημαίνει ότι εδώ και μία τριετία αυξάνει σταδιακά.
Το ζήτημα βέβαια είναι ότι με τις μικρές αυτές αυξήσεις,  μπορεί να πέρασε ένα ποσοστό του θετικού κλίματος στην αγορά και στην καθημερινότητα,  αλλά μάλλον δεν έγινε και τόσο ορατό, στους πολίτες.
Πάντως ευχαριστούμε τον αναγνώστη μας,  που δηλώνει μη οικονομολόγος,  θέλοντας να κρατήσει βέβαια την ανωνυμία του,  για τις επισημάνσεις που μας έστειλε και τις παραθέτουμε.
----------
Προφανώς η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ δεν αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει πραγματικά στην κοινωνία. Ούτε μπορούν να πιάσουν και τον παλμό του κόσμου,  για αυτό και πολλά στελέχη απογοητεύονται.
Όπως η πρόσφατη περίπτωση και του γραμματέα των Σαπών Γιώργου Ντάλια,  που ήταν ένας από τους ανθρώπους που στήριζε επί χρόνια και στα δύσκολα το κόμμα. 
Φανταστείτε τώρα όλους τους άλλους πολίτες,  τι να υποθέσουν, όταν ακούν την αρχηγό του κόμματος να λέει,  ότι ο επόμενος Πρόεδρος Δημοκρατίας θα πρέπει να προέρχεται από την προοδευτική παράταξη.
Καλώς, αλλά  να υπογραμμίζει ότι υπάρχουν τρεις πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ όπως ο Κώστας Σημίτης,  ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Γιώργος Παπανδρέου,  που πληρούν τις προϋποθέσεις, τότε απογοητεύεται. 
Αλήθεια ποιες  προϋποθέσεις πληρούν όλοι αυτοί, για να προταθούν από ένα κόμμα που θέλει να μεγαλώσει τη δύναμη του αποκτώντας περισσότερη  κοινωνική αποδοχή;
Οι πολιτικές αυτών δεν μας οδήγησαν στα μνημόνια, στα χρέη με την Ελλάδα των χιλιάδων έργων, των εξοπλισμών, της περιβόητης ατάκας «λεφτά υπάρχουν» και στην αγκαλιά των κορακιών και του ΔΝΤ;
Αντιλαμβανόμαστε βέβαια την αγωνία της προέδρου να προσπαθεί να τακτοποιήσει κάποιους ισχυρούς στο κόμμα,  οι οποίοι θα μείνουν ακραιφνείς υποστηρικτές της.
Αλλά  η ίδια αντιλαμβάνεται τι σημαίνουν όλα αυτά τα πρόσωπα για τον ελληνικό λαό που τα προτείνει για να πάρουν τη θέση του πρώτου Πολίτη της χώρας; Όπως στρώνει όμως ο καθένας, έτσι θα κοιμηθεί. Στα μικρά ποσοστά.

Sort: 
500
Ενεργό από: 
Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, 2019 - 10:00
Υπέρτιτλος: 
Γράφει ο Δήμος Μπακιρτζάκης