fbpx μικροΚΟΜΟΤΗΝΑΙΪΚΑ | Xronos.gr
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Ημερολόγιο Xronos.gr

Εκτός σχολικών γευμάτων τα σχολεία του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών,  αφού αρνητική απάντηση δόθηκε από το υπουργείο Παιδείας και Εργασίας,  στην ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του Σύριζα  Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου.
Οι  απαντήσεις μάλιστα ίσως μας δίνουν  και την αιτία του προβλήματος.  Αφού η υφυπουργός Εργασίας ανέφερε ότι στην παρούσα φάση και εφόσον υπάρξουν αδιάθετα υπόλοιπα,  αυτά θα διατεθούν στα σχολεία της ίδιας περιφερειακής ενότητας.
Όσο για την  υπουργό Παιδείας, νίπτει τας χείρας της σύμφωνα με το βουλευτή για την επέκταση του προγράμματος,  αφού ο αριθμός των οφειλόμενων ορίζονται από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Βέβαια όλοι γνωρίζουμε ότι ο Δήμος Μαρωνείας-Σαπών θα έπρεπε να είναι από τους πρώτους στην παροχή σχολικών γευμάτων δικαιωματικά, με βάση τα ιδιαίτερα οικονομικά χαρακτηριστικά που υπάρχουν στην περιοχή.
Γιατί όμως δεν εντάχθηκε;  Παρόλο που ο δήμαρχος Ντίνος Χαριτόπουλος ευελπιστεί ότι τελικά θα βρεθεί τρόπος έστω και με τα υπόλοιπα όπως του υποσχέθηκαν από το υπουργείο και  ίσως λίγο αργότερα;
Είναι απλούστατος ο λόγος, επειδή κάποιοι δε μερίμνησαν από την αρχή της σχολικής χρονιάς να γίνει η ένταξη σε αυτά τα προγράμματα. Από το καλοκαίρι και μπορεί και πιο νωρίς.
Είτε η προηγούμενη δημοτική αρχή, ίσως οι νυν βουλευτές, αλλά και οι προηγούμενοι επί Σύριζα. Και γιατί αλήθεια επί θητείας της προηγούμενης κυβέρνησης δεν είχαν ενταχθεί στα σχολικά γεύματα;
Συνεπώς το θέμα δεν προσφέρεται για εύκολη αντιπολίτευση και να επιρρίπτονται ευθύνες,  ούτε για άκρατη αισιοδοξία, η την αδράνεια και την  ολιγωρία κάποιων προκατόχων.
Μήπως πρέπει  να συνεργαστούν τώρα αυτοδιοίκηση και πολιτικοί για να βρεθεί λύση,  ώστε κάποια στιγμή να ξεκινήσουν τα σχολικά γεύματα και στο δήμο Μαρωνείας-Σαπών;
----------
Σαφώς και είναι αξιέπαινες οι  προσπάθειες,   είτε αυτές  προέρχονται  από την πλευρά της περιφέρειας και των  δήμων, η με την συμμετοχή  των συλλόγων, να δώσουν ένα διαφορετικό και γιορταστικό κλίμα όλες τις μέρες των Χριστουγέννων.
Και οι εκδηλώσεις αυτές προϋποθέτουν δουλειά,  κόπο,  μεράκι, συντονισμό, συμμετοχή και  διάθεση χρόνου για να γίνουν. Και αντιλαμβανόμαστε ότι πάντοτε πολλά από αυτά θα μπορούσαν να γίνουν και καλύτερα.
Όπως οι επιλογές των καλλιτεχνών, η να  εμπλουτιστούν με περισσότερες δράσεις. Και όλα αυτά είναι θεμιτά, αρκεί  να συζητηθούν σε ένα δεύτερο χρόνο.
Τα αναφέρουμε όλα αυτά γιατί πάντοτε υπάρχουν οι μόνιμοι επικριτές στην περιοχή μας, ότι τίποτα καλό δε γίνεται σ' αυτό τον τόπο και ότι όλοι είναι κατώτεροι των περιστάσεων.
Καταλήγοντας ότι  θα έπρεπε να γίνονται πιο σπουδαία πράγματα και  σημαντικά. Αλλά τελικά αναρωτιέται κανείς,  τα σπουδαία και τα σημαντικά όπως τα αντιλαμβάνονται,  θα βγάλουν στο δρόμο και στις πλατείες τους πολίτες;
Μια που οι επικριτές όλα αυτά τα θεωρούν κάπως «ευτελή»,  ας αναλογιστούν ότι πολλές φορές είναι αυτά που βγάζουν τον κόσμο στο δρόμο,  για να διασκεδάσει,  χωρίς ανούσια  αμπελοφιλοσοφία,  περί σπουδαίων και ασήμαντων.
Χαλαρό κλίμα με γιορτινή διάθεση και θετικό πνεύμα χρειάζεται. Και η κριτική είναι απαραίτητη φυσικά, αλλά και οι διαφορετικές προτάσεις, χωρίς εμπάθεια και μόνιμο αρνητισμό.
Γι' αυτό ας χαλαρώσουν  λοιπόν κάποιοι και ας  απολαύσουν το πνεύμα των Χριστουγεννιάτικων γιορτών.
----------
Προς άρση παρεξηγήσεων, σαφώς και είναι θετικό το πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας,  για τον επαναπατρισμό 500 Ελλήνων υψηλής ειδίκευσης και επιστημονικής εμπειρίας,  από το εξωτερικό.
Με ελάχιστη μηνιαία αμοιβή 3.000 ευρώ στην οποία θα χρηματοδοτεί το κράτος σε ποσοστό 70%. Βέβαια είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα,  αλλά δεν παύει να είναι η αρχή και δείχνει τη  διάθεσή της κυβέρνησης να δώσει ένα μήνυμα.
Στους νέους Έλληνες που διαπρέπουν βέβαια στο εξωτερικό,  σε συγκεκριμένους τομείς,  από ηλικίας 28 μέχρι 40 ετών. Αλλά σαφώς δεν λύνει το μεγάλο πρόβλημα της μετανάστευσης των νέων.
Όταν μάλιστα αναφερόμαστε περίπου σε 400.000 νέους με τα πιο μετριοπαθή στοιχεία, που  δεν επιθυμούν μάλλον να επιστρέψουν για ένα  καθαρά πιλοτικό πρόγραμμα για 12 μήνες.
Με την συμβατική υποχρέωση των εταιρειών να τους κρατήσουν επιπλέον άλλους 12 μήνες.  Συνεπώς είναι καλή η  προσπάθεια, αλλά  δεν λύνει  κανένα πρόβλημα,  με αυτές τις λογικές.
Αφού δεν πρέπει να ξεχνάει και ο υπουργός αλλά και όσοι κυβερνούν,  ότι πολλοί τέτοιοι νέοι,  αμείβονται με μισθούς που υπερβαίνουν τα 3.000 ευρώ και φτάνουν και 10.000 ευρώ.
Και πολλοί  ευχαρίστως θα επέστρεφαν στην πατρίδα τους,  να φτιάξουν την οικογένειά τους, με κάποια  κίνητρα, ακόμα και με μικρότερη αμοιβή, αλλά για εργασία που θα έχει μέλλον και προοπτικές.
Συνεπώς το κράτος πέραν  των πιλοτικών προγραμμάτων,  δεν μπορεί να λύσει το μεγάλο αυτό πρόβλημα του επαναπατρισμού των Ελλήνων. Είναι μια  κίνηση σωστή μεν, αλλά καθαρά επικοινωνιακού χαρακτήρα.
----------
Για να λυθεί το μεγάλο αυτό πρόβλημα γνωρίζει πολύ καλά και ο υπουργός τι πρέπει να πράξει. Και σαφώς το  γνωρίζουν όμως και πολλές σοβαρές  εταιρείες στην Ελλάδα,  οι οποίες δεν βρίσκουν πλέον εξειδικευμένο προσωπικό.
Κίνητρα πρέπει να δοθούν να γίνουν νέες επενδύσεις και μάλιστα καινοτόμες,  ώστε να ανοίξει ο τομέας της αγοράς εργασίας και να ανασάνει η επιχειρηματικότητα.
Και οι νέοι οι οποίοι θα δουν βέβαια αυτά τα κίνητρα και την προσπάθεια που γίνεται στη χώρα, σαφώς μπορεί να επιλέξουν να ξαναγυρίσουν στην Ελλάδα. Έστω κι αν δεν παίρνουν 3.000 ευρώ. Δεν τους δελεάζει ένα πρόγραμμα με ημερομηνία λήξης. 
Γνωρίζουν ότι  από τη στιγμή που δεν έχουν λυθεί παθογένειες προβλήματα,  όπως της αξιοκρατίας,  της διαφάνειας στο δημόσιο βίο,  που η χώρα μας παρουσιάζει τους χειρότερους δείκτες και σε  πρόσφατη έρευνα, τίποτα σοβαρό δεν πρόκειται να γίνει.
Αυτό που σχολιάζουν ήδη είναι το ποιοι θα είναι αυτοί οι 500 πρώτοι άραγε, με ποια κριτήρια θα επιλεγούν και αν θα είναι γόνοι επωνύμων και πολιτικών, η κομματικές επιλογές. 
Τους ενδιαφέρει πώς λειτουργεί το δημόσιο και γενικότερα η  κρατική μηχανή, η  αξιοκρατία κυρίως, η διαφάνεια, η επιλογή  χωρίς παρεμβάσεις των πολιτικών.
Και  το πρώτο που ζητάνε να αλλάξει η χώρα τους είναι να γίνει επιτέλους ένα κράτος δικαίου,  να προσελκύσει επενδύσεις,  να ανοίξει θέσεις εργασίας και να δείχνουν τα πράγματα ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.
Όλα τα άλλα θα λυθούν από μόνα τους,  χωρίς την παρέμβαση κανενός υπουργού Εργασίας. Που δεν χρειάζεται αν όλα λειτουργούν σωστά. Όπως στα κράτη που έχουν μεταναστεύσει και βρίσκουν καλές δουλειές,  χωρίς μπάρμπα στην Κορώνη. 

Sort: 
500
Ενεργό από: 
Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου, 2019 - 10:00
Υπέρτιτλος: 
Γράφει ο Δήμος Μπακιρτζάκης