fbpx μικροΚΟΜΟΤΗΝΑΙΪΚΑ | Xronos.gr
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Ημερολόγιο Xronos.gr

Πρυτάνευσε  η λογική της συνεργασίας τελικά στις εκλογές της Περιφερειακής Ενότητας Δήμων, που  ξεκάθαρα φάνηκε με το ενιαίο πλέον ψηφοδέλτιο που κατέβηκαν,  οι  προσκείμενοι  δήμαρχοι και σύμβουλοι  στις παρατάξεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΙΝΑΛ.
Με αντιπάλους ψηφοδέλτιο αυτοδιοικητικών του Σύριζα,  που ως πρώην κυβερνητική παράταξη και με μεγάλα ποσοστά ως αντιπολίτευση,  δεν μπορούσε παρά να εκλέξει 4 από τους 21 συμβούλους στην ΠΕΔ και στην ΚΕΔΕ 2 από τους 8. 
Πρώτος σε ψήφους και επικρατέστερος φυσικά για την προεδρία της ΠΕΔ είναι ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης. 
Οι όποιες παρεμβάσεις και  σχεδιασμοί που υπήρχαν και τους είχαμε αναφέρει στην στήλη,  από πλευράς της περιφέρειας,  για εναλλακτική λύση πέραν του Βασίλη Μαυρίδη,  μάλλον ναυάγησαν.
Από τη στιγμή που κατέβηκε ενιαίο ψηφοδέλτιο,  οι παρεμβάσεις πλέον δεν θα μπορούσαν να έχουν κανένα νόημα και  φυσικά κανένα πρακτικό αποτέλεσμα.
Έτσι ο Βασίλης Μαυρίδης θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της ΠΕΔ και ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο δήμο Κομοτηνής Αντώνης Γραβάνης που στηρίχθηκε από τους δημάρχους, ήταν πρώτος σε ψήφους ως εκπρόσωπος για την ΚΕΔΕ.
Ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης ως υποψήφιος,  προφανώς είχε  στόχο την μεγαλύτερη εκπροσώπηση στην ΠΕΔ και στην  ΚΕΔΕ. Και κατάφεραν από την ομάδα τους να εκλέξουν τους περισσότερους δημάρχους στο συμβούλιο. 
Και όλα κύλησαν με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο όπως λένε χαρακτηριστικά οι περισσότεροι. Με συμπράξεις, συμμαχίες και πνεύμα ομοψυχίας. 
Και προφανώς το πνεύμα αυτό θα αποτυπωθεί και στην κατανομή αξιωμάτων. Που προφανώς έχουν συζητηθεί από πριν,  για να είναι ικανοποιημένοι όλοι.
----------
Οι αρχικές σκέψεις για ξεχωριστά ψηφοδέλτια,  με υποψήφιους δημάρχους που πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία η στο ΚΙΝΑΛ να διεκδικούν την προεδρία της ΠΕΔ  δεν απέδωσαν.
Για τον απλούστατο λόγο, ότι  μέτρησαν όλοι από πριν τα «κουκιά»,  είδαν ότι δε βγαίνουν και προτιμήθηκε η λογική της βολικής για όλους συνεργασίας. 
Και αφού ο  δήμαρχος Ορεστιάδος κατάφερε να συνενώσει σε ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο τις δύο βασικές παρατάξεις,  που έχουν την πλειοψηφία, βγαίνει κερδισμένος.
Και με την κίνηση αυτή,  ανάγκασε και την περιφέρεια να μείνει αμέτοχη σε τέτοιες διαδικασίες,  παρά τους αρχικούς της σχεδιασμούς, να κατεβάσουν τον δήμαρχο Νέστου στην αρχή και το δήμαρχο Προσοτσάνης μετέπειτα.
Αλλά και τον πρώην πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη,  να αποσύρει την υποψηφιότητά του,  μη βρίσκοντας συμπαραστάτες στην προσπάθεια που ήθελε να κάνει.
Όσο για το Σύριζα, μάλλον ήταν κεντρική επιλογή να κατεβάσουν ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο με την λογική να πετύχουν μεγαλύτερη συσπείρωση και εκπροσώπηση σε ΠΕΔ και ΚΕΔΕ.
Μη έχοντας όμως κανέναν εκλεγμένο δήμαρχο στην περιφέρεια ΑΜΘ, αντικειμενικά δεν θα μπορούσαν να στοχεύσουν την προεδρία. Κατάφεραν να κινηθούν σε μικρά ποσοστά εκπροσώπησης αναλογικά.
----------
Κάποιοι φαίνεται θεωρούν ως πράξη αντίστασης, το να ψήνουν  χοιρινά σουβλάκια και να πίνουν μπύρες,  απέναντι από κέντρα που φιλοξενούν μετανάστες,  όπως ακριβώς συνέβη στα Διαβατά.
Επικαλούνται μάλιστα και την μακεδονική τους ταυτότητα,  τραγουδούν το Μακεδονία ξακουστή και ο αγώνας κατά την άποψη τους μάλλον επετεύχθη και έλυσαν όλα τα προβλήματα.
Δεν θα χαρακτηρίσουμε βέβαια αυτή την πράξη τους που έτσι κι αλλιώς είναι καταδικαστέα και πιστεύουμε στους περισσότερους Έλληνες. Ακόμα και σε αυτούς που αγωνιούν  με τις διαστάσεις που έχει πάρει το μεταναστευτικό πρόβλημα.
Αλλά αφού υποτίθεται αγαπούν τόσο πολύ την πατρίδα,  επικαλούνται το Μεγαλέξανδρο,  άραγε αναλογίστηκαν ποτέ στη ζωή τους,  ότι όλα αυτά δεν συνάδουν με το πνεύμα και την φιλοσοφία του Μακεδόνα Στρατηλάτη;
Ο Μέγας Αλέξανδρος ακόμα και ως κατακτητής όταν πήγε στην  Περσία,  αντί να εξολοθρεύσει όλους τους εχθρούς του,  όπως έπραξε στα πεδία των μαχών, εφάρμοσε πολιτικές που τον έφεραν  αντιμέτωπο με τους στρατηγούς του.
Το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν  να σεβαστεί τον πολιτισμό τους, να μάθει τα πάντα για αυτούς,  να μπορέσει να τους προσεταιριστεί και να τους μεταλαμπαδεύσει τις ελληνικές ιδέες και τον τρόπο ζωής,  χρησιμοποιώντας ακόμα και μικτούς γάμους.
Και γι' αυτό έμεινε στην ιστορία ως Μέγας Αλέξανδρος και τον θυμούνται ακόμα και οι κατακτημένοι λαοί ως  μεγάλο ηγέτη που ήταν οραματικός.
Φυσικά δεν έχουμε την απαίτηση να έχουν το μπόι κάποιοι του Μεγαλέξανδρου,  αλλά ας διαβάσουν και λίγη ιστορία, γιατί  προφανώς θα τους κάνει καλό. 
Πέραν όλων αυτών βέβαια των γραφικών αντιδράσεων που βρίθει και το διαδίκτυο μάλιστα, με παρόμοιες  λογικές από κάποιους συμπολίτες μας,  φυσικά το μεταναστευτικό είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα.
Σαφώς μπορεί να διαφωνούν πολλοί  με την ολιγωρία και τον τρόπο που το χειρίζεται κυβέρνηση. Αλλά ακόμα και άλλη κυβέρνηση να είχαμε πάλι τα ίδια θα γίνονταν. 
Εκδηλώσεις αντίδρασης όμως αυτού του τύπου, όχι μόνο δεν βοηθούν  να λυθεί το πρόβλημα αλλά απεναντίας θα δημιουργήσουν επιπρόσθετα προβλήματα. Συλλογικά και με πολιτικές αποφάσεις και συναινέσεις θα λυθεί. 
----------
Αργούν να ανάψουν τα φώτα στην είσοδο και έξοδο της πόλης  τελευταία, όπως μας εντόπισαν πολλοί φίλοι αναγνώστες. Και εκτιμούμε βέβαια ότι  το γεγονός αυτό,  δεν οφείλεται σε οικονομικούς λόγους.
Προφανώς η αλλαγή της ώρας,  η ενδεχομένως λόγω του καιρού κάποια βλάβη στους αισθητήρες, θα  δίνει αυτά τα αποτελέσματα.  Ας το δουν οι αρμόδιοι για να το  διορθώσουν. Ιδιαίτερα τώρα που νυχτώνει πολύ πιο νωρίτερα.
Βέβαια για οικονομικούς μάλλον λόγους, όπως  διαπιστώσαμε αφού περάσαμε από εκεί στις 11 το βράδυ,  είναι σβηστά τα φώτα τα οποία τοποθετήθηκαν στο ύψος του Μεγάλου Δουκάτου.
Μάλλον προτιμούν να τα έχουν αναμμένα τους καλοκαιρινούς μήνες που έχει περισσότερη κίνηση.  Αλλά γεννάται το πιο απλό ερώτημα.  
Γιατί κάνουν  τόσο μεγάλα έργα άραγε,  το οποία δεν έχουν  τη δυνατότητα μετά να τα λειτουργούν και να τα συντηρήσουν; Απλώς βρίσκουν μια χρηματοδότηση και προχωρούν χωρίς σχεδιασμό;
Είτε περνάνε όμως από αυτόν το δρόμο δεκάδες αυτοκίνητα,  είτε λιγότερα όπως τώρα, αν είναι σκοτεινός  δεν μπορεί να συμβεί ατύχημα; 
 

Sort: 
500
Ενεργό από: 
Τρίτη, 12 Νοεμβρίου, 2019 - 10:00
Υπέρτιτλος: 
Γράφει ο Δήμος Μπακιρτζάκης