fbpx μικροΚΟΜΟΤΗΝΑΙΪΚΑ | Xronos.gr
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Ημερολόγιο Xronos.gr

Η προχθεσινή συνάντηση των σοφολογιοτάτων τοποτηρητών μουφτήδων της Θράκης,  με την υπουργό Παιδείας και το γενικό γραμματέα, προφανώς  δεν έγινε τυχαία. Όπως  και το σχετικό δελτίο τύπου το οποίο διοχετεύτηκε. 
Ήθελαν να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα συμπαράστασης της κυβέρνησης στους τοποτηρητές μουφτήδες. Αλλά και να υπενθυμίσουν τα καθήκοντα που ανέλαβαν και τις αρμοδιότητες που έχουν.
Για αυτό ακριβώς κάνουν αναφορά,  ότι συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις μουφτείες και τα Ιεροσπουδαστήρια, αλλά και την επίλυση των προβλημάτων,  όσον αφορά τις διαχειριστικές αρχές και την βακουφική  περιουσία. 
Όλα αυτά έρχονται στον απόηχο,  από πολλά διπλωματικά ατοπήματα τα οποία έγιναν το τελευταίο χρονικό διάστημα από αυτοδιοικητικούς κυρίως, δημάρχους και περιφερειάρχη, αλλά και το μητροπολίτη Δράμας.
Με τυχαίες υποτίθεται, η  άτυχες συναντήσεις με τους ψευτομουφτήδες της Θράκης,  που προσπαθεί να παγιώσει ως επίσημους θρησκευτικούς ηγέτες, με τη διπλωματική της ατζέντα η Άγκυρα. Γνωρίζοντας πολύ καλά ότι περισσότερο ως  πολιτικοί  λειτουργούν.
Πέραν όμως αυτού του μηνύματος που επικοινωνιακά μπορεί να σημαίνει έστω και κάτι,  δεν θα έπρεπε να ξεκαθαρίσει αυτό το ακανθώδες ζήτημα της αντιποίησης αρχής και του μη σεβασμού των αποφάσεων της ελληνικής πολιτείας; 
Υπήρξαν κάποιες μικρές όμως ποινές τελευταία στους ψευτομουφτήδες,  αλλά φαίνεται ότι αυτές δεν στάθηκαν και τόσο απαγορευτικές,  για να πτοηθούν για το έργο που έχουν αναλάβει.
Να ελέγχουν όσο το δυνατόν περισσότερους ιμάμηδες,  να εκτοπίζουν και  να μην αποδέχονται τους νόμιμους μουφτήδες της Θράκης,  με τη βοήθεια φυσικά της γνωστής προξενικής αυλής, του μειονοτικού κόμματος  και των κατηργημένων  σωματείων.
----------
Την κατάργηση της μονιμότητας για τους νεοπροσλαμβανόμενους στη ΔΕΗ ανακοίνωσε ο υπουργός,  προϋποθέσεις για προγράμματα εθελουσίας εξόδου και περιορισμό της έκπτωση στο ρεύμα που απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι της επιχείρησης.
Και οι συνδικαλιστές ανακοινώνουν ήδη ότι τα μέτρα αυτά που τους αφορούν, αλλά  και γενικότερα το σχέδιο εξυγίανσης της εταιρείας,  αποτελεί αιτία «πολέμου». Ιδιαίτερα βέβαια η άρση της μονιμότητας για τους νέους.
Προφανώς εκτιμούν ότι αυτό θα επηρεάσει και τους μισθούς των παλαιότερων. Σαφώς όμως για τα χρέη της Δ.Ε.Η. και την κατάσταση την οποία έχει περιέλθει ευθύνονται οι πολιτικές των κυβερνήσεων,  αλλά και οι διοικήσεις, που συνήθως ορίζονται πάλι από τις κυβερνήσεις. 
Επίσης η ικανοποίηση πολλών συνδικαλιστικών αιτημάτων και το καθεστώς πολλών υψηλόμισθων υπαλλήλων που για χρόνια εφαρμόστηκε και όχι μόνο στην ΔΕΗ, αλλά σε όλες τις ΔΕΚΟ, και αυτό πάλι στα λάθη των κυβερνήσεων μπορεί να το καταλογίσει κάποιος.
Η στη γνωστή προσπάθεια προσεταιρισμού του συνδικαλιστικού κινήματος,  καθαρά για ψηφοθηρικούς λόγους. Άρα η ευθύνη πάλι των πολιτικών είναι.
Και βέβαια είχαν το μεγάλο όπλο στα χέρια τους οι  εργαζόμενοι μιας εταιρείας και δημόσιας μάλιστα,  να κλείνουν τους διακόπτες όποτε ήθελαν,  εκβιάζοντας την κάθε κυβέρνηση.  
Ήρθε η ώρα όμως να πληρωθεί ο λογαριασμός από τα λάθη του παρελθόντος.  Και ο λογαριασμός αυτός μπορεί να επηρεάζει τους εργαζόμενους στην ΔΕΗ, αλλά  πόσο δε μάλλον τους πολίτες,  που επιβαρύνθηκαν όλα τα λάθη και των μεν και των δε.
Και θα επιβαρυνθούν και τώρα για να πληρώνουν,  σε μια εταιρεία η οποία είχε  το μονοπώλιο στην ενέργεια.  Οι πολίτες  έπρεπε να διαμαρτύρονται πρωτίστως.
----------
Δεν  γνωρίζουμε αν θα αποδώσει το σχέδιο Χατζηδάκη,  που είναι καθαρά νεοφιλελεύθερο και μιλά για απολύσεις,  εθελούσια έξοδο,  υψηλότερους λογαριασμούς,  πωλήσεις εταιρειών,  κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων και  πωλήσεις άλλων σε ξένους επενδυτές. 
Εντύπωση όμως μας έκαναν κυριολεκτικά ότι μέχρι τελευταία στιγμή κάποιοι παλεύουν για τα κεκτημένα.  Θορυβήθηκαν από  τις εξαγγελίες του υπουργού και δεν θέλουν με τίποτα όπως λένε να υπάρχουν εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων στην ΔΕΗ. 
Κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους βέβαια γιατί εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων στη ΔΕΗ  πάντοτε υπήρχαν,  όπως είναι η χαμηλά αμειβόμενοι υπάλληλοι και εργάτες των ιδιωτικών εταιρειών που συνεργάζονται με την εταιρία.
Χαμηλά  αμειβόμενοι και εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων υπήρχαν και υπάρχουν σχεδόν σε όλο το δημόσιο,  στα νοσοκομεία, στην παιδεία, οι συμβασιούχοι των ΟΤΑ  και ωρομίσθιοι ακόμα.
Η  εθελοτυφλούν, η δεν  γνωρίζουν ποια είναι η πραγματικότητα. Ούτε τους ξένιζαν οι μισθοί του παρελθόντος, που κυριολεκτικά έβγαζαν μάτι και ήταν πρόκληση για τους υπόλοιπους.
Ιδιόμορφο καθεστώς προνομιούχο η λειτουργία των ΔΕΚΟ, των ΔΕΥΑ, ως  νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Θέλουν την προστασία της μονιμότητας σαν δημόσιο, αλλά και να διατηρούν τα  προνόμια ως ιδιωτικοί υπάλληλοι,  όταν τους συμφέρει.
Κυρίως στα μισθολογικά και τη μη περικοπή των μισθών που έγιναν στην κρίση,  για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους. Να επιλέγουν  τα καλά και τα συμφέροντα και μονά ζυγά να είναι όλα δικά τους.
 Και  γιατί αυτοί που δούλευαν στην ΔΕΗ,  η συνταξιοδοτούνται από αυτήν την επιχείρηση, να έχουν έκπτωση στο ρεύμα και να το επιβαρύνονται οι πολίτες;
----------
Δε χρειάζονται βαθυστόχαστες  αναλύσεις για να αντιληφθεί κάποιος ότι άφησαν  να διογκωθεί το πρόβλημα του μεταναστευτικού και τώρα τρέχουν και δε φτάνουν. Δεν μπορούν  να το διαχειριστούν σωστά,  υποπίπτοντας σε περισσότερα λάθη.
Μας προβληματίζει όμως το γεγονός, όπως και με τη συμφωνία των Πρεσπών,  που διαχωρίζουν  τον ελληνικό λαό σε δύο παρατάξεις.  
Το ίδιο γίνεται τώρα και με τον μεταναστευτικό. Ακροδεξιούς,  φασίστες,  γραφικούς,  εθνικιστές,  ακραίους,  χαρακτήριζαν τους Έλληνες που αντιδρούσαν για τη συμφωνία. 
Ρατσιστές,  μισαλλόδοξους,  ακραίους,  διακατεχόμενοι από ρητορικές  μίσους και ξενόφοβους χαρακτηρίζουν αυτούς που αντιδρούν στο σχέδιο της κυβέρνησης και το διασκορπισμό των μεταναστών σε όλη την Ελλάδα. 
Όσοι λοιπόν Έλληνες αντέδρασαν για το όνομα της Μακεδονίας,  η αντιδρούν τώρα για το σχέδιο διαχείρισης του μεταναστευτικού,  εύκολα τους κατατάσσουν στην αντίπερα όχθη,  στολίζοντας τους με πολλά κοσμητικά επίθετα.
Δεν αντιλαμβάνονται ότι η πλειοψηφία των πολιτών αντιδρά σιωπηλά. Και τους  καπηλεύονται όπως πάντα κάποιοι εθνικιστές,  υπερπατριώτες και ακροδεξιοί,  οι οποίοι μονοπωλούν τις αντιδράσεις,  για δικό τους πολιτικό όφελος.
Οι πολίτες όμως ανησυχούν, δεν  εμπιστεύονται τους κυβερνητικούς αξιωματούχους στη διαχείριση του προβλήματος και ούτε συμμερίζονται ακραίες απόψεις και αντιδράσεις, από «επαγγελματίες  υπερπατριώτες». 
Τα προβλήματα που δεν μπορούν να διαχειριστούν δημιουργούν  ακραίες καταστάσεις,  αλλά αυτό δε σημαίνει ότι συλλήβδην όλοι όσοι αντιδρούν,  εύκολα μπορούν να στιγματίζονται. 
 

Sort: 
500
Ενεργό από: 
Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου, 2019 - 10:00
Υπέρτιτλος: 
Γράφει ο Δήμος Μπακιρτζάκης