fbpx μικροΚΟΜΟΤΗΝΑΙΪΚΑ | Xronos.gr
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Ημερολόγιο Xronos.gr

Δεν έχει τελειωμό ο κατάλογος αυτών που ενδιαφέρονται και υπέβαλαν υποψηφιότητα για διοικητές στα  νοσοκομεία της χώρας μας,  αφού για 111 θέσεις,  1661 άτομα έχουν καταθέσει τα βιογραφικά τους. 
Για  τη θέση του διοικητή του νοσοκομείου Κομοτηνής υπάρχουν τουλάχιστον έξη συντοπίτες μας που κατέθεσαν βιογραφικά, αλλά και άλλοι πέντε περίπου όπως πληροφορηθήκαμε,  οι οποίοι δεν είναι Κομοτηναίοι.
Με τους μισούς από αυτούς να προέρχονται από το γειτονικό νομό Έβρου, αλλά και τρεις από το κέντρο. Δεν θα μπούμε όμως στη λογική της ονοματολογίας,  γιατί ενδεχομένως πολλοί  εξ'αυτών να εξαιρεθούν τελικά.
Αν ισχύσουν όμως πολλά από αυτά τα οποία ανέφερε δημόσια πριν από πολλές ημέρες ο υπουργός Υγείας. Για  αξιοκρατικές δήθεν διαδικασίες, με αδιάβλητο σύστημα και  αποκλεισμό υποψηφίων βουλευτών του κόμματος.
Και μας έδωσε την αίσθηση ότι οι νέοι διοικητές θα πρέπει να έχουν πανεπιστημιακούς τίτλους και περγαμηνές,  προϋπηρεσία στην διοίκηση και γνώσεις και μάλιστα θα κρίνονται για το έργο τους με σύμβαση απόδοσης και κάλυψης στόχων.
Και μετά μάλλον πολλά άλλαξαν, σύμφωνα με τις ελληνικές κομματικές πρακτικές. Γιατί στο διάστημα αυτό φαίνεται ότι μπήκε αρκετό νερό στο κρασί των υψηλών προδιαγραφών,  που έθετε το υπουργείο.
Και αυτό έγινε γιατί σχεδόν οι περισσότεροι μη εκλεγέντες βουλευτές και πολιτικά στελέχη του κόμματος της ΝΔ, διεκδικούν πλέον αυτές τις θέσεις.  Όπως και στη Ροδόπη. 
Οι κομματικές πιέσεις για αυτό είναι τόσο πολλές,  και ιδιαίτερα από πολιτευτές, διαδρομιστές,  αποτυχημένους πολιτικούς, μη εκλεγέντες βουλευτές που προτάσσουν τις ψήφους που έφεραν στο κόμμα και δεν γίνεται να αγνοηθούν.
Και έτσι πολλά θα αλλάξουν προφανώς από τον  αρχικό σχεδιασμό, όπως το όριο ηλικίας, η διαδικασία της αξιολόγησης από αρμόδια επιτροπή των βιογραφικών τους και   η προσωπική συνέντευξη,  σε όποιο επίπεδο και αν  γίνονταν.
Και τελικά θα  φτάνουν όλα στα χέρια του υπουργού,  που θα έχει τον τελικό λόγο και θα πάρει τις οριστικές αποφάσεις. Και ως γνωστό οι υπουργοί αποφασίζουν ….κομματικά.
----------
Πάντως ο Σύριζα κράτησε κάποια προσχήματα στην επιλογή των διοικητών με διαδικασίες αξιολόγησης, επιτροπών, γνώσεων και προσόντων, άσχετα αν αυτό   κατέληξε στο  να προσληφθούν κομματικά του στελέχη κατά πλειοψηφία.
Ο αγώνας που δίνουν όμως οι κομματικοί της ΝΔ από την μια πλευρά και η κυβέρνηση αντιπαρατίθεται από την άλλη όπως πληροφορούμαστε, είναι να μην εξαιρεθούν οι υποψήφιοι βουλευτές και  πρώην βουλευτές. 
Γιατί μια μεγάλη μερίδα αυτών που κατέθεσαν τις αιτήσεις τους για τις θέσεις των διοικητών προέρχεται από αυτούς.  Θα ενδώσει άραγε η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός  στις πιέσεις, αναλογιζόμενοι το πολιτικό κόστος και τη δυσαρέσκεια τους;
Η  θα προχωρήσει σε μια διαδικασία που θα υπάρχουν αξιοκρατικά κριτήρια  και θα επιλέξει στελέχη με τεχνοκρατική αντίληψη,  γνώσεις και προϋπηρεσία πάνω στη διοίκηση και όχι κατ’ επίφαση   δημοκρατικές διαδικασίες όπως θα τις βαφτίσει;
Και όσον αφορά το νοσοκομείο Κομοτηνής,  δεν θα πρέπει να ληφθεί υπόψη  και το γεγονός ότι έχουμε σε εξέλιξη την κατασκευή και του νέου νοσοκομείου από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος; 
Και απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο νέος διοικητής να γνωρίζει άπταιστα την αγγλική γλώσσα, για τις επαφές των ξένων τεχνοκρατών του ιδρύματος που συνεννοούνται μόνο σε αυτή τη γλώσσα;
Είναι μια παράμετρος που δεν μπορεί να αγνοηθεί. Και βέβαια το στοίχημα του νέου διοικητή είναι να ξεπεράσει τον αποχωρήσαντα Γιώργο Φιλιππίδη, που κατάφερε πολλά στη θητεία του. 
----------
Οι πιέσεις να επισπευστούν οι διαδικασίες για την επιλογή όμως, δεν τις υποβάλει μόνο το έντονο ενδιαφέρον των κομματικών στελεχών της ΝΔ που βιάζονται να προσληφθούν.
Υπάρχει και το γεγονός ότι  ήδη πολλά νοσοκομεία στη χώρα έχω μείνει χωρίς διοικητές και εκτελούν τα καθήκοντα οι υπηρεσιακοί  διευθυντές. Αλλά και  τα οικονομικά τους δεν είναι σε τόσο καλή κατάσταση όπως μαθαίνουμε.
Βιάζονται επίσης επειδή θέλουν να αναγγείλουν ότι στον τομέα της υγείας θα δημιουργηθούν νέες δομές και θα γίνουν προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με κονδύλια της ΕΕ, όπως πληροφορούμαστε.
Ο λόγος είναι ότι το κάθε νοσοκομείο  θα επιβαρύνεται επί πλέον με την περίθαλψη στο  μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών που μοιράστηκαν και θα εγκατασταθούν σε περιοχές της χώρας μας. 
Και θα πρέπει αυτά να χρηματοδοτηθούν ανταποδοτικά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δημιουργούν  ένα τεράστιο κόστος οι χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες στο σύστημα υγείας.
Και αυτό το κόστος προφανώς θα πρέπει να καλύπτεται με ευρωπαϊκά  κονδύλια. Αλλά μάλλον η Ροδόπη θα εξαιρείται από τέτοιου είδους  προσλήψεις, αφού δεν θα έχει δομές φιλοξενίας  προσφύγων και μεταναστών.
Απ' ότι φαίνεται τελικά όμως πάλι θα  προτιμηθούν οι ημέτεροι και κομματικοί, δεν θα έχουν κόλλημα εντοπιότητας,  ούτε όπως έλεγαν αρχικά,  όριο ηλικίας και έτσι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά πλέον, για τα δικά τους παιδιά, όπως επί Σύριζα.
----------
Επίσης επόμενο είναι ότι οι υπηρεσιακοί  διευθυντές που έχουν απομείνει,  δεν μπορούν  να πάρουν  σημαντικές αποφάσεις,  ούτε να προχωρήσουν σε προσλήψεις. 
Λειτουργούν απλά με την κεκτημένη ταχύτητα την οποία υπήρχε,  με αποτέλεσμα πολλά νοσηλευτικά ιδρύματα να αντιμετωπίζουν ήδη οικονομικά προβλήματα και θέματα διαχείρισης προσωπικού. 
Δεν πρέπει να μείνει ασχολίαστο και το γεγονός ότι θέλουν  βολέψουν κομματικούς, που θα αμείβονται με 2.300 ευρώ και 1.800 ευρώ αντίστοιχα, οι διοικητές και οι υποδιοικητές.
Στελέχη δικά τους  για να εξυπηρετούν ασθενείς, κάτι που τους προσφέρει κοινωνικό κύρος, αλλά και ευκαιρίες. Αλήθεια όμως,  γιατί άραγε προθυμοποιούνται τόσοι πολλοί και θέλουν αυτές τις θέσεις; 
Που δεν παύουν  βέβαια να έχουν και μεγάλες ευθύνες και συγχρόνως να χρειάζεται να λύσουν χιλιάδες προβλήματα. Είναι ένα ερώτημα όμως που προφανώς θα παραμείνει αναπάντητο.
Έχουν κάποια σχέδια στη ζωή τους;  Θέλουν να γεμίσουν το βιογραφικό τους συνταξιούχοι και απόμαχοι της πολιτικής και της εργασίας; Ενδιαφέρονται μήπως να αναλάβουν τόσες ευθύνες για να εξυπηρετήσουν ανθρώπους του δικού τους περιβάλλοντος; 
Αν ήθελε όμως  ένα σοβαρό κράτος να αποφύγει όλους αυτούς,  θα περνούσε ένα νομοσχέδιο ότι και οι διοικητές τέτοιων οργανισμών θα έχουν πραγματικές ευθύνες,  ποινικές,  η αστικές,  για λάθος αποφάσεις τους,  ή αν διαχειρίζονται καλά τα οικονομικά.
Ειλικρινά  τότε θα ενδιαφέρονταν τόσοι πολλοί για αυτές τις θέσεις, η ο κατάλογος των υποψηφίων θα ήταν πολύ πιο μικρός;
 

Sort: 
500
Ενεργό από: 
Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου, 2019 - 10:00
Υπέρτιτλος: 
Γράφει ο Δήμος Μπακιρτζάκης