fbpx μικροΚΟΜΟΤΗΝΑΙΪΚΑ | Xronos.gr
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Ημερολόγιο Xronos.gr

----------
Πόσο πιο αναλυτικά και ωμά μπορεί να τα πει ο αλλοπρόσαλλος πρόεδρος των ΗΠΑ,   για να αντιληφθούν σχεδόν όλοι,  ότι είναι πλέον κοινωνικά ανάλγητος,  διπλωματικά αδαής,  πολιτικά ανεπαρκής,  αλλά και συγχρόνως επικίνδυνος;
Ηγέτης της  μεγαλύτερης υπερδύναμης  υποτίθεται,  που περιγράφει την τουρκική εισβολή στην βόρεια Συρία,  σαν ένα καβγά ανάμεσα σε παιδιά,  που πρέπει να τ' αφήσεις για λίγο να τσακωθούν και μετά να τα χωρίσεις, μάλλον ανήκει στη σφαίρα του παράλογου.
Αρκεί βέβαια να μην πεθάνουν Αμερικάνοι, γιατί  όλες οι άλλες ζωές,  προφανώς για ένα τέτοιο  ηγέτη, δεν έχουν πλέον καμία σημασία. Ούτε οι άμαχοι και πεθαίνουν,  ούτε οι εκτοπισμένοι,  ούτε οι καταστροφές.
Και συγχρόνως έμπλεξε και το εγκώμιο του φίλου Ταγίπ Ερντογάν,  του σκληρού άντρα όπως τον περιέγραψε,  που πράττει τα σωστά και διαπραγματεύεται, και είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος για τις ΗΠΑ. 
Παιδαριώδεις αντιλήψεις για πολύ σοβαρά θέματα.  Και ίσως για πρώτη φορά ένας πρόεδρος  απομυθοποιεί και την πολιτική και την διπλωματία  των ΗΠΑ σε παγκόσμιο επίπεδο,  αλλά και στη Μέση Ανατολή.
Φέρνει  στο δημόσιο λόγο όσα διαμείβονται πίσω από κλειστές πόρτες εδώ και χρόνια. Λέει φανερά τις προσβολές, τους εκβιασμούς, τις ύβρεις και τις πιέσεις που γίνονται στο παρασκήνιο.   
Κατά πόσο η χώρα μας που επαίρεται ότι έχει τις καλύτερες των  σχέσεων με τις ΗΠΑ,  με ηγέτη τον Τραμπ,  μπορεί να αισθάνεται ήσυχη και ότι έχει σύμμαχο στο πλευρό της,  μετά απ' όλα αυτά;
Είναι ένα ζήτημα που προφανώς θα πρέπει να απασχολήσει σοβαρά την κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών. Ηγέτης που πουλάει συμμάχους και επαινεί δήθεν αυτόν που θα τιμωρούσε, μπορεί να κάνει τα πάντα.
Γιατί σχεδόν όλοι οι Έλληνες αντιλήφθηκαν,  ότι όχι μόνο δεν έχουμε ένα σύμμαχο στο πρόσωπο του,  αλλά ενδεχομένως και έναν άνθρωπο που μπορεί να μας οδηγήσει και στα χειρότερα.
----------
Πάλι σε καλό σημείο βρισκόμαστε όσον αφορά την αποκατάσταση της πεσμένης γέφυρας του Ιάσμου, αν εμπιστευτούμε βέβαια τα χρονοδιαγράμματα που έχει θέσει η περιφέρεια,  παρά τις παλινωδίες των δύο ετών.
Εν αντιθέσει με την πεσμένη γέφυρα της Καβάλας. Που όπως ενημερωνόμαστε από τον τοπικό τύπο,  μετά από πολλούς μήνες απραξίας, πριν από δύο ημέρες επισκέφτηκε το πεσμένο κομμάτι τεχνικό κλιμάκιο της Εγνατίας οδού ΑΕ.
Και σε ερωτήσεις από τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης απάντησαν ότι πήραν εντολή να προχωρήσουν τάχιστα τις διαδικασίες της μελέτης,  χωρίς βέβαια να μπορούν να δεσμευτούν στα χρονοδιαγράμματα και πότε θα τελειώσουν όλα αυτά,  ώστε να ξεκινήσει η αποκατάσταση. 
Και  όλα θα εξαρτηθούν όπως ανέφεραν  από το τι θα πουν οι ειδικοί που θα εξετάσουν  την γέφυρα και τον τρόπο που θα μπορεί να γίνει η αποκατάσταση, μετά την ολοκλήρωση της μελέτης και όπως γίνεται σε όλες τις διαδικασίες. 
Συνεπώς μάλλον πιο γρήγορα εμείς θα τελειώσουμε με την αποκατάσταση της πεσμένης γέφυρας του Ιάσμου, παρά οι  Καβαλιώτες,  παρόλο που πολλοί θεωρούν ότι η δεύτερη είχε πρωτεύουσα σημασία.
Γιατί βρίσκεται μέσα σε μια πυκνοκατοικημένη πόλη,  στο κεντρικό οδικό δίκτυο και ήδη έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία της πόλης. Ας ελπίσουμε να μη γιορτάσουμε πάλι τα γεφύρια 2020 και να έχουν ξεκινήσει ήδη τα έργα της αποκατάστασης.
Αλήθεια μπορεί να μας διαφωτίσει κάποιος τι γίνεται με τους ελέγχους που υποτίθεται θα ξεκινούσαν για όλες τις υπόλοιπες γέφυρες στην περιφέρεια μας;  Και αν παρουσιάζουν κάποιες πρόβλημα που θα πρέπει να αποκατασταθεί; 
----------
Παρατημένα αυτοκίνητα διάσπαρτα σε ορεινούς δρόμους βρίσκουν όπως πληροφορούμαστε την τελευταία περίοδο. Που αυτό σημαίνει ότι το σύστημα των διακινητών από τη συγκεκριμένη διαδρομή,  καλά κρατεί.
Προφανώς τα χρησιμοποιούν για τη μεταφορά, πηγαίνουν  μέχρι σε κάποιο σημείο που μπορούν να κινηθούν τα αυτοκίνητα και μετά βέβαια τα παρατούν.  
Εξάλλου με τα ποσά που πληρώνονται για τους διοχετεύουν από δύσκολους και κρυφούς δρόμους ορισμένοι μετανάστες προφανώς τα αυτοκίνητα δεν έχουν και καμιά αξία.
Εξάλλου περιττός είναι αυτός ο συλλογισμός,  γιατί προφανώς αυτά που βρίσκονται δεν είναι αγορασμένα αυτοκίνητα,  αλλά μάλλον κλεμμένα.
Ησυχάσαμε και εμείς όταν μας διαβεβαίωνε πρόσφατα ο υπουργός Ανάπτυξης κος Γεωργιάδης,  ότι ο Έβρος είναι απροσπέλαστος, για μετανάστες και πρόσφυγες.
Παρά τις πολεμικές επιχειρήσεις στη Συρία όμως, η ροή συνεχίζεται αμείωτη. Τα συχνά ρεπορτάζ της  εφημερίδας μας,  είναι αδιάψευστοι  μάρτυρες αυτών των γεγονότων, με την ροή προσφύγων από την περιοχή μας.
Ενδεχομένως όμως πολλοί από αυτούς οι οποίοι θέλουν να κινηθούν μυστικά,  χωρίς να υποστούν και τον έλεγχο των αρχών, να μην έρχονται μέσω του Έβρου αλλά να προτιμούν το θαλάσσιο πέρασμα προς τις ακτές του Θρακικού πελάγους.
Ώστε να μην πέσουν σε μπλοκ αστυνομικών, συνοριοφυλάκων,   λιμενικών ή και στρατιωτών. Πάντως η κατάσταση έχει γίνει ανεξέλεγκτη και ίσως δεν θα μείνουμε στο απυρόβλητο.
Παρά τα όχι στο δημοτικό συμβούλιο και στο πρόσφατο περιφερειακό, που διατείνονταν  ότι έχουμε ήδη πολλούς μετανάστες στην Ανατολική Μακεδονία και δεν μπορούμε να δεχτούμε  άλλους.
Οι δηλώσεις του υπουργού χθες για όλους τους δήμους,   αλλά και οι πρώτοι Αφγανοί που ήδη έφτασαν  από προχθές στην Καβάλα, είναι οι οιωνοί μιας νέας κατάστασης.
 ----------
Στον μακρινό πλέον απόηχο της επίσκεψης του υπουργού Τουρισμού, που τον φόρτωσαν όλοι με τόσο πολλά υπομνήματα περιμένοντας ανταπόκριση,  άραγε το πιο απλό ερώτημα,  όπως μας ανέφερε ο πρώην αντιπεριφερειάρχης τουρισμό Μιχάλης Αμοιρίδης το έθεσαν; 
Και το πιο απλό βέβαια που άπτεται και των δικών  του αρμοδιοτήτων,  είναι το πως θα στελεχωθεί πλήρως και θα αναβαθμιστεί ο ρόλος της περιφερειακής υπηρεσίας τουρισμού.
Η  οποία έχει αρμοδιότητα βέβαια για να λύνει θέματα και προβλήματα σε όλη την περιφέρεια,  αλλά έχει παραμείνει μετά από αποχώρηση και τη συνταξιοδότηση κάποιων, μόνο με δύο υπαλλήλους.
Οι οποίοι θα πρέπει να τρέχουν πλην των καθημερινών τους καθηκόντων,  να ασχοληθούν και με αδειοδοτήσεις τουριστικών λεωφορείων,  σκαφών αναψυχής κλπ, που μάλλον είναι δύσκολο να ανταπεξέλθουν.
Μήπως πρέπει πρώτα πρέπει να λύσουν  τα απλά και τα αυτονόητα,  πριν περάσουν  στα πιο σύνθετα,  τις μεγαλεπήβολες διεκδικήσεις,  που είναι και δύσκολο να δρομολογηθούν και να υλοποιηθούν;
 

Sort: 
500
Ενεργό από: 
Σάββατο, 19 Οκτωβρίου, 2019 - 10:00
Υπέρτιτλος: 
Γράφει ο Δήμος Μπακιρτζάκης