fbpx μικροΚΟΜΟΤΗΝΑΙΪΚΑ | Xronos.gr
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Ημερολόγιο Xronos.gr

Φαίνεται τελικά ότι και η ΔΙΑΑΜΑΘ, η  εταιρεία διαχείρισης των απορριμμάτων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,  θα αποκτήσει νέο πρόεδρο,  παρόλο που μέχρι πρότινος θεωρούνταν φαβορί ο νυν πρόεδρος και δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος.
-Αλλά μια εταιρία που διαχειρίζεται πλήθος από έργα πολλών εκατομμυρίων ευρώ με μονάδες επεξεργασίας που βρίσκονται σε εξέλιξη, ΧΥΤΥ  και την τελική αξιοποίηση των στερεών αποβλήτων, προφανώς γίνεται ελκυστική για πολλούς.
-Η πολιτική της νυν διοίκησης επίσης και των νέων τιμολογήσεων, αναγκαστικών βέβαια,  που επιβάρυναν πρόσφατα  κατά πολύ τα τέλη καθαριότητας των δήμων, όπως και στο δήμο Κομοτηνής, ήταν καθοριστικός παράγοντας νέων εξελίξεων και ανατροπών.
-Ήταν μάλλον η Αχίλλειος πτέρνα,  για να βρεθεί ο νυν πρόεδρος αντιμέτωπος με τους άλλους δημάρχους, κυρίως των μητροπολιτικών δήμων της περιφέρειας, αφού αυτοί πληρώνουν το επικοινωνιακό κόστος των αυξήσεων στους δημότες.  
-Και έτσι στην τελευταία συνεδρίαση,  οι δήμαρχοι Αλεξανδρούπολης,  Καβάλας,  Κομοτηνής και Ξάνθης,  συνεργαζόμενοι με τους δημάρχους Νέστου,  Προσοτσάνης και Μύκης, ακολούθησαν κοινή γραμμή.
-Προχώρησαν στη σύνθεση νέου διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας. Αφού ως  ανώνυμη εταιρεία,  θα πρέπει αυτοί που αποφασίζουν και αποτελούν το συμβούλιο,  να έχουν την πλειοψηφία των μετοχών. 
-Μέτρησαν λοιπόν τα κουκιά και έχουν ήδη το πλειοψηφικό πακέτο της εταιρίας. Και μάλλον αυτή την κίνηση δεν την περίμενε ο νυν πρόεδρος, που ζήτησε αναβολή για μια εβδομάδα, προφανώς εκ των υστέρων για να βρει συμμάχους και υποστηρικτές για τη υποψηφιότητα του.   
-Αλλά φαίνεται  οι εντολές δόθηκαν και οι αποφάσεις για την αλλαγή έχουν δρομολογηθεί.  Ο νυν πρόεδρος μάλλον δεν θα μπορέσει να αλλάξει τίποτα, ούτε αλλάζοντας τους όρους επί της διαδικασίας.
-Όλα αυτά υποτίθεται γίνονται  ερήμην της περιφέρειας, αλλά παρόλα αυτά κάτι τέτοιο δύσκολα  μπορεί να γίνει πιστευτό.  Προφανώς πολλά πράγματα μπορεί να μη γίνονται επίσημα,  αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και κάποιες παρεμβάσεις.
-Χάθηκε όμως και η εμπιστοσύνη στη συνεργασία μεταξύ των δημάρχων των μεγάλων πόλεων,  γιατί είναι δύσκολο να διαχειριστούν κάποιοι τις ανατιμήσεις που έγιναν στα δημοτικά τέλη καθαριότητας, ειδικά  με την έναρξη της νέας τους θητείας.
-Επίσης  οι περισσότεροι είναι νεοεκλεγέντες  δήμαρχοι,  πλην του δημάρχου Δράμας, ο οποίος είναι ο μόνος που επανεξελέγη  σε μεγάλο μητροπολιτικό δήμο.
-Διεκδικητές της θέσης του προέδρου φέρονται σύμφωνα με πληροφορίες, ο δήμαρχος Ξάνθης κος  Τσέπελης,  αλλά και ο δήμαρχος Καβάλας κος Μουριάδης, με την πλάστιγγα να  γέρνει μάλλον στο δεύτερο.
-Που έχει και τη στήριξη βέβαια και της περιφέρειας,  αλλά και των δημάρχων των μητροπολιτικών δήμων, ακόμα και του συνεργαζόμενου με το Χρήστο Μέτιο στην περιφέρεια, αντιπεριφερειάρχη  Κώστα Σιμιτζή, όπως πληροφορούμαστε. 

Η επόμενη μάχη των αυτοδιοικητικών βέβαια που θα δοθεί, θα  είναι για την προεδρία της ΠΕΔ. Της περιφερειακής ένωσης δήμων, που έχει και την πολιτική της σημασία και βαρύτητα  ως θεσμός.  
-Και όπως είχαμε γράψει παλαιότερα,  εκεί υπήρχε και το ενδιαφέρον  του πρώην δημάρχου Αλεξανδρούπολης Ευάγγελου Λαμπάκη,  αλλά και του Δημάρχου Ορεστιάδας Βασίλη Μαυρίδη,  που φέρονταν ως επικρατέστερος.
-Ενώ στην αντίπερα όχθη,  τη μάχη θα έδινε μάλλον ο δήμαρχος Νέστου με τις ευλογίες της περιφέρειας βέβαια.  Που προφανώς θα είναι και πάλι αμέτοχοι σε αυτή τη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών, επίσημα τουλάχιστον.
-Αλλά παρόλα αυτά,  με το παιχνίδι το οποίο παίζεται ήδη για την προεδρεία της ΔΙΑΑΜΑΘ, ενδεχομένως  τα απόνερα θα επηρεάσουν και την επιλογή του νέου Προέδρου της ΠΕΔ.
-Ήδη φαίνεται ότι γίνεται ένα «λόμπι» των νέων δημάρχων των μεγάλων μητροπολιτικών δήμων που έχουν εκλεγεί για πρώτη φορά,  όπως Καβάλας,  Ξάνθης,  Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης.
-Που φαίνεται ότι μπορούν να επηρεάσουν περισσότερο τα πράγματα. Ίσως μάλιστα κάποιοι έχοντας ήδη ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τους περιφερειακούς,  να καταλήξουν σε πρόσωπο που θα έχει και την αποδοχή της περιφερειακής αρχής.
-Ώστε να μπορούν να συνεργάζονται και όχι να βρίσκονται σε μία διαρκή κόντρα και οι μεν να μην αποδέχονται τους δε.  Τελικά όποιος έχει το μαχαίρι,  κόβει το πεπόνι όπως το θέλει και όπως βολεύει. 
-Και ενδεχομένως θα υπάρξουν και σε αυτή την διαδικασία επιλογής  του προέδρου της ΠΕΔ αλλαγές και ανατροπές, αφού για την νυν περιφερειακή αρχή  είναι κόκκινο πανί,  τόσο ο πρώην δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, αλλά και ο δήμαρχος Ορεστιάδας.
-Θα βρεθούν μάλλον πιο πρόθυμοι, συνεργάσιμοι  και βολικοί, γιατί συνήθως οι αυτοδιοικητικοί  σχεδιάζουν πάντα σε επίπεδο τετραετίας και των επόμενων εκλογών.

Και φυσικά απομένει,  σε τοπικό βέβαια επίπεδο τώρα,  το τι θα γίνει και στην Αναπτυξιακή Ροδόπης και  ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος.
-Που εκεί βέβαια το μεγαλύτερο ποσοστό έστω για λίγες ποσοστιαίες μονάδες σε μετοχές το έχει ο δήμος Κομοτηνής και το δεύτερο και μικρότερο η περιφέρεια. Και κατ’ αναλογία βέβαια οι υπόλοιποι δήμοι στη Ροδόπη.
-Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για ανώνυμη εταιρεία,  στην οποία και οι υπάλληλοι της ακόμα πληρώνονται ανάλογα με τα προγράμματα τα οποία θα φέρουν και θα προχωρήσουν για να μπορέσουν να τα εντάξουν στο ενεργητικό της.  Και δεν είναι έμμισθοι υπάλληλοι.
-Αλλά παρόλα αυτά η Αναπτυξιακή Ροδόπης είναι ένα εργαλείο ανάπτυξης που μπορεί να απορροφήσει πολλά προγράμματα και κονδύλια. Και έχει στο ενεργητικό της θετικά δείγματα να παρουσιάσει.
-Αλλά και αυτή με την σειρά της  θα πρέπει,  όπως αντιλαμβανόμαστε,  να μπει στην πορεία των φιλικά διακείμενων προέδρων προς την περιφέρεια, που θέλει να έχει τον πρώτο λόγο.
-Παρόλο  που σε μετοχές υπερτερεί ο δήμος Κομοτηνής. Και αυτό μπορούν να το πετύχουν βέβαια,  αν βρουν δίαυλο συνεργασίας οι δύο μεγαλομέτοχοι,  δήμος Κομοτηνής και Περιφέρεια ΑΜΘ.
-Δεν γνωρίζουμε βέβαια αν έχουν αποφασίσει για το πρόσωπο που θα τοποθετηθεί πρόεδρος στην Αναπτυξιακή ακόμα,  αλλά ήδη για αυτή τη θέση παρασκηνιακά ακούγονται διάφορα ονόματα. 
-Σε ποιον θα καταλήξουν μάλλον θα αποφασιστεί πρώτα μεταξύ του δημάρχου Γιάννη Γκαράνη και του περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου. Και φυσικά με τις συμμαχίες που θα γίνουν με τους άλλους δημάρχους.
-Πάντως υπάρχουν υποσχέσεις σε στελέχη που δεν μπόρεσαν να αξιοποιηθούν λόγω λανθασμένων ενεργειών και πιέσεις από τα κεντρικά για πρόσωπα που πρέπει να αξιοποιηθούν. Αλλά τα περιθώρια για κενές θέσεις μάλλον στενεύουν.   

Μας έκανε εντύπωση αυτή η σκηνή και ήταν εξόχως συγκινητικό,  να βλέπεις πλανόδιους πωλητές Ρομά με τα αυτοκίνητα και τις οικογένειές τους,  να περιμένουν υπομονετικά να τελειώσει η λειτουργία σε εκκλησία μικρού χωριού της Ροδόπης.
-Περίμεναν υπομονετικά  για να τους δώσει ο ιερέας την ευλογία του,  να μεταλάβουν και να κάνει και αγιασμό στα αυτοκίνητά τους.
-Πρόκειται φυσικά για βαπτισμένος χριστιανούς Ρομά όπως πληροφορηθήκαμε, οι οποίοι ήταν από άλλες περιοχές και όχι από την Ροδόπη.
-Αλλά κάθε φορά που έρχονται να πουλήσουν την πραμάτεια τους, θεωρούν πολύ σημαντικό πρώτα να πάρουν και την ευλογία από το Θεό και από τον εκπρόσωπο του βέβαια που ήταν και ο ιερέας.
-Μάλιστα όταν τον  ρωτήσαμε μας ανέφερε,  ότι και αυτοί,  αλλά και πολλοί άλλοι,  έρχονται τακτικά κάθε φορά που επισκέπτονται την περιοχή μας για να λάβουν την ευλογία.
-Και το θεωρούν και πολύ σημαντικό αυτό και για τη δουλειά τους,  αλλά και για την προσωπική τους υγεία. 

Sort: 
500
Ενεργό από: 
Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, 2019 - 10:00
Υπέρτιτλος: 
Γράφει ο Δήμος Μπακιρτζάκης