fbpx μικροΚΟΜΟΤΗΝΑΙΪΚΑ | Xronos.gr
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Ημερολόγιο Xronos.gr

Τώρα που  ο Ερντογάν απειλεί να ανοίξει τις πύλες για να φύγουν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες και προφανώς να πλημμυρίσει τη χώρα μας,  προάγγελος του τι μέλλει να  συμβεί, είναι η πολιτική που θέλει να εφαρμόσει η  Πορτογαλία.
-Οι Πορτογάλοι όπως και η Έλληνες  έχασαν  μεγάλο  αριθμό νέων ανθρώπων που μετανάστευσαν στο εξωτερικό με την οικονομική κρίση, έχουν υπογεννητικότητα, αλλά και  έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού.
-Και ήδη υπάρχει ένα κίνημα  που ζητά  προγράμματα προσέλκυσης μεταναστών. Που προέρχεται από  μεγάλες  επιχειρήσεις,  που δεν  βρίσκουν αντίστοιχα εργατικά χέρια αλλά και εξειδικευμένο προσωπικό.
-Ζητούν να επισπεύδονται οι διαδικασίες προσέλκυσης ξένων εργατών, για τον απαραίτητο ανταγωνισμό που θέλουν,  ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού. Φθηνά επιστημονικά εργατικά χέρια και μυαλά δηλαδή.
-Βέβαια η Πορτογαλία είναι μια χώρα που δεν την προτιμούν και τόσο οι μετανάστες και οι πρόσφυγες,  γιατί οι μισθοί είναι πολύ χαμηλοί  σε σχέση με την Γαλλία και  τη Γερμανία. Αλλά η λογική που προτάσσουν είναι κάτι που μπορεί αντίστοιχα να συμβεί στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.
-Αφού ήδη πολλές επιχειρήσεις δεν βρίσκουν  πλέον εξειδικευμένο προσωπικό και  επιστήμονες, αλλά και ειδικευμένους εργάτες. Παρατηρούμε ακόμα και στην περιοχή μας να ζητείται εξειδικευμένο προσωπικό, που μάλλον δεν υπάρχει.
-Και επειδή η ανάγκη και η ζήτηση δημιουργεί τις πολιτικές και τις αλλαγές που πολλές φορές δεν επιθυμούμε, όλα είναι πιθανά. Η Πορτογαλία ήδη φιλοξενεί πάνω από 400.000 μετανάστες και ζητά και άλλους.
-Και όσο καρκινοβατεί ο σχεδιασμός να γίνουν ξένες και ελληνικές επιχειρήσεις,  που θα φέρουν πίσω τα παιδιά από το εξωτερικό στη χώρα μας,  το σχέδιο αλά Πορτογαλία, είναι εφικτό.
-Ίσως και με την  συμπαράσταση μάλιστα και την οικονομική βοήθεια για την ενσωμάτωση  και της ΕΕ. Που αφού πήρε το απαραίτητο προσωπικό το οποίο χρειαζόταν για τις βιομηχανίες της,  δεν θέλει πλέον άλλους.

Τι κοινό είχαν η Ντόρα Μπακογιάννη,  ο Γιώργος Παπανδρέου,  ο Γιώργος Κατρούγκαλος,  ο Ευριπίδης Στυλιανίδης,  ο Θοδωρής Ρουσόπουλος και η Φωτεινή Πιπιλή,  για να βρεθούν ομοτράπεζοι στο σπίτι της Ντόρας και να γευτούν γιουβέτσι και μελιτζάνες μαγειρεμένα από την ίδια; 
-Το δείπνο αυτό όπως αναφέρεται και στα παραπολιτικά αθηναϊκών εφημερίδων έγινε από την Ντόρα  Μπακογιάννη,  που είναι επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Και εκπρόσωπος της Βουλής όπως γνωρίζουμε είναι ο Ευριπίδης Στυλιανίδης.
-Και οι  βουλευτές των άλλων  κομμάτων είναι μέλη της επιτροπής. Και έτσι βρέθηκαν να συζητούν χαλαρά στο σπίτι της,  προφανώς για να δεθούν και ως ομάδα και να δουλέψουν  από κοινού.
-Η Ντόρα Μπακογιάννη φαίνεται ότι συνεχίζει την παράδοση της μητρός,  με τα περίφημα ντολμαδάκια που τα γεύτηκαν  πολλοί  πολιτικοί, μαζί με τις  άλλες κρητικές λιχουδιές.
-Εξάλλου δεν πιάνεται μόνο ο έρωτας από το στομάχι,  αλλά δημιουργούνται παρέες,  φιλίες,  σπάνε ταμπού,  όταν βρίσκονται χαλαρά άνθρωποι από διαφορετικές πολιτικές παρατάξεις στο ίδιο τραπέζι.Τα τραπέζια ενώνουν και βγάζουν και ειδήσεις.
-Στόχος του τραπεζιού ήταν να δέσει η συγκεκριμένη ομάδα σε εθνικό επίπεδο και να μην υπάρχουν διαμάχες μεταξύ τους,  για να μπορούν να διεκδικήσουν με τον καλύτερο τρόπο στην Ευρώπη. 
-Στο τραπέζι επίσης υπήρχε και κρητικό κατσικάκι και η ατμόσφαιρα  ήταν φιλική και χαλαρή,  όπως είθισται βέβαια σε τέτοιες περιπτώσεις και υπήρξαν αρκετές συζητήσεις μεταξύ των συνδαιτυμόνων. 
-Μέλη της νομικής επιτροπής αυτής της ομάδας ορίστηκαν ο Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο καθηγητής του ΔΠΘ και πρώην υπουργός  Γιώργος ο Κατρούγκαλος. Που η νομική αυτή επιτροπή έχει πολλές αρμοδιότητες.
-Το ενδιαφέρον είναι ότι θα έχει και άποψη για τις γνωστές αυτές εκθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που κατά καιρούς βγάζει η ΕΕ,  ακόμα και για την  μειονότητα της Θράκης. Και προφανώς είναι θετικό να μας εκπροσωπούν αυτοί  οι δύο, που γνωρίζουν και την κατάσταση στην περιοχή. 

Ακόμα δεν κόπασε ο απόηχος  από τις αυτοδιοικητικές εκλογές  και άρχισαν ήδη οι ζυμώσεις μεταξύ των δημάρχων κυρίως αλλά και περιφέρειας,  για το ποιον θα εκλέξουν, η θα στηρίξουν  για επόμενο πρόεδρο της ΠΕΔ- Περιφερειακής Ένωσης Δήμων ΑΜΘ.
-Που ως γνωστόν μέχρι στιγμής,  αυτή τη θέση την κατέχει ο απερχόμενος δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης. Βέβαια μπορεί να μην είναι δήμαρχος και να βρίσκεται στην αντιπολίτευση,  αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να διεκδικήσει την προεδρία της ΠΕΔ εκ  νέου.
-Και όπως πληροφορούμαστε ήδη εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση, βολιδοσκοπεί υποστηρικτές,   χωρίς βέβαια ο ίδιος να έχει ανοίξει τα χαρτιά του και να τοποθετηθεί  δημόσια. Μάλλον μετρά δυνάμεις.
-Αγκάθι όμως σε αυτή την προσπάθεια είναι και η εκπεφρασμένη βούληση του δημάρχου Ορεστιάδας Βασίλη Μαυρίδη,  να διεκδικήσει τη θέση του προέδρου της ΠΕΔ, που φαίνεται με βάση τους συσχετισμούς ότι έχει προβάδισμα.
-Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ρόλο παίζουν οι παρατάξεις και τα κόμματα για την εκλογή του προέδρου της ΠΕΔ και ο δήμαρχος Ορεστιάδας πληροφορούμαστε ότι   έχει ήδη την υποστήριξη αρκετών δημάρχων της περιφέρειας.
-Το ζήτημα είναι ότι αν κατέβουν και οι δύο Εβρίτες Λαμπάκης και Μαυρίδης, χωρίς να υποχωρήσει κάποιος,  τότε τα πράγματα δυσκολεύουν για αυτούς. Γιατί ήδη κυοφορείται μια άλλη κίνηση από την Καβάλα.
-Και όχι του νεοεκλεγέντα δημάρχου κου Μουριάδη, όπως εκτιμούν οι περισσότεροι, αλλά του δημάρχου Νέστου Μιχαηλίδη Σάββα. 
-Κάποιοι μάλιστα δεν αποκλείουν ότι ενδεχομένως αυτή τη θέση μπορεί να την διεκδικήσει και ο δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος, ως ο μόνος επανεκλεγείς σε μητροπολιτικό δήμο.
-Στους μεγάλους μητροπολιτικούς δήμους στην περιφέρεια οι εκλεγμένοι έχασαν όλοι τη μάχη, πλην του δημάρχου Δράμας,    με εξαίρεση βέβαια την παραίτηση του Γιώργου Πετρίδη δημάρχου Κομοτηνής.
-Πάντως Μαμψάκος και Μουριάδης  φαίνεται ότι θα δώσουν άλλη μάχη για άλλη θέση και όχι για την προεδρία της ΠΕΔ. Αλλά αυτά θα τα αναλύσουμε στην επόμενη στήλη. Γιατί και αυτή η μάχη έχει ενδιαφέρον,  για την προεδρία της ΔΙΑΜΑΘ.

Άρα οι μνηστήρες για την προεδρία της ΠΕΔ, μάλλον μένουν τρεις προς το παρόν.  Που θα γύρει όμως η πλάστιγγα αν κονταροχτυπηθούν Μαυρίδης και Λαμπάκης και δεν οπισθοχωρήσει κάποιος; 
-Με δεδομένο ότι βρίσκονται στον ίδιο νομό,  σε μια ενδεχόμενη τέτοια κόντρα,  θα ευνοηθεί προφανώς ο υποψήφιος δήμαρχος Νέστου, που διαθέτει  υποστηρικτές από Καβάλα, Δράμα και Ξάνθη. 
-Απρόβλεπτος όμως παράγοντας σε όλα αυτά που σχεδιάζονται, είναι και ο ρόλος που θα παίξουν από την περιφέρεια και την Περιφερειακή Αναγέννηση, παρασκηνιακά βέβαια για να στηρίξουν τον εκλεκτό και συνεργάσιμο.
-Και εξ΄όσων δείχνουν μέχρι στιγμής τα πρώτα στοιχεία,  μάλλον το βάρος από την πλευρά της περιφέρειας θα το ρίξουν στον υποψήφιο από την Καβάλα  Μιχαηλίδη Σάββα,  που έχει την εμπειρία χρόνων στην αυτοδιοίκηση.
-Και συγχρόνως θα ενισχύει και την περιοχή αυτή και το νομό της Καβάλας για την Περιφερειακή Αναγέννηση, αφού στις πρόσφατες εκλογές προβάδισμα είχε  η  παράταξη του Χριστόδουλου Τοψίδη.
-Ήδη προετοιμάζουν το κλίμα με τα φίλια μέσα και με βολικά ρεπορτάζ, αποδόμησης  της υποψηφιότητας του δημάρχου Ορεστιάδας,  που τον φέρνουν φιλικά διακείμενο περισσότερο προς το Χριστόδουλο Τοψίδη,  παρά στο Χρήστο Μέτιο.
-Προσπαθούν όμως να στείλουν και μηνύματα μη στήριξης στον νυν πρόεδρο Βαγγέλη Λαμπάκη, που θεωρούν ότι δεν παίζει στο κάδρο των υποψηφίων που προτιμούν στην περιφέρεια και προσπαθούν να τον απογυμνώσουν από υποστηρικτές.
-Η εκτίμηση που μπορούμε να κάνουμε,  επειδή είναι και νωρίς ακόμα, μάλλον  τελικοί  μονομάχοι θα είναι ο δήμαρχος Ορεστιάδας και ο δήμαρχος Νέστου με την στήριξη του περιβάλλοντος της περιφέρειας ο  δεύτερος.
-Ο Βαγγέλης Λαμπάκης όμως δεν είπε την τελευταία λέξη ακόμα και προφανώς θα μετρήσει τα κουκιά αν του βγαίνουν, για να δώσει τη μάχη του. Χωρίς τη στήριξη των περιφερειακών.
-Η ανάμειξη της περιφέρειας σε αυτές εκλογές έστω και παρασκηνιακά,  σαφώς θεωρείται δεδομένη,  γιατί η θέση του προέδρου της ΠΕΔ που  εποπτεύει τους δημάρχους της  περιφέρειας, μπορεί να κυοφορήσει αντιπάλους για την διεκδίκηση ίσως και του περιφερειακού θώκου την επόμενη φορά.
-Και επόμενο είναι να στηρίξουν ανθρώπους που θα μπορούν να συνεργαστούν και δεν θα εποφθαλμιούν τη θέση τους. Παρόλα αυτά μάλλον ο δήμαρχος Ορεστιάδας είναι ισχυρός αντίπαλος με την ιδιομορφία των ψηφοφόρων και τους κομματικούς συσχετισμούς. Αλλά στην κάλπη τα πάντα είναι πιθανά. 

Sort: 
500
Ενεργό από: 
Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2019 - 10:00
Υπέρτιτλος: 
Γράφει ο Δήμος Μπακιρτζάκης