ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Ημερολόγιο Xronos.gr

Πέρασαν σχεδόν έξι μήνες από το τέλος του 18, που υποτίθεται θα είχε αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων και θα εφαρμόζονταν ο νόμος Κατρούγκαλου με την προσωπική διαφορά και ο ΕΦΚΑ παίζει κρυφτούλι και δεν ανακοινώνει τίποτα δημόσια.
-Τα πληροφοριακά του συστήματα ακόμα δεν είναι σε θέση δήθεν να δώσουν τα μηνιαία εκκαθαριστικά για τους συνταξιούχους; Που θα περιλαμβάνουν όλες τις αλλαγές;
-Ένα απαράδεκτο φαινόμενο που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν πως θα υπολογίζεται η  σύνταξή τους από δω και πέρα,  ποια θα είναι η ανταποδοτική,  ποια η εθνική και   αν έχουν προσωπική διαφορά θετική η αρνητική.
-Προφανώς δεν ευθύνεται η υπηρεσία, αλλά το αρμόδιο υπουργείο και η κυβέρνηση κατ’ επέκταση, που  δεν θέλουν  να ενημερώσουν τους συνταξιούχους, τουλάχιστον σε προεκλογική περίοδο.
-Ο λόγος είναι προφανής,  γιατί είναι γνωστή η τακτική του Σύριζα να βομβαρδίζεται ο λαός με όλα τα ευχάριστα,  τις πληρωμές, τα επιδόματα, τα δώρα και τα θετικά μέτρα προεκλογικά  και τα αρνητικά μετεκλογικά.
-Ο επανυπολογισμός της των συντάξεων κατάντησε πλέον γεφύρι της Άρτας,  αγανακτώντας όλους συνταξιούχους. Και το αποτέλεσμα είναι να μη γνωρίζουν πλέον οι συνταξιούχοι αν σε κάποιον ενδεχόμενο ενεργοποίησης του κόφτη, θα χάσουν την προσωπική διαφορά.
-Και προφανώς κάτι τέτοιο δεν θέλει να το χρεωθεί κυβέρνηση ενόψει των εθνικών εκλογών. Όλα τα δύσκολα τα αφήνει για τους άλλους. Κάπως αλλιώς όμως τα έλεγε  ο καθηγητής του Δημοκρίτειου  Πανεπιστημίου  Θράκης και υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος.
-Ότι από το 2018 και μετά οι χαμηλές συντάξεις θα εξομοιωθούν με τις υψηλές,  γιατί η  οικονομία μας θα πάει καλά. Όλα αυτά τα ωραία βέβαια ξεχάστηκαν και τώρα κρύβονται και δεν ενημερώνουν επίσημα, ποια  είναι η προσωπική  διαφορά και στις κύριες, αλλά  και σε επικουρικές συντάξεις.

Περίτεχνες ιστοσελίδες που ξεφύτρωσαν σαν τα μανιτάρια προεκλογικά,  βαρύγδουπα κείμενα με πολλές ιδέες  στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης,  με πνεύμα πολύ αυστηρής κριτικής μέχρι μηδενισμού, με  τα μεγάλα προβλήματα σε δήμους και  περιφέρεια,  φαντάζουν  μετά τις εκλογές παρατημένες,  σαν σπίτια ακατοίκητα.
-Ούτε μια τόση δα ενημέρωση,  ούτε ένας μικρός έστω απολογισμός και αυτοκριτική, ποιοι οι λόγοι που τους οδήγησαν σε εκλογική αποτυχία. Τσιμουδιά.
-Ο λαός μίλησε βέβαια,  η κριτική σώπασε, η αυτοκριτική ανύπαρκτη. Και όμως τα προβλήματα υπάρχουν και δεν  έχουν λυθεί επειδή κάποιοι δεν έχουν εκλεγεί. Απλώς επικρατεί μια περίεργη λογική.
-Αφού οι πολίτες επέλεξαν αυτούς που επέλεξαν,  είτε στους δήμους,  είτε στην περιφέρεια, ας τα λύσουν αυτοί τα προβλήματα.  Δίκαιο βέβαια έχουν με τον τρόπο που το  τοποθετούν.
-Αλλά αν σταματήσουν να μιλούν για τα επόμενα τέσσερα χρόνια και ξαναθυμηθούν πάλι τα προβλήματα την προεκλογική περίοδο,  σαφώς οι πολίτες πάλι στην αντιπολίτευση θα  τους στείλουν. 
-Επίσης ειδικά στην περιφέρεια,  αλλά και στους δήμους,  την προεκλογική περίοδο είχαμε βομβαρδιστεί από δήθεν έτοιμο σχεδιασμό,  ωριμότητα έργων, πολλών που βρίσκονται σε φάση υλοποίησης.
-Και θα περιμένουμε εύλογα αυτή η κεκτημένη ταχύτητα και η λαίλαπα των ανακοινώσεων καθημερινά,  για έργα και δράσεις,  προφανώς να μη σταματήσει και μετεκλογικά,  ιδιαίτερα μάλιστα όταν στην εξουσία βρίσκονται οι ίδιοι που διοικούσαν.
-Έργα να βλέπουμε και όχι εκ νέου σχεδιασμό και μελέτες. Με την ίδια μάλιστα ένταση και πάθος που παρουσιάζονταν προεκλογικά σχεδόν καθημερινά. Η δεν ήταν τελικά αυτή η αλήθεια; Ο καιρός θα το αποδείξει.

Κοινωνικές παροχές με ξένες πλάτες κάνει  στο παραπέντε των εκλογών η κυβέρνηση πάλι,  με το θέμα που προέκυψε με τα διαγνωστικά κέντρα. Για να αποδείξει ότι θέλει να δώσει περισσότερες παροχές στους ασφαλισμένους,  χωρίς όμως να βάλει το χέρι στην τσέπη.
-Περιμένει αυτό να το κάνουν οι ιδιώτες πάροχοι υγείας. Διακατέχεται από τις γνωστές αγκυλώσεις  περί ιδιωτών στο χώρο της υγείας,  για κάποιους που ευαγγελίζονται καθαρά μια δημόσια υγεία.
-Αλλά παρόλα αυτά,  αν ξαφνικά έκλειναν όλα τα διαγνωστικά κέντρα,  προφανώς δεν θα μπορούσε να εξυπηρετηθεί όλος αυτός ο όγκος των ασθενών και  τα ραντεβού θα γίνονταν πολύμηνα. Όχι ότι δεν είναι τώρα.
-Από την άλλη βέβαια υπήρξαν εποχές της γαλαντομίας,  που γίνονταν υπερκατανάλωση σε  παροχές και πλήθος εξετάσεις, πολυφαρμακεία,  που  σε όλα αυτά βέβαια θα έπρεπε να μπει μια τάξη και να εξορθολογιστεί το σύστημα. Με κανόνες  όμως και όχι συχνές αλλαγές στις συμφωνίες.
-Τα διαγνωστικά κέντρα όμως δεν παύει να είναι και επιχειρήσεις που έχουν εργαζόμενους και  προσφέρουν θέσεις εργασίας. Αποσυμφορώντας το κρατικό σύστημα υγείας και δίνοντας άμεσα λύσεις στις περισσότερες των περιπτώσεων.
-Αντιλαμβανόμαστε το διάλογο αυτό περί δημόσιας υγείας και ιδιωτικής και τον αυτοέπαινο ότι διώχνουμε τους εργολάβους από τα νοσοκομεία, όπως έγινε και με πολλές άλλες περιπτώσεις, αλλά  όλα αυτά πως συνάδουν αλήθεια με τις άδειες που δίνει  αφειδώς να κτιστούν ιδιωτικές κλινικές; 
-Προφανώς όλα αυτά δε συνδυάζονται με την επιλεκτική τους φιλοσοφία. Και όσο για τις άδειες καλά κάνει και τις δίνει,  αφού το κόστος των παροχών γίνεται σε χαμηλότερη τιμή, από ότι στο νοσοκομείο.  

Υπάρχουν βέβαια και εξαιρέσεις, αλλά  οι γιατροί και οι απόστρατοι ανώτατοι  αξιωματικοί ως υποψήφιοι συνήθως  τα πηγαίνουν  πολύ καλά, ως πρόσωπα κοινής αποδοχής, αλλά και με τις σχέσεις  πολλές φορές που τους συνδέουν  προσωπικά με πολλούς συμπολίτες και ψηφοφόρους. 
-Για αυτό αφού απέδωσε αυτό το σύστημα στις  αυτοδιοικητικές εκλογές,  φαίνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να το εφαρμόσει και στο εθνικό ψηφοδέλτιο.
-Για να μην πάμε πανελλαδικά, στο νομό  Έβρου και Ροδόπης πολιτεύονται με την ΝΔ στις εθνικές εκλογές δύο πρώην ανώτατοι  αξιωματικοί. 
-Όπως ο πρώην στρατηγός Παναγιώτης Φαραντάτος στον Έβρο,  που μάλλον ήταν η αιτία να κοπεί από τα ψηφοδέλτια ο Σταύρος Κελέτσης,  που αντέδρασε με το χαρακτηριστικό τρόπο όπως περιγράψαμε χθες.
-Αλλά και ο αντιπτέραρχος ε.α.  Κωνσταντίνος Ιατρίδης στη Ροδόπη, που ήδη ξεκίνησε τον προεκλογικό του αγώνα. Πέραν της προσωπικής τους δυναμικής όμως, προφανώς η επιλογή από τον πρόεδρο της ΝΔ, αποσκοπεί και σε πολλά άλλα.
-Η τακτική που επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης,  είναι ότι πλέον οι υποψήφιοι αυτοί  θα μπορούν να φέρουν στις τάξεις των ψηφοφόρων της ΝΔ,  μια μεγάλη μερίδα των ενστόλων, αλλά και  τα «ορφανά» του Πάνου Καμένου.
-Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ΑΝΕΛ είχαν κάποια μεγάλα ποσοστά ιδιαίτερα στην βόρεια Ελλάδα και το κόμμα τους αυτή τη φορά δεν παίρνει μέρος στις εθνικές εκλογές. Όπως ευελπιστούν να κόψουν και τη δυναμική του κόμματος του Κυριάκου Βελόπουλου.
-Ψηφοφόροι που εύκολα δεν στηρίζουν αριστερά και σοσιαλιστικά κόμματα. Εξάλλου στην πολιτική για να πετύχει ένα καλύτερο αποτέλεσμα κάποιος,  σαφώς πρέπει να διευρύνεται.
-Κυρίως  προς το κέντρο που εκεί  βέβαια είναι η μεγάλη μαγιά των ψηφοφόρων,  αλλά και προς τα δεξιά.  Και κυρίως να έχει  υποψήφιους άτομα,  τα οποία θα καταφέρουν να φέρουν  στο κόμμα, νέους ψηφοφόρους.
-Που δεν μπορούν  να τους  φέρουν  οι γνωστοί κομματικοί,  που απευθύνονται όλοι σχεδόν στην ίδια μαγιά και δεξαμενή  των ψηφοφόρων του κόμματος. Ποντάρει μάλλον σε επιλογές οι οποίοι θα μπορούν να συγκρατήσουν τις διαρροές προς τα δεξιά. 
-Μπορεί όμως να επιθυμούν διακαώς στη ΝΔ να γίνουν οι εκλογές για να αναλάβουν την διακυβέρνηση της χώρας, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, αλλά το θέμα είναι την επόμενη μέρα το  πως θα κυβερνήσεις σωστά και αποτελεσματικά,  πέραν της διάχυτης χαράς που υπάρχει,  η της πολιτικής δικαίωσης και επικράτησης του καθενός.
 

Sort: 
500
Ενεργό από: 
Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2019 - 10:00
Υπέρτιτλος: 
Γράφει ο Δήμος Μπακιρτζάκης