ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Ημερολόγιο Xronos.gr

Την προηγούμενη Πέμπτη έγινε η  συνάντηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας με τους 13 νέους περιφερειάρχες, αφού   συμμετείχε ακόμα και ο Σταύρος Αρναουτάκης,  που εκλέχθηκε στηριζόμενος από το Σύριζα και το ΚΙΝΑΛ.
-Και εκεί για ακόμα μια φορά ειπώθηκε,  ότι θεωρεί  σημαντικό τη συνεργασία της κεντρικής εξουσίας με τους περιφερειάρχες.  Και γι' αυτό ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα τους καλεί, αν κερδίσει τις εκλογές βέβαια,  για να συνεδριάζουν σε ένα μίνι υπουργικό συμβούλιο,  που θα αφορά θέματα της αυτοδιοίκησης. 
-Όπως επίσης θα θεσμοθετήσει και ένα συμβούλιο περιφερειαρχών,  που θα συνεδριάζει έξι φορές το χρόνο. Ακόμα και  άλλη μια υπηρεσία στο Μέγαρο Μαξίμου που θα ασχολείται μόνο με αυτοδιοικητικά ζητήματα. 
-Και ο λόγος βέβαια για όλα αυτά, είναι  ότι θα πρέπει άμεσα να βλέπουν από κοινού τα προβλήματα και   να μπορούν να αντιμετωπιστούν δυσλειτουργίες που έφερε η απλή αναλογική,  αφού οι περισσότεροι δεν διαθέτουν την πλειοψηφία στα συμβούλια.
-Και θα πρέπει πολλά θέματα να επιλύονται με άμεση διαδικασία και συνεργασία με την κεντρική εξουσία. Κάπου όμως το έχουμε ξανακούσει αυτό, από τότε που  έγιναν οι αιρετές περιφέρειες.
-Ότι  οι περιφερειάρχες θεωρούνταν για κάποιους ως μικροί κυβερνήτες, θα συναντιούνται τακτικά,   αλλά παρόλα αυτά η κεντρική εξουσία δεν προχώρησε να αφαιρέσει αρμοδιότητες από την διευρυμένη κρατική περιφέρεια.
-Που πολλά πράγματα σκοντάφτουν,  γιατί οι τελικές αποφάσεις και υπογραφές, θα  πρέπει να έχουν την έγκριση της. Και μάλιστα και επί Σύριζα οι περιφερειάρχες θα  βρίσκονταν ανά τακτά χρονικά διαστήματα με τον πρωθυπουργό.
-Έγιναν ακόμα και τα γνωστά διευρυμένα περιφερειακά συμβούλια μαζί με υπουργούς και τον ίδιο τον πρωθυπουργό,  για να δρομολογήσουν προγράμματα και έργα,  να λύσουν προβλήματα, αλλά ήταν ένα καθαρά επικοινωνιακό τέχνασμα, απ’ ότι φάνηκε από την τελική του έκβαση.
-Άλλο λοιπόν ένα επικοινωνιακό τέχνασμα θα μείνει μάλλον και αυτό. Παρόλο που οι περιφέρειες βάφτηκαν σχεδόν όλες μπλε. Τα μεγάλα προβλήματα μετά επισκιάζουν τα μικρά και περιφερειακά. Και οι περιφερειάρχες όλο ζητάνε.
-Και μετά από δυο η τρεις συναντήσεις  που προφανώς θα γίνουν για το θεαθήναι στην αρχή,  θα φτάσουμε πάλι στις επόμενες εκλογές που θα ξαναθυμηθούν πάλι όλοι τους, τους  περιφερειάρχες και τις τοπικές εξουσίες. 

Το γεγονός είναι ότι στο περιθώριο αυτών των συναντήσεων,  ο πρόεδρος Κυριάκος Μητσοτάκης,  βρήκε την ευκαιρία να συναντηθεί κατ’ ιδίαν με πολλούς εκ των περιφερειαρχών, αλλά για κομματικά θέματα.
-Για να του καταθέσουν τις απόψεις  τους, η να προτείνουν για τα πρόσωπα που πρέπει να προτιμηθούν για να στελεχώσουν τα εθνικά ψηφοδέλτια. Αλλά συζήτησαν και αλλαγές και ανατροπές ακόμα, που μπορούν να γίνουν με την δυναμική που υπάρχει και την προοπτική νίκης.
-Και εκεί πληροφορούμαστε ότι ιδιαίτερη τέτοια συνάντηση είχε και ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος, αλλά κοντά του ήταν και ο υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία και πρώην σύμβουλος του Μουσταφά Κατραντζή. Που πήρε το πράσινο φως.
-Ήδη όμως μετράμε λιγότερο από ένα μήνα μέχρι να προσέλθουν στην κάλπη οι πολίτες για να αποφασίσουν το ποιος θα μας κυβερνήσει την επόμενη τετραετία,  αλλά η Νέα Δημοκρατία ακόμα δεν κατέληξε οριστικά στα ψηφοδέλτια.
-Τα δίνει με δόσεις και επιλεκτικά. Περιμένουν όλοι οι εν δυνάμει υποψήφιοι με αγωνία. Χαριτολογώντας κάποιοι σύντροφοί του κόμματος μας λένε,  ότι μάλλον τα ψηφοδέλτια θα ανακοινωθούν μετά τις …εκλογές. 
-Είναι θέμα ωρών όμως εξ’ όσων γνωρίζουμε και για τη Ροδόπη. Ήδη πράσινο φώς επίσημα πήρε και ο Ιατρίδης Κωνσταντίνος χθες βράδυ, που ειδοποιήθηκε μια ημέρα πριν να καταθέσει το φάκελο του στο κόμμα.
-Όπως πράσινο φώς έχει πάρει εδώ και καιρό ο Ευριπίδης Στυλιανίδης από τον πρόεδρο του κόμματος. Αναμενόμενο επίσης να ειδοποιηθεί επίσημα και η Βούλα Ελευθεριάδου. 
-Για την άλλη θέση όμως όλα παίζονται. Αλλά και οι ανατροπές της τελευταίας στιγμής δεν αποκλείονται. Και στα σίγουρα.

Το αναφέρουμε αυτό γιατί την τελευταία εβδομάδα κλήθηκαν να καταθέσουν φακέλους και άλλα στελέχη από την περιοχή μας. Περίπου άλλες 3 γυναίκες και 3 άνδρες. Ξεσκονίζουν τα πάντα για να μη βρεθούν και προ εκπλήξεων, όπως ο Σύριζα με την υποψηφιότητα της κόρης Λοΐζου.
-Στη Νέα Δημοκρατία όμως συγχρόνως αγοράζουν και …χρόνο από ότι φαίνεται,  για να μπουν  δήθεν στο τριπάκι της αυστηρής επιλογής από τα κεντρικά, αλλά μάλλον οι αποφάσεις  έχουν ήδη ληφθεί. Όπως είχε γίνει και με την περιφέρεια.
-Περιμένουν μέχρι την τελευταία στιγμή,  αναμένοντας να ανακοινωθούν πρώτα τα ψηφοδέλτια του Σύριζα, όπως έγινε ήδη χθες και προφανώς σήμερα,  αναγκαστικά θα τα ανακοινώσουν. 
-Ώστε να μπορούν και να προλάβουν να διαχειριστούν πολιτικά και το θέμα των δυσαρεστημένων,  που δεν θα είναι τελικά υποψήφιοι. Πρόσωπα που ήδη κλήθηκαν  να προσκομίσουν  φακέλους, αλλά  δεν θα είναι μέσα στα ψηφοδέλτια.
-Και τα σενάρια αναζωπυρώνονται μέχρι την τελευταία στιγμή. Έντονα κυκλοφορούσε από προχθές βράδυ πάλι το σενάριο  δύο ισχυρών μειονοτικών, του Μουσταφά Κατραντζή και του Αχμέτ Χατζηοσμάν. Παρόλο  που κάτι τέτοιο είναι λίγο παρακινδυνευμένο για το κόμμα τους.
-Που δεν θα λειτουργήσει μόνο θετικά όπως το αντιλαμβάνονται κάποιοι, αφού αποσκοπεί στην ψήφο και την στήριξη μιας μεγάλης μερίδας της μειονότητας,  αλλά ενδεχομένως θα δημιουργήσει προβλήματα στο χριστιανικό στοιχείο. Και βέβαια υπάρχει και  ο γιατρός Μεχμέτ Εμίνογλου, αλλά και το θέμα της ποσόστωσης.
-Όταν όμως  ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη την αίσθηση του νικητή των εκλογών, τα πάντα μπορούν να συμβούν. Η καθυστέρηση όμως σημαίνει ξεκάθαρα και υποβάθμιση στην προσωπική δυναμική του καθενός υποψηφίου.
-Γιατί αυτό που προβάλλεται τελικά είναι μόνο η πολιτική του κόμματος και κάποιοι που απλώς στελεχώνουν το ψηφοδέλτιο. Λόγου χάριν οι νεότεροι,  πότε θα προλάβουν να τυπώσουν  φυλλάδια,  να κάνουν τον προσωπικό τους αγώνα και  να κοινωνήσουν υποτίθεται τις θέσεις του κόμματος;

Δυσαρέσκεια όμως στελεχών έτσι κι αλλιώς θα υπάρξει,  από αυτούς οι οποίοι δεν θα προτιμηθούν τελικά να είναι στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας,  αλλά και με τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής που επιθυμεί να κάνουν θεωρώντας ότι θα είναι η επόμενη αυτοδύναμη κυβέρνηση.
-Και αυτό ήδη αποτυπώθηκε στο νομό Έβρου, όπου ο Σταύρος  Κελέτσης, παλιό στέλεχος του κόμματος,   ενώ περίμενε να είναι υποψήφιος, τελικά εξαιρέθηκε.
-Κόπηκε από τα κεντρικά την τελευταία στιγμή και αντ' αυτού υποψήφιος ανακοινώθηκε  ο  απόστρατος ανώτατος αξιωματικός Παναγιώτης Φαραντάτος. Και έτσι δεν άργησε να έρθει στο διαδίκτυο η δυσαρέσκεια του κου Κελέτση.
-Θυμήθηκε την έκφραση του Χαριλάου Τρικούπη,  όταν έχασε από τον αντίπαλό του που τον θεωρούσε ασήμαντο πολιτικά  και ανέφερε την περιβόητη φράση «Ανθ’ ημών Γουλιμής». Χωρίς να διευκρινίζει βέβαια ποιον εννοεί από του υποψηφίους που προτιμήθηκαν.
 -Είναι ηλίου φαεινότερο όμως ότι αυτές οι δυσαρέσκειες που θα εκφραστούν θα είναι ελάχιστες,  γιατί όλοι όταν περιμένουν να εκλεγεί το κόμμα τους,  συνωστίζονται στην σειρά,  το ποιος θα είναι υποψήφιος.
-Θεωρώντας ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες για να εκλεγούν από την δυναμική που έχει αναπτυχθεί. Στα εύκολα όλοι τρέχουν πρώτοι,  στα δύσκολα μάλλον το σκέφτονται πολλοί. 
 

Sort: 
500
Ενεργό από: 
Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2019 - 10:00
Υπέρτιτλος: 
Γράφει ο Δήμος Μπακιρτζάκης