fbpx μικροΚΟΜΟΤΗΝΑΙΪΚΑ | Xronos.gr
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Ημερολόγιο Xronos.gr

Το επικρατέστερο σενάριο για την Ροδόπη την επόμενη μέρα των εθνικών εκλογών, είναι η εκλογή τριών βουλευτών από διαφορετικά κόμματα,  όσο κι αν θέλουν κάποιοι να διοχετεύουν βολικές για αυτούς προφανώς πληροφορίες.
-Ότι η Νέα Δημοκρατία ενδεχομένως με μια πρωτιά πανελλαδικά,  αλλά και στη Ροδόπη,  μπορεί να εκλέξει δύο βουλευτές.  Αυτό όμως είναι ένα σενάριο,  που μάλλον φαντάζει σαν όνειρο θερινής νυκτός.
-Γιατί ουσιαστικά το κόμμα της ΝΔ  στο νομό από τις 13.700 ψήφους που είχε στις προηγούμενες εκλογές,  για να το καταφέρει αυτό,  θα πρέπει να ξεπεράσει τις 30.000 ψήφους. Και στις πρόσφατες ευρωεκλογές δεν έδειξε κάτι τέτοιο.
 -Ώστε το υπόλοιπο των ψήφων, από τη συμπλήρωση του εκλογικού μέτρου για την εκλογή ενός βουλευτή,  να είναι μεγαλύτερο από τον αριθμό ψήφων που θα έχει το τρίτο κόμμα, που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι το ΚΙΝΑΛ. 
-Τέτοια συντριπτικά  ποσοστά όμως τα είχε επί εποχής παντοδυναμίας της και όταν μάλιστα είχε ως πρωτοκλασάτα στελέχη που είχαν εκλεγεί και βουλευτές,  τον Ευριπίδη Στυλιανίδη και τον Ιλχάν Αχμέτ.
-Έτσι λοιπόν το πιο πιθανό σενάριο είναι ένας βουλευτής να εκλεγεί με τη Νέα Δημοκρατία, ένας  1 με το Σύριζα  και ένας με το ΚΙΝΑΛ. Το ποιοι θα είναι αυτοί, με ποιες προϋποθέσεις,  από τι θα εξαρτηθεί, όλα αυτά τα αναλύσαμε τις προηγούμενες ημέρες.
-Με την εκλογική  συμπεριφορά της μειονοτικής ψήφου,  την δυναμική που θα αναπτύξει ο καθένας,  την πρωτιά που θα υπάρξει πανελλαδικά στο κόμμα τους, αλλά και την συσπείρωση που θα καταφέρουν κομματικά, το παιχνίδι του ισχυρού πόλου, αφού η αποχή κινείται πλέον σε πολύ υψηλά επίπεδα.
-Εξάλλου στις πρόσφατες πολλαπλές εκλογές σχεδόν οι περισσότεροι Έλληνες, εξάντλησαν την οργή, το θυμό και την αγανάκτηση τους, έδωσαν τα μηνύματα τους και εκτονώθηκαν. Ο φόβος τώρα στα επιτελεία των κομμάτων είναι η αποχή.

Βασικό ρόλο επίσης για την εκλογή των βουλευτών στη Ροδόπη, θα παίξει και ο αριθμός των κομμάτων που θα μπουν στην επόμενη βουλή. Γιατί τα οχτώ κόμματα   στις προηγούμενες εκλογές, άλλαξαν άρδην το τοπίο σε πολλές εκλογικές περιφέρειες. 
-Ενδεχομένως αυτή τη φορά όμως θα είναι λιγότερα τα κόμματα από την προηγούμενη,  με δεδομένο ότι,  εκτός ήδη βρίσκονται το Ποτάμι, οι ΑΝΕΛ,  αλλά ακόμα και η Ένωση Κεντρώων,  που η δυναμική της φάνηκε ξεκάθαρα ότι σβήνει στο νέο πολιτικό τοπίο.
-Για να δώσουν  το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα που ήταν ο Σύριζα και να ικανοποιηθούν οι θέσεις για τους βουλευτές των άλλων κομμάτων, δεν πήραν έδρες μόνο από τις τετραεδρικές, αλλά και τις τριεδρικές.
-Στους  νομούς  Καβάλας και Έβρου ως τετραεδρικές περιφέρειες,  εκλέχτηκαν  τρεις από το Σύριζα και μόνο ένας από τη ΝΔ αντίστοιχα. Και τη νύφη την πληρώνει συνήθως το δεύτερο κόμμα.
-Και στους τριεδρικές περιφέρειες  Ξάνθης και Ροδόπης για να δοθούν οι τελευταίες έδρες στο Σύριζα, απώλεσαν στη ΝΔ την έδρα τους Ευριπίδης Στυλιανίδης και Αλέξανδρος Κοντός. 
-Πολλοί εκτιμούν ότι σε αυτή τη Βουλή μάλλον δεν θα μπουν οχτώ  κόμματα και έτσι το μπόνους των 50 εδρών  για τους πρώτους, μάλλον θα επαρκεί να καλυφθεί από υπόλοιπα και από  τις τετραεδρικές περιφέρειες,  πριν φτάσει στις  τριεδρικές.
-Με βάση τα ποσοστά λοιπόν των ευρωεκλογών και την πρωτιά που διαφαίνεται της ΝΔ, προφανώς  θ'αλλάξει και ο εκλογικός χάρτης των τετραεδρικών περιφερειών,  εις βάρος του δευτέρου κόμματος. 
-Και γι' αυτό ακριβώς η προοπτική αυτή δημιουργεί πονοκέφαλο στη Νέα Δημοκρατία,  που έχει πληθώρα στελεχών να επιλέξει για τα ψηφοδέλτια της,  ενώ αντίθετα στο Σύριζα, δεν υπάρχει και  ιδιαίτερο ενδιαφέρον για πολλούς.

Ενδιαφέρον το άρθρο του υφυπουργού Οικονομίας και Ξανθιώτη πολιτικού Στάθη Γιαννακίδη,  περί συγκοινωνούντων δοχείων όπως χαρακτηρίζει το ΚΙΕΦ  και τη Νέα Δημοκρατία, σε μια πρώτη ανάγνωση. Και ίσως στα περισσότερα συμφωνούν πολλοί.
-Αλλά σε μια δεύτερη ανάγνωση,  προφανώς μπορεί να αντιληφθεί κάποιος,  ότι αναφέρει μόνο τα καλά και τα συμφέροντα για τους ίδιους και το κόμμα τους. Απαξιώνοντας η υποβαθμίζοντας τις προσπάθειες της ΝΔ και προφανώς καταλήγει σε λάθος συμπεράσματα και εκτιμήσεις.
-Λόγου χάριν το περί συγκοινωνούντων δοχείων ΚΙΕΦ και ΝΔ  το αποδίδει  στην εποχή που ακόμα ιδρυτής του μειονοτικού κόμματος ήταν ο Αχμέτ Σαδήκ. Που ως ανεξάρτητος βουλευτής,  σε κρίσιμα νομοθετήματα,  έδινε  ψήφο εμπιστοσύνης στη ΝΔ.
-Ξεχνά  όμως να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός,  ότι εκείνη την εποχή ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης,  νομοθέτησε για πρώτη φορά για τη Θράκη,  την ισονομία και ισοπολιτεία,  που εφαρμόστηκε στην πράξη,  μετά τα γνωστά γεγονότα. Προφανώς για τον υφυπουργό όλα αυτά ήταν κάτι ασήμαντο και το περνά πολύ γρήγορα. 
-Επίσης σε ένα άλλο σημείο του άρθρου του σχολιάζει ενδεικτικά,  ότι στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης στην περιφέρεια ΑΜΘ και το 14 και το 19,  οι ίδιοι οι ψηφοφόροι που στήριζαν το ΚΙΕΦ,  επέλεξαν και τους αυτοδιοικητικούς σχηματισμούς που στήριζε η  ΝΔ,  δίνοντας την κρίσιμη μάζα που απαιτείται για την εκλογή τους.
-Δηλαδή επεξηγηματικά η  μειονότητα  στήριξε Γιώργο Παυλίδη αλλά και Χρήστο Μέτιο. Προφανώς επειδή δεν έχουμε κοντή μνήμη, μάλλον αγνοεί ότι η ίδια η μειονότητα στις προηγούμενες εκλογές στήριξε και Άρη Γιαννακίδη.
-Όπως  και κατά καιρούς βέβαια η μειονότητα σχεδόν στήριξε  όλα τα κόμματα εξουσίας στο εθνικό κοινοβούλιο,  για τον απλούστατο λόγο,  ότι η μειονοτική ψήφο συνήθως κατευθύνεται, σε  αυτούς  που θεωρεί ότι εν δυνάμει ότι θα έρθουν στην εξουσία.

Συγκοινωνούντα δοχεία όμως θεωρούνται μόνο ΚΙΕΦ και ΝΔ, κατά τη άποψη του υφυπουργού;  Και ενοχοποιείται αυτή η διαδικασία μόνο όταν η μειονότητα στηρίζει τους άλλους και κυρίως τους πολιτικούς τους αντιπάλους; 
-Και όχι όταν η μειονότητα στήριξε στις προηγούμενες εθνικές εκλογές με συντριπτικά ποσοστά το Σύριζα; Εκλέγοντας μάλιστα δύο μειονοτικούς βουλευτές στη Ροδόπη και ένα στην Ξάνθη,  που σχεδόν πήρε όλες τις ψήφους της μειονότητας.
-Και πρόκειται βέβαια για το συναγωνιστή και φίλο του Χουσεΐν Ζεϊμπέκ. Όλα αυτά  έγιναν να υποθέσουμε χωρίς συγκοινωνούντα δοχεία; Η επειδή  προσπαθεί να μας πείσει ότι ο Σύριζα ακολουθεί άλλη πολιτική για την μειονότητα; 
-Μάλλον οι κυβερνώντες το βλέπουν πολύ πιο ξεκάθαρα ότι στις επόμενες εκλογές η μειονότητα μάλλον έχει αρχίσει και τους γυρίζει την πλάτη και ευελπιστούν  τουλάχιστον σε περισσότερους χριστιανούς ψηφοφόρους.
-Όταν όμως οι υπουργοί ασκούν κριτική και ασχολούνται με ένα τόσο σοβαρό ζήτημα,  θα πρέπει να βάζουν  τα πράγματα στην σωστή  τους διάσταση και να μην αποφεύγουν την αυτοκριτική.
-Πουθενά λόγου χάριν στο άρθρο του,  που κάνει συχνή  αναφορά για ακραίους εθνικιστές, θρακολόγους και όλους που δημιουργούν προβλήματα, δεν υπάρχει αναφορά στο ρόλο του προξενείου,  ούτε στη  δράση των ψευτομουφτήδων.
-Ενώ γνωρίζει ότι πολύ καλές σχέσεις με τον τελευταίο,  έχει και ο συμπολίτης του μουσουλμάνος βουλευτής. Υπάρχουν επίσης πολλές παραλείψεις στην τοποθέτηση του, για το  ρόλο  της Άγκυρας και την διπλωματική ατζέντα που προτείνει,  έχοντας ως όχημα τις μειονότητες,  που τις χρησιμοποιεί για την πολιτική της στα Βαλκάνια. 
-Και αυτά θα υπάρχουν δυστυχώς, ακόμα και αν σβήσουν τα φοβικά σύνδρομα στην Θράκη,  η οι διχαστικές πολιτικές, αλλά ακόμα και αν εκλείψουν όλοι οι ακραίοι εθνικιστές. Και  ακόμα και όταν λυθούν τα προβλήματα που προτάσσει το μειονοτικό κόμμα,  που ταυτίζονται πλήρως  με την ατζέντα της Άγκυρας.
-Και αφού λόγου χάριν τα έφτιαξε όλα τόσο ωραία και καλά η δική τους κυβέρνηση,  όσον αφορά το μουφτειακό, τα βακουφικά και τα εκπαιδευτικά,  γιατί διαφωνούν ακόμα και οι βουλευτές τους; 
-Και αφού έγιναν τόσα για τη μειονότητα διαφορετικά από τους άλλους, γιατί τους γύρισαν την πλάτη  στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές; Ερωτήματα που δεν θα απαντηθούν,  σε  τοποθετήσεις που δεν στέκουν. 

Sort: 
500
Ενεργό από: 
Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2019 - 10:00
Υπέρτιτλος: 
Γράφει ο Δήμος Μπακιρτζάκης