ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Ημερολόγιο Xronos.gr

Έβρεξε προχθές προσλήψεις 500.000 θέσεων εργασίας νέων και ποιοτικών, 25.000 στην υγεία και στην παιδεία,  αυξήσεις του κατώτατου μισθού, διπλασιασμό άμεσων ξένων επενδύσεων και αύξηση εξαγωγών, αλλά  και πολλές μειώσεις φόρων,  ως προεκλογικές  δεσμεύσεις, δια στόματος  πρωθυπουργού.
-Αυτά και άλλα πολλά εξήγγειλε στα στελέχη του,  λίγο μετά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για  τη διάλυση της βουλής και  τη διενέργεια πρόωρων εθνικών εκλογών. 
-Δεν  γνωρίζουμε πόσα από τα στελέχη του Σύριζα τα πίστεψαν αυτά που άκουσαν, αλλά ακόμα και  μέσα στον προεκλογικό τους πανικό, προφανώς γνωρίζουν ποια είναι η πραγματική οικονομική κατάσταση και πόσα από αυτά μπορούν να γίνουν πράξη.
-Μάλλον όμως δεν τα  πιστεύει πλέον ο ελληνικός λαός. Και όχι μόνο η μεσαία τάξη που την θυμήθηκαν τώρα προεκλογικά, αλλά και στις  φτωχογειτονιές, ακόμα και στις φτωχές περιφέρειες,  που στις  πρόσφατες ευρωεκλογές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές,  τιμώρησαν το  Σύριζα. 
-Δεν αντιλήφθηκαν το πιο απλό,  γιατί επιμένουν πάλι πάνω σε αυτό το αφήγημα των παροχών της τελευταίας στιγμής,  που προφανώς δεν τους βοήθησε, στις ευρωεκλογές. Και βλέπουμε ότι με το ίδιο βήμα πορεύονται και στις επόμενες εθνικές εκλογές.
-Ότι οι πολίτες τους πίστεψαν, τους  έδωσαν και δεύτερη και τρίτη ευκαιρία και φυσικά πήραν ευχάριστα τα επιδόματα ή τα οφέλη της κοινωνικής τους πολιτικής, αλλά δεν εμπιστεύονται πλέον το ότι με τέτοιου είδους πολιτικές, θα πάνε λίγο παραπέρα.
-Αν  θα μπορέσει να προχωρήσει η οικονομία,  να βρουν  επιτέλους μια αξιοπρεπή θέση εργασίας,  να έρθουν ξένες επενδύσεις και να γίνουν και ντόπιες, για  να επιστρέψουμε έστω και αργά προς την κανονικότητα, χωρίς επικοινωνιακά τεχνάσματα.
-Εξάλλου όλα αυτά τα διλήμματα είχαν τεθεί για τις ευρωεκλογές στο τραπέζι,  όπως του παλιού και του νέου, των μνημονιακών και αυτών που μας οδήγησαν στην έξοδο,  ποιοι μας οδήγησαν στην κρίση,  ποιοι είναι μέτοχοι σε σκάνδαλα,  και ποιοι οι  καθαροί,   αλλά προφανώς δεν έπιασαν.
-Και ποιος ο λόγος να εξαγγέλλεις στο παραπέντε των εκλογών,  όλα αυτά τα ευεργετήματα που υποτίθεται θα έχουν οι Έλληνες,  αν σε εκλέξουν και θα είσαι η επόμενη κυβέρνηση; Και γιατί δεν προχώρησαν  με σοβαρότητα να τα υλοποιήσουν;
-Για τον απλούστατο λόγο ότι την επόμενη μέρα θα ασκούν  σφοδρή κριτική ως αντιπολίτευση, σε αυτούς που δεν τα υλοποιούν  όλα αυτά. Μικροπολιτική και λαϊκίστικη αντίληψη, που θυμίζει παρωχημένες λογικές από το παρελθόν.

Αναφερθήκαμε χθες το παρασκήνιο που επικρατεί με τις υποψηφιότητες στα δύο μεγάλα κόμματα στο νομό Ροδόπης,  αλλά πλην αυτών υπάρχει και ένας τρίτος ισχυρός πόλος που διεκδικεί μία έδρα στη Ροδόπη και  είναι το ΚΙΝΑΛ.
-Εξάλλου διαθέτει ήδη ένα εν ενεργεία βουλευτή,  τον Ιλχάν Αχμέτ.  Που απέδειξε στην πράξη ότι ακόμα και όταν αλλάζει κόμματα,  συγκρατεί έναν αρκετά μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων,  που τον καθιστούν έναν ισχυρό αντίπαλο έναντι των συνυποψηφίων του. 
-Βέβαια ουδείς γνωρίζει  τι επιπτώσεις θα έχουν οι εσωτερικές διαμάχες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΚΙΝΑΛ το τελευταίο χρονικό διάστημα. Που θα καθορίσουν και τα αποτελέσματα. 
-Πάντως πολλοί είναι πλέον οι σύντροφοι,  που βάλουν ευθέως την  ηγεσία, ότι με τη στάση της  δίνει απλόχερα την αυτοδυναμία στη Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εθνικές εκλογές,  προσπαθώντας  να πολιτογραφηθεί  ως νέος πόλος συσπείρωσης της κεντροαριστεράς. 
-Είναι όμως δύσκολο να τα καταφέρει όταν υπάρχει ήδη μια κυβέρνηση Σύριζα, που πρόσφατα μάλιστα στις ευρωεκλογές απέδειξε ότι αντέχει, ενώ το ΚΙΝΑΛ, απλώς κατέγραψε μια μικρή άνοδο.
-Και ενδεχομένως και στην αντιπολίτευση να πάει ο Σύριζα στις επόμενες εθνικές εκλογές,  θα συνεχίσει να είναι πάλι ισχυρός πόλος της κεντροαριστεράς. Πολλά θα κριθούν σε αυτές τις εκλογές.
-Ενώ αν δεν ανακάμψει δυναμικά και τώρα το ΚΙΝΑΛ,  το πιο πιθανό σενάριο θα είναι να συνεργαστούν,  η να αφομοιωθούν από τα  δυνάμεις του Σύριζα. Που αυτό θα τους βοηθήσει, θα τους δώσει χρόνο  να επανακάμψουν ως αντιπολίτευση, να σκεφτούν τα λάθη τους και να κάνουν τις αλλαγές τους.
-Ποιος ο στόχος λοιπό του ΚΙΝΑΛ στις εθνικές εκλογές; Γιατί αν δεν μπορέσει να ανεβάσει τα ποσοστά με τις αποφάσεις της η πρόεδρος του κόμματος Φώφη Γεννηματά και να βγει από την εσωστρέφεια το ΚΙΝΑΛ, προφανώς θα αρχίσουν τα προβλήματα μετεκλογικά.

Μέσα σε αυτό το γενικό σκηνικό οι  συνυποψήφιοι του Ιλχάν Αχμέτ στο ΚΙΝΑΛ, αν δεν υπάρξουν αλλαγές και στη  Ροδόπη, θα είναι  η Σιμπέλ Μουσταφάογλου,  ο Γιώργος Μανανάς και η Κυριακή Γολγάκη, που πολιτεύεται για πρώτη φορά.
-Δίνουν τη δική τους μάχη,  θέλοντας να πολιτογραφηθούν ως τα «γνήσια» στελέχη της παράταξης και όχι από μεταγραφή, αλλά και  να εκμεταλλευτούν την δυναμική που κατά την άποψή τους έχει το κόμμα τους,  με την άνοδο του στις ευρωεκλογές. 
-Υπάρχουν όμως κάποια δεδομένα που θα πρέπει να τα λάβουν κάποιοι υπόψη τους. Όπως λόγου χάριν η Σιμπέλ Μουσταφάογλου, που  πρόσφατα δεν μπόρεσε  να εκλεγεί  στο δήμο Κομοτηνής ως δημοτική σύμβουλος.
-Που αυτό σαφώς προβληματίζει στην διεκδίκηση της εκλογής της και στην αντιπαράθεση της με τον Ιλχάν Αχμέτ στις επόμενες εθνικές εκλογές. Η ίδια βέβαια είναι αισιόδοξη, όπως πληροφορούμαστε.
-Για τους νεότερους όπως η κα Γολγάκη, δεν υπάρχουν εκτιμήσεις και δεδομένα, αλλά θα φανούν μετεκλογικά.  Επίσης ο Γιώργος Μανανάς δίνει τη δική του μάχη, προσδοκώντας να φέρει ένα πολύ πιο θετικό αποτέλεσμα σε σχέση με τις προηγούμενες εθνικές εκλογές.
-Θεωρεί προφανώς και αυτός ότι η άνοδος των ποσοστών του κόμματος τους, η συσπείρωση του παλιού ΠΑΣΟΚ και η παρουσία του μέχρι τώρα στα δρώμενα της περιοχής,  τον καθιστούν και αυτόν ως ισχυρό πόλο συσπείρωσης για την ψήφο των χριστιανών. 
-Όλα  αυτά βέβαια μένει να  αποδειχθούν  στην πράξη,  πέραν από τους  στόχους που θέτει ο καθένας,  τους ευσεβείς πόθους, καθώς και τις εκτιμήσεις που ο  υποψήφιος    κάνει με το επιτελείο του.
-Πάντως στις προηγούμενες εθνικές εκλογές που υποψήφιος δεν ήταν με το ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Πεταλωτής,  η δυναμική του κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα, με βάση τις ψήφους που πήρε.
-Αφού κάποιοι κατά πάσα πιθανότητα όπως δείχνουν τα αποτελέσματα των προηγούμενων εθνικών εκλογών, μετανάστευσαν  για να στηρίξουν την επιλογή άλλου υποψηφίου σε διαφορετικό κόμμα, που πρόβαλε ως ισχυρός πόλος   συσπείρωσης της χριστιανικής ψήφου.
-Στη Ροδόπη,  όπως και να τα εκτιμούν και να τα σκέφτεσαι πολλοί σε  κάθε επιτελείο, είτε στα κεντρικά, η σε  τοπικό επίπεδο,  πολλά πράγματα και αποτελέσματα, κρίνονται και κινούνται με βάση τη  συμπεριφορά της μειονοτικής ψήφου.
-Όσο κι αν θέλουν  να το παραβλέψουν  αυτό ορισμένοι και όσο κι αν το έχουμε αναφέρει για πολλοστή φορά,  ότι εδώ και πολλά χρόνια θα έπρεπε να ξεπεράσουμε αυτές τις διαχωριστικές γραμμές, στην πράξη και στα αποτελέσματα, αποδεικνύεται  μετά από κάθε  εκλογική περίοδο, ότι  μάλλον δεν έγινε εφικτό μέχρι τώρα.

Μέσα στη δίνη των προεκλογικών τροπολογιών της τελευταίας στιγμής στη βουλή,  δόθηκε λύση δια χειρός αρμόδιου υπουργού,  με την οριστική διαγραφή, του γνωστού προστίμου των 38 εκ. ευρώ,  που είχε καταλογιστεί  στην καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ της Ξάνθης. 
-Πρόστιμα που αφορούσαν βεβαιωμένες παραβάσεις, από την εποχή που  ήταν υπό τον έλεγχο του δημοσίου,  πριν περάσει στον Ιβάν Σαββίδη και πριν εξαγοραστεί από τους Ιάπωνες. Και δεν πληρώθηκαν από κανέναν τελικά. 
-Εξάλλου προέκυψαν εκ των υστέρων και με το δίκιο τους δεν θα το φορτώνονταν οι ιδιώτες. Το πρόστιμο το  επικύρωσε όμως το 2017 και το διοικητικό εφετείο της Κομοτηνής και η υπόθεση παρέμεινε ως εκκρεμότητα. 
-Και την εκκρεμότητα αυτή φαίνεται ότι με τροπολογία της τελευταίας στιγμής,  την έλυσε σαν γόρδιο δεσμό ο υπουργός Οικονομίας. Δεν θα μπούμε όμως στην ουσία της υπόθεσης, τις χαριστικές η τις φωτογραφικές διατάξεις.
-Αλλά δεν όφειλε ο υπουργός να ενημερώσει επίσημα και δημόσια, ποιος τελικά θα πληρώσει το πρόστιμο, η αν υπάρχουν ευθύνες και σε στελέχη που πρέπει να καταλογιστούν;
-Γιατί αυτό που μας ενδιαφέρει εμάς όμως ως Έλληνες πολίτες είναι ότι το δημόσιο ζημιώθηκε με αρκετά εκ.  ευρώ, αλλά τελικά αυτή την απώλεια εσόδων, μας λένε  ξεχάστε τα και μάλλον δεν ευθύνεται κανένας.
-Και η κυβέρνηση της καταπολέμησης της διαφθοράς, της πάταξης των σκανδάλων, η τιμωρός της φοροδιαφυγής και των εργαζομένων και όχι του κεφαλαίου, δεν αισθάνεται την ανάγκη να απολογηθεί, η να εξηγήσει επαρκώς τι πραγματικά συνέβη;

Sort: 
500
Ενεργό από: 
Τετάρτη, 12 Ιουνίου, 2019 - 10:00
Υπέρτιτλος: 
Γράφει ο Δήμος Μπακιρτζάκης