ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Ημερολόγιο Xronos.gr

Σε αναβρασμό τα επιτελεία των περισσότερων κομμάτων ενόψει των πρόωρων  εθνικών εκλογών,  αφού ο χρόνος  είναι πολύ περιορισμένος, μετά τη συνάντηση πρωθυπουργού και Προέδρου της Δημοκρατίας και τη διάλυση της βουλής.
-Προσπαθούν όλοι να συνδυάσουν τα πάντα,  να πετύχουν με ένα σμπάρο,  μάλλον πολλά τρυγόνια,  με όλα τα μαγειρέματα που γίνονται της τελευταίας στιγμής,  στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων και την επιλογή των ονομάτων των υποψηφίων. 
-Τα πάντα μπαίνουν  στο τραπέζι του διαλόγου,  κυρίως σε μυστικές συναντήσεις και με τοπικά στελέχη τα οποία τα έχουν σε εκτίμηση και διάκεινται πιο φιλικά στην ηγεσία,  που βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τα όργανα του κόμματος. 
-Συζητούνται ονόματα και πρόσωπα,  που ίσως δεν θα έμπαιναν στο ψηφοδέλτιο λόγω αλλαγών στην πολιτική  γραμμή των περισσότερων,  αλλά δεν μπορούν να παραβλέψουν και την  αποδοχή που έχουν στην κοινωνία.
-Εξάλλου στην παρούσα φάση τους ενδιαφέρον κατά πολύ οι ψήφοι και γι' αυτό τους επιλέγουν.  Θέλουν επίσης να φανούν  συναινετικοί,  χωρίς να αποκλείουν πρόσωπα, η να  ενδίδουν σε πιέσεις τοπικού χαρακτήρα,  με τα γνωστά προβλήματα που υπάρχουν και στη δική μας περιοχή.
-Αλλά συγχρόνως να κρατήσουν και ισορροπίες, με όλα αυτά τα οποία διαμείφθηκαν στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές, να αποφύγουν την κομματική εσωστρέφεια και  να απομακρύνουν τις εσωκομματικές έριδες.
-Και συγχρόνως να δείξουν  ότι επιθυμούν να κάνουν και δραστικές αλλαγές, να εμπλουτιστούν με νέα πρόσωπα, ανοίγματα σε άλλους χώρους,   όπως επιτάσσουν οι καιροί.  
-Όλα αυτά ως παράμετροι  μπαίνουν  στο μίξερ των επιτελείων των κομμάτων που θα πάρουν  τις τελικές αποφάσεις για να καταρτίσουν τα ψηφοδέλτια, προκειμένου να  φέρουν το επιθυμητό και το καλύτερο αποτέλεσμα για το κόμμα τους.

Με βάση αυτά τα χαρακτηριστικά της επιλογής που προαναφέραμε,  αυτό σημαίνει ότι ενδεχομένως μπορεί να έχουμε και εκπλήξεις στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων, την τελευταία στιγμή. 
-Η Ροδόπη βέβαια είναι μια  δύσκολη περίπτωση  για τα κόμματα,  αλλά και για τους πολιτικούς και υποψηφίους,  ειδικά για αυτά που ποντάρουν να πετύχουν και να πάρουν  βουλευτικές έδρες. Όσο και να θέλουν να το κρύψουν πολλοί δημόσια,  η μειονοτική ψήφος είναι ρυθμιστής πολιτικών επιλογών. 
-Γιατί υπάρχουν και τα μικρότερα κόμματα,   που τα ποσοστά τους φαίνονται σταθερά,  χωρίς να εγκυμονούν για τους μονομάχους ιδιαίτερες εκπλήξεις. Και οι υποψήφιοι τους γνωρίζοντας ότι είναι περιορισμένης δυναμικής και αποδοχής, επενδύουν στα  παχιά λόγια και στον εντυπωσιασμό. 
-Στο Σύριζα  με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι σήμερα,  τη μάχη του δίνει ο Δημήτρης Χαρίτου,   που είχε φέρει βέβαια ένα αξιόλογο αποτέλεσμα στις προηγούμενες εκλογές,  που σημαδεύτηκαν και με την άνοδο των ποσοστών του κόμματος τους.
-Αλλά τώρα έχει να αντιπαλέψει σε εσωκομματικό επίπεδο την υποψηφιότητα του Αιχάν Καραγιουσούφ,  που κράτησε βέβαια χαμηλούς τόνους και δεν έδειξε έντονη την παρουσία του στην περιοχή.
-Αλλά ενδεχομένως και τον υποψήφιο  που θα υποδείξει, η  θα επιλέξει και θα προτείνει ο εν ενεργεία ακόμα βουλευτής Μουσταφά Μουσταφά. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι δεν θα είναι υποψήφιος εκ νέου. Και στο Σύριζα μάλλον δεν θα είναι ο μοναδικός.
-Στις προηγούμενες εθνικές εκλογές,  η λογική τελικά να διεκδικούν δύο ισχυροί μειονοτικοί και    παρουσιαζόταν ως  ευκαιρία να  εκλεγεί κι ο  Δημήτρης Χαρίτου, δεν απέδωσε. Αφού τελικά ξεπεράστηκε σε ψήφους και από το Μουσταφά Μουσταφά και από τον Αϊχάν Καραγιουσούφ.
-Κυρίως  λόγω της μεγάλης συσπείρωσης της μειονοτικής ψήφου προς το Σύριζα. Εξάλλου σχεδόν οι περισσότεροι περίμεναν την αλλαγή και μια διαφορετική πολιτική και αυτό είχε  ως αποτέλεσμα να πριμοδοτηθούν με αρκετές χιλιάδες ψήφους και οι τρεις πρωτοκλασάτοι υποψήφιοι. 
-Πολλοί τώρα εκτιμούν ότι υπάρχει δυσαρέσκεια των μειονοτικών ψηφοφόρων.  Αλλά πόση θα είναι αυτή; Αν λάβουμε υπόψη τα αποτελέσματα των  ευρωεκλογών, φαίνεται ότι ο  Σύριζα παρά την πίεση από το μειονοτικό κόμμα και στην χαλαρή ψήφο, συγκράτησε αρκετές δυνάμεις από την μειονότητα. 
-Άρα το στοίχημα σε αυτές εκλογές για το Δημήτρη Χαρίτου, θα  είναι να αυξήσει τις δυνάμεις του με βάση τα προηγούμενα αποτελέσματα. Αλλά  και να λάβει υπόψη του ότι ενδεχομένως αυτή τη φορά το κόμμα τους, μάλλον  δεν θα εκλέξει δύο βουλευτές.
-Και να καταφέρει να πολιτογραφηθεί ως ισχυρός πόλος συσπείρωσης και των χριστιανών ψηφοφόρων. Και να αποποιηθεί εν μέρει το κυβερνητικό κόστος,  αφού δεν ήταν εκλεγμένος στη Βουλή, για να  έχει ευθύνες από αυτές που δεν του αναλογούν.

Στη Νέα Δημοκρατία ως ισχυρός πόλος συσπείρωσης της ψήφου των χριστιανών προβάλλει με την υποψηφιότητά του ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, με βάση τα ποσοστά βέβαια των προηγούμενων εκλογών, που  κατάφερε να πάρει αρκετές χιλιάδες ψήφους.
-Αφού φάνηκε ξεκάθαρα ότι στηρίχθηκε και από ψηφοφόρους άλλων κομμάτων. Σε αυτές τις εκλογές έχει να αντιπαλέψει όμως την υποψηφιότητα  του Μουσταφά Κατραντζή και  το ότι η μειονοτική ψήφος φαίνεται ότι κατά μεγάλο ποσοστό θα πάει στη Νέα Δημοκρατία. 
-Και από τη στιγμή που υπάρχει αρκετή μαγιά ψηφοφόρων και αδιάθετες ψήφοι από την πλευρά της μειονότητας,  είναι πολύ εφικτό το σενάριο όπως εκτιμούν ακόμα και σύντροφοι στη ΝΔ,  να εκλεγεί ένας μειονοτικός βουλευτής.
-Η άνοδος της ΝΔ στις  ευρωεκλογές, αλλά και οι νίκες σε περιφερειακό επίπεδο,  με την μειονότητα να στηρίζει την επιλογή Μητσοτάκη, τους φέρνει να εκτιμούν ότι τα ποσοστά του κόμματος τους  θα είναι πολύ πιο μεγαλύτερο, για να μπορούν να  εκλεγούν και …δύο βουλευτές.
-Θα θυμούνται  μάλλον οι σύντροφοι του κόμματος την μάχη στήθος με στήθος Ευριπίδη Στυλιανίδη και  Ιλχάν Αχμέτ που κρίθηκε στο νήμα, όταν ήταν συνυποψήφιοι στη ΝΔ.
-Και τα σενάρια αυτά οι σύντροφοι της ΝΔ  τα ισχυροποιούν με το σκεπτικό ότι ένας ισχυρός αντίπαλος τους που  θα μπορούσε να είναι ο Γιώργος Πεταλωτής από το ΚΙΝΑΛ, πολιτεύεται πλέον στην Αθήνα και όχι στην Ροδόπη.

Η Νέα Δημοκρατία, παρά τους γρίφους και τις δυσκολίες,  φαίνεται ότι κατέληξε ήδη για τις υποψηφιότητες της στη Ροδόπη, γιατί βλέπουμε έντονα να δραστηριοποιείται τελευταία,  ο αντιπτέραρχος εα Κωνσταντίνος Ιατρίδης.
-Αυτό σημαίνει  προφανώς ότι δεν θα είναι υποψήφιος ο Μεχμέτ  Εμίνογλου. Αλλά γυναίκα από τη μειονότητα, όπως γράφαμε,  που όμως δεν θα έχει τη δυναμική και τις ψήφους του γιατρού όπως πληροφορούμαστε και θα είναι από την περιοχή των Αριανών.
-Αυτό μάλλον δυσκολεύει κάποιους και προφανώς βολεύει τον πρώην αντιπεριφερειάρχη και υποψήφιο Μουσταφά Κατραντζή. 
-Εξάλλου την άποψη και για το ψηφοδέλτιο του κόμματος στην ΑΜΘ, αλλά  και στη Ροδόπη, την εξέφρασε όπως πληροφορούμαστε πρόσφατα στον πρόεδρο του κόμματος,  ο νυν περιφερειάρχης, στη συνάντηση τους  στην Αθήνα. Στον απολογισμό των αυτοδιοικητικών εκλογών και τα τεκταινόμενα για το κόμμα,  με τις δύο υποψηφιότητες. 
-Στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ ως νέα υποψήφια και γυναίκα με διαφορετική αντίληψη για την πολιτική και ως  νέο πρόσωπο, προβάλλεται και η Βούλα Ελευθεριάδου,  που ζητά να  την στηρίξουν, ποντάροντας στην συχνή παρουσία της στην περιοχή,  αλλά και στην άνοδο του κόμματος,  σε τοπικό επίπεδο.
-Στις προηγούμενες εκλογές βέβαια  πριμοδοτήθηκε με ένα μικρό   αριθμό ψηφοφόρων σχετικά, αλλά η ίδια όπως μας έχει αναφέρει σε συνέντευξη της, εκτιμά ότι το κλίμα πλέον έχει αλλάξει για την δική της υποψηφιότητα. 
-Ο Κωνσταντίνος Ιατρίδης είναι ένα νέο πρόσωπο στην πολιτική, που η υποψηφιότητά του όπως ποντάρουν  στα κεντρικά,  μπορεί να απευθυνθεί σε μια μεγάλη μαγιά ψηφοφόρων, ενστόλων,  δυσαρεστημένων  νεοδημοκρατών και ψηφοφόρων  άλλων δεξιών κομμάτων,  που ίσως δεν θα μπορούσε να τους πάρει η Νέα Δημοκρατία. 
-Ουδείς βέβαια μπορεί να εκτιμήσει την δυναμική του,  ειδικά σε ένα πρόσωπο που κατέρχεται πρώτη φορά στην πολιτική.  Αλλά το κλίμα πλέον είναι τόσο πολωμένο και πολλά θα εξαρτηθούν,  με  την προσωπική δυναμική που θα αναπτύξει ο καθένας.
-Αλλά ακόμα και τον μηχανισμό που διαθέτουν, υποστηρικτές, φίλους, γνωστούς και από το ποιος θα μπορέσει να πείσει ότι θα έχει τις περισσότερες δυνατότητες να εκλεγεί, συσπειρώνοντας χριστιανούς κυρίως ψηφοφόρους. 
-Πάντως κάποια στιγμή μπήκε και θέμα επιλογής  για το ψηφοδέλτιο και του Νίκου Τσαλικίδη όπως πληροφορούμαστε,  που ήταν η έκπληξη των περιφερειακών εκλογών στη Ροδόπη, αλλά προφανώς εκεί υπάρχει και  το ασυμβίβαστο από την  θεσμική του ιδιότητα.
-Και όπως εκτιμούν οι σύντροφοι του,   ο Νίκος Τσαλικίδης μάλλον θα δώσει τη  μάχη για τις εθνικές εκλογές την επόμενη φορά,  ως η νέα μαγιά των πολιτικών στελεχών του κόμματος.

Sort: 
500
Ενεργό από: 
Τρίτη, 11 Ιουνίου, 2019 - 10:00
Υπέρτιτλος: 
Γράφει ο Δήμος Μπακιρτζάκης