fbpx μικροΚΟΜΟΤΗΝΑΙΪΚΑ | Xronos.gr
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Ημερολόγιο Xronos.gr

Υπάρχουν κάποια δεδομένα στον πολιτικό χάρτη που έχει διαμορφωθεί  στη Ροδόπη και κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ψηφοφόρων. Που θα πρέπει  να τα λαμβάνουν υπόψη κόμματα και υποψήφιοι,  για να βγάλουν  συμπεράσματα για το τι μέλλει γενέσθαι,  στις επόμενες εθνικές εκλογές.
-Η Ροδόπη λοιπόν την προηγούμενη φορά εξέλεξε τρεις μειονοτικούς βουλευτές,  δύο κυβερνητικούς Μουσταφά Μουσταφά και Αιχάν Καραγιουσούφ και τον Ιλχάν Αχμέτ  που τώρα δίνει τη μάχη του με το ΚΙΝ-ΑΛ.
-Τα πολύ υψηλά  ποσοστά που πήρε ο Σύριζα  στην περιοχή μας,  ιδιαίτερα στην μειονότητα αλλά και τον εκλογικό νόμο που υπήρχε,  για να διατεθούν έδρες και από τριεδρικές περιφέρειες,  το αποτέλεσμα ήταν να μείνει εκτός Βουλής,  ο υποψήφιος της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης και χωρίς εκπροσώπηση το κόμμα τους.
-Η εκλογή όμως τριών μειονοτικών βουλευτών στη Ροδόπη και ενός στην Ξάνθη,  παγίωσε και μία αντίληψη στην μειονότητα,  ότι μπορεί να εκλέξει  το σύνολο των βουλευτών στο νομό μας. 
-Και  Ιδιαίτερα μάλιστα σε αυτές τις εθνικές εκλογές θα ρίξουν περισσότερο βάρος,  μετά την εκλογική ενδεχομένως …αποτυχία όπως την αποτίμησαν,  σε περιφέρεια και δήμους.  
-Που για πρώτη φορά δεν μπόρεσαν  να εκλεγούν στελέχη πρώτης γραμμής και ούτε να βγάλουν τον επιθυμητό αριθμό υποψηφίων από την μειονότητα,  που προφανώς είχαν υπολογίσει.
-Συνεπώς στις εθνικές εκλογές θα κάνουν πιο συστηματική προσπάθεια,  για να μπορέσουν να καταφέρουν το προηγούμενο εκλογικό αποτέλεσμα, με την εκπροσώπηση στη Ροδόπη. 
-Δεν το θέτουμε ως βάση διαχωρισμού βέβαια,  χριστιανοί και μουσουλμάνοι και ίσως θα έπρεπε ως κοινωνία να το έχουμε ξεπεράσει εδώ και χρόνια,  αλλά το να επιλέγονται οι άξιοι τελικά. Δεν γίνεται όμως σε αυτή τη βάση.
-Είναι ηλίου φαεινότερο όμως ότι εκτός από ένα πλήθος ερωτήσεων και  κοινοβουλευτικού έργου στη Βουλή,  κυρίως  του βουλευτή της αντιπολίτευσης Ιλχάν Αχμέτ, αισθητή ήταν η απουσία στα δρώμενα της Ροδόπης από τους κυβερνητικούς βουλευτές.
-Που  περίμεναν πότε θα έρθουν τα κυβερνητικά κλιμάκια, η ο  ίδιος ο πρωθυπουργός για να δείξουν παρουσία στα δρώμενα της περιοχής.  Και ως τοπικοί  βουλευτές, περισσότερο συντάσσονταν με  το κόμμα  και την κυβέρνηση, αποφεύγοντας τις συγκρούσεις. 

Ουτοπικά όμως  φαντάζουν  πολλά σενάρια τα οποία διοχετεύονται από το περιβάλλον,  ή ακόμα και από τους ίδιους τους υποψήφιους, ως εκτιμήσεις,   ότι ενδεχομένως την επόμενη φορά στη Ροδόπη θα εκλεγούν δύο χριστιανοί βουλευτές και ένας από την μειονότητα.
-Όταν ήδη η πραγματικότητα των προηγούμενων εκλογών είναι εντελώς διαφορετική. Δεν  γνωρίζουμε επίσης κατά πόσο οι σχεδιασμοί που κάνουν  στη Νέα Δημοκρατία να αντιστρέψουν την κατάσταση στην περιοχή, έχουν κάποιο πολιτικό υπόβαθρο.
-Θέλουν  να δημιουργήσουν βέβαια μια δυναμική,  για να εκλέξουν δύο βουλευτές, ποντάροντας στην άνοδο της ΝΔ, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, αλλά και σε ισχυρές υποψηφιότητες.
-Για να ευοδωθεί όμως ένας τέτοιος σχεδιασμός, θα πρέπει σχεδόν να διπλασιάσουν τις δυνάμεις τους. Με δεδομένο ότι στις  προηγούμενες εκλογές είχαν  μια κάθετη πτώση και από τις 29.500 ψήφους  πήγαν  στις 13.700. 
-Εκτιμούν βέβαια  ότι ο Σύριζα  δεν θα κρατήσει τόσες δυνάμεις,  αλλά οι ευρωεκλογές απέδειξαν ότι οι ψηφοφόροι τους από τη μειονότητα,  πήγαν πιο εύκολα στο μειονοτικό κόμμα.
-Αντίθετα ο Σύριζα  από την μειονότητα,  παρά τις διαρροές προς το ΚΙΕΦ, μπόρεσε να συγκρατήσει δυνάμεις,  ίσως και λόγω της υποψηφιότητας της Ουφούκ Μουσταφά. 
-Επίσης ένα άλλο δεδομένο είναι ότι με την δυσαρέσκεια των πολιτών  προς την κυβερνητική πολιτική, μάλλον  θα είναι απίθανο το σενάριο να εκλέξει ο Σύριζα  στην περιοχή μας πάλι δύο βουλευτές.
-Ήδη στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, το μήνυμα  ήταν σαφές και η τιμωρητική ψήφος για τους εκλεκτούς του κυβερνητικού κόμματος, έδωσε πενιχρά αποτελέσματα. 
-Παρόλο που προσπαθούν να περάσουν την άποψη, ότι οι εθνικές εκλογές έχουν άλλο διακύβευμα, ότι οι πολίτες στην κάλπη θα σκεφθούν πολλά, θα κάνουν συγκρίσεις, από μηδενική βάση, αφού εξέφρασαν ήδη το θυμό τους.
   
Οπότε αυτός που θα εκλεγεί στο Σύριζα, που διεκδικεί τη μία έδρα όπως διαφαίνεται,   θα είναι όποιος πάρει τις περισσότερες ψήφους. 
-Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά που θα διαμορφώσουν τα αποτελέσματα στη Ροδόπη των επόμενων εθνικών εκλογών, είναι το πώς  θα κινηθούν και ποιους θα στηρίξουν οι χριστιανοί και μουσουλμάνοι ψηφοφόροι. 
-Κυρίως που θα γείρουν την πλάστιγγα οι δεύτεροι, αφού μας έχουν συνηθίσει ότι προτιμούν να στηρίζουν μάλλον  υποψηφίους κομμάτων, που εκτιμούν  ότι θα βρίσκονται στην εξουσία.
-Η προοπτική κυβερνησιμότητας δημιουργεί επίσης μια δυναμική προσέλκυσης ψηφοφόρων. Το ρεύμα νίκης ενός κόμματος, δίνει προβάδισμα και στους υποψηφίους σε αυτό το κόμμα.
-Σημαντικό ρόλο επίσης θα παίξει και η δυναμική των προσώπων και των υποψηφίων,  ανάλογα με τους μηχανισμούς που διαθέτει ο καθένας,  τους υποστηρικτές και τους πυρήνες του, αλλά  και την αποδοχή που έχουν από τις τοπικές κοινωνίες.
-Και ο  τελικός κριτής πάντοτε είναι ο πολίτης, αφού πολλές φορές τα κριτήρια που ψηφίζει είναι πολλά  και ίσως δύσκολα αναγνώσιμα σε μια πρώτη προσέγγιση.
-Στην περιοχή μας πολλές φορές μεγάλο ρόλο έπαιξε και η λογική της χαμένης  ψήφου.  Όπως και η πόλωση και τα διλλήματα εκλογής  χριστιανού, η μουσουλμάνου  υποψηφίου για ισόρροπη εκπροσώπηση. 
-Σενάριο που θα παίξει και σε αυτές τις εκλογές και όχι μόνο από έναν υποψήφιο, με δεδομένο τους τρεις μειονοτικούς βουλευτές, αλλά και από άλλους που θα θεωρούν τον εαυτό τους ισχυρό πόλο συσπείρωσης των χριστιανών ψηφοφόρων.
-Και βέβαια η τιμωρητική διάθεση των πολιτών που ειδικά στη Ροδόπη να μην εκφραστεί μόνο  σε κόμματα,  αλλά ακόμα και σε πρόσωπα. Ακόμα και αν υπάρχει μια αντιφατική λογική στο ζήτημα αυτό της επιλογής.
-Και προφανώς όλα αυτά τα αντιλαμβάνονται τα επιτελεία των υποψηφίων,  που ανάλογα διοργανώνουν τον προεκλογικό του αγώνα εντοπίζουν τις αδυναμίες τα λάθη προσπαθώντας να φέρουν το αποτέλεσμα που επιθυμούν

Γεννάται όμως το ερώτημα για τη Ροδόπη, που εκπροσωπείται από τρεις μειονοτικούς βουλευτές, ποιος είναι, η θα γίνει ο ισχυρός πόλος συσπείρωσης από τους χριστιανούς  υποψηφίους, έστω για μια έδρα;    
-Και σε ποιο κόμμα μπορεί να τα καταφέρει, αφού το πιο πιθανό σενάριο είναι να εκλέξουν από ένα βουλευτή Σύριζα, ΝΔ αυτή τη φορά και ΚΙΝ-ΑΛ; Με δεδομένο βέβαια τις ισχυρές υποψηφιότητες των εν ενεργεία βουλευτών;
-Οι εκλογές βέβαια πέραν των πρώτων εκτιμήσεων,  που προς το παρόν θα περιμένουμε και την επίσημη ανακοίνωση των ονομάτων  από τα κόμματα, για να βγάλουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα,  σημαίνουν πάντοτε και ανατροπές, αλλά και  εκπλήξεις.
-Και ισχυρές υποψηφιότητες πολλές φορές ενδεχομένως θα υποστούν φθορές. Αλλά το ποιος θα επικρατήσει τελικά, με το σχεδιασμό αυτό που υπάρχει,  για την εκλογή πάλι τριών μειονοτικών βουλευτών, θα φανεί τις επόμενες ημέρες.
-Ποιος θα πολιτογραφηθεί   ως ισχυρός πόλος που θα συσπειρώσει το χριστιανικό στοιχείο στην ψηφοθηρική του δεξαμενή,  αυτό θα το αποδείξει η δυναμική του και   η αποδοχή της κοινωνίας. 
-Και όποιος έχει την ικανότητα να πείσει τους Ροδοπίτες ψηφοφόρους,  ότι κάτι διαφορετικό κυοφορεί, μπορεί να προσφέρει έργο,  πέραν της προεκλογικής του αγωνίας και το αν θα εκλεγεί η όχι.  
 

Sort: 
500
Ενεργό από: 
Σάββατο, 8 Ιουνίου, 2019 - 10:00
Υπέρτιτλος: 
Γράφει ο Δήμος Μπακιρτζάκης