fbpx μικροΚΟΜΟΤΗΝΑΙΪΚΑ | Xronos.gr
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Ημερολόγιο Xronos.gr

Είναι θέμα ημερών ίσως και ωρών να ανακοινώσουν τα πλήρη ψηφοδέλτια τους για τις εθνικές εκλογές και στη Ροδόπη,  σχεδόν όλα τα κόμματα,  αφού είναι πασιφανές ότι την ερχόμενη Δευτέρα ο πρωθυπουργός,  θα δώσει το πράσινο φως για την προσφυγή στις κάλπες. 
-Το ενδιαφέρον βέβαια εστιάζεται στο γεγονός των ανακοινώσεων τους,  ότι δήθεν όλοι είναι έτοιμοι  να δώσουν τη μάχη των εθνικών εκλογών,  αλλά οι τοπικές κοινωνίες να μη γνωρίζουν τελικά ποιοι θα είναι υποψήφιοι, ακόμα και στο παρά πέντε. 
-Και αντιλαμβανόμαστε βέβαια και την αγωνία αυτών  που θα εμφανιστούν  για πρώτη φορά ως υποψήφιοι στις  εθνικές εκλογές και θα πρέπει μέσα σε 25 ημέρες να δώσουν τον αγώνα τους,  για να πετύχουν ένα καλό αποτέλεσμα.
-Έναντι κάποιων άλλων οι  οποίοι βέβαια δραστηριοποιούνται εδώ και καιρό,  επειδή έχουν το πράσινο φως από κόμμα τους, η είναι εν ενεργεία  βουλευτές και συνεπώς επικοινωνιακά τουλάχιστον έχουν ένα προβάδισμα έναντι των συνυποψήφιων τους.
-Για το Σύριζα  που είναι βέβαια το κυβερνών κόμμα,  επίσημα μπορεί να μην έχουν ανακοινώσει τα ονόματα, αλλά είναι ηλίου φαεινότερο  ότι τουλάχιστον θα είναι ο βουλευτής Αϊχάν Καραγιουσούφ και ο Δημήτρης Χαρίτου,  που έφερε ένα πολύ υψηλό αποτέλεσμα την προηγούμενη φορά.
-Δεν θα είναι υποψήφιος ο Μουσταφά Μουσταφά, όπως  είχε ανακοινώσει βέβαια πολύ πιο πριν και συνεπώς μένει σ' αυτόν να υποδείξει κάποιο πρόσωπο που θα στηρίξει σε επόμενες εκλογές. Και ήδη πληροφορούμαστε ότι θα είναι άμεσος συνεργάτης του.
-Εξάλλου ο Σύριζα και με την υποψηφιότητα στις ευρωεκλογές της Ουφούκ Μουσταφά,  κατόρθωσε να κρατήσει αρκετές  δυνάμεις από την μειονοτική  ψήφο, που μετρήθηκαν ως απώλειες  για το μειονοτικό κόμμα. 
-Όσο για τις δύο γυναίκες που θα χρειαστούν ενδεχομένως για την ποσόστωση, αυτές μάλλον θα επιλεγούν από την δεξαμενή  των στελεχών του Σύριζα, χωρίς …εκπλήξεις.

Το ΚΙΝ-ΑΛ βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε,  ότι ήταν από τα πρώτα κόμματα που έδωσαν  στην δημοσιότητα κάποια ονόματα υποψηφίων βουλευτών και στην περιοχή της Ροδόπης.
-Ήδη οι  τέσσερις είναι γνωστοί  με τον Ιλχάν Αχμέτ φυσικά ως εν ενεργεία βουλευτή, την  Σιμπέλ Μουσταφάογλου η οποία ως μη εκλεγμένη στο δήμο θα δώσει τη μάχη για τη βουλή, την Κυριακή Γολγάκη, αλλά και το Γιώργο  Μανανά, που δοκιμάζει πάλι τις δυνάμεις του, με καλύτερες συνθήκες για το κόμμα τους.
-Αφού ο Γιώργος Πεταλωτής δεν θα είναι υποψήφιος αυτή τη φορά στο νομό Ροδόπης,  αλλά στο νότιο τομέα της Αθήνας,  όπου δίνει τη δική του μάχη. Υπολείπεται λοιπόν μία θέση, αφού και η ποσόστωση στις γυναίκες έχει καλυφθεί.
-Θα παραμείνουν όμως όλα αυτά ως έχουν; Η θα έχουμε αλλαγές; Γιατί από τότε που έχουν ανακοινωθεί, μέχρι στιγμής,  υπήρξαν πολλές συγκρούσεις, όπως η αποχώρηση Θεοχαρόπουλου και  Βενιζέλου.
-Και ενδεχομένως όπως πληροφορούμαστε θα υπάρξουν εκπλήξεις και ανατροπές, αλλά κυρίως θα επανεξεταστούν πάλι τα ονόματα και η δυναμική των υποψηφίων για τα ψηφοδέλτια και θα ανακοινωθούν βέβαια επίσημα,  ενόψει των εκλογών.
-Οπότε ουσιαστικά σίγουρος  μέχρι στιγμής είναι υποψήφιος ως εν ενεργεία βουλευτής ο Ιλχάν  Αχμέτ. Και ενδεχομένως για όλους τους άλλους θα περιμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις,  παρόλο που είχαν ανακοινωθεί το ονόματα τους. 
-Υπάρχουν επίσης και προτάσεις και πίεση τις τελευταίες ώρες  από την πλευρά του Αχμέτ Χατζηοσμάν,  γιατί το ΚΙΝ-ΑΛ και το ΠΑΣΟΚ είναι ο φυσικός του χώρος,  αλλά δε γνωρίζουμε αν ευοδωθούν αυτές οι προσπάθειες. Επιθυμεί διακαώς να είναι υποψήφιος κάπου, έχοντας βέβαια μια δυναμική και αποδοχή.
-Με δεδομένο όμως ότι έχουν καλυφθεί οι  θέσεις για δύο μειονοτικούς στο ψηφοδέλτιο και είναι δύσκολο να απομακρύνονται κάποιοι,  για τους οποίους είχαν αποφασίσει ήδη τα όργανα του κόμματος.
-Παρόλα αυτά στον αναβρασμό που επικρατεί,  ουδείς γνωρίζει τις προθέσεις της προέδρου,  το τι θέλει να σηματοδοτήσει ενδεχομένως με αλλαγές κάποιων ονομάτων για τις επόμενες εθνικές εκλογές. Και στην πολιτική τα πάντα είναι πιθανά.

Μύλος κυριολεκτικά γίνεται με τις υποψηφιότητες στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας,  που πολλά πράγματα φαίνονταν σίγουρα στην αρχή,  εδώ και καιρό.  Παρόλο που στο κόμμα υπήρχε  βέτο,  ότι ουδείς θα συμπεριφέρεται ως υποψήφιος,  γιατί θα χάσει το προνόμιο αυτό,  πριν ανακοινωθούν επίσημα τα ονόματα.
-Αλλά τώρα που φτάσαμε στο παραπέντε, με δεδομένο τη νίκη της ΝΔ στις  ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές, προφανώς  θα υπάρξουν αλλαγές στον αρχικό τους σχεδιασμό. Όπου σχεδόν ήταν γνωστά,  ανεπίσημα βέβαια, ποιοι θα είναι οι πέντε  υποψήφιοι.
-Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης,  οποίος φαίνεται ότι έχει πάρει το πράσινο φως από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και γι' αυτό εξάλλου στα κανάλια μιλά ήδη ως υποψήφιος βουλευτής. Εξάλλου την βουλευτική θέση την είχε χάσει,  ενώ ήταν πρώτος σε ψήφους,  λόγω του εκλογικού νόμου και την πρωτιά που έφερε ο Σύριζα.
-Γυναίκα υποψήφια θα είναι η Βούλα Ελευθεριάδου,  η οποία δίνει τον αγώνα της εδώ και τέσσερα χρόνια, αλλά και πράσινο φως πριν από μήνες είχε πάρει και ο  αντιπτέραρχος ε.α. Κώστας Ιατρίδης. Το τελευταίο χρονικό διάστημα  κινείται στην περιοχή,  περιμένοντας τις τελικές αποφάσεις.
-Και από την μειονότητα ξεκάθαρα φαινόταν ότι υποψήφιος θα είναι ο Μουσταφά Κατραντζή, ως πρόταση και του περιφερειάρχη. Για αυτό δεν ήταν  υποψήφιος με το Χρήστο Μέτιο, στις περιφερειακές εκλογές.
-Επίσης κάποιες διαβεβαιώσεις είχε πάρει και ο πρώην κοινοτάρχης της Οργάνης και γιατρός Μεχμέτ Εμίνογλου, που διαθέτει και αυτός τις δικές του δυνάμεις, αλλά ήταν και παλαιότερα  υποψήφιος με το κόμμα, σε δύσκολες εποχές
-Αυτό που δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα, είναι αν η ποσόστωση των γυναικών θα αφορά επίπεδο νομού, η περιφέρειας. Αν δηλαδή η ποσόστωση είναι σε επίπεδο νομού, ουσιαστικά πρέπει να καρατομηθεί κάποιος απ' αυτούς που αναφέραμε, για να υπάρξει δεύτερη γυναίκα υποψήφια. 
-Το σενάρια  που εξετάζουν είναι δύο. Το πρώτο η υποψήφια γυναίκα να είναι από την μειονότητα,  οπότε σ' αυτή την περίπτωση,  προφανώς  δεν θα είναι υποψήφιος ο Μεχμέτ Εμίνογλου.
-Και το δεύτερο, η  γυναίκα να είναι από την πλειονότητα,  που σε αυτή την περίπτωση βέβαια,  υποψήφιος δεν θα είναι μάλλον ο Κώστας Ιατρίδης.  Αν ευοδωθεί επίσης το δεύτερο σενάριο, η  γυναίκα η οποία προτείνετε, θα είναι πρώην υποψήφια από την παράταξη του Χρήστου Μέτιου.
-Εξάλλου δικαιωματικά βέβαια μετά τη νίκη του μπορεί να προτείνει και ίσως να εισακουστεί να μπουν ως υποψήφιοι συνεργάτες και δικά του πρόσωπα. Κατάφερε να βγάλει ασπροπρόσωπο τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην ΑΜΘ.
-Πέραν όμως όλων αυτών των σεναρίων που επικρατούν, υπάρχει  και το ενδεχόμενο του ενδιαφέροντος του Αχμέτ Χατζηοσμάν να επιστρέψει στην πολιτική σκηνή και μάλιστα επιθυμεί διακαώς να συνεργαστεί και με τη Νέα Δημοκρατία. Μάλλον όμως είναι χλωμό, αφού ήδη στο κόμμα έχουν καταλήξει. 
-Η τελική απόφαση βρίσκεται στα χέρια του προέδρου Κυριάκου Μητσοτάκη και όπως πληροφορούμαστε ενδεχομένως και μέσα στο Σαββατοκύριακο,  ή το πολύ την Δευτέρα,  θα ανακοινωθούν επίσημα τα ονόματα.

Φωνάζουν για τα δικαιώματά τους που δήθεν πλήττονται,  θεωρούν ρατσιστές και μισαλλόδοξους όσους στέκονται εμπόδιο στα σχέδια τους, που κατά παράβαση της συνθήκης της Λωζάννης, θέλουν να πολιτογραφήσουν «τουρκική» την  μειονότητα που διαβιεί στην Θράκη, θεωρούν  πατρίδα τους την μητέρα Τουρκία, οι ακραίοι στην περιοχή μας.
-Αλλά  με τίποτα δεν ασκούν ούτε ίχνος κριτικής στη μητέρα πατρίδα. Απεναντίας περνούν κυριολεκτικά από κόσκινο και γενεές 14 την πατρίδα τους την Ελλάδα, ασκώντας αυστηρή κριτική στις πολιτικές του ελληνικού κράτους, που όλα τα κάνει στραβά κατά την άποψη τους.
-Τολμούν άραγε να ψελλίσουν κάτι έστω για τις ρατσιστικές  δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν αλλά και τούρκων αξιωματούχων,  που  βάλλουν  ευθέως εναντίον του δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου και παροτρύνουν τους τούρκους να μην το ψηφίσουν,  γιατί τον στηρίζει δήθεν η Ελλάδα και είναι Έλληνας; 
-Πόσο πιο ρατσιστικό και μισαλλόδοξο μπορεί να είναι κάτι τέτοιο,  που φυσικά δεν είναι η αλήθεια; Αλλά ακόμα και να ήταν η αλήθεια, δεν είναι  αυτή μια μισαλλόδοξη τακτική που γίνεται από τους τούρκους αξιωματούχους και τον πρόεδρο;
-Οι υπέρμαχοι λοιπόν των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή μας,  και υποστηρικτές της μητέρας πατρίδας,  μπορούν να μας απαντήσουν τι θα γίνονταν αν συνέβαινε κάτι αντίστοιχο εδώ στην περιοχή μας.
-Δηλαδή να αμφισβητούσε κάποιος ένα εκλογικό αποτέλεσμα που η διαφορά είναι χιλιάδες ψήφοι, να γίνουν ξανά οι εκλογές και να κατηγορούν οι κυβερνητικοί,  που ελέγχουν τα πάντα και έχουν φυλακίσει  χιλιάδες ανθρώπους,  ότι δήθεν οι αντίπαλοι τους έκλεψαν κάλπες,  η ψήφους;
-Και να δίνουν τον  αγώνα με ρετσινιά στον αντίπαλό του ότι είναι Έλληνας, δίνοντας  την εντύπωση μιας ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης; Αυτά είναι φυσιολογικά;
-Ας λάβουν υπόψη βέβαια,  ότι σοφά ποιών ο Τούρκος πρέσβης  που μας επισκέφτηκε προχθές με αφορμή το Μπαϊράμ και ρωτήθηκε από το «Χρόνο»,  τα περί «τουρκικής μειονότητας» που ανέφερε η πρόεδρος του μειονοτικού κόμματος,  θεώρησε ότι αυτό είναι εσωτερικό θέμα της Ελλάδας. 
-Και φυσικά ως εσωτερικό,  θα πρέπει να λυθεί από την ελληνική πολιτεία. Αλληθωρίζουν όμως κάποιοι ότι χρειάζονται προστάτες, τη μητέρα πατρίδα. 
-Ακόμα και αν αυτοί οι προστάτες,  έχουν αποδείξει ότι δεν  σέβονται ούτε μειονοτικά δικαιώματα, αλλά  ούτε και την δημοκρατία. Με χιλιάδες φυλακίσεις και διώξεις.
-Αλλά  και μια επιθετική συμπεριφορά απέναντι στη χώρα μας, παρά τις συνθήκες και το διεθνές δίκαιο, αλλά κάποιοι βέβαια τους ρίχνουν απλόχερα,  πολύ νερό στο μύλο της διπλωματικής τους προπαγάνδας. 

Sort: 
500
Ενεργό από: 
Παρασκευή, 7 Ιουνίου, 2019 - 10:00
Υπέρτιτλος: 
Γράφει ο Δήμος Μπακιρτζάκης