ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Ημερολόγιο Xronos.gr

Την πολιτική αλαζονεία  αρκετών στελεχών του Σύριζα,   αλλά και το ύφος της πολιτικής αντιπαράθεσης, όπως  και τις λογικές της καταστροφολογίας και του άσπρου μαύρου, αλλά και την αναντιστοιχία λόγων και πράξεων,  υποτίθεται ότι έκριναν οι πολίτες στις ευρωεκλογές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
-Και  περίμεναν  προφανώς το μήνυμα να το λάβουν υπόψη τους κυρίως  στην κυβέρνηση,  για να διορθώσουν τα λάθη τους,  να ξαναβρούν τα πολιτικά τους πατήματα,  αλλά και να παρουσιάσουν ένα νέο λογικό αφήγημα,  με ρεαλισμό, ενόψει των εθνικών εκλογών. 
-Μάλλον όμως δεν κατάλαβαν τίποτα, αν επιμένουν πάλι ότι παραπλανήθηκαν οι πολίτες και δεν πρόλαβαν να αξιολογήσουν το θετικό έργο της κυβέρνησης, με τόσα μέσα που τους πολεμούν. 
-Με το πολιτικό άγχος που τους διακατέχει,  συνεχίζουν  να θέτουν τα ίδια διλήμματα και με το ίδιο ύφος. Και όμως γυρίζει το αποτέλεσμα, αφού δεν είναι υπερβολική η διαφορά με τη ΝΔ,  ανέφερε ο πρωθυπουργός. 
-Μόνο που η πολιτική δεν είναι ποδοσφαιρικός αγώνας, ούτε θεωρίες του Γαλιλαίου. Και οι Έλληνες δεν είναι οπαδοί και χειροκροτητές,  σε όσους βάζουν επικοινωνιακά γκολ. Ούτε αποδέχονται αυθεντίες, αναντικατάστατους και υποκύπτουν σε ψευδοδιλλήματα.
-Είναι οι  ίδιοι οι Έλληνες,  που χρόνια ολόκληρα όταν ανέβαιναν στην εξουσία δεξιές κυβερνήσεις,  τους απειλούσαν με τους αριστερούς που θα έρθουν να τους σφάξουν με τα κονσερβοκούτια, αλλά  τελικά έφεραν στην εξουσία σοσιαλιστές και την αριστερά.
-Και είναι πάλι οι ίδιοι οι Έλληνες που προφανώς δεν παγιδεύονται με διλήμματα του τύπου,  ότι όταν έρθουν οι άλλοι θα ξαναγυρίσουμε στα νύχια του Δ.Ν.Τ. θα χαθούν όλα τα θετικά μέτρα της κυβέρνησης και θα καταστραφεί η χώρα. 
-Εκεί που φτάσαμε με τόσες μνημονιακές κυβερνήσεις,  το εμείς, η  οι άλλοι,  φαντάζουν  παραμύθια για μικρά παιδιά.  Και είναι καιρός να σοβαρευτούν οι πολιτικοί και να αρχίσουν να λένε και κάποιες αλήθειες,  πέραν από τα πολιτικά συμφέροντα και τα αφηγήματα που  τους βολεύουν.

Συνεχίζεται ακόμα ο απόηχος συνεντεύξεων,  δηλώσεων,  αναλύσεων και τοποθετήσεων, για το μειονοτικό κόμμα,  από ειδήμονες, αναλυτές, θρακολόγους  και κινδυνολόγους,  που έπεσαν  για μια φορά πάλι από τα σύννεφα,  γιατί βάφτηκε με γκρι  χρώμα στις ευρωεκλογές,  ο χάρτης στην Ξάνθη και στη Ροδόπη.
-Και προφανώς θα συνεχιστεί για ακόμα λίγες ημέρες,  τώρα που πουλάει το θέμα,  στην επικαιρότητα. Και μετά για άλλη μια φορά η Θράκη,  τα προβλήματα,  η συμβίωση χριστιανών και μουσουλμάνων,  θα ξεχαστούν τόσο από το κεντρικό κράτος,  όσο και από αυτούς οι οποίοι ανησυχούν σφόδρα σε κάθε εκλογική διαδικασία.
-Πηχυαίοι  τίτλοι για  όργανα του Ερντογάν,  τον ύποπτο ρόλο που παίζουν στην Θράκη, με  πρόβλημα  μεγάλης εθνικής σημασίας, κοσσοβοποίηση  της περιοχής και άλλα τέτοια κινδυνολογικά τα οποία διαβάζουμε. Τροφή για ακραίους, ψηφοθηρική για κάποιους.
-Και σε εύλογο χρονικό διάστημα εξαφανίζονται όλοι αυτοί οι κινδυνολογούντες και η Θράκη αρχίζει να ζει και πάλι στους δικούς της ρυθμούς. Αλλά τότε έχουν πάψει να ανησυχούν όλοι αυτοί.  
-Το μειονοτικό κόμμα για να βάλουμε τα πράγματα σε τάξη είναι μια πραγματικότητα στην περιοχή και θα συνεχίσει να υφίσταται, παρά την μείωση των ψηφοφόρων του σε αυτές τις ευρωεκλογές κατά 4000 ψήφους. Όποιος,  η όποια και αν είναι επικεφαλής. Ελάχιστη σημασία έχει.
-Σε αυτές τις ευρωεκλογές πήρε το 30% των ψήφων της μειονότητας  στη Θράκη. Δεν είχε όμως παρά ελάχιστη αποδοχή και ψήφους, στους χιλιάδες μουσουλμάνους που ζουν στην Αθήνα και  στα Δωδεκάνησα.
-Αλλά δεν μπόρεσε ακόμα ούτε να υποστηριχθεί από τους γνωστούς Σλαβομακεδόνες,  παρόλο που έχουν ανοίξει  δίαυλο επικοινωνίας εδώ και τόσα χρόνια. 
-Τα  συντριπτικά ποσοστά το  μειονοτικό κόμμα τα πήρε πάλι από τα Πομακοχώρια  της Ξάνθης και το δήμο Μύκης, αλλά και στο δήμο Αρριανών. Επίσης οι  συνοικισμοί των Ρομά του έδωσαν πολύ χαμηλά ποσοστά. Όπως και ο αστικός ιστός των πόλεων, Κομοτηνής και Ξάνθης.

Ξεκάθαρα λοιπόν το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι,  οι μορφωμένοι συμπολίτες μας μουσουλμάνοι και αυτοί που ζουν στα αστικά κέντρα,  γυρίζουν σταδιακά την πλάτη σε διχαστικές λογικές και κόμματα αυτού του τύπου,  μετά από δεκαετίες ισονομίας και ισοπολιτείας στην περιοχή.
-Και δεν θέλουν  να συμμετέχουν σε τέτοιου είδους πολιτικά και διπλωματικά παιχνίδια. Άρα τα ποσοστά αυτά που εισέπραξε το ΚΙΕΦ  στη Ροδόπη και Ξάνθη, ήταν από τους 42 υποψήφιους ευρωβουλευτές, που όλοι κατάγονταν από την περιοχή.
-Και εύλογο είναι όταν έχεις τόσους υποψήφιους μουσουλμάνους, σαφώς θα πάρεις ένα μεγάλο ποσοστό, από   συγγενείς, φίλους και ομόθρησκους, ιδιαίτερα μάλιστα σε κάποιες περιοχές που το μορφωτικό επίπεδο των περισσότερων είναι χαμηλό.
-Εξάλλου στις ευρωεκλογές είναι πιο  χαλαρή η ψήφος για να συσπειρώσουν τις δυνάμεις τους. Επίσης γνωρίζουν πολύ καλά στο ΚΙΕΦ ότι είναι αδύνατο νε εκλέξουν  ευρωβουλευτή, με βάση την ποσόστωση που υπάρχει και ακόμα και αν τους στήριζε όλη η μειονότητα.
-Ούτε  και βουλευτή και γι' αυτό ακριβώς δε συμμετέχουν  με ψηφοδέλτιο στις εθνικές εκλογές. Κάνουν απλά καταμέτρηση δυνάμεων. Για να περνούν το μήνυμα ότι στη Θράκη διαβεί μια «τουρκική μειονότητα» και όχι μουσουλμανική.
-Σαφώς και δεν μπορεί να αφαιρέσει κάποιος το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού σε κανέναν,  αλλά το να ετεροπροσδιορίζεις το σύνολο της μειονότητας ως τουρκική,  δίνοντας διπλωματικό άλλοθι στην Άγκυρα, είναι κάτι που θα πρέπει να το δει σοβαρά πλέον η ελληνική πολιτεία.
-Και δεύτερος στόχος τους  είναι να απευθύνονται στα κόμματα, στις παρατάξεις στην αυτοδιοίκηση, ότι  για να έχουν κάποια επιτυχία εκλογική οι υποψήφιοι τους,  θα πρέπει να επιλέγονται από την δεξαμενή του ΚΙΕΦ.
-Και γι' αυτό ακριβώς πάρα πολλοί αυτοδιοικητικοί και πολιτικοί,   συνωστίζονται για να δίνουν τα συγχαρητήρια,  είτε στην προξενική αυλή,  είτε στα γραφεία του μειονοτικού κόμματος. 
-Είχαν κάμει  μια προσπάθεια παλιότερα αυτόνομης καθόδου με  ανεξάρτητο μειονοτικό συνδυασμό και στο δήμο Κομοτηνής,  που στέφτηκε με παταγώδη βέβαια εκλογική αποτυχία.
-Και ο λόγος ήταν ότι η μειονότητα,  όπως και κάθε μειονότητα,  προσπαθεί να βρίσκεται κοντά στα κέντρα εξουσίας,  με θέσεις αντιδημάρχων,  δημάρχων  όπου μπορεί να το καταφέρει, αλλά και αντιπεριφερειαρχών.
 
Τι πρέπει να γίνει όμως για να ξεφύγουμε από αυτές τις διχαστικές αντιλήψεις; Τι συμπέρασμα  βγάζουν όλοι οι ανησυχούντες και τι μηνύματα παίρνει η ελληνική πολιτεία; Πέραν από το θόρυβο των ημερών;
-Όπως αναφέρει σε άρθρο του  ο καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου  Άγγελος Συρίγος,  που γνωρίζει πολύ καλά την περιοχή μας,  είναι ότι το κράτος πρέπει να εργαστεί σοβαρά τα επόμενα χρόνια, για να γίνει  ομαλή ενσωμάτωση της μειονότητας.
-Και  να αποφεύγουν τη χάραξη διαχωριστικών γραμμών,  έχοντας το σκεπτικό,  ότι οι μορφωμένοι της μειονότητας, γυρίζουν την πλάτη προς τις ακραίες φωνές, γι' αυτό εξάλλου οι υποψήφιοι ΚΙΕΦ  κατά πλειοψηφία ήταν μέσης η στοιχειώδους εκπαίδευσης, πλην ελαχίστων οι  οποίοι  ήταν απόφοιτοι ελληνικών πανεπιστημίων.
-Δημόσια σχολεία λοιπόν,  υποδομές εκπαίδευσης,  άλυτα προβλήματα χρονών που θα πρέπει κάποια στιγμή να μπουν επί τάπητος,  όπως η σαρία, μουφτήδες και διαχειριστικές επιτροπές, που τα χρησιμοποιούν  ως καραμέλα οι ακραίοι.
-Και παράλληλα θα πρέπει να λυθούν γρήγορα και με τον καλύτερο τρόπο,  παράνομες δομές και παρατυπίες, σε εκπαίδευση, και περίεργες διαδρομές από  «πολιτικοθρησκευτικούς»  ηγέτες.
-Ενδιαφέρον παρουσιάζει και μία άποψη του Σάββα Καλεντερίδη δημοσιογράφου  και συγγραφέα στην εφημερίδα «real news»,  που αναφέρει ότι η μουσουλμανική μειονότητα είναι αφημένη  στην τύχη της, στις ορέξεις του τουρκικού προξενείου και των εγκάθετων της Άγκυρας.
-Ενώ το ελληνικό  κράτους παρακολουθεί ατάραχο τις εξελίξεις,  επαναλαμβάνοντας τα λάθη του παρελθόντος. Η λειτουργεί πολλές φορές αποσπασματικά και χωρίς σχέδιο.
-Το ενδιαφέρον είναι που  μας υπενθυμίζει  ότι οι μουσουλμάνοι της Θράκης,  όταν το ελληνικό κράτος τους έδειξε έμπρακτα το ενδιαφέρον του και τους  συμπεριφέρθηκε σωστά και ισότιμα με τους χριστιανούς,  στάθηκαν στο πλευρό της Ελλάδας και απέδειξαν ότι είναι γενναίοι Έλληνες πατριώτες.
-Εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μπορούμε τους ξανακερδίσουμε, τους περισσότερους τουλάχιστον και είναι στο χέρι μας. Αν  ξυπνήσει το Αθηνοκεντρικό κράτος. 
-Στον αντίποδα όλων αυτών,  υπάρχουν φυσικά και οι αναλυτές και σχολιαστές από την περιοχή μας, δήθεν γνώστες και δημοκράτες,  που αυτοί  μάλλον διακατέχονται από κάποιες προξενικές παρωπίδες.
-Γιατί όλα τα στρεβλά και τα κακά, τα λάθη  που συμβαίνουν στον τόπο μας,  τα χρεώνουν στην ελληνική πολιτεία, αλλά επ’ ουδενί δεν ασκούν  ίχνος κριτικής σε ακραίες φωνές της μειονότητας, στη δράση του προξενείου,  αλλά και στο διχαστικό ρόλο του μειονοτικού κόμματος.

Sort: 
500
Ενεργό από: 
Πέμπτη, 6 Ιουνίου, 2019 - 10:00
Υπέρτιτλος: 
Γράφει ο Δήμος Μπακιρτζάκης